TT, IFN
Det svenska riskkapitalet

Forskning: Därför är amerikanskt riskkapital det bästa för Sverige

Svenska företag som får amerikanska investerare på kroken växer i dubbel speed och jobben stannar i Sverige, visar världens första studie på området. Dessutom sprids effekterna till företagare i närområdet. Oron efter Trumps alla utspel är helt obefogad, menar forskaren Joacim Tåg, IFN. ”Det är en myt att svenska investerare bryr sig mer”, säger han.

Svenska företag som får utländskt riskkapital växer betydligt snabbare än företag som får svenska investerare på kroken. Och jobben som skapas i dessa företag har högre sannolikhet att bli kvar i Sverige, visar världens första studie på området. Bakom forskningen står Institutet för näringslivsforskning, IFN, och forskaren Joakim Tåg.

– Efter Trumps alla utspel finns det en skepsis kring motiven hos amerikanska investerare, att de ska köpa upp svenska tillväxtbolag och flytta dem utanför Sveriges gränser. Att de ska flytta bolagen till Silicon Valley och använda sig av kodknäckare i Indien. Den oron är inte befogad, utan situationen är precis tvärtom. Att ta in utländskt riskkapital är bra för den lokala jobbtillväxten, säger han.

”Myt att svenska investerare bryr sig mer”

Amerikanska investerare går in med betydligt mer kapital än svenska investerare, och erbjuder dessutom bättre nätverk, visar studien. Svenska bolag som vill växa globalt har alltså mycket att vinna på att locka den här typen av utländskt riskkapital, menar Joakim Tåg.

– Det är en myt att svenska investerare bryr sig mer om lokal jobbtillväxt än vad utländska investerare gör. Det är snarare så att svenska investerare som har bättre koll på regelverken lättare kan rekonstruera, flytta eller göra sig av med lokal arbetskraft, säger han.

”Svenska investerare mer aggressiva”

Och det bekräftas av tidigare studier av Joakim Tåg och IFN.

– Svenska investerare är mer aggressiva mot anställda i svenska bolag. Är målet de lokala jobben är det bättre med utländska investeringar, säger han.

Att det ser ut på det här sättet är varken förvånande eller väntat för Joakim Tåg. Det finns argument åt båda hållen, menar han.

– En viktig slutsats är att utländska investerare satsar på bolag i senare skeden och att de går in med större summor. Svenska investerare går in i mer tidiga skeden, så i viss mån kompletterar de varandra, säger han.

Snabbare tillväxt med utländskt riskkapital

Fem år efter att en svensk investerare har gått in med riskkapital har bolagets tillväxt ökat med 20 till 22 procent. När en utländsk investerare har gjort samma sak är den siffran 34 till 50 procent.

– Dessutom visar det sig att utländska investeringar i svenska bolag får betydande spridningseffekter. Även företag i närheten får starkare tillväxt, säger han.

Här ska företaget ligga för att locka kapital

Vilka svenska bolag lyckas då attrahera utländska investerare? I mångt och mycket handlar det om vilken position företaget har på kartan, visar Joakim Tågs forskning.

– Företag som ligger nära internationella flygplatser sticker ut. Investerarna vill sällan lägga tid på att åka in i landet, säger han. 

En viktig slutsats, enligt Joakim Tåg, är att Sverige bör öppna armarna för utländska riskkapitalister och underlätta genom att undanröja onödiga hinder när det gäller lagar, skatter och regelverk kring investeringar. Ett skräckexempel är att titta på vad som händer i Storbritannien kring brexit, menar han.

– Vi ska komma ihåg att det är få bolag som får VC-investeringar (venture capital), det vanligaste är att växa genom banklån eller egna besparingar, säger han.

Toppnyheter

Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Trumps Amerika

Analyser: Donald Trump hotar USA:s rättsapparat

USA:s president Donald Trump har benådat elva korrupta politiker och affärsmän som dömts till kännbara fängelsestraff. Presidenten visar därmed att han har rätten att benåda dömda brottslingar, menar DN:s Michael Winiarski.

Det skickar enligt honom också en signal om att Trumps vänner som dömts för mened och korruption kan vänta sig samma sak, så länge som de är lojala och inte vittnar mot presidenten. Winiarski tror därför att Roger Stone, Michael Flynn och Paul Manafort, samtliga dömda för brott med koppling till Rysslandsanklagelserna kring förra presidentvalet, kommer benådas.

Stephen Collinson på CNN menar att Donald Trump genom alla sina benådningar försöker ta kontrollen över rättsapparaten. Om han benådar fixaren Roger Stone och kampanjchefen Paul Manafort kommer presidenten på riktigt hota den självständighet som rättsapparaten har åtnjutit i 250 år.

Igår 21:34
Blagojevich skriver autografer när han lämnar fängelset. Trump när han berättar om frigivningen. TT
undefined

Dömd guvernör friges av Trump: ”En fin människa”

Den tidigare guvernören Rod Blagojevich har släppts ur fängelset på order av president Donald Trump, rapporterar amerikanska medier.

Blagojevich försökte sälja Barack Obamas senatorspost efter att denne blivit vald till president 2008. Han dömdes till 14 års fängelse för bland annat försök till utpressning och bedrägeri 2011.

– Han avtjänade åtta år i fängelse, en lång tid. Han verkar vara en mycket fin person, jag känner inte honom, säger Donald Trump enligt CNN.

Igår 06:52
Donald Trump och William Barr i september. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Ministern vill lämna efter Trumps tweets

USA:s justitieminister William Barr överväger att lämna sin post, enligt uppgifter till Washington Post.

”Han har sina gränser”, uppger en källa nära Barr för tidningen och syftar på turerna kring åtalet mot Trumps vän och tidigare rådgivare Roger Stone. Uppgifterna tillbakavisas av justitiedepartementet.

Barr har tidigare sagt att Trumps öppna kritik av de federala åklagarna i fallet underminerar rättssystemet.

– Han gör mitt jobb omöjligt, sa Barr i intervju med ABC News då.

Åklagarna i fallet hoppade av efter att deras yrkande om ett fängelsestraff för Stone på mellan sju och nio år justerades ner av justitiedepartementet efter att Trump twittrat om fallet.

Igår 05:00
Läs mer om Trumps Amerika

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer