Januariavtalet

Första smällen för Januariöverenskommelsen

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har frontalkrockat med Centerpartiet och Liberalerna i den känsliga frågan om begränsningar av avverkning i skogen. S väljer att stöda MP:s förslag.

Sedan flera år tillbaka har den svenska regeringen flyttat fram positionerna i skogspolitiken. Förslagen är många, men gemensamt för dem är att det blir svårare och dyrare att avverka skog. Ilskan från skogsnäringen har varit stor, vilket fPlus ha rapporterat om tidigare.

Frågan är också politiskt känslig eftersom både L och C i Januariöverenskommelsen har lovat att underlätta för skogsnäringen. Bland annat står det i överenskommelsen att partierna ska stärka rättssäkerheten för markägare och säkerställa att de får kompensation när staten stoppar avverkning.

Nyligen röstade miljö- och jordbruksutskottet i riksdagen om ytterligare en fråga, som berör markägare, om det som kallas klimatramverket Lulucf. Det är en komplicerad fråga där regeringen har velat införa ett tak för avverkning av skog, det vill säga att de nivåer som avverkats historiskt också ska gälla för framtida avverkning (läs mer i faktarutan). För skogsnäringen är det en rejäl snyting.

Trots Januariöverenskommelsen röstade S tillsammans med MP och V mot L och C. Men tack vare att stödet bland de övriga partierna var tillräckligt stort kunde C och L stoppa förslaget. 

Räknade kallt med ett nej

Enligt bedömare med insyn i den politiska processen har S kallt räknat med att förslaget skulle stoppas trots att partiet svek C och L. Därmed lyckades partiet undvika en potentiell konflikt med C och L som har släppt fram Stefan Löfven (S) som statsminister.

Enligt samma källor är S nej i utskottet svårt att förstå eftersom partiet drev på för att stoppa den när frågan avgjordes inom EU. Det gjorde att EU valde att lyssna och ställa sig bakom den svenska linjen.

Sedan – när lagstiftningen skulle genomföras i Sverige – har S, enligt skogsnäringen, svängt i frågan.

Kristina Yngwe (C), ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, vill inte svara direkt på frågan om januariöverenskommelsen sattes på prov på grund av S agerande.

– Regeringen presenterade i går sin linje, vilken skulle innebära en begränsning av skogsavverkningen. Centerpartiet vill att avverkningen av skog ska kunna utnyttjas fullt ut, precis som Moderaterna. Vi skrev ihop oss och fick med oss utskottet, säger hon och fortsätter:

– Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet hade avvikande meningar i frågan, men regeringen kommer att följa utskottets linje.

Hur viktig är den här segern för C nu när partiet har ett samarbetsavtal med regeringspartierna?

– Centerpartiet har markerat att skogsfrågan och bioekonomins möjligheter är viktiga för oss. I januariavtalet har vi med punkter som handlar om exempelvis ersättningsskydd och äganderätt, säger Kristina Yngwe.

– Att vi har olika ingångar än regeringspartierna är tydligt sedan tidigare, men de har gått med på januariavtalet och då har de fått backa på ett antal punkter. Ämnen som artskyddsförordningen, nyckelbiotoper och ersättningsformer kommer att utredas enligt avtalet. Vi inom C kommer att driva på så att det blir bra.

Är frågan om avverkningen av skog helt avgjord nu?

– Ja, i riksdag och regering är den det.

Hanna Westerén (S), ledamot i Miljö- och jordbruksutskottet, vill inte svara på frågorna om varför partiet valt att gå emot C och L. Hon svarar i ett mejl att S inte är för några begränsningar av skogsbruket.

”Frågan handlar bara om rapportering och bokföring av utsläpp och intag av koldioxid i skogssektorn för att EU ska se om vi uppfyller vårt mål på minus 40 procent växthusgaser till 2030. Riksdagens mål för samma år är minus 63 procent så regeringen räknar med att rapporteringen av skogsbrukets intag och utsläpp inte har någon betydelse för vår måluppfyllelse av EU:s satta mål för Sverige eftersom övriga sektorer (transporter, energi etc.) kommer att med god marginal kompensera detta”, skriver

Skogsindustriernas vice vd Mårten Larsson är kritisk mot S och regeringens agerande.

– Man har försökt att överimplementera och skylla på EU. Det är föga förvånande, men strider mot riksdagens vilja. Det är uppseendeväckande, säger han.

Varför är frågan stekhet?

I grund och botten är en fråga om Sveriges höga ambitionsnivå i klimatfrågan. Regeringens skriver en ”bokföringsplan” för hur kolupptag i skog och mark kan se ut mellan 2021-2025. Där ska bland annat läggas fram ett förslag till en referensnivå, som ska sätta ramarna för hur skogens upptag och utsläpp av koldioxid ska följas upp framöver.

Referensnivån påverkar avverkningsnivåerna och här har skogsnäringen och regeringen haft olika syn på vad som är rimligt. Skogsnäringen menar att en begränsning baserat på vad som ”avverkats historiskt” – den linje regeringen drivit – gör att man inte utnyttjar den resurs skogen är i omställningen till en bioekonomi.

Läs mer

Toppnyheter

Från vänster: Annie Lööf delar ut valsedlar vid Gärdesskolan, Jimmie Åkesson kampanjar i Botkyrka, Per Bolund delar ut valsedlar vid ingången till en skola i Älvsjö.  TT
EU-valet 2019

Partiledare kampanjar in i det sista på valdagen: ”En högtidsdag för demokratin”

Under morgonen har flera partiledare röstat i EU-valet och ägnat sig åt sista minuten-kampanjande.

– Det är en högtidsdag för demokratin, särskilt nu när det är 100 år sedan kvinnor fick rösträtt, säger C-ledaren Annie Lööf till TT när hon delar ut valsedlar vid vallokalen i Gärdesskolan på Östermalm i Stockholm.

Själv har hon dock förtidsröstat.

SD-ledaren Jimmie Åkesson röstade vid lunchtid i vallokalen på Stockholms centralstation.

– Vi är vana vid smutsiga valkampanjer för vår del men jag tror att tonlägret i allmänhet har varit ganska uppskruvat på ett sätt som jag inte är säker på att jag upplevt tidigare, säger han i Expressen TV.

Tidigare under dagen har statsminister Stefan Löfven röstat i riksdagen och L-ledaren Jan Björklund i Bromma där han bor.

44 min
Stefan Löfven och hustrun Ulla Löfven.  Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet 2019

Stefan Löfven har röstat: Det känns alltid högtidligt

Statsminister Stefan Löfven och hans fru Ulla Löfven har röstat i EU-valet i vallokalen i riksdagshuset.

– Det känns alltid högtidligt att gå att rösta. Därför gör vi vår medborgerliga plikt även när det regnar, säger statsministern i Expressen TV.

Löfven har under hela valrörelsen varnat för framväxten av högerextrema krafter. Utanför vallokalen tog han åter upp frågan:

– Det handlar om huruvida EU ska gå mot demokrati, eller mot splittring och extremism.

Under dagen kommer Löfven bland annat att kampanja i Skärholmen.

3 tim
Läs mer om EU-valet 2019

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Bernie Sanders då och nu. TT
Helgläsning

Hemligheten bakom Bernie Sanders stora förmögenhet

När Bernie Sanders dök upp på den politiska scenen under det tidiga 80-talet blev han snabbt känd för sin nedtonade stil. Han bar inga eleganta kläder, körde en rostig Volkswagen och hyrde en oglamorös lägenhet. I intervjuer berättade han om livet som ensamstående tonårsfar och hur han fick slita för att få pengarna att räcka hela månaden.

Numer är Sanders däremot mångmiljonär med flera bostäder. I ett längre reportage undersöker Politico varifrån Bernie Sanders, som i sin politiska gärning arbetar för att minska de ekonomiska klyftorna i USA, egentligen har fått sin egen förmögenhet ifrån och hur den kan påverka väljarnas bild av honom i det kommande presidentvalet.

Läs reportaget via länken nedan.

6 tim
Illustrationsbild. Det är inte mannen på bilden som är mannen i texten.  Bertil Ericson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Helgläsning

Trollet på internet var en man som hette Phil

2017 började journalisten Hussein Kesvani få islamofobiska inlägg på Twitter postade från en användare som kallade sig ”True brit”. Många av inläggen beskyllde islam för att vara en ”satanistisk” och ”ondskefull” religion.

Först trodde han att meddelandena kom från en bot som automatiskt postade inläggen till honom men när han väl frågade varför ”True brit” skickade dem till honom fick han svar.

I ett reportage i The Guardian beskriver Kesvani hur han efter veckor av samtal över internet kom överens om att möta trollet. Det visade sig vara en man som hette Phil och som hade förlorat sin fru, sitt jobb och som börjat ägna mängder av timmar online.

Läs texten i länken nedan.

6 tim
Läs mer om Helgläsning
undefined