Forskning & tech

Anklagelserna mot Huawei

Google stoppar Android på Huaweis telefoner

I kölvattnet av den amerikanska regeringens nya och tuffare tag mot utländska teknikföretag så väljer Google nu att dra in Huaweis Androidlicens. Det rapporterar Reuters, som hänvisar till källor med insyn i saken. Även The Verge uppger att man fått saken bekräftad av en källa. Beslutet innebär enligt de flesta bedömare ett mycket tufft slag mot Huawei, som idag är världens näst största smartphonetillverkare.

Huawei är nu hänvisade till att använda AOSP (Android Open Source Project), vilket innebär att man inte längre får tillgång till flera av de Google-appar och tjänster som konsumenter normalt sett förväntar sig att få med en Androitelefon, till exempel Gmail och Youtube.

En talesperson för Google säger att Googles Playbutik även tillsvidare kommer att fungera på befintliga Androidtelefoner, men hur det blir med den saken när det gäller framtida Huaweitelefoner är däremot oklart.

Exakt vilka effekter det hela får för Huaweis telefoner är i nuläget aningen oklart, skriver The Verge.

20 maj
Anklagelserna mot Huawei

”Intel och Qualcomm slutar göra affärer med Huawei”

Efter att Google i kölvattnet av den amerikanska regeringens svartlistning av Huawei valt att begränsa den kinesiska teknikjättens tillgång till operativsystemet Android, så ska nu fler amerikanska techjättar stå i begrepp att upphöra att samarbeta med Huawei. Enligt uppgifter från källor till Bloomberg så ska nämligen de tre chippjättarna Qualcomm, Broadcom och Intel upphöra att göra affärer med Huawei med omedelbar verkan.

Enligt källorna till Bloomberg så ska de anställda vid företagen ha fått information om att alla leveransuppgörelser med Huawei kommer att frysas tillsvidare.

Intel tillhandahåller bland annat chipp och processorer till Huaweis bärbara datorer, medan Qualcomm bland annat levererar modem och andra processorer till den kinesiska tillverkaren, om än i mycket begränsad omfattning.

20 maj
Anklagelserna mot Huawei

Experter: Kommer att bli mycket svårt för Huawei

Flera chippexperter är mycket skeptiska till Huaweis tidigare påståenden om att man skulle klara att upprätthålla ett stabilt leverantörsled även utan amerikanska leverantörer, något som även chefen för Huaweis chippdivision Hisilicon hävdat efter den amerikanska regeringens svartlistning av Huawei. Det skriver Reuters.

Många av experterna menar att de amerikanska leverantörerna helt enkelt blir för svåra att ersätta.

”Det skulle förvåna mig om Hisilicon klarar sig utan amerikanska leverantörer” säger Strategy Analytics-analytikern Linda Sui.

Inte minst leverantörer inom chippdesign, som marknadsledande Cadence och Synopsys förväntas bli mycket svåra att hitta alternativ till.

”Det finns säkerligen liknande företag i Kina som kan försöka ta den rollen, men de har ingen nämnvärd närvaro på marknaden utanför Kina” påpekar Mike Demler, analytiker vid The Linley Group.

Andra leverantörer som blir tuffa att ersätta är de som specialiserat sig på olika typer av moduler och laserprodukter, som Neo Photonics, Lumentum och Finisar.

20 maj
Läs mer om Anklagelserna mot Huawei