Arkivbild.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimatomställningen

Fossilfritt Sverige: Upp till regeringen att röja hinder

Regeringen behöver hjälpa industrin att bli fossilfri genom att bland annat införa snabba tillståndsprocesser och utreda en ekoskatt för lastbilar. Det skriver Svante Axelsson från Fossilfritt Sverige i ett inlägg på DN Debatt.

Axelsson har lämnat över en lista på 27 punkter med de politiska förslag som branscherna vill se. Enligt Axelsson är det förslag som regeringen behöver ta beslut om under denna mandatperioden.

”Nu är det upp till regeringen att undanröja hindren och stimulera näringslivets utveckling mot fossilfrihet”, skriver han, och tillägger att det utöver förslagen krävs ett ”tydligt ledarskap och fler övergripande reformer” om branscherna ska klara av att vara fossilfria 2045.

Om debattören

Svante Axelsson, nationell samordnare, Fossilfritt Sverige

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Stockholm. Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Rapport: Covid-19 troligen den vanligaste dödsorsaken i Stockholm 2020

Covid-19 kommer troligen bli den vanligaste dödsorsaken i Stockholm 2020, skriver Dagens Nyheter. Detta visar en ny rapport från Smittskydd Stockholm och Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin.

Rapporten visar också att det finns stora skillnader mellan olika områden i Stockholm, när det kommer till hur många som har drabbats av smittan.

Några av de värst drabbade områdena är Sköndal och Rinkeby. I det första området är dödligheten kopplad till äldreboenden, medan Rinkeby har relativt få döda på särskilda boenden.

Idag 12:36
Illustrationsbild: Resenärer på Heathrow i London. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenskar i fortsatt karantän vid Englandsresor

Svenskar tvingas fortsatt sitta i karantän vid resor till England när regeringen tar bort drygt 50 länder från listan över länder där risken att smittas av coronaviruset fortsatt anses som hög, rapporterar TT.

Bland de länder som från och med nästa fredag undantas från regler om karantän finns samtliga våra nordiska grannländer, Tyskland, Spanien och Frankrike, skriver det brittiska transportdepartementet på sin webbplats.

5 tim
Öresundsbron och en person som gör ett test. TT
undefined

Skånskt självtest gillas inte av danskarna: ”Märkligt”

De skånska självtesterna duger inte för att resa in i Danmark, rapporterar Sveriges Radio Malmöhus. Grannlandet kräver nämligen att en läkare skriver på ett friskhetsintyg.

Gilbert Tribo (L) är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.

— Det tycker jag är väldigt märkligt av Danmark faktiskt, att vi ska använda läkarresurser för att skriva att mänskor är friska, det borde räcka med provsvar, att man inte har smitta, säger han.

Idag 13:23
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige