Kimberly Nicholas. Simon Rehnström/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimatomställningen

Forskare sågar klimatlöften – klarar inte miljömålen

Bara ett enda politiskt förslag från Almedalsveckan kommer i närheten av vad som krävs för att vi ska klara klimatmålen, säger klimatforskaren Kimberly Nicholas som på uppdrag av SvD jämfört partiledartalen med den senaste utvärderingen av svensk klimatpolitik. SD:s och KD:s politik går dessutom rakt emot vad som krävs.

Enligt Nicholas är Miljöpartiets förslag om ett stopp för fossila bränslen senast 2030 det som kommer närmast. I övrigt sågar hon partiledarnas insatser – trots att flera av dem fokuserade på klimatet. Sveriges riksdag har trots allt antagit en klimatlag, poängterar Nicholas.

– Det är lite som att politikerna säger ”jag ska inte bryta den lag jag har stiftat”. Politikernas jobb är att implementera policyer som tar Sverige till nollutsläpp, snabbt.

Toppnyheter

Arkivbild på fartyget Stena Impero som har beslagtagits. Stena Bulk
Konflikten i Hormuzsundet

Stena Bulk: Kontakten med vårt fartyg är förlorad

Stena Bulk bekräftar att man har förlorat kontakten med sitt brittiskflaggade fartyg i Hormuzsundet.

”Vi lyckas för närvarande inte komma i kontakt med fartyget som nu rör sig norrut mot Iran”, skriver det svenska företaget i ett pressmeddelande.

Stena Bulk bekräftar också att det är 23 personer ombord på oljetankern. Det finns inga rapporter om att någon ska vara skadad.

”Deras säkerhet är av största vikt för både ägare och chefer”, skriver Stena Bulk, som för närvarande är i nära kontakt med den brittiska regeringen.

Erik Hånell, som är vd för Stena Bulk, säger till TT att det inte är några svenskar ombord på fartyget. Enligt rederiet förlorades kontakten med oljetankern omkring 17.00 svensk tid.

Igår 20:00
Läs mer om Konflikten i Hormuzsundet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer