Forskning & tech

Collage föreställande en lång rad robotansikten. Från utställning om 500 år av teknologiska framsteg, Science Museum in London, 2017. Alastair Grant / TT / NTB Scanpix
AI-utvecklingen

Forskare och företag: Ska inte bygga mördarrobotar

Hundratals företag och tusentals forskare och framstående ingenjörer lovar i ett gemensamt uttalande att aldrig bygga dödliga autonoma vapen, skriver Gizmondo. Enligt dem utgör sådana vapen ett ”tydligt och närvarande hot mot medborgare i alla världens länder”.
Undertecknarna av löftet skriver att artificiell intelligens spelar en allt större roll i militära system och att det därför är nödvändigt att diskutera var gränserna går för hur tekniken ska få användas.
Bland institutioner som ställt sig bakom uppropet finns bland annat Googles främsta AI-forskningsteam Deepmind, det svenska AI-sällskapet SAIS, University College of London. Även ledande AI-forskare som Demis Hassabis, Stuart Russell, Yoshua Bengio och Anca Dragan har skrivit under.

Igår 20:42
Max Tegmark, arkivbild. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
AI-utvecklingen

Svenske superforskaren: AI bör hanteras som biovapen

Den framstående svenske fysikprofessorn Max Tegmark, verksam vid MIT, är en av tusentals profiler inom AI-fältet som undertecknat ett löfte om att inte bidra till utvecklingen av dödliga autonoma vapen.
I ett uttalande säger Tegmark att uppropet visar att AI-expertisen är beredd att gå från ord till handling, skriver The Verge.
Enligt Tegmark tar uppropet ställning där politiken brister, i och med att man sätter en hård gräns vid användning av AI för militära ändamål.
– Vapen som autonomt tar beslut om att döda människor är lika avskyvärda och destabiliserande som biologiska vapen och bör hanteras på samma sätt, säger Tegmark.

Igår 20:56
Läs mer om AI-utvecklingen