Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Arkivbild. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
KD:s framgångar

Fortsatt högt förtroende för KD-ledaren Busch Thor

Väljarnas förtroende för KD-ledaren Ebba Busch Thor är fortsatt stort. I Expressen/Demoskops februarimätning om förtroendet för partiledarna placeras hon åter på andra plats efter statsministern Stefan Löfven (S).

– Busch Thor är en partiledare med skarp profil. Hon är polariserande och väcker både beundran och motvilja i olika läger, säger Peter Santesson, analyschef på Demoskop, till tidningen.

Han tror även att KD-ledarens topplacering beror på det ökade stödet från SD-väljarna, då KD framstår som det parti med mest pragmatiska inställningen till SD.

Längst ner på listan ligger de avgående ledarna Jan Björklund (L) och Gustav Fridolin (MP).

Tidningen har inte redovisat om siffrorna är statistiskt säkerställda.

Förtroendemätningen för februari:

Stefan Löfven: 40 (0)

Ebba Busch Thor: 38 (-2)

Jonas Sjöstedt: 34 (+3)

Ulf Kristersson: 32 (-3)

Jimmie Åkesson: 28 (+1) 

Annie Lööf: 27 (+4)

Isabella Lövin: 21 (+3)

Jan Björklund: 17 (-3)

Gustav Fridolin: 17 (+5)

Siffran inom parantes är från mätningen i januari.

Om undersökningen

Frågan som ställts i mätningen är: ”Hur stort förtroende har du för...?”.

Minst 1 000 personer har intervjuas och de har valts ut slumpmässigt i en telefonrekryterad webbpanel.

Oklart om förändringarna är statistiskt säkerställda.

Läs mer:

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Göteborgs Energi
Det svenska skattetrycket

Ny kritik mot miljöskatterna – ger mer utsläpp än innan

Från och med augusti vill regeringen införa en ny skatt på fossila bränslen i kraftvärmenät. Men förslaget får kritik, inte minst från Göteborgs Energi.

Alf Engqvist, vd för Göteborg Energi, menar att lagen får motsatt effekt mot vad lagstiftaren vill. Det rapporterar Göteborgs-Posten.

– Vi kommer att behöva dra ned produktionen i Rya kraftvärmeverk och produktionen kommer att flyttas från kraftvärme till hetvattenproduktion – vilket betyder minskad elproduktion från oss. Och nettoeffekten av det blir i sin tur att elen som konsumeras produceras i länder med kolkraft i stället, säger han till tidningen.

Enligt deras remissvar kommer den sammanlagda effekten år 2020 av lagförslaget bli att koldioxidutsläppen i atmosfären istället ökar med 42 000 ton och dessutom blir det 100 miljoner kronor dyrare.

Finansminister Magdalena Anderssons pressekreterare säger till GP att de just nu inte kommer att ge några kommentarer.

Igår 15:54
Ruud, Vidar / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Kritiken: Kemikalieskatten stoppar återvinning

Nu tilltar kritiken mot den föreslagna höjningen av kemikalieskatten. Inrego, som återanvänder och säljer datorer, mobiler och andra IT-produkter, är ett av många företag som är rasar.

I ett remissvar skriver de att skatten går rakt emot den cirkulära ekonomi som regeringen säger sig vilja eftersträva. Den går även emot FN:s mål för hållbar konsumtion och produktion, menar de.

”Dessutom innebär skatten att produkter redan nu dubbelbeskattas under sin livscykel. En höjning skulle förstärka dessa negativa effekter ytterligare”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

De kommer även med förslag om förbättringar.

”Om regeringen menar allvar med sin klimatpolitik borde den undanta begagnade IT- och elektronikprodukter från kemikalieskatt helt och hållet”, skriver de.

21 mar
Det svenska skattetrycket

Krångel för datahallar kan skrämma bort etableringar

Det är viktigt att Sverige kan erbjuda attraktiva och förutsägbara villkor för att attrahera investerare i den internationella datahallsbranschen, menar Energiföretagen, Node Pole och Svenskt Näringsliv.

De har i en hemställan krävt ändringar som ska undvika negativa och kostsamma administrativa konsekvenser av Skatteverkets ställningstagande.

”I hemställan begärs att ansökan om avdrag av energiskatt ska göras av ägaren till eller den som opererar över datahallen och att denne anses vara stödmottagare”, skriver de.

Jättar som Amazon, Google och Facebook lockas till Sverige med löften om billig el till serverhallar, konstaterar Edvard Hollertz i en ledare i NT, och menar att det inte är oproblematiskt.

Under 2017 sänktes energiskatten för datacenter, och de likställdes i princip med tillverkningsindustrin. Men en ny tolkning av Skatteverket innebär att alla datahallar inte kan dra nytta av reduktionen.

”Bara de företag som även äger utrustningen i hallar får ta del av skattesänkningen. Det innebär att de globala jättarna – som Facebook och Amazon – fortsatt gynnas, samtidigt som många lokala aktörer åker på en skattesmäll”, skriver han.

”Regering och riksdag måste skyndsamt tydliggöra lagstiftningen, så att Sverige inte förlorar viktiga investeringar och nya jobb”, skriver företrädare för Energiföretagen, Node Pole och Svenskt Näringsliv, i Computer Sweden.

21 mar
Läs mer om Det svenska skattetrycket