Illustration på hur planeten K2-18b kan tänkas se ut. M. KORNMESSER / ESA/Hubble
Utrikes

Forskaren om fyndet: ”Det här är jättespännande”

Vattenånga har tidigare bara kunnat observeras på stora gasjätteplaneter utanför vårt solsystem. Att man nu kunnat upptäcka det på en mindre planet som K2-18b är ett stort genombrott, skriver SVT Nyheter.

– Det är en klar detektion av vattenånga vilket är jättespännande för det är första gången man har gjort det på en sådan här liten planet, säger Carina Persson, astronom vid Chalmers tekniska högskola.

Planeten kretsar runt en så kallad röd dvärgstjärna, som lyser starkt i ultraviolett ljus och skulle vara livsfarlig för oss.

Fakta: Exoplaneter

En exoplanet är en planet som kretsar runt en annan stjärna än vår egen sol. Ordet är helt enkelt en förkortning av uttrycket extrasolär planet.

De första exoplaneterna hittades på 1990-talet. I början rörde det sig om gasjättar av Jupiters typ som låg i nära omloppsbana runt sina stjärnor. Men med tiden har det upptäckts fler och fler jordliknande planeter som ligger inom den så kallade beboeliga zonen, det vill säga på ett avstånd från sina stjärnor som gör det möjligt för liv att existera.

I dagsläget känner forskarna till över 3 500 exoplaneter. Alla ligger mycket långt från jorden. Med dagens teknik skulle det ta minst tiotusentals år att nå fram till dem.

Källa: Rymdstyrelsen

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer