Erixon, illustrationsbild av husvagn TT
SD:s framtid

Förslaget: Flyktingar ska placeras i husvagnar

Det så kallade Samstyret i Sölvesborg (SD, M, KD och lokala SoL-partiet) har presenterat ett handlingsprogram på 220 punkter. Bland annat föreslår de att flyktingar som Migrationsverket anvisat till kommunen i stället ska placeras i andra kommuner. Om detta inte går ska ”vuxna ensamkommande män” placeras i tillfälliga boenden i form av husvagnar, står det i handlingsprogrammet.

– Det har inte gått igenom slutkorrekturen, det ni har fått är ett utkast. Det ska stå vuxna ensamma personer där. Inte ensamkommande män eller ensamkommande, säger kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD) till SVT.

– Det här visar Sverigedemokraternas allra mörkaste sida, säger oppositionsrådet Johanna Beijer, S, till SVT.

Toppnyheter

ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Kärnkraftens framtid

”Elefanten i det politiska rummet är kärnkraften”

Elefanten i det politiska rummet är kärnkraften, som har de lägsta klimatutsläppen och är en stabil energikälla i den svenska energimixen, skriver Tove Lifvendahl i en ledare i SvD.

Hon gör utspelet med anledning av att M och KD hoppat av energiöverenskommelsen och tycker att det är bra. Sverige borde satsa på en bra energipolitik eftersom dålig politik försvårar utvecklingsmöjligheten för olika aktörer och för samhället som helhet.

”Givet de höga alarmljud som har fått definiera klimatfrågan i svensk politik borde det vara en så kallad nobrainer att se till att kärnkraften har optimala förutsättningar att utvecklas”, skriver Tove Lifvendahl i SvD.

2 tim
undefined

Vattenfall: Det går inte att driva Ringhals vidare

Moderaterna och Kristdemokraterna har hoppat av energiöverenskommelsen och vill diskutera en fortsatt drift av kärnkraftreaktorerna Ringhals 1 och 2. Men ägaren och energijätten Vattenfall har inga som helst planer att förlänga livstiden för reaktorerna.

– Vår syn är precis som tidigare att detta inte är en politisk fråga, utan en affärsmässig, säger säger Oskar Ahnfelt, ansvarig för samhällskontakter, i ett uttalande.

Reaktorerna har producerat el i ungefär 45 år när Ringhals 2 stängs ner om tre veckor och Ringhals 1 om ett år. 50 år är den tekniska livslängden och även om elpriserna nu är högre och effektskatten slopats finns det ingen anledning att ompröva det tidigare beslutet att stänga ner dem fem år i förtid, menar Vattenfall.

– Det finns ingen plats för reaktorerna på marknaden. Det finns inga finansiella eller praktiska förutsättningar att driva dessa reaktorer vidare, säger Ahnfelt.

2 tim
Läs mer om Kärnkraftens framtid
Valet i Storbritannien

Johnson flydde till kylrum för att undvika reporter

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson var inte sugen på att tala med morgonprogrammet ”Good morning Britains” reporter i dag, skriver flera medier.

Reportern gjorde ett överraskningsbesök när Johnson träffade representanter för ett mejeriföretag i Yorkshire på onsdagsmorgonen.

– För i helvete, svarade en av premiärministerns medarbetare innan Johnson gick in i ett av företagets kylrum.

Bakgrunden är att Boris Johnson lovat att besöka programmets studio men än så länge inte dykt upp. Han har fått kritik från flera medier för sin ovilja att delta i intervjuer och utfrågningar.

2 tim
POOL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mätning: Boris Johnsons försprång minskar kraftigt

Torypartiets försprång ser ut att ha krympt avsevärt inför morgondagens nyval. Yougovs högt ansedda opinionsundersökning förutspår att Boris Johnsons parti säkrar en majoritet med 28 mandats marginal – för två veckor sedan var siffran 68, skriver Reuters.

Yougov betonar att valet fortfarande är en öppen historia då taktikröstning kan fälla avgörandet i flera valkretsar där ställningen är jämn.

– Vi kan absolut inte utesluta att valet resulterar i ett parlamentariskt dödläge, inte heller kan vi utesluta en större konservativ majoritet, säger Yougovchefen Anthony Wells.

Pundet föll skarpt på onsdagen efter att undersökningen offentliggjorts, skriver Reuters.

2 tim
Boris Johnson och Jeremy Corbyn TT
undefined

En dag till nyval – Johnson och Corbyn är på väljarjakt: ”Jag kämpar för varje röst”

Med en dag till nyval i Storbritannien gör premiärminister Boris Johnson och Labour-ledaren Jeremy Corbyn sitt yttersta för att locka till sig nya väljare, rapporterar Sky News.

Under onsdagsförmiddagen var Johnson ute och levererade mjölk till invånare i West Yorkshire, för att sedan ta sig till ett catering-företag i Derby för pajbakning.

– Jag kämpar för varje röst, säger han.

Hans motståndare Jeremy Corbyn, vars kampanj till stor del riktar sig mot de väljare som fortfarande är osäkra på hur de ska rösta, har under dagen varit på besök i Glasgow för att kampanjtala.

5 tim
Läs mer om Valet i Storbritannien

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Ursula von der Leyen Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN
Klimatomställningen

Nya klimatpaketet från EU jämförs med månlandning

EU ska försöka stoppa klimatförändringarna med hjälp av bland annat skärpta utsläppsmål och mer pengar till omställningen från fossila bränslen, rapporterar TT.

På så vis hoppas EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, som vid en pressträff presenterade EU:s nya ”gröna giv”, att unionen ska vara klimatneutral 2050.

– Vi vill skydda vår planet. Så många europeiska människor och företag visar redan vägen för oss, säger hon. Hon jämför paketet med John F Kennedys löfte om att landa en människa på månen.

Åtgärderna handlar även om att uppdatera de regler och lagar som finns kring miljö och energi.

2 tim
Greta Thunberg 2018/Times omslag. TT
undefined

Greta Thunberg historisk – blir yngst genom tiderna

Greta Thunberg är den yngsta personen någonsin att få tidskriften Times utmärkelse ”årets person”, skriver NME. Hon är också den tredje kvinnan, efter drottning Elizabeth II och Angela Merkel, att bli ensam pristagare.

Time har delat ut priset, som tidigare hette ”årets man”, sedan 1927.

– Hon har blivit den viktigaste rösten i den viktigaste frågan för planeten det här året. Hon har kommit från ingenstans och blivit ledare för en världsomspännande rörelse, säger Times chefredaktör Edward Felsenthal enligt NME.

1 tim
undefined

Flera länder har minskat utsläppen – Sverige i topp

31 av 57 länder som jämförts vid det pågående klimatmötet i Madrid har lyckats minska sin utsläpp av växthusgaser under perioden 2012–2017, rapporterar Vetenskapsradion. Aldrig tidigare har länderna som minskat utsläppen varit i majoritet.

Alla jämförda länder ses som stora utsläppare. Sverige är i topp på listan medan länder som Australien och Saudiarabien ligger i botten. USA, som är på väg att lämna Parisavtalet, kommer allra sist.

Världens största utsläppare Kina ligger i mitten.

4 tim
Läs mer om Klimatomställningen
Eskil Erlandsson i riksdagen, arkivbild. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Eskil Erlandsson

Analyser: Betyder inte att det är fritt fram att kladda

Att den centerpartistiske ex-ministern Eskil Erlandsson frias från sexuellt ofredande innebär inte att det är fritt fram att kladda på bordsgrannar vid middagar och fester. Det skriver Sydsvenskan/HD:s Olle Lönnaeus i en analys efter dagens dom.

Lönnaeus konstaterar att rätten struntat i Erlandssons förklaring, att syndromet ”vikingasjukan” orsakat den oönskade beröringen. I stället gör rätten bedömningen att en gärning kan vara klandervärd och ovälkommen, utan att för den skull vara straffbar.

Aftonbladets Oisín Cantwell förvånas av den friande domen men finner inga uppenbara brister i den. ”Varken bevisvärdering eller straffrättsliga avvägningar är en exakt vetenskap.”

SvD:s Mårten Schultz skriver att det kan finnas ett glapp mellan juridiken och samhällets värderingar. ”Bör det vara tillåtet att kort klämma någon på låret på det här sättet?” Den frågan bör i första hand riktas till lagstiftare, menar Schultz.

2 tim
Alexander Larsson Vierth/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Eskil Erlandsson frias från sexuellt ofredande

Förre C-ministern Eskil Erlandsson frias från anklagelserna om sexuellt ofredande, meddelar Stockholms tingsrätt.

Tre kvinnliga politiker hade anklagat den förre landsbygdsministern för att ha smekt eller strukit dem på låren, medan han själv hela tiden nekat till brott.

Tingsrätten anser att det är bevisat att Erlandsson rörde två av kvinnorna på låren, men att det inte var brottsligt.

”En beröring som är oönskad och ovälkommen omfattas inte alltid av straffansvaret för sexuellt ofredande”, skriver tingsrätten i domen.

I det tredje fallet går det inte att bevisa att Erlandsson överhuvudtaget rörde kvinnan.

Idag 09:53
Läs mer om Anklagelserna mot Eskil Erlandsson