Peter Malmqvists analys

fPlus analys: Räkna med fortsatt börsras i coronavirusets spår

De kraftiga börsfallen är inte överraskande. Och på det inträffar virusepidemin. Det är illa, skriver börsanalytikern Peter Malmqvist i en exklusiv analys för fPlus.

”Droppen som får bägaren att rinna över” är ett användbart uttryck. Denna gång heter droppen Italien. Just som världens aktieplacerare blivit övertygade om att Coronaepidemin i huvudsak var ett kinesiskt problem, drabbades Italien i hundratal. Då rasade börserna. Då var det uppenbart att inget land gick säkert.

Till detta skall dock läggas att kurserna gått spikrakt upp under fjorton månader i sträck. Den samlade avkastningen i USA, med ungefär halva världens börsvärde, är 40 procent och Stockholmsbörsen summerar sig till 45. Det är den bästa avkastningen under 14 månader som registrerats sedan 2006, året innan finanskraschen. Därför fanns det fallhöjd. Börsvärderingen är hög och förväntningarna högt uppdrivna.

Detta syns tydligt i USA. Det viktiga aktieindexet S&P brukar i en god konjunktur ligga på en nivå motsvarande 16 gånger börsbolagens vinstprognoser. När den italienska smittan upptäcktes låg värderingen 20 procent över denna jämviktsnivå. Detsamma gäller Stockholm.

På två dagar föll S&P sju procent. Detta hände senast i augusti 2015, då den punkterade kinesiska börsbubblan fick kurserna att rasa under hösten. Pessimisten räknar därför med ytterligare minst 13 procent innan den nuvarande övervärderingen raderats ut. Detsamma gäller Stockholm. Pessimisten hittar också argument i att vinstutvecklingen inte är särskilt övertygande. I USA har vinsterna vandrat i sidled de senaste tre kvartalen, detsamma i Stockholm. 

Globala industrin kommer att ha det fortsatt tufft

Pessimisten kan också peka på att rader av konjunkturindikatorer fortsätter ner. Den globala BNP-tillväxten har gått ner under två års tid och ligger nu på en ganska låg nivå. Även de inflytelserika så kallade inköpschefsindexen har gått ner det senaste året, därtill ganska kraftigt. Denna parameter indikerar att den globala industrin kommer att ha det fortsatt tufft.

Pessimisten kan även peka på att bilförsäljningen är ett problem och här slår virusepidemin med full kraft. Bilar och bildelar är världen mest handlade vara (undantaget olja). En stor del av underleverantörerna finns i Kina. När epidemin medfört att många fått stänga temporärt, störs denna känsliga struktur. Redan tidigare var dessutom bilförsäljningen svag inom EU och i Kina, medan försäljningen i USA vandrade i sidled. Nu kommer den att gå ner ytterligare.

Pessimisten kan även peka på att handelskriget mellan USA och Kina till största delen är olöst. Tullarna ligger kvar på rader av varor, även om USA de senaste månaderna fått leverera livsmedel igen till Kina. Dessutom har vi alltid Brexit att oroas över, med nästa stupstock - slutet av december. Då skall ett nytt permanent avtal sättas på pränt. Eftersom det tog tre år att komma överens om övergångsbestämmelserna, ligger det nära till hands att befara ett avtalslöst tillstånd i december. Då kommer virusepidemin att framstå som ett marginellt problem.

Optimisten, däremot, pekar på att de globala obligationsräntorna fallit i takt med epidemin. Nedgången från 0,7 procent till 0,3 i den viktiga tioåriga statsräntan, gör att institutionella placerare får ännu svåra att hitta avkastning. Då är de väldigt försiktiga med att kliva av börståget, som ju hjälpt dem på ett fantastiskt sätt det senaste året.

Optimisten kan även peka på att de viktiga inköpschefernas index, visserligen ligger på låga nivåer, men att de börjat plana ut och även visa tecken på en vändning de senaste månaderna. Dessutom tycker optimisten att det är en fantastisk styrka att börsbolagen kan få ihop vinster som vandrar i sidled, när nu statistiken är ganska svag.

Virusepidemin borde göra Kina intresserat av att komma överens med USA

Och för den som tycker handelskriget mellan USA och Kina är det värsta hotet, borde nog virusepidemin göra kineserna väldigt intresserade av att komma överens med USA. Det nuvarande avvecklingsavtalet från november normaliserar tullarna på ungefär en fjärdedel av varorna. Det är väl bara att fortsätta? Det borde ju även USA:s president vara intresserad av, med tanke på det kommande presidentvalet.

Och vapenskrammel kring Brexit har vi ju hört förut. Premiärministerns retorik om ett självständigt Storbritannien, som nu skall ”släppa loss sin fulla potential” börjar låta ganska ihålig. Även Boris Johnson kan räkna. När 40 procent av handeln sker med EU behövs ingen matematiker för att förstå att tullar på den stora handeln skulle få hela Europaskutan att slå runt. Parterna kommer därför överens om en förlängning av det nuvarande avtalet, varefter de får tid att gå igenom den enorma mängd parametrar som långsiktigt måste på plats.

Så vilken är du - pessimisten eller optimisten? Själv är jag rotad i ett av lägren och befarar att börsen kan komma att gå ner ytterligare de 13 procent som behövs för att få en mer normal värdering. Då är en varudeklarering på plats. Ingenstans i mina prognoser fanns en 40-procentig uppgång för ett år sedan. Därför lyssnar jag uppmärksamt på optimisten. De senaste årens börsutveckling är nämligen bland det konstigaste jag upplevt.

Toppnyheter

Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den akuta elkrisen

Tusentals jobb i södra Sverige hotas på grund av elbristen

Tillväxtverket bedömer i en framtidsprognos för Skåne antalet sysselsatta minskar med mellan 6 000 till 19 000 till år 2040 på grund av att elbehovet inte möts, beroende på låg- eller högriskscenario.

Det skriver Sydsvenska Handelskammaren som analyserat rapporten.

– Prognoserna bekräftar det vi påtalat länge. Den bristande elförsörjningen är oerhört allvarlig, både gällande nyetableringar och för det befintliga näringslivets tillväxt. Vi vill betona vikten av en ordentlig upprustning och expandering av elnäten, men också belysa vikten av regional elproduktion. Det är centralt för vår förmåga att generera välstånd, säger Sara Åhlén Björk, chefekonom Sydsvenska Handelskammaren, i ett pressmeddelande.

Igår 18:04
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ygeman får kritik för elbristen

Energiminister Anders Ygeman får kraftig kritik för sin plan att trygga elförsörjningen till företagen, uppger Ekot.

fPlus berättade i en mycket uppmärksammad och spridd artikel i fredags om att den svenska elkrisen är värre än någonsin och att företagen larmar om att det kommer att bli mycket värre. Till Ekot säger Lina Håkansdotter, avdelningschef Hållbarhet och infrastruktur på Svenskt Näringsliv, att elbristen utgör ett allvarligt hot mot sysselsättning och klimatomställning.

Anders Ygeman svarar att det gjorts en tillfällig kapacitetslösning i södra Sverige för att säkra energiförsörjningen till att uppdateringen av stamnätet är klart 2025. Men Lina Håkansdotter varnar för följderna av de tillfälliga lösningarna.

– Det är en kortsiktig lösning. Det blir dyrare och tar längre tid än vad som egentligen skulle varit fallet om man hade gjort rätt från början, säger Lina Håkansdotter, till Ekot.

7 jul
Läs mer om Den akuta elkrisen
Illustrationsbild: Boris Johnson och Rishi Sunak på restaurang i London.  Heathcliff O'Malley / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Brittiska staten ska betala halva krognotan

Storbritanniens regering har presenterat ett stimulanspaket som omfattar motsvarande 346 miljarder kronor, som bland annat ska investeras i sänkt moms för besöksnäring och turism. Det rapporterar The Guardian.

– Jag vill att alla ska veta att jag aldrig kommer att acceptera arbetslöshet som ett oundvikligt faktum, sa finansminister Rishi Sunak i parlamentet när han presenterade stödpaketet enligt TT.

Ingår gör även ett stöd riktat direkt till restauranger. På måndagar, tisdagar och onsdagar i augusti betalar staten halva matnotan, dock mest 115 kronor per person.

Igår 20:26
President Donald Trump. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump pressar delstaterna: ”I Sverige är skolor öppna”

USA:s president Donald Trump säger att han tänker pressa landets delstater att öppna skolorna i höst. På Twitter pekar han på Sverige och hotar med att strypa finansieringen om de inte öppnar:

"I Tyskland, Danmark, Norge, Sverige och många andra länder är skolorna öppna utan problem. Demokraterna tror att det skulle vara politiskt dåligt för dem om amerikanska skolor öppnar före valet i november, men det är viktigt för barnen och familjerna”, skriver han.

Han vill heller inte se att utländska studenter stannar i landet om de ska få onlineundervisning på universiteten i höst vilket har fått prestigeskolorna Harvard och Massachusetts Institute of Technology att stämma regeringen.

Igår 17:17
Människor i San Antonio i Texas.  Eric Gay / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Över tre miljoner bekräftat coronasmittade i USA

USA passerade tre miljoner bekräftade smittfall i covid-19 i dag, rapporterar flera amerikanska medier. Enligt Johns Hopkins universitetets beräkningar ligger Brasilien tvåa med nästan 1,7 miljoner fall.

USA har också flest antal dödsfall relaterade till coronaviruset. Över 131 000 människor har dött i landet. Brasilien har 66 700 dödsfall till följd av viruset.

– Nu har vi testat fler än 39 miljoner amerikaner, sa USA:s vice president Mike Pence enligt AFP.

Igår 19:19
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Asylsökande anländer till Malmö 2015. Drago Prvulovic/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationspolitiken i Sverige

C-studenter: Utred hur många Sverige kan ta emot

Den migrationspolitiska kommittén började sitt arbete i fel ände, skriver Centerstudenter på SvD:s debattsida. Flera partier gick in i samtalen med kravet att svenskt mottagande ska ligga i nivå med andra nordiska länders. Men bättre vore att först utreda hur många nyanlända Sverige klarar av att ta emot, snarare än att jämför med granländerna, skriver debattörerna.

”Baserat på detta kan politiker sedan se över hur man kan justera faktorer som gör det mindre attraktivt att söka sig till Sverige som flykting om man inte har skyddsskäl”, fortsätter de.

Igår 20:24
Morgan Johansson (S). Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Johanssons svar om SVT-intervjun: ”Inget konstigt”

Justitieminister Morgan Johansson (S) skriver på Twitter att han inte ville debattera migrationskommitténs arbete i SVT eftersom han inte sitter i kommittén. Det skriver han på Twitter.

”Det här är inget konstigt, så har det alltid varit och det vet Moderaterna. Men när en fråga är så infekterad som denna, så är det lätt att vi får sidodiskussioner och stickspår - ’debatten om debatten’”, skriver han.

Johansson har fått kritik för att han inte ville ställa upp på en debatt mot Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard när de gästade SVT:s Morgonstudion i går morse.

Igår 13:08
Tomas Tobé, Moderaterna. Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tobé: Migrationspolitiken i EU måste skärpas nu

Eftersom Socialdemokraterna ”kastat in handduken” när det gäller att skärpa den svenska migrationspolitiken, står hoppet till EU:s kommande migrationspakt. Det skriver Moderaternas EU-parlamentariker Tomas Tobé på Aftonbladets debattsida, med anledning av att de migrationspolitiska samtalen mellan M och S brutit samman.

Tobé skriver att M kommer att driva på för att asyl ska prövas vid EU:s yttre gräns, förstärkta gränskontroller och mer pengar till kustbevakning och Europol. Han skriver att ett stort ansvar vilar på den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson (S), som är ansvarig för att ta fram en invandringspolitik som EU kan enas om.

”Det är hög tid att Ylva Johansson inser att en stramare politik behövs omgående”, skriver Tobé.

Igår 14:20
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige
Många seglar och vandrar i sommar. TT
Den svenska besöksnäringen

Ovana seglare och vandrare när vi semestrar hemma

Fler än vanligt semestrar hemma i Sverige i år på grund av coronakrisen, vilket bland annat sjöpolisen och sjöräddningssällskapet märker av, skriver DN. Anna Bertrandsson vid sjöräddningen säger att hon aldrig haft såhär mycket att göra så tidigt på säsongen.

– I en del fall kan det säkert handla om människor som inte är så vana vid att vara till sjöss, säger hon.

Även fjällvärlden har märkt av ett ökat antal ovana turister i sommar, rapporterar SVT Norrbotten.

– Det kan bli problem om man inte är tillräckligt påläst, utrustad och vet vad man ger sig in på, säger Birgitta Nilsson på Jokkmokks infocenter.

Igår 18:01
Illustrationsbild.  FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Åbokryssningar slutar säljas till svenska resenärer

Viking Line slutar att sälja kryssningsresor mellan Åbo och Stockholm till svenska resenärer, rapporterar DN. Beslutet gäller tills vidare och har tagits med hänvisning till smittrisken för covid-19.

Syftet är inte att diskriminera svenskar, utan man vill styra kunder från olika länder till olika kryssningar. Nu när Finland håller på att återhämta sig från viruset har myndigheterna rekommenderat att begränsa antalet svenskar på rutten, som brukar ha många finländare ombord, säger rederiets informatör Johanna Boijer-Svahnström.

– Vi hoppas att coronaläget i Sverige snabbt stabiliserar sig, så att vi kan återgå till normal verksamhet, säger hon.

Igår 07:25
Läs mer om Den svenska besöksnäringen