TT
Fotbolls-VM Herrar 2018

Forskaren: Hatstormen mot Durmaz fanns inte

Bredbandsteknikprofessorn Per Ödling som tidigare gjort sig känd bland annat för att ha förutsett Trumps valseger har varit delaktig i att analysera det som kommit att kallas för hatstormen i sociala medier mot fotbollsspelaren Jimmy Durmaz.

I en längre intervju med fPlus som publiceras på torsdag, som handlar om digitaliseringens betydelse för samhället i bredare mening, berättar han om hur samtalen på nätet kan påverka höstens val och säger att den uppmärksammade hatstormen mot fotbollsspelaren i själva verket inte fanns.

Det analyserade datat kring den så kallade hatstormen visar att det finns en risk att gammelmedia inte förstått att tolka de sociala medierna rätt och blivit lurade av så kallade botnät.

-Det senaste vi har gjort är att titta på den så kallade hatstormen mot Jimmy Durmaz. Data visar att det inte fanns någon hatstorm utan en kärleksstorm. Däremot ser det ut som ett botnät gått in och hatat och sedan raderat sina inlägg. Att svenska tidningar och media använder förra årtusendets teknologi i detta årtusende gör dem blinda, lättlurade och förvandlar dem till vad som brukar kallas “nyttiga idioter” för att sprida en bild av ett hatfullt Sverige. Trist, säger han.

Intervjun i sin helhet publiceras på fPlus på torsdag.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer