Rinkeby finns med på polisens lista över utsatta områden. Illustrationsbild. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Förtroendet för polisen växer i utsatta områden

Förtroendet för polisens arbete växer bland boende i utsatta områden, visar en opinionsundersökning som Novus gjort på uppdrag av Stiftelsen The Global Village, rapporterar TT.

En fråga i mätningen handlar om polisens arbete och i Sveriges 60 utsatta områden svarar 53 procent att utvecklingen går åt rätt håll.

Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie med särskilt fokus på Rinkeby, Botkyrka och Södertälje, säger att de jobbar på ett helt annat sätt än för bara fyra år sedan.

– Sedan dess har vi fokuserat på synliga poliser som är stationerade i området över tid, vilket skapar relationer, säger han.

Så gjordes undersökningen

Undersökningen bygger på 2 000 telefon- och webbintervjuer genomförda mellan 19 mars och 15 maj. Det är fjärde året i rad som den genomförs.

Svarsfrekvensen i undersökningen var 12 procent, men enligt Novus är slumpmässigheten i urvalet det viktiga och där framgår inga systematiska bortfall.

Generellt sett är det unga, lågutbildade och utlandsfödda grupper som i lägre utsträckning svarar på undersökningar. Därför har Novus kvoterat urvalet för att få fram fler svarande med utländskt påbrå och en större andel yngre personer. Om man inte hade kvoterat urvalet skulle äldre och svenskfödda bli överrepresenterade.

Källa: Novus

Läs mer

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer