Robotfotbollsturnering i Rom i helgen. ANDREAS SOLARO / AFP
AI-utvecklingen

Forskare: Superrobotar inget problem – mediokra är det

En del är rädda för att det ska utvecklas extremt produktiva superrobotar som tar över massvis av jobb. Det behöver de inte vara. I stället ska de oroa sig för mediokra robotar, som bara är lite bättre än människor.

Den slutsatsen går att dra från en ny empirisk studie av ständigt Nobelaktuella Daron Acemoglu och Pascual Restrepo.

Superrobotar ersätter förstås arbetare men är också så produktiva att de genererar välstånd och ökar efterfrågan på arbete på andra håll. Vad mediokra robotar gör är att ersätta arbetare utan att ekonomin blir märkbart mer produktiv.

Det är i princip vad som hänt sedan 1990-talet och framåt, enligt studien. Effekten av robotiseringen har därför blivit en minskad efterfrågan på arbete utan en tydlig ökning av välståndet.

Toppnyheter

KAI-UWE KNOTH / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Svenska exporten

Exportföretagen lider: ”Avgörande för framtiden”

Exporten rasar för de små och medelstora företagen i coronakrisen. Ett av tre exportföretag i en undersökning från statliga EKN rapporterar att deras export har minskat kraftigt eller att den har upphört helt. ”Det har varit en väldigt tråkig tid. Men om två till tre år är vi tillbaka där vi var före coronakrisen”, säger Jan Söderström, vd för Quintus Technologies i Västerås till TT.

Idag 09:38
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Exportindustrin lånar febrilt för att överleva

Svensk Exportkredit, SEK, ökar nyutlåningen i skuggan av en mörk prognos om det exportberoende näringslivet, skriver DI.

Enligt Exportbaromoetern räknar sex av tio företag med en minskad orderingång närmaste året. Samtidigt planerar tre av tio att minska sin personalstyrka kommande halvår.

”Det ser riktigt illa ut, givet att 1,5 miljoner människor jobbar i exportsektorn. Slår prognoserna in får det stora konsekvenser för svensk tillväxt. Risken finns dessutom att utfallet blir ännu värre än prognoserna med tanke på att ekonomin utvecklas sämre än väntat”, säger Catharina Henriksson,  ansvarig för Exportkreditbarometern på SEK.

Under första kvartalet ökade nyutlåningen med 20 miljarder kronor, från 13,3 miljarder under under samma period i fjol, till rekordsumman 33,3 miljarder kronor i år.

Den största delen av nyutlåningen handlar om rörelsefinansiering så att bolagetn kan stärka sin likviditetsberedskap.

20 maj
Läs mer om Svenska exporten

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer