TT
Den turbulenta bomarknaden

Forskare: Obetalda hyror en tickande bomb

När coronakrisen sätter den privata ekonomin i gungning är hyran en av de stora utgiftsposterna och att klara den är något som oroar många. Därför ser regeringen över möjliga åtgärder, bland annat en allmän uppmaning till hyressänkningar. Men det är fel väg att gå, menar en bostadsforskare vid Lunds universitet.

Hyran är en av de stora utgiftsposterna i privatekonomin och kan stå för upp till 30 procent av den disponibla inkomsten. Det är också en utgift som de flesta är noga med att betala först av alla räkningar. Samtidigt är det en utgift som nu tornar upp sig för många människor som permitterats eller sagts upp i spåren av coronavirusets härjningar på arbetsmarknaden. Visserligen finns fortfarande en viss fördröjning, marslönen är i de flesta fall utbetald och hyresavin därmed under kontroll. Men nästa månad blir av allt att döma effekterna på privatekonomin tydligare och med det möjligheten att betala hyran – att inte betala den är alltid ett skäl för uppsägning.

– Men jag tror inte att vi första taget får se en våg av vräkningar. Regeringen kommer inte att tillåta att vi hamnar där. Vi har trots allt cirka tre miljoner hyresgäster i landet.

Det säger Fredrik Kopsch, forskare vid Lunds universitet och specialiserad på bostadsmarknaden i allmänhet och den svenska hyresmarknaden i synnerhet. En kommentar från bostadsminister Per Bolund nyligen ger honom rätt på den punkten. Ministern hade då ett möte med parterna på bostadsmarknaden; Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännyttiga bostadsföretag och Fastighetsägarna. Efter mötet konstaterade Per Bolund att regeringen utreder vilka eventuella åtgärder som kan vara möjliga, till exempel nedsatt hyra under en tid.

– Då finns det bättre åtgärder, till exempel ett temporärt bostadsbidrag till dem som behöver det akut. Generellt ger breda åtgärder sämre resultat än de som riktas direkt mot dem som behöver det, fortsätter Fredrik Kopsch.

Ett allmänt krav på att hyresvärdarna ska sänka hyrorna för privatpersoner påverkar i sin tur ekonomin hos fastighetsägarna, inte sällan mindre företag. I dagsläget är 15 000 företag anslutna till branschorganisationen Fastighetsägarna och även där finns en stor oro kring hyresfrågan.

– I dag finns det flera sociala skyddsnät för den som förlorar sin inkomst. Därför har det inte slagit ännu mot fastighetsägarna, men om situationen fortsätter kan läget förändras. Den enda intäkten fastighetsägaren har är hyran, säger Fastighetsägarnas vd Reinhold Lennebo till Dagens Nyheter.

Sammantaget blir det en dominoeffekt när minskade privata inkomster försvårar möjligheten att betala hyran, vilket i sin tur påverkar ekonomin hos fastighetsföretagen, stora som små. På sikt kan det påverka fastighetsvärdena, menar Fredrik Kopsch:

– Värdet i en fastighet baseras till stor del på kapitaliseringen av framtida kassaflöden, alltså hyror. Blir det stora vakanser minskar de kassaflödena och därmed värdet på fastigheten.

– Å andra sidan tror jag inte på ett kommande prisras på fastigheter. På en del nischade fastigheter, till exempel hotellbyggnader, ja, men inte i det stora hyresfastighetsbeståendet.

– Under finanskrisen 2008 rasade fastighetsvärdena men det resulterade inte i en ökad fastighetsförsäljning. Däremot tog det tid innan värdena återgick till samma nivåer som innan krisen. Det kanske vi får se nu också.

Toppnyheter

En stor del av de äldre är noga med att undvika andra. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

70-plussare duktiga på att följa rekommendationerna

Personer över 70 är duktiga på att följa myndigheternas rekommendationer om att hålla sig för sig själva under coronapandemin. Det visar en undersökning från Göteborgs universitet där människor själva har fått skatta hur för väl de följer riktlinjerna.

Åtta av tio 71-åringar i undersökningen uppger att de undviker sociala kontakter.

– Det är ganska oschysst att säga att de äldre inte följer myndighetens rekommendationer för det ser vi klart i vår forskning att de faktiskt gör, säger Pär Bjälkebring, en av forskarna bakom undersökningen.

1 tim
Emanuel Karlsten. TT
undefined

Karlsten: Flera fel i New York Times Sverigeartikel

En artikel om den svenska coronastrategin i New York Times har fått mycket stor spridning på nätet. Men artikeln innehåller flera felaktigheter, skriver journalisten Emanuel Karlsten på sin blogg.

Han påpekar bland annat att New York Times uppger att målet med den svenska strategin ska ha varit att rädda ekonomin, vilket inte stämmer.

”Detta är den övergripande premissen för artikeln därför är felet särskilt allvarligt”, skriver Karlsten.

Han påpekar också att en del siffror i artikeln är fel och att flera jämförelser som görs innehåller brister.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Arkivbild. JOSH EDELSON / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Gilead: Remdesivir minskar risk att dö i covid-19 kraftigt

Behandling med substansen remdesivir minskar kraftigt risken att dö i covid-19 för svårt sjuka patienter, uppger läkemedelsbolaget Gilead i ett pressmeddelande. Enligt data från en studie som bolaget presenterade på fredagen minskade risken att dö med 62 procent jämfört med personer som fick standardbehandling.

Samtidigt uppger Gilead att det krävs fler kliniska studier för att utvärdera hur effektivt läkemedlet är.

Aktien tappade något efter nyheten men var ändå upp runt 2 procent i den tidiga handeln i New York.

3 tim
Arkivbilder, bröstoperationer. TT
undefined

Plastikkliniker ser rusning i coronapandemins spår

Plastikkliniker runt om i världen rapporterar en ökning av antalet skönhetsbehandlingar, rapporterar BBC.

Orsaken tros vara att personer som genomgår operationer under pandemin kan passa på att dölja ingreppen bakom ansiktsmasker – eller stanna hemma – utan att det uppfattas som märkligt.

Aaron Hernandez i Los Angeles har gjort en fillerbehandling.

– Att fixa läpparna är inte något som alla män gör, en del tycker att det är avvikande. Därför stannade jag hemma och återhämtade mig, och när jag går ut igen kommer ingen se vad jag gjort, säger han.

Idag 06:27
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Dennis Martinsson. PAVEL KOUBEK/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Gui Minhai

Expert: Domen välskriven – lär står sig i hovrätten

Den friande domen om tidigare ambassadören Anna Lindstedt är välskriven och kommer troligen inte att ändras om den skulle överklagas till hovrätten. Den bedömningen gör Dennis Martinsson, universitetslektor i rättsvetenskap vid Stockholms universitet, som TT har pratat med.

Han säger också att den friande domen inte är förvånande.

– För ett fällande krävs att man i princip ska ha förhandlat med främmande makt utan godkännande från regering eller UD, och att det dessutom ska gå att bevisa, säger Martinsson.

Inte heller Kinaanalytikern Oscar Almén är förvånad. Han tror att Kina är nöjda med domen, eftersom den indikerat att landet inte varit inblandat.

– Det rapporteras knappt om det överhuvudtaget i kinesiska medier och den kinesiska ambassaden har gått ut och sagt att man inte har något med detta att göra, säger han till SVT Nyheter.

2 tim
Anna Lindstedt och den friande domen i Stockholms tingsrätt.  TT
undefined

Lindstedt glad och lättad efter den friande domen

Den tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt är glad och lättad efter den friande domen.

– Nu ska jag försöka komma tillbaka till ett normalt liv, säger hon till Dagens Nyheter.

Lindstedt åtalades för egenmäktighet i förhandling med främmande makt, men enligt Stockholms tingsrätt kan åklagaren inte bevisa att hon har ”förhandlat i en diplomatisk angelägenhet med någon som företrädde kinesiska statens intressen”. Även om hon hade gjort det hade hon varit behörig att göra detta i egenskap av ambassadör.

4 tim
Anna Flodin, rådman och rättens ordförande meddelar att Anna Lindstedt, tidigare ambassadör i Kina frias av tingsrätten. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ex-ambassadör frias – fick förhandla med Kina

Den tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt frias från anklagelser om egenmäktighet vid förhandling med främmande makt. Det meddelar Stockholms tingsrätt.

Enligt Stockholms tingsrätt har åklagaren inte bevisat att hon har förhandlat i en diplomatisk angelägenhet med någon som företrädde kinesiska statens intressen. Rätten anser dock att Anna Lindstedt hade varit behörig att göra det i egenskap av ambassadör i Kina.

– Den åtalade ambassadören har haft rätt att förhandla med Kina, hon har varit ett behörigt ombud, säger rådmannen Anna Flodin på en pressträff.

Åtalet kretsade kring ett möte mellan Lindstedt, två kinesiska företagare och den fängslade förläggaren Gui Minhais dotter Angela Gui.

Idag 09:02
Läs mer om Fallet Gui Minhai

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer