Joakim Wernberg, forskningsledare vid Entreprenörskapsforum och specialiserad inom ekonomisk politik, digitalisering och teknikutveckling.  Entreprenörskapsforum
Coronavirusets spridning – Sverige

Forskare kritiserar regeringens ensidiga analys – krisen inte bara epidemiologisk

Vad baserar myndigheterna och regeringen sina beslut på? Den frågan vill allt fler ha svar på idag. Joakim Wernberg är forskningsledare vid Entreprenörskapsforum och specialiserad inom ekonomisk politik, digitalisering och teknikutveckling. I en intervju med fPlus efterlyser han mer transparens från regeringen och expertmyndigheterna när det gäller hur Sverige hanterar coronakrisen.

Hur ser du på coronakrishanteringen i Sverige?

– Det är alldeles för tidigt att utvärdera krisen idag, men det är tydligt att den ställer delvis nya krav på hur vi samlar in och delar information i samhällsdebatten. Pandemin präglas av osäkerhet och informationsbrist på ett sätt vi inte är vana vid, och därför blir det desto viktigare för regering och myndigheter att vara tydliga med vad man grundar sina beslut på.

Vilken typ av data hade man kunnat dela med sig av?

– Det handlar om vilken data och vilka modeller man baserar sina beslut på och varför de skiljer sig från andra länders strategier. Inte minst måste vi bli bättre på att prata om hur vi hanterar osäkerhet och ett sätt att göra det är att använda flera olika modeller som kompletterar varandra för att beskriva och förstå utvecklingen. Alla modeller har fel, men om de har olika fel kan de komplettera varandra.

– Det kanske tydligaste behovet av sådant flermodellstänkande i Sverige handlar om att balansera smittspridningsproblemet mot det ekonomiska problem som följer av att allt större delar av ekonomin stängs ned.

Wernberg menar att det vore mer gynnsamt för hela samhället om krisen hanterades genom att flera modeller och prognoser kunde balanseras emot varandra.

– Utifrån kommunikationen från regering och Folkhälsomyndigheten verkar Sverige sikta på att först lösa smittspridningsproblemet. Därmed blir alla beslut för att lösa det ekonomiska problemet reaktiva och fördröjda och det är inte alls bra. Så ser inte verkligheten ut. Ur ett politiskt perspektiv är en pandemi inte enbart ett epidemiologiskt problem utan även ett ekonomiskt problem.

Vilken instans i samhället skulle idag kunna hantera det här flermodellstänkandet?

– Rimligtvis så måste det komma från regeringskansliet. Regeringen skulle kunna använda flermodellstänkande för att koordinera underlag från olika expertmyndigheter istället för att, som ofta är fallet, låta olika myndigheter eller departement arbeta i stuprör.

– Våra ekonomier och samhällen har blivit allt mer komplexa, det vill säga andelen ömsesidiga beroenden mellan företag, marknader och länder har ökat. En följd av detta är att graden av osäkerhet ökar. Det blir helt enkelt svårare att kvantifiera osäkerhet i risker som vi kan räkna på och därför försämras också möjligheten att göra långsiktiga prognoser. Jag tror inte att vi kan lösa det problemet genom att bara göra mer avancerade prognoser. Vi måste bli bättre på att anpassa oss till förändringar på kort och medellång sikt. Flermodellstänkande är ett led i att bli bättre på att förhålla sig till osäkerhet.

Har andra länder gjort detta? Analyserat flera slags modeller, inte bara smittspridningsmodeller?

– Jag har inte sett att något land använt flermodellstänkandet. Storbritannien ändrade exempelvis hela sin strategi för att hantera pandemin baserat på en enda modell. Jag tror att det kommer att finnas viktiga läxor att dra av den typen av exempel efter krisen.

Kerstin Hessius, vd Tredje AP-fonden, har framfört ett krav på ett slutdatum för de nuvarande åtgärderna och pekat på att konsekvenserna för världsekonomin av en total nedstängning kan bli okontrollerbara.

Wernberg menar att Hessius krav om ett slutdatum för krisen är ett sätt att hantera den osäkerhet som präglar näringslivet nu.

– När Hessius säger att vi behöver ett slutdatum tolkar jag det som att hon inte pratar om smittspridningsproblemet utan om det ekonomiska depressionsproblemet. Ur det perspektivet är tidshorisonten en oerhört viktig variabel för att avgöra vilka stöd som behövs samt för att företag ska kunna planera så gott det nu går. Ett slutdatum skulle då kunna vara ett hårt bivillkor till hur man hanterar smittspridningen så att man minimerar sannolikheten att nedstängningsåtgärder behövs efter ett visst datum.

– Vare sig vi vill eller inte så tänker vi och fattar beslut med antingen explicita eller implicita modeller i åtanke och vi måste kunna sätta dessa olika problemformuleringar i förhållande till varandra. Sanningen är att det räcker faktiskt inte att bara lösa det till synes viktiga problemet just nu, smittspridningen, för då kommer de ekonomiska konsekvenserna troligtvis att bli för stora.

– Med den svenska offentlighetsprincipen så har vi alla förutsättningar för att vara ledande med öppna data både för att främja innovation och angreppsätt i krisen. Det är inte oproblematiskt att dela med sig av data och vara transparent med beslutsunderlag under en kris och det är förstås svårt att ställa om arbetssättet just nu, men det torde vara en uppenbar läxa för framtiden. I bästa fall skulle det kunna bidra till ett bredare kunskapsbygge under krisens gång istället för en allt mer polariserad debatt som bitvis handlar om olika problem och modeller.

Toppnyheter

Anders Borg.  Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Borg: Arbetslinje avgörande i ekonomins återhämtning

På onsdag är det Sveriges tur att bekänna BNP-färg för det pandemipräglade andra kvartalet. Och trots att vi kan vänta oss en historisk nedgång tror förra moderata finansministern Anders Borg att Sverige klarat sig bättre än andra länder. Det uppger han för SvD Näringsliv.

Bland annat eftersom många svenskar haft möjlighet att arbeta hemifrån och att samhället varit mer öppet vilket gjort att konsumtionen hållits i gång.

Dock tror han att det kan behövas ekonomiska stimulanser och satsningar på infrastrukturen ända till 2022. Avgörande enligt Borg är diskussionerna mellan S, L och C om arbetslinjen.

– Jag menar att arbetslinjen är helt avgörande när ekonomin återhämtar sig under 2021, säger han till tidningen.

3 tim
Drottninggatan i Stockholm.  Simon Rehnstr m/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Krisstöden fasas ut – trots osäker återhämtning

Trots uppgifter från flera håll att coronapandemins effekter kommer att påverka ekonomin lång tid framöver fasas nu flera krisåtgärder ut, skriver Dagens Industri.

En av de mest pressade frågorna är arbetsmarknaden som enligt arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) ”är det allvarligaste krisläget vi har i modern tid”.

Sedan i fredags går det inte längre att korttidspermittera upp till 80 procent av arbetstiden, hyresrabatter och sänkta arbetsgivaravgifter är några av de åtgärder som tagits bort.

Anders Ferbe, regeringens coronasamordnare, menar att bland annat permitteringarna och omställningsstöden borde finnas kvar.

– Det besked jag får ifrån alla branscher är att man vill att korttidspermitteringarna finns kvar permanent, säger han till DI.

2 tim
Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svensk industri ökar takten trots krisen

Inköpschefsindex för industrin steg i juli till 51,0, från uppreviderade 47,6 månaden före. Samtliga delindex bidrog till uppgången. De största bidragen kom från delindexen för orderingång och produktion.

"Tillverkningsindustrin är därmed tillbaka i tillväxtzonen för första gången sedan februari i år", skriver Swedbank i ett pressmeddelande.

Statistiken bygger på intervjuer med cirka 200 inköpschefer inom tillverkningsindustrin och tas fram av Swedbank och Silf. Ett indextal över 50 anses tyda på tillväxt.

2 tim
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Blomor och ljus på platsen där en tolvårig flicka skjöts till döds i Botkyrka. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mordet i Botkyrka

Polisen vill ha tips om vit skåpbil – ”gärningsmännen har visat total likgiltighet”

Ingen person har gripits efter dödsskjutningen av en 12-årig flicka i Botkyrka, söder om Stockholm, säger Palle Nilsson, biträdande regionchef vid Stockholmspolisen, i SVT:s Morgonstudion.

– De här gärningsmännen har visat en total likgiltighet för människors liv när man öppnar eld på en plats där flera människor befinner sig, säger han.

Flera personer befann sig på platsen när mordet inträffade och polisen vädjar nu om hjälp. De är framför allt intresserade av en vit skåpbil och uppmanar alla som vet någonting att kontakta polisen.

– Det finns fler personer som var på platsen som vi behöver prata med, säger Palle Nilsson.

3 tim
Människor samlas under söndagskvällen på platsen i Botkyrka där den 12-åriga flickan sköts till döds. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Dödade 12-åringen visar att lagen måste ändras

Regeringen måste ändra lagen och göra det lättare att använda vittnesuppgifter som samlats in före en rättegång. Det skriver Expressens i en osignerad ledare med anledning av den 12-åriga flicka som sköts ihjäl i Botkyrka söder om Stockholm natten till söndag.

I texten pekar man på att det i dag bara är vad som sägs under själva rättegången som spelar roll, vilket innebär att kriminella kan hota vittnen inför en domstolsförhandling.

DN:s Barbro Hedvall skriver att kulturminister Amanda Lind (MP) sätter lojaliteten gentemot regeringen före kulturlivet, vilket leder till att kultur- och nöjesevenemang blir lidande när godtyckliga gränsdragningar tillåts.

Byråkratin som omgärdar studenter utanför EU som vill plugga i Sverige är fokus för SvD:s Naod Habtemichael. Han lyfter fram att det komplicerade regelverket får många talangfulla utbytesstudenter som hade kunnat rekryteras till Sverige aldrig kommer hit till följd av risken för att nekas uppehållstillstånd, något Habtemichael vill se ändring på.

2 tim
Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Blommor och teddybjörnar när Botkyrkabor samlades för att sörja 12-årings död

Människor samlas i Norsborg i Botkyrka för att sörja den 12-åriga flickans död efter drive by-skjutningen natten mot söndagen. Bilder från platsen visar blommor och tända marschaller.

Aftonbladet har pratat med Ruba, vars son var bästa vän med 12-åringen.

– Hon var säkert här bara, hon gillade att promenera på kvällen, säger Ruba till tidningen.

En man som befann sig på platsen när flickan sköts säger till Dagens Nyheter att han hörde sju skott.

– Jag såg polisen och ambulansen komma och såg sedan flickan ligga på marken, säger han.

Ingen person har frihetsberövats. En förundersökning om mord är inledd.

Igår 20:11
Läs mer om Mordet i Botkyrka
Illustrationsbild. Martin Meissner / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Uppgifter: Finland kommer i veckan att rekommendera munskydd i kollektivtrafik

Finland kommer i veckan att tydligt rekommendera användandet av munskydd på offentliga platser och i kollektivtrafiken, enligt uppgifter till Yle.

Under sommaren har THL, Institutet för hälsa och välfärd, sett tydliga fördelar med användningen av ansiktsskydd.

– Vi behöver överväga nya åtgärder, säger Mika Salminen, Finlands motsvarighet till Anders Tegnell och direktör för avdelningen för hälsosäkerhet vid THL.

Han svarar inte på om institutet kommer att be regeringen att ställa sig bakom rekommendationen. THL rekommenderar redan munskydd, men den nya rekommendationen skulle skärpa den rådande uppmaningen.

2 tim
London den 22 juni. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tester som särskiljer covid från influensa rullas ut brett

Två nya tester som kan upptäcka covid-19 på 90 minuter kommer att lanseras brett på sjukhus och äldreboenden i Storbritannien till hösten, rapporterar brittiska medier. Testerna är designade för att särskilja sjukdomen från en vanlig influensa.

Testerna kommer att bli ”oerhört fördelaktiga” till vintern och kommer att rädda liv, enligt hälsoministern Matt Hancock.

– Det kommer att hjälpa oss att bryta smittkedjan snabbt, säger han.

Enligt BBC får i dagsläget tre fjärdedelar svar på sina coronatester inom 24 timmar och övriga får vänta i två dygn.

3 tim
Människor på balkonger i ett bostadskomplex i Singapore. Illustrationsbild. YK Chan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Singapore ska GPS-övervaka resenärer

Singapore kommer att GPS-övervaka de resenärer som kommer in i landet. Detta för att säkerställa att de sköter sin två veckor långa karantän, rapporterar flera medier.

De som kommer in i landet blir tilldelade en elektronisk apparat som de måste ha på i sitt boende. Resenärerna kan komma att få notifikationer och behöva svara på frågor under karantänen.

Den som bryter mot karantänsreglerna eller manipulerar maskinen kan få böta upp till drygt 60 000 svenska kronor och riskerar fängelse i sex månader.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Anders Tegnell pratar med journalister förra veckan. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Tyska Focus: Sverige körde solo – strategin tycks funka

Den svenska virusstrategin verkar fungera, skriver tyska Focus i ett reportage. Tidningen noterar att många länder nu räds en andra våg när antalet coronafall börjar öka, medan svenskarna ser en minskning.

”Först överraskande, sedan hårt kritiserat – men solokörningen verkar fungera”, skriver sajten.

Reproduktionstalet, R-talet, är nere på 0,6 och trycket på vården har minskat. Samtidigt noterar Focus att Sverige har haft många sjuka och döda under våren, till och med fler än hårt drabbade USA i relation till invånarantalet.

Avslutningsvis noterar sajten att många beundrar Anders Tegnell för hans ”lugna och avslappnade stil”.

29 min
Anders Tegnell. Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tegnell: Är svårt att få en samlad bild av immuniteten

Det saknas en helhetsbild över immunitetsläget i Sverige då det inte finns någon statistik på hur många svenskar som testat sig för covid-19 – och till stor del vad testerna visar, rapporterar GP.

– Vi har svårt att få en samlad bild av immuniteten i befolkningen, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till tidningen.

En av anledningarna är att Folkhälsomyndigheten inte får någon komplett statistik från privat testning då det är frivilligt för privata aktörer att rapportera data. Enligt Tegnell är statistiken fläckvis och rapporteras inte heller på individnivå, det myndigheten får reda på är hur många som testats och hur många test som varit positiva.

3 tim
Trängsel bland kollektivtrafiksresenärer i Stockholm i juli. ALI LORESTANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svensk kollektivtrafik om trängseln: ”Blir problem”

Att hålla trängseln nere i kollektivtrafiken när semestern är över och skolorna snart drar igång igen kommer att bli en svår utmaning på många håll i landet. Det säger Helena Leufstadius, vd på Svensk kollektivtrafik, till TT.

– Det kommer att bli problem.

Branschorganisationen har tillsammans med myndigheter tittat på olika lösningar, däribland en senarelagd skoldag för vissa elever. Men att göra förändringar i skolornas planering är inte en helt lätt uppgift.

– Skolorna planerar sina terminer tidigt. Redan när vi önskade ha en dialog i slutet av maj var det väldigt sent. Det vi vet är att man för diskussioner på många håll men att det går trögt, säger Leufstadius.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer