Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Korruptionen i Sverige

Forskaren: Korruptionen breder ut sig i Sverige

Korruption och muthärvor är inget som vi brukar förknippa med Sverige, och framförallt inte på kommunnivå. Men det är långt mer utbrett än de flesta är medvetna om. “Jag hör om minst en korruptionsskandal i veckan”, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala Universitet till fPlus.

Enligt korruptionsindex från Transparency International, den globala mätningen för upplevd korruption, är Sverige ett exemplariskt land. Vi ligger högt i topp, på plats nummer 3 av 180 länder på listan. Men det är något som skaver, menar Olle Lundin.

– Transparency Internationals lista handlar om upplevd korruption, alltså delvis hur gemene man uppfattar att vi har korruption i landet. Men kikar vi lite mer noggrant, så inser man snabbt att Sverige inte är så bra som vi tror, även om vi nog ligger bra till i en internationell jämförelse.

Olle Lundin syftar på den vanligaste internationella definitionen av korruption, nämligen att man utnyttjar sin ställning för att tillskansa sig själv eller närstående fördelar. En snabb titt på lokal och kommunal nivå avslöjar hur det ser ut, nämligen att korruptionen är vanlig, accepterad och utbredd i Sverige. Så varför framkommer inte det?

– Kruxet är att det inte finns några mätningar eller fakta som visar hur utbredd korruptionen är, det finns bara mätningar på hur den upplevs. Min erfarenhet säger mig att det finns massor med korruption i Sverige, men man talar inte om korruption, utan om maktfullkomlighet och misstag.

Värst på kommunal nivå

Den vanligaste korruptionen finns på kommunal nivå, och det ser väldigt olika ut i kommunerna landet över. Ofta är det en fråga om inställning och attityd, i vissa kommuner är det helt enkelt mer accepterat än i andra. Vissa kommuner struntar fullständigt i reglerna, och ägnar sig snarare åt kommunalt lag- och domstolstrots, menar Olle Lundin.

– I vissa fall har kommuner gjort sig skyldiga till brott mot kommunallagen, men struntat i att rätta sig efter kammarrättens dom. Det finns inga sanktioner och inget personligt ansvar för personerna i fråga, och det är inte helt ovanligt att sådant rinner ut i sanden.

Anledningen till att den utbredda korruptionen inte uppmärksammas mer och straffas hårdare, är att den ofta inte bryter mot några regler eller lagar, menar Olle Lundin. Han jämför det med de flertalet rapporterade fall kring riksdagspolitiker som fått bidrag de inte borde ha rätt till, där man genom ett utstuderat upplägg tillskansat sig fördelar man inte har rätt till.

– Problemet även där har varit att man inte har brutit mot några regler, men ändå har det varit fel. Vi har en utbredd korruption som inte bryter mot reglerna, för det finns inte några.

Problem underdrivs

Ett annat problem är att det talas om felaktigheter i media, men sällan om ren korruption. Enligt Olle Lundin vill de flesta journalister inte ens använda ordet korruption.

– Jag får ofta höra från journalister att de inte kan skriva ordet korruption, utan använder andra ord. Korruption kopplar man till andra länder, inte till Sverige.  Då är det klart att acceptansen för korruptionen lever vidare och att skandaler kan fortleva utan att kallas vid sitt rätta ord.

Korruption är skadligt för samhället, inte bara för att det finns fall där mer kompetenta personer missade chansen på ett jobb, ett bättre företag missade chansen på en upphandling, eller kommunala tjänstemän som tillskansar sig varor värda hundratusentals kronor genom utstuderade och listiga planer. Det är framförallt skadligt eftersom varje liten uppmärksammad skandal skadar förtroendet för den offentliga förvaltningen, menar Olle Lundin.

– Hela rättsordningen bygger på förtroendet för den offentliga förvaltningen, det är det enda vi har. Utan det så kollapsar systemet. Även om vi inte kallar vartenda fall för korruption, så är det precis vad det är, och det skaver. När något skaver tillräckligt länge så går det sönder. Det är därför det är så skadligt och akut.

”Det är inte många kommunpolitiker som kan dessa frågor”

Ändring krävs, och det är inte omöjligt att införa regler som får bukt på problemet. Steg ett är att se över ansvarsreglerna inom den offentliga sektorn. Det krävs ansvar, både ett rättsligt och moraliskt sådant, och det är totalt frånvarande idag, enligt Olle Lundin.

– Det är inte många kommunpolitiker som kan dessa frågor. Ofta anser de att de har ett politiskt ansvar, men bortser från det rättsliga. När det handlar om så mycket pengar som det ofta gör i kommuner, så måste man ha en tydlig ansvarsfördelning.

Det finns hopp, menar Olle Lundin, men medvetenheten måste öka. Genom att tydligt tala om korruption, i dess rätta bemärkelse, ökar man chansen att personerna i fråga inser det skadliga i sitt beteende, och därmed ändrar sig. Då sjunker acceptansen, och det upptäcks enklare.

– Ofta krävs det att någon part anser sig vara snedfördelad och blir arg, då kommer det fram. Upphandlingar är ett sådant exempel där det kryllar av korruption och mutor, och där kryper sanningen ofta fram hos någon irriterad part. Generellt sett så är korruption oerhört svårt att upptäcka, och inte sällan anses visselblåsare vara lite knäppa. Med strukturerade regler kan detta ändras, men inte förr, säger Olle Lundin.

Åtta exempel på svensk korruption

 • Vd:n för det kommunala fastighetsbolaget beslutade att sälja företagets fyra Volkswagenbilar, till ett kraftigt rabatterat pris. Motiveringen var att kommunen inte skulle pyssla med bilförsäljning. Så långt allt gott. Men köparen, ett litet bolag, höll bilarna i omkring en dag, och sålde dem sedan vidare. Köparen då var densamme som VD:n på det kommunala fastighetsbolaget. Bilarna skulle användas privat av henne, hennes man, hennes son samt hennes pappa.
 • Uppsala kommun kontrakterar influencers som ska marknadsföra kommunen. Allt gick enligt konstens alla regler, tills instruktionerna till dessa influencers blev offentlige; de skulle bara gå till en enda näringsidkares restauranger och marknadsföra just dessa, inga andra. Trots kritik stod kommunen på sig, och lät meddela att man nästa år skulle välja en annan restaurangkedja.
 • Övertorneå kommun säljer sin simhall för 1 krona till en enskild näringsidkare, trots att den är värd nästan 2,5 miljoner. Dessutom ska kommunen betala hyra för den senare. Beslutet överklagas, men beslutet verkställs när kommunchefen skriver under köpekontraktet. Länsrätten beslutade om verkställighetsbeslut, men det biter inte på kommunen som konstaterar att det fanns en civilrättslig bundenhet och att man därför inte kan häva köpet. JO återkommer med svidande kritik och skriver: “”[d]et som framkommit ger intryck av att kommunstyrelsen helt ignorerat regler som den varit skyldig att följa. Så långt saken här utretts går det inte att säkert säga om detta skett av okunnighet eller om det rört sig om medvetet lag- och domstolstrots.”. JO ansåg att detta borde ha inneburit någon form av sanktion, men att den möjligheten inte fanns enligt gällande regler.
 • En man anställd inom Falu kommun misstänks ha fått lön under 14 års tid utan att ha jobbat, enligt SVT Dalarna.
 • En digitaliseringsdirektör i Norrköping kringgick, enligt SVT, lagen om offentlig upphandling och har tecknat avtal för flera miljoner kronor med konsulter från sin förra arbetsgivare. Han fick gå med omedelbar verkan.
 • Under en upphandling av svenska pass för över 700 miljoner kronor hade Polisens representanter mycket nära samröre med bolaget som vann affären, skriver DN. I mejl skriver poliserna och bolagsrepresentanter om gemensamma middagar, utlandsresor, drinkar och en kräftskiva.
 • Den nytillträdda riksåklagaren Petra Lundh anställde en av sina tidigare närmsta kollegor som rättschef, skriver DN. Rättschefen hjälpte därefter en av sina vänner och sin dotter att få jobb på Åklagarmyndighetens huvudkontor.
 • Två anställda på forskningsanläggningen Max IV åkte på bjudresa till leverantör i Schweiz under pågående upphandling, skriver Sydsvenskan. Universitetets personalansvarsnämnd anmälde en av de anställda till åklagarmyndigheten misstänkt för mutbrott.

Toppnyheter

Airbus E-Fan X-plan. Airbus.
undefined

Airbus: Kan ha utsläppsfritt regionalflyg till 2030

Airbus anser att man har möjligheten att utveckla ett utsläppsfritt, regionalt flygplan för uppemot 100 passagerare till tidigt 2030-tal, rapporterar Bloomberg.

Sandra Bour Schaeffer, vd för Airbus utvecklingsgren Exo Alpha, säger att flera olika lösningar kommer att krävas i flygindustrins klimatomställning. Flygplan för längre resor kommer att behöva ta hjälp av flera olika tekniker, menar hon. Airbus arbetar bland annat med hybridlösnignar, ny teknik för mer bränslesnåla motorer och alternativa bränsleslag.

Analytiker från Citigroup skrev nyligen att ”flygskam” är ett högst verkligt fenomen och att kostnaden för att minska koldioxidutsläppen lär stiga långt över flygbranschens nuvarande beräkningar.

16 nov 2019
Antalet in- och utrikesflygningar från Sverige minskade i fjol. Här ser vi ett Lufthansa-plan i tyska Frankfurt. Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenskarna väljer bort flyg inrikes – minus nio procent

Inrikesflygandet minskade med nio procent under 2019. Det visar Swedavias statistik som bygger på det statliga bolagets tio flygplatser, skriver TT.

Utrikesflygningarna sjönk också men inte lika mycket – minus två procent. Totalt sett minskade flygresandet med fyra procent till och från de tio flygplatserna.

Under året som gått har de minskade flygsiffrorna förklarats med bland annat en svagare svensk konjunktur, en ökad klimatdebatt och en införd flygskatt.

10 jan
Läs mer om Flygbranschen och miljön
Amerikanska valet 2020

Därför slutar inte Trumpkaoset efter valet

Valdagen den åttonde november 2016 följde inledningsvis manus till punkt och pricka. Under förmiddagen upprepade CNN och MSNBC hur lovande läget såg ut för Demokraterna – vissa strateger spekulerade till och med i om Texas kunde vinnas av partiet – och Hillary Clinton lär ha börjat fila på sitt tacktal.

Lika väntat var Trumpkampanjens återkommande anklagelser om valfusk i flera delstater. Ju längre dagen led och ju fler delstater som tillföll Trump, desto tystare blev anklagelserna om fusk från republikanernas läger.

Demokrater krävde riksrätt under Trumps första år i Vita huset

Istället blev rollerna snart ombytta. Under de efterföljande dagarna demonstrerade tiotusentals missnöjda amerikaner över hela landet. Upprördheten var förvisso stor även efter George W Bushs kontroversiella seger 2000, men vinden mojnade när Bush vann klart fyra år senare.

1 tim
Joe Biden vid ett kampanjmöte i Iowa i går. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Biden kräver ursäkt från Sanders efter ”fejkvideo”

Det börjar hetta till mellan de demokratiska primärvalskandidaterna inför nomineringsmötet i Iowa den 3 februari. Under lördagen attackerade Joe Biden Bernie Sanders för en påstådd fejkvideo som cirkulerar på nätet.

I videon, som delats vidare av en av Sanders medarbetare, framställs Biden som en anhängare av nedskärningar i pensions- och sjukförsäkringssystemen. Klippen är äkta men visar en ofullständig bild av Bidens ställningstaganden, skriver AP.

– Jag väntar på att hans kampanj ska ta avstånd från videon, men de har inte gjort det än, sa Biden vid ett valmöte på lördagen och krävde en ursäkt från Sanders kampanj.

Igår 14:53
Amy Klobuchar och Elizabeth Warren. TT
undefined

NYT-ledare ger stöd åt två: ”Må bästa kvinna vinna”

Den amerikanska tidningen New York Times ledarsida väljer för första gången att ge sitt stöd till två demokratiska presidentkandidater i stället för en i primärvalet.

Efter utfrågningar av kandidaterna har valet fallit på Elizabeth Warren och Amy Klobuchar, vilket tidningen motiverar med att de företräder två olika linjer, en mer radikal och en mer realistisk. Flera av Demokraternas mer intressanta idéer kommer just nu från partiets vänstra falang, enligt New York Times.

Tidningen konstaterar att man i tider som dessa, där Donald Trump är president, behöver vara extra försiktig att förutspå vad väljarna vill ha. Warren beskrivs som duktig på att föra fram budskap och Klobuchar på att sluta överenskommelser.

”Må bästa kvinna vinna”, avslutar ledarredaktionen.

Idag 04:32
Läs mer om Amerikanska valet 2020
Siv Jensen på pressträffen.  Fredrik Varfjell / TT NYHETSBYRÅN
Den norska regeringskrisen

Fremskrittspartiet lämnar Norges regering efter bråk om återvändande IS-kvinna

Fremskrittspartiet lämnar Norges regering efter beslutet att låta en 29-årig IS-kvinna återvända till landet med sina två barn, rapporterar norska medier. Beskedet kommer vid en presskonferens med partiledare Siv Jensen, som säger att det är det enda riktiga att göra:

– Det har blivit en politik präglat av kompromisser och utan riktning, säger Jensen på presskonferensen.

Det var fallet med den återvändande IS-kvinnan som fick FRP att ta det slutgiltiga beslutet att lämna regeringen.

– Vi kunde ha tagit emot barnen, men vi kompromissar inte med personer som har varit en del av terrororganisationer. Det fick bägaren att rinna över, säger Jensen.

Den tidigare kravlista som lagts fram har Jensen dragit tillbaka.

– Det finns inte längre någon grund för FRP att fortsätta i regeringen. Därför har jag idag meddelat premiärministern att det inte finns någon grund för att lägga fram en förteckning över krav heller, sade Jensen.

FRP har fortfarande förtroende för statsminister Erna Solberg, trots att de lämnar regeringen.

5 tim
Erna Solberg.  Denis Balibouse / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Erna Solberg om IS-kvinnan: ”Vi hade inget val”

Norges statsminister Erna Solberg (H) säger att hon respekterar Fremskrittspartiets beslut att lämna regeringen efter bråket om att hämta hem en norsk IS-kvinna och hennes två barn.

Högerpopulistiska FRP var öppna för att hämta hem barnen, varav ett är svårt sjukt, men inte deras 29-åriga mamma. Men Solberg betonar på pressträffen att de inte kunde ta barnen utan att ta med mamman.

– Vi ville inte heller hämta hem mamman till Norge. Men det var inte möjligt att bara hämta den sjuka femåringen, säger hon.

Valet stod mellan att hämta hem alla tre eller riskera att femåringen skulle dö i Syrien.

– Då valde vi att hämta hem dem. Jag har respekt för att FRP har en annan åsikt, säger Solberg.

5 tim
Stortinget. Arkivbild. Stian Lysberg Solum / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter Fremskrittspartiets besked: Det här händer nu

Fremskrittspartiets avhopp från regeringskoalitionen innebär inte att Erna Solberg måste avgå som statsminister, skriver NRK i en text om vad beskedet innebär för den norska regeringen.

Solberg kommer fortsätta att leda en minoritetsregering som förutom Høyre innefattar Kristelig Folkeparti och Venstre. Man kommer troligen fortsätta söka stöd av FRP i Stortinget, även om man inte längre är bundna att göra detta.

Efter FRP:s avhopp har regeringskoalitionen 61 av 169 mandat i parlamentet.

4 tim
Läs mer om Den norska regeringskrisen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer