Peter Malmqvists analys

fPlus analys: Räkna med fortsatt börsras i coronavirusets spår

De kraftiga börsfallen är inte överraskande. Och på det inträffar virusepidemin. Det är illa, skriver börsanalytikern Peter Malmqvist i en exklusiv analys för fPlus.

”Droppen som får bägaren att rinna över” är ett användbart uttryck. Denna gång heter droppen Italien. Just som världens aktieplacerare blivit övertygade om att Coronaepidemin i huvudsak var ett kinesiskt problem, drabbades Italien i hundratal. Då rasade börserna. Då var det uppenbart att inget land gick säkert.

Till detta skall dock läggas att kurserna gått spikrakt upp under fjorton månader i sträck. Den samlade avkastningen i USA, med ungefär halva världens börsvärde, är 40 procent och Stockholmsbörsen summerar sig till 45. Det är den bästa avkastningen under 14 månader som registrerats sedan 2006, året innan finanskraschen. Därför fanns det fallhöjd. Börsvärderingen är hög och förväntningarna högt uppdrivna.

Detta syns tydligt i USA. Det viktiga aktieindexet S&P brukar i en god konjunktur ligga på en nivå motsvarande 16 gånger börsbolagens vinstprognoser. När den italienska smittan upptäcktes låg värderingen 20 procent över denna jämviktsnivå. Detsamma gäller Stockholm.

På två dagar föll S&P sju procent. Detta hände senast i augusti 2015, då den punkterade kinesiska börsbubblan fick kurserna att rasa under hösten. Pessimisten räknar därför med ytterligare minst 13 procent innan den nuvarande övervärderingen raderats ut. Detsamma gäller Stockholm. Pessimisten hittar också argument i att vinstutvecklingen inte är särskilt övertygande. I USA har vinsterna vandrat i sidled de senaste tre kvartalen, detsamma i Stockholm. 

Globala industrin kommer att ha det fortsatt tufft

Pessimisten kan också peka på att rader av konjunkturindikatorer fortsätter ner. Den globala BNP-tillväxten har gått ner under två års tid och ligger nu på en ganska låg nivå. Även de inflytelserika så kallade inköpschefsindexen har gått ner det senaste året, därtill ganska kraftigt. Denna parameter indikerar att den globala industrin kommer att ha det fortsatt tufft.

Pessimisten kan även peka på att bilförsäljningen är ett problem och här slår virusepidemin med full kraft. Bilar och bildelar är världen mest handlade vara (undantaget olja). En stor del av underleverantörerna finns i Kina. När epidemin medfört att många fått stänga temporärt, störs denna känsliga struktur. Redan tidigare var dessutom bilförsäljningen svag inom EU och i Kina, medan försäljningen i USA vandrade i sidled. Nu kommer den att gå ner ytterligare.

Pessimisten kan även peka på att handelskriget mellan USA och Kina till största delen är olöst. Tullarna ligger kvar på rader av varor, även om USA de senaste månaderna fått leverera livsmedel igen till Kina. Dessutom har vi alltid Brexit att oroas över, med nästa stupstock - slutet av december. Då skall ett nytt permanent avtal sättas på pränt. Eftersom det tog tre år att komma överens om övergångsbestämmelserna, ligger det nära till hands att befara ett avtalslöst tillstånd i december. Då kommer virusepidemin att framstå som ett marginellt problem.

Optimisten, däremot, pekar på att de globala obligationsräntorna fallit i takt med epidemin. Nedgången från 0,7 procent till 0,3 i den viktiga tioåriga statsräntan, gör att institutionella placerare får ännu svåra att hitta avkastning. Då är de väldigt försiktiga med att kliva av börståget, som ju hjälpt dem på ett fantastiskt sätt det senaste året.

Optimisten kan även peka på att de viktiga inköpschefernas index, visserligen ligger på låga nivåer, men att de börjat plana ut och även visa tecken på en vändning de senaste månaderna. Dessutom tycker optimisten att det är en fantastisk styrka att börsbolagen kan få ihop vinster som vandrar i sidled, när nu statistiken är ganska svag.

Virusepidemin borde göra Kina intresserat av att komma överens med USA

Och för den som tycker handelskriget mellan USA och Kina är det värsta hotet, borde nog virusepidemin göra kineserna väldigt intresserade av att komma överens med USA. Det nuvarande avvecklingsavtalet från november normaliserar tullarna på ungefär en fjärdedel av varorna. Det är väl bara att fortsätta? Det borde ju även USA:s president vara intresserad av, med tanke på det kommande presidentvalet.

Och vapenskrammel kring Brexit har vi ju hört förut. Premiärministerns retorik om ett självständigt Storbritannien, som nu skall ”släppa loss sin fulla potential” börjar låta ganska ihålig. Även Boris Johnson kan räkna. När 40 procent av handeln sker med EU behövs ingen matematiker för att förstå att tullar på den stora handeln skulle få hela Europaskutan att slå runt. Parterna kommer därför överens om en förlängning av det nuvarande avtalet, varefter de får tid att gå igenom den enorma mängd parametrar som långsiktigt måste på plats.

Så vilken är du - pessimisten eller optimisten? Själv är jag rotad i ett av lägren och befarar att börsen kan komma att gå ner ytterligare de 13 procent som behövs för att få en mer normal värdering. Då är en varudeklarering på plats. Ingenstans i mina prognoser fanns en 40-procentig uppgång för ett år sedan. Därför lyssnar jag uppmärksamt på optimisten. De senaste årens börsutveckling är nämligen bland det konstigaste jag upplevt.

Toppnyheter

Illustrationsbild. JONATHAN NACKSTRAND / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Chartrat plan med kinesisk testutrustning landar på Arlanda i kväll

Ett specialchartrat SAS-plan med testutrustning från Kina för coronavården kommer att landa på Arlanda i kväll, erfar DI. Planet befinner sig vid 19-tiden över Ryssland och innehåller bland annat pipetteringsrobotar som kan fylla pipetter automatiskt, samt analyskit.

– Det kommer att fördubbla nuvarande testkapacitet, säger smittskyddsprofessorn Lars Engstrand vid Karolinska institutet till DI.

Utrustningen kommer att levereras till Biomedicum i Solna under torsdag förmiddag. Chartringen av planet finansieras av K.A. Wallenbergstiftelserna.

– Det är de här testkiten som hela världen har velat ha, säger Engstrand.

31 min
Björn Eriksson.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Inga tecken på avmattning – befarar ökat antal döda: ”Stormen har inte mojnat”

Region Stockholm ser ännu ingen avmattning när det gäller coronasmittan i länet, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson vid en pressträff.

– Vi ser att stormen inte har mojnat, säger han.

Totalt 149 personer i Stockholm har dött i covid-19. Enligt Eriksson finns det en eftersläpning i rapporteringen som gör att antalet döda kan komma att öka ytterligare närmsta dagarna.

Han säger att man från regionens sida tänker på alla avlidna och dess närstående, och riktade sig till alla som jobbar inom vården.

– Vi tar allvarligt på personalens oro och arbetar för att alla ska få den information och utrustning man behöver.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Illustrationsbild.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Regelkrånglet

Småföretags regler utreds: ”Solnedgångsklausul”

Regeringen kommer i morgon att fatta beslut om ännu en utredning för att underlätta för småföretag, rapporterar DI. Utredningen är en del av januariavtalet och kommer fokusera på den börda olika regler kan utgöra för mindre företag.

– Storbritannien har till exempel en solnedgångsklausul där regler har en tidsbegränsning. Och om en ny regel kommer in ska två gamla ut, säger Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Centerpartiet till DI.

Den första utredningen om de två överenskomna i januariavtalet startades i december förra året.

4 tim
undefined

Vart tredje företag upplever handläggning som rättsosäker

Var tredje företagare upplever att länsstyrelsens handläggning inte är rättssäker. Det visar en färsk företagsenkät från Svenskt Näringsliv.

Vidare upplever 38 procent av företagen att de inte får de råd och den vägledning som de önskar medan 34 procent svarar att handläggaren inte har förståelse för företagets ärende.

Det är allvarligt, menar Daniel Andersson, projektledare som nu efterfrågar att länssytrelserna blir mer serviceintriktade.

- Länsstyrelsen måste bli bättre på att lyssna, kommunicera råd och vägledningar så att företagen förstår dem, då ökar legitimiteten, säger Andersson.

11 feb
Läs mer om Regelkrånglet
En polis i New Delhi bär ansiktsmask för att skydda sig mot luftföroreningar. Arkivbild. Danish Siddiqui / TT NYHETSBYRÅN
undefined

FN-organ: Krisen obetydlig för klimatet på lång sikt

Coronakrisens påverkan på klimatet kommer troligen vara högst temporär. Det menar FN-organet Meteorologiska världsorganisationen som höll presskonferens under onsdagen, rapporterar AFP.

Lars Peter Riishojgaard, från organets infrastrukturdepartement, menar att den effekt vi nu ser av att flyg- och biltrafik stannat av kommer att avta när krisen är över.

– Pandemin kommer att vara över vid något tillfälle och världen kommer att återgå till arbetet, med det kommer koldioxidnivåerna att öka igen, till samma nivå eller något under, säger Riishojgaard, enligt AFP.

Han hoppas dock på att de resultat som syns nu, i till exempel New Delhi där luftföroreningarna minskat rejält, ska få regeringar att tänka om när krisen är över.

1 tim
Tysklands förbundskansler Angela Merkel. POOL New / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Virusrestriktioner förlängs till efter påsk i Tyskland

Tysklands restriktioner som upprättats med anledning av coronavirusets spridning kommer att förlängas till åtminstone den 19 april, meddelar förbundskansler Angela Merkel enligt flera medier.

Beslutet togs efter en telefonkonferens med regionala ledare och kommer att omprövas efter påsken.

– En pandemi känner inte till högtider, sa Merkel. Vi uppmanar folk till att avstå från privata resor och från att besöka släktingar, säger Merkel enligt tyska Focus.

Merkel sitter själv i karantän och sköter sitt jobb hemifrån efter att ha träffat en läkare som visade sig vara coronasmittad. Hon har testats för smittan men provet var negativt.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Svenska startupföretag oroade för sin överlevnad

En majoritet av de svenska startupföretagen menar att deras överlevnad hotas av den rådande coronakrisen. Det visar en ny undersökning som sajten Startup Sweden har genomfört.

52 procent av de 667 tillfrågade säger att de redan upplever förändringar som drabbar deras verksamhet och drygt 20 procent förväntar sig att de kommer att drabbas framöver.

”Det faktum att 44 procent anger att de har planer på att minska sitt team under 2020 tyder på att många personer i Sveriges startupekosystem kommer att påverkas”, säger Tatjana Choudhary på Startup Sweden.

De största hoten som företagens pekar ut är förlorad inkomst till följd av minskad försäljning och problem med extern finansiering, säger Tatjana Choudhary till Startup Sweden.

2 tim
Foto: Mostphotos
undefined

”De första som synade bluffen var sömmerskorna”

Efterfrågan på produktion gör arbetet bättre, skriver Mattias Svensson i en krönika i Arbetsmarknadsnytt. Han vänder sig emot de som, i samband med coronakrisen, menar att arbete är värt att utföra utan att det finns en marknad.

”Vem vill vara en kock som lagar mat som ingen kommer och äter?” frågar sig Mattias Svensson och menar att verksamheters mening ofta kanaliseras genom dess efterfrågan.

Ekonomihistoriken Lena Andersson-Skog lyfter i sin bok Otyg en regionalpolitisk satsning på sömmerskejobb i Västerbotten på 1970-talet. Det egentliga syftet var dock att det ledande textilföretaget Algots skulle kunna plocka ut statligt stöd för att utbilda sömmerskorna.

Men utbildningen var bristfällig och maskinerna gammalmodiga. Det resulterade i en betydligt lägre produktion jämfört med andra fabriker i landet. De som först synade bluffen var sömmerskorna, återberättar Mattias Svensson.

”Företagsledningar, myndighetsansvariga och politiker kan vägledas av måldokument och visioner, medan de som utför arbetet snabbare märker att något är fel när efterfrågan och affärsmässigheten saknas”, skriver Mattias Svensson i Arbetsmarknadsnytt.

3 tim
Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef vid Konjunkturinstitutet. Bezav Mahmod/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

KI varnar för ”synnerligen djup lågkonjunktur”

En synnerligen djup lågkonjunktur väntar Sverige i spåren av covid-19, skriver Konjunkturinstitutet i sin senaste prognos.

KI räknar med att BNP ska falla 6 procent i andra kvartalet. Samtidigt flaggar KI för att mer kortsiktiga prognoser är av begränsat värde på grund av det osäkra läget kring virusutbrottet.

KI skriver också att den relativt låga statsskulden ger stort utrymme för att stötta ekonomin.

– Att Konjunkturinstitutet varnar för en synnerligen svår lågkonjunktur är en tydlig larmsignal. Vi måste göra mer för att undvika företagsdöd och massarbetslöshet, säger Jan-Olof Jacke, vd på Svenskt Näringsliv, i en kommentar.

Han fortsätter:

– Vi håller med KI om behovet av mer kraftfulla åtgärder. Sveriges låga statsskuld gör att det finns ett stort utrymme för ytterligare insatser. Nu är det hög tid att använda den möjligheten. Det handlar om att lyfta bort kostnader från företagen och omgående förstärka systemet för korttidspermittering.

Idag 07:29
Läs mer om Den svenska konjunkturen
MANDEL NGAN / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Tunga fall på Wall Street efter Trumps varning

New York-börserna backar onsdagen efter dystra uttalanden från president Donald Trump. Vid 18.10-tiden står de ledande indexen som följer:
• S&P 500: –3,7 procent
• Nasdaq: –3,2 procent
• Dow Jones: –3,5 procent


Trump sa i går kväll att USA måste förbereda sig på ”två väldigt, väldigt smärtsamma” veckor till följd av virusspridningen. Vita huset spår att mellan 100 000 och 240 000 amerikaner kan dö i pandemin.

I går avslutade New York-börserna sitt sämsta kvartal sedan finanskrisen 2008. S&P 500 har backat 20 procent under årets första tre månader.

Doubleline Capitals vd Jeffrey Gundlac tror att börsen kommer att nå nya bottennivåer under april efter att ha studsat upp de senaste två veckorna.

– Marknaden har verkligen tagit sig tillbaka till en motståndszon. Men om vi faller under mars lägstanivå så kommer vi att få en mer utdragen nedgångsperiod, säger han till CNBC.

På bolagsfronten backar Xerox och HP 6 respektive 10 procent. Flera medier rapporterade i går att Xerox drar tillbaka sitt fientliga bud på HP till följd av coronakrisen.

Varuhusjätten Macy’s tappar 6 procent. Bolagets marknadsvärde har rasat med 70 procent på bara en månad till följd av butiksstängningar i spåren av coronaviruset. På grund av det låga börsvärdet kommer aktien nästa vecka att plockas bort från S&P 500-indexet.

4 tim
Arkivbild. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stockholm rekylerade ner – telekom mot strömmen

Stockholmsbörsen vände ner efter gårdagens uppgångar. Vid stängning hade tappet tilltagit rejält:
• OMXS30: −3,4 procent
• OMXSPI: −3,8 procent
Medan nästan alla storbolag handlades upp i går lyste OMXS30 rött på onsdagen, med undantag för defensiva aktierna Tele2 och Telia, som steg runt 1 procent.

Verkstadsjättarna dominerade botten, med ras på nära 7 procent för Atlas Copco, 6,7 procent för Sandvik och 6,1 procent för SKF. Volvo och Autoliv tappade båda runt 5,5 procent.

Nordea som under gårdagskvällen tvärvände och pausade beslut om utdelning gick något bättre än index och tappade 2,9 procent.

Ilija Batljans SBB rasade 11,2 procent efter att den planerade fastighetsaffären värd 8 miljarder med Nyfosa sprack på tisdagskvällen.

Mekonomen rasade 17,7 procent efter att ha flaggat för ”väsentligt negativ påverkan” av coronaviruset och dessutom dataintrång.

Skistar tappade inledningsvis 6 procent efter att i går kväll ha meddelat att alla svenska anläggningar stängs. Men vid stängning var aktien ner 1,8 procent.

Illavarslande tecken för svensk ekonomi dominerade nyhetsflödet under morgonen.

Swedbank/Silfs inköpschefsindex över industrin föll brant i mars och noterade den största nedgången någonsin. Konjunkturinstitutet räknade i en ny men osäker prognos med att Sveriges BNP rasar 6 procent i andra kvartalet.

Idag 06:35
Illustrationsbild.  Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Blandat på Asiens börser – Kina lyfter på ny data

Ledande Asienbörser avslutade onsdagens handel under nollstrecket:
• Nikkei: −4,5%
• Shanghai: −0,6%
• Shenzhen: −0,1%
• Hang Seng: −2,2%
• Kospi: −3,9%

De kinesiska indexen lyftes till en början av ett oväntat starkt inköpschefsindex för tillverkningsindustrin från Caixin/Markit, som visade ett värde på 50,1 – strax över gränsen för expansion. Analytikerna hade enligt Reuters väntat sig ett PMI på 45,5. Motsvarande siffra för februari, i spåren av coronakrisen, var 40,3.

Desto dystrare var utfallet i Bank of Japans industriindex för mars, som kom in på −8. Det var den lägsta nivån sedan mars 2013, enligt Reuters. Utfallet var däremot bättre än de −10 som analytikerna hade väntat sig.

I går stängde Wall Street sitt sämsta kvartal sedan finanskrisen i slutet av 2000-talet. Dow Jones la samtidigt sitt värsta Q1 någonsin till handlingarna.

Idag 03:39
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer