TT
Företagsklimatet i Sverige

Förslaget: Nu ska det bli svårare att bli företagare

Både företagarorganisationer och myndigheter sågar F-skatteutredningen – förslagen misstänkliggör företagen och ökar regelbördan kraftigt. ”Vissa förslag är skadliga för näringslivet och bör inte genomföras”, säger skatteexperten Lynda Ondrasek Olofsson till fPlus.

Regeringen tillsatte en F-skatteutredning för att försöka stävja missbruket av systemet där personer undanhåller skatt och använder svart arbetskraft. Utredaren Lars-Erik Lövdén vill att ett godkännande av F-skatt ska kunna tidsbegränsas, att det ska ställas högre krav på skötsamhet för den som ansöker och att Skatteverket ska få större möjligheter att dra tillbaka ett godkännande om F-skatt.

– Det är angeläget att motverka osund konkurrens som kan uppstå genom att vissa oseriösa aktörer kringgår sina skyldigheter. Om Skatteverket ges bättre förutsättningar att kontrollera kan F-skattesystemet fylla en förbyggande funktion som grindvakt, säger Lars-Erik Lövdén i ett uttalande.

”Utredningen missar målet”

I remissvaren på utredningens delbetänkande till Finansdepartementet är både myndigheter och näringslivsorganisationer mycket kritiska mot förslagen. Företagarförbundet Fria Företagare menar att utredningen missar målet och kantrar. Istället för att ta fram ett regelverk som underlättar att starta, driva och utveckla företag går utredningen åt motsatt håll.

– Utredningen fokuserar uteslutande på ökade kontroller och ökade befogenheter för Skatteverket. När vi går mot en lågkonjunktur är det dubbelt olyckligt om regeringen trots sin ambition att förenkla istället försvårar för företagande. Vi menar att förslagen riskerar att verka kontraproduktivt, säger Mats Assarsson, ordförande i Fria Företagare.

Mats Assarsson, ordförande i Fria Företagare. Pressbild, Fria Företagare

Fria Företagare får medhåll av flera andra remissinstanser. Patrick Krassén, skattepolitisk expert på Företagarna, varnar för att utökade krav och sanktioner försvårar för den som vill bli företagare genom att det blir mer rättsosäkert att få och behålla F-skattegodkännandet.

Dessutom menar Företagarna att utredningen inte presenterat några faktauppgifter rörande omfattningen av skattefiffel, svartjobb eller de andra påstådda problemen.

– Utan empiriskt underlag går det inte att avgöra rimligheten och proportionaliteten i förslagen. Risken är stor för ökad rättsosäkerhet för företagare. Därför avstyrker vi utredningens förslag, säger Patrick Krassén till fPlus.

Lynda Ondrasek Olofsson, skatteexpert på Svenskt Näringsliv. Ernst Henry Photography

Svenskt Näringsliv menar att flera av förslagen kan få allvarliga konsekvenser.

– Vissa förslag är skadliga för näringslivet och bör inte genomföras. Förslagen riskerar att på ett allvarligt sätt försämra rättssäkerheten för landets företagare, säger skatteexperten Lynda Ondrasek Olofsson.

”Osar av misstänkliggörande”

Den statliga myndigheten Tillväxtverket, som arbetar för ”konkurrenskraftiga företag i alla delar av Sverige”, menar att förslagen kan leda till ökad administrativ börda för företagen, exempelvis när det gäller förslaget av tidsbegränsning av F-skatt. Myndigheten är också kritisk mot att det saknas en bedömning av hur mindre företag som utför ROT och RUT påverkas av förslagen.

Regelrådet, som är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket, konstaterar att utredningen inte tillräckligt redogjort för konsekvenserna av förslagen, enligt de krav som regelverket ställer.

Näringslivsorganisationerna är överlag positiva till det nuvarande F-skattesystemet som infördes 1993. Det har lett till att det blivit enklare att starta och driva företag i Sverige. Utvecklingen borde därför fortsätta åt det hållet men F-skatteutredningens förslag riskerar tvärtom att försämra situationen, menar de.

Av remissvaren framgår också att näringslivsorganisationerna beklagar att begrepp som ”falska företagare” används i utredningen. Det kan leda till att Sveriges alla seriösa företagare får klä skott för vad några enskilda gjort, menar Fria Företagare, som hellre vill se att småföretagarna lyfts upp som goda samhällsbidragare eftersom de skapar 4 av 5 nya jobb.

– Utredningen osar av misstänkliggörande av företagare vilket gör mig ledsen. Sverige behöver uppskatta företagen och underlätta för dessa, säger Mats Assarsson till fPlus.

Toppnyheter

Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
Sjukdomsutbrottet i Kina

Volvo sätter medarbetare i Sverige i karantän

Industrijättar som AB Volvo, Volvo Cars, SKF och Geely sätter medarbetare som varit i Kina nyligen i karantän, skriver GP.

Utbrottet av coronaviruset i Kina fortsätter få konsekvenser, även i Sverige. Under måndagen föll Stockholmsbörsen, likt flera asiatiska och europeiska handelsplatser.

AB Volvo, Volvo Cars, SKF och Geely tar nu till karantänåtgärder mot anställda. För medarbetare som nyligen varit i Kina innebär hemkomsten karantän och jobb hemifrån, uppger industribolagen.

– Är man nyligen hemkommen då har jobbar man hemifrån under en tvåveckorsperiod. Vilket helt enkelt beror på att om man bär på något är detta ett sätt att begränsa spridningsrisken, säger AB Volvos presstalesperson Claes Eliasson, till GP.

1 tim
Flygplatser i flera länder har höjt säkerheten. Här en flygplats i Indonesien.  ANTARA FOTO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Viruset är ett stort hot mot resebranschen

Tidigare epidemier har bara haft en liten påverkan på börsen, men bolag i resesektorn kan drabbas hårt av coronaviruset, skriver Jon Sindreu i en analys i The Wall Street Journal. ”Paniken kan bli kortvarig” skriver Sindreu men menar samtidigt att viruset kan slå mot den globala tillväxten eftersom utbrottet kommer i en tid då Kinas ekonomi backar. ”Den verkliga faran, dock, är för företag som är i reseindustrin och turistindustrin, vars vinster påverkas direkt av inställda resor”.

Matthew DiFrisco, analytiker på Guggenheim, pekar på att även andra sektorer drabbas och tar de amerikanska restaurangbolagen Starbucks, McDonalds och Domino’s pizza som exempel. Alla är exponerade mot viruset genom sin globala närvaro. ”Kina representerar en tillväxtregion och står för ett stort bidrag till den långsiktiga avkastningen och tillväxten för alla tre bolagen”, skriver han i en kommentar till Bloomberg.

1 tim
undefined

Misstänkt fall i Malmö var inte coronaviruset

Provsvar visar att de misstänkta fallen på Skånes universitetssjukhus i Malmö inte var coronavirus, skriver Region Skåne i ett pressmeddelande.

Det var i söndags som personal på sjukhuset fattade misstankar om att två patienter på infektionsverksamheten kunde ha smittats. Sjukhuset höll patienterna isolerade i väntan på att proverna analyserades. På måndagen kom resultatet som slog fast att det alltså inte rörde sig om det dödliga viruset.

3 tim
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Så lätt kan Skatteverket sänka dig – och göra dig ansvarig

Skatteverkets gräddfil har tvingat fram en rad konkurser och personliga tragedier. ”Tidigare i år dömdes till exempel en sjuk änka i 70-årsåldern med låg pension som enda inkomst att betala nästan 900 000 kronor för det företag som hennes make drev”, säger skatteexperten Patrick Krassén till fPlus. Det har gått så långt att kompetenta personer inte längre vågar ta styrelseuppdrag. Men nu kan det hända saker.

19 dec 2019
Toby Talbot / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skattehöjning slår hårt mot snöproduktion

Snötillverkare jobbar ofta på marginalerna, inte minst då varmare väder kan få tuffa konsekvenser. Nu har branschen, som mestadels består av småaktörer, även drabbats av skattehöjning. Det har skett utan vidare förvarning, skriver centerpartisterna Per Åsling, Lisa Östman, Sören Görgård och Hans Jonsson på Hela Hälsingland.

Den reducerade skatten på el för snötillverkning, som sedan decennier varit praxis, ska nu tas bort. Då syftet med snöproduktion är skidåkning, menar Skatteverket att det inte är att betrakta som så kallad industriell verksamhet.

Organisationerna uppmanas därför att flytta själva produktionen av snö till ett annat företag, för att på så vis fortsatt kunna nyttja den reducerade skatten. Det skulle dock bara vara möjligt för de största företagen, menar debattörerna och poängterar att branschen domineras av småföretag och ideella föreningar.

”Att som nu skett plötsligt förändra möjligheterna för många att överhuvudtaget fortsätta bedriva sin verksamhet riskerar man därför också vidare konsekvenser än för organisationen själv. Det kan få konsekvenser för en hel ort” skriver debattörerna.

23 jan
Läs mer om Skatteverket vs företagen
Illustrationsbild.  Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Wall Street öppnar neråt – tolkas som oro för virus

Wall Street öppnar ner på vad analytiker tolkar som oro för coronavirusets spridning. Vid 17-tiden står ledande index som följer:
• S&P 500: -1,4%
• Nasdaq: -1,8%
• Dow Jones: -1,4%

Flygbolag är bland de bolag som drabbas hårdast av oron för corona. United Airlines aktie backar nästan 5 procent och American airlines nästan 6 procent. Även nöjesbolag och hotellföretag tappar. Kasinoföretaget Las Vegas Sands är bland dagen största förlorare på börsen och aktien är ner över 7 procent.

I Asien backade japanska börsen kraftigt, och de övriga ledande börserna i Asien höll stängt.

Bland bolagsnyheterna kom medieuppgifter om att Alphabet ska träffa justitiedepartementet kring en utredning av Google.I går kväll kom dessutom nyheten att delstatsåklagare och justitiedepartementet ska jämföra utredningsmaterial kring Alphabet, vilket tolkades som att de kan göra gemensam sak i sina utredningar av bolaget. Aktien tappar 2,5 procent.

Även Boeings aktie faller 1 procent på uppgifter om en flygplanskrasch i Afghanistan, enligt CNBC. Det är dock inte bekräftat att det är ett Boeingplan som kraschat. Talibanstyret sa strax innan börsöppning att det är ett amerikansk militärt plan som kraschat, enligt uppgifter från AFP.

2 tim
TT
undefined

Virusoro gav sämsta dagen på börsen sedan i oktober

Stockholmsbörsen föll tungt på måndagen i linje med övriga Europa och vid stängning stod samtliga aktier i OMXS30 klart på minus och även breda indexet var klart ner:
• OMXSPI: –2,1%
• OMXS30: –2,3%
Årets uppgångar på Stockholmsbörsen är därmed utraderade och inte sedan raset på 2,6 procent den 2 oktober förra året har OMXS30 haft en sämre dag.

De globala börserna fortsatte att tyngas av oro för coronaviruset. Dödssiffran passerade 80 i helgen och totalt beräknas minst 2 700 personer ha smittats. Tokyobörsen backade 2 procent i morse medan övriga Asienbörser var helgstängda. Oron pressade även oljepriserna som föll till de lägsta nivåerna sedan årsskiftet.

På bolagsfronten släppte Astra Zeneca en rad nyheter under morgonen. Läkemedelsjätten säljer de globala rättigheterna för ett antal preparat för sammanlagt 3,4 miljarder kronor. Astra Zeneca ska samtidigt köpa rättigheterna för brazikumab från Allergan. Aktien backade 1,8 procent.

I motsatt ände av indexet syntes konjunkturkänsliga bolag med stor Kinaexponering. Volvo rasade 4,3 procent, Boliden föll 4,1 procent och Sandvik tappade 3,1 procent.

Ljudboksbolaget Storytel fick en säljrekommendation i helgens DI och föll 4 procent i måndagshandeln. Börsveckan satte i sin tur köpstämpel på Dignitana, Novotek och Amhult 2. Dignitana lyfte 7,9 procent medan Novotek steg 1,9 procent och Amhult ökade kring 1,5 procent.

Carnegie och Kepler Cheuvreux höjde under dagen Ericsson till köp efter fredagens rapportras. Aktien tappade dock 0,8 procent på en illröd börs.

Börsen fortsatte också att straffa nischbanken Collector efter förra veckans vinstvarning. Aktien tappade 6,7 procent och har därmed förlorat en tredjedel av börsvärdet på mindre än en vecka.

Idag 08:08
TT NYHETSBYRÅN
undefined

Japanska börsen pressades – övriga höll helgstängt

Japanska Nikkei-indexet pressades över 2 procent i den tidiga handeln efter breda nedgångar på Wall Street i fredags. I övrigt har börserna helgstängt i Asien med anledning av det kinesiska nyåret.

Vid stängning visade ledande index:
• Nikkei: −2,1%
• Shanghai: stängt
• Shenzhen: stängt
• Hongkong: stängt
• Kospi: stängt
De asiatiska börserna har mestadels stängt på måndagen eftersom det kinesiska nyåret firas – ett firande som överskuggas av det pågående virusutbrottet som dödat minst 80 människor och fått marknaderna på fall den senaste veckan.

Idag 04:24
Läs mer om Dagens börs
Adam Schiff. Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Analys: Varför i hela friden puttades Schiff fram i tät?

Riksrättsåtalet blir allt mer dramatiskt efter att John Bolton anklagat president Donald Trump för att ha krävt en utredning av Joe Biden i utbyte mot bistånd till Ukraina, skriver Paul LeBlanc och Zachary B Wolf i CNN. Det gör frågan om att kalla vittnen till rättegången i senaten allt mer aktuell när åtalet nu fortsätter.

”Kom ihåg: Demokraterna behöver fyra republikaner som röstar med dem om att kalla vittnen eller att samla in nya bevis”, skriver duon, och listar några mer moderata namn som skulle kunna tänkas bryta partilinjen.

Fox News kommentator Liz Peek fokuserar också på riksrättsåtalet. Varför i hela friden gjorde Demokraterna Adam Schiff till Demokraternas ansikte utåt för riksrätten? undrar Peek, som tycker att hans fientlighet mot presidenten ofta skiner igenom. Demokraterna borde i stället fokusera på att ta fram en kandidat som kan besegra Trump i presidentvalet i november.

”Men det är såklart deras problem. Hittills har ingen kandidat klivit fram”, skriver hon.

3 tim
Representanthusets sju ”impeachment managers”, som fungerar som åklagare mot president Trump i senaten. Julio Cortez / TT NYHETSBYRÅN
undefined

De sju åklagarna: Explosiva uppgifter från John Bolton – måste nu höras i senaten

Rösterna höjs nu för att USA:s tidigare säkerhetsrådgivare John Bolton ska höras i riksrättsåtalet i senaten, rapporterar Washington Post. Detta efter att delar av Boltons kommande bok har läckt ut i amerikanska medier, där han hävdar att Donald Trump krävde att Ukraina inledde en utredning mot politikern Joe Biden i utbyte mot militärt bistånd.

I ett gemensamt uttalande kallar representanthusets sju demokratiska ”impeachment managers”, som i praktiken fungerar som åklagare mot Trump, de nya uppgifterna för ”explosiva”. De uppmanar den republikankontrollerade senaten att höra vad Trumps tidigare kollega har att säga.

”Det finns inget försvarbart skäl att vänta tills hans bok publiceras när information han har är avgörande för det viktigaste beslut senatorerna nu måste fatta – huruvida presidenten ska dömas”, skriver de.

Bolton har tidigare sagt att han är beredd att vittna om han får frågan.

Idag 09:34
Donald Trump och John Bolton i Bryssel den 12 juli 2018. Markus Schreiber / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump nekar på nytt: ”Han vill bara sälja fler böcker”

USA:s president Donald Trump förnekar sin tidigare säkerhetsrådgivare John Boltons uppgifter om att Trump villkorade Ukraina-biståndet med en utredning av den politiska rivalen Joe Biden. Uppgifterna från Bolton framkommer i läckta utdrag från en kommande bok.

”I själva verket klagade han aldrig över detta vid sin mycket offentliga uppsägning. Om John Bolton sa det här var det bara för att sälja böcker. Med det sagt: Utskriften av mina samtal med president Zelenskyj är alla bevis som behövs”, skriver Trump på Twitter.

Presidenten betonar också att både Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och landet utrikesminister Vadym Prystaiko har sagt att ingen press placerades på landet. Han skriver också att det militära biståndet till Ukraina gavs i god tid utan krav på motprestationer.

Idag 09:54
Läs mer om Anklagelserna mot Trump
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Facken skönmålar verkligheten – löneökningstakten måste växlas ned”

När fack och arbetsgivare nu förhandlar om avtalsvillkoren för närmare 3 miljoner löntagare, är det viktigt att parterna delar en gemensam bild av Sveriges ekonomi, skriver industriföreträdarna Carl Eckerdal, Kerstin Hallsten och Mats Kinnwall på Arbetets debattsida.

Det är inte till nån hjälp när facken går ut med en skönmålat bild av att Sveriges industri är stark för att motivera löneökningar, menar de.

Faktum är att svensk industri, likt många andra länder, dras med låg produktivitetstillväxt och en dalande sysselsättning.

Att försvara löneökningar i industrin genom att dels hänvisa till inflationsförväntningar och dels peka på att andra länder gör samma sak, är missvisande.

Svensk inflation är irrelevant för en industri som är internationellt konkurrensutsatt. Dessutom bär inte andra länder som har gjort löneökningar, ses som förebilder. De lyfter Tyskland som exempel och pekar på att lönerna under en tid ökat snabbare än produktiviteten vilket lett till en kostnadskris.

"En lika svag utveckling som tysk industri har haft, och har, är inget som någon önskar svensk industri", skriver de.

I stället för att höja lönerna, och lägga ytterligare en sten på kostnadsbördan, bör fokus vara att växla ner arbetskraftskostnaderna med målet att stärka konkurrenskraften, avslutar de.

22 jan
Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Handelns uppmaning: Höj inte ingångslönerna

I stundande avtalsrörelse måste handeln se en återhållsam löneökningstakt. Bäst vore det om ingångslönerna inte höjdes alls. Annars riskerar det att slå ut en av Sveriges stora jobbmotor, varnar Svensk Handels förhandlingschef Anna Nordin i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Nordin menar att handeln just nu genomgår en viktig brytningstid i svallvågorna av den växande e-handeln. Svenska bolag står inför direkt konkurrens med internationella bolag vilket leder till stora kostnadsutmaningar för branschen.

– Man kan själv se hur många butikslokaler står tomma eller ersätts av kaféer och restauranger, säger hon.

En annan fråga som Svensk Handel vill ta upp är OB-ersättnignarna.

– De är väldigt höga jämfört med andra branscher och utgör en stor del av de sammantagna lönekostnaderna. Här vill vi ha en dialog med Handelsanställdas förbund om de kan hanteras på ett bättre sätt, säger hon.

24 jan
Läs mer om Avtalsrörelsen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
En förintelseöverlevare vid minnesceremonin i dag. Aleksandra Szmigiel / TT NYHETSBYRÅN
Antisemitismen i Sverige

200 förintelseöverlevare i Auschwitz vid ceremoni

Omkring 200 förintelseöverlevare har samlats vid Auschwitz för att högtidlighålla att det i dag är 75 år sedan koncentrationslägret befriades.

Överlevarna har rest till Polen från bland annat Israel, Peru och Australien. Flera högt uppsatta politiker närvarar också vid ceremonin, däribland Sveriges statsminister Stefan Löfven och Israels president Reuven Rivlin.

Rivlin sa i ett tal att antisemitismen är ett problem än i dag och varnade för ”röster som sprider hat och hotar demokratin”.

– Det är vår plikt att bekämpa antisemitism, rasism och fascistisk nostalgi, sa han.

2 tim
Statsminister Stefan Löfven  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven om minnesdagen: Högtidlighållandet viktigt

I dag, 75 år efter att koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau befriades, samlas en stor del av världens politiska ledare på platsen för att minnas och hedra offren för Förintelsen

Från Sveriges sida deltar statsminister Stefan Löfven, kronprinsessan Victoria och och riksdagens talman Andreas Norlén.

– Förintelsen och perioden före och under andra världskriget är mänsklighetens mörkaste del. Och vi måste förstå vad som hände för det aldrig ska upprepas. Så därför är högtidlighållandet idag väldigt viktigt, säger Löfven till SVT Nyheter.

5 tim
Läs mer om Antisemitismen i Sverige