Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimathotet

Forskare: Kärnkraften är lösningen på framtidens energiförsörjning

Senast 2030 ska energiproduktionen i världen bestå av förnybar teknik. Men det är inte möjligt utan att använda kärnkraft, menar både forskare och energiexperter.

Kärnkraft ger den dyraste elenergin och kol och gas den näst dyraste. Sol- och vindenergi däremot, den blir allt billigare, är förnybar och kan snart ersätta dagens energiproduktion som drivs med kol, vatten och kärnkraft. Det sker redan i många länder och därför måste Sverige hänga med i den utvecklingen.

Det skriver Chalmersprofessorn Tomas Kåberger i en debattartikel i Dagens Industri.

Men det går inte att förenkla diskussionen om vår framtida elförsörjning på det sättet, menar Maria Sunér Flemming, energi- och miljöexpert på Svenskt Näringsliv.

Alla tekniker måste användas

– Vi måste verkligen fundera på hur vi ska lösa framtidens elförsörjning. För klimatets skull har vi inte tid att välja bort olika produktionssätt, utan alla klimatneutrala tekniker måste användas, säger hon.

Det är ett resonemang som får stöd av FN:s klimatpanel IPCC som konstaterar att det behövs en kombination av kärnkraft och förnybart när framtidens försörjningsmodeller diskuteras, annars kan inte det så kallade två-gradersmålet nås.

I Sverige är Staffan Qvist, teknologie doktor på tillämpad kärnfysik vid Uppsala universitet, inne på samma banor. I ett flertal artiklar har han pekat på kärnkraftens möjligheter att ersätta fossila bränslen. Idag kommer 80 procent av energiproduktionen i världen från fossila bränslen. Det är helt enkelt omöjligt att ersätta de mängderna med sol- och vindkraft, särskilt inom de tidsramar som är uppsatt med 2030 som mål. Både sol och vind är dessutom väderberoende energikällor och svåra att planera med. Därför behövs en annan kraftfull, pålitlig och fossilfri produktionskapacitet med kapacitet att ta över efter kol- och vattenkraft. Svaret är, menar Staffan Qvist, kärnkraft.

Avveckling hjälper inte

Även om alla länder gör som bland andra Tyskland och Japan och avvecklar kärnkraften hjälper knappt för att nå de internationella miljömålen.

– Även om alla länder skulle införa förnybara källor i samma takt som Tyskland skulle vi bara uppnå omkring en femtedel av det globala målet för ren el, säger han i ett reportage i AP7.

De argument som förts fram om att kostnaderna för el producerad med kärnkraft är betydligt högre än för förnybara energikällor stämmer till viss del, enligt Maria Sunér Flemming.

Även för kärnkraft finns effektiviseringsmöjligheter

– Bara för att kostnaden idag bedöms som högre så betyder inte det att det kommer vara fallet i framtiden. Även för kärnkraft finns effektiviseringsmöjligheter. Man kan dessutom inte bara se till produktionskostnaden utan måste väga in kostnaden för hela systemet för att garantera en klimatsäker och trygg elproduktion. Att ha kärnkraften kvar som en option för framtiden är därför helt centralt.

Toppnyheter

Zelenskij på valvakan. GENYA SAVILOV / AFP
Valet i Ukraina

Just nu: Zelenskijs parti leder – får 43,9 procent

Ukrainas president Volodymyr Zelenskijs parti Folkets tjänare får 43,9 procent av rösterna i parlamentsvalet, visar den första vallokalsundersökningen enligt AFP.

I ett första tal efter undersökningen säger Zelenskij att partiets huvudprioritet är att avsluta kriget i landet och att bekämpa korruptionen, enligt AFP.

Det proryska partiet ”Platform for Life” ligger tvåa med 11,5 procent av rösterna.

Folkets tjänare saknar representation i parlamentet sedan tidigare. Men efter att Zelenskij valdes till president tidigare under våren upplöste han parlamentet och tidigarelade parlamentsvalet.

2 tim
Ukrainska medborgare röstar i parlamentsvalet. TT
undefined

”Det politiska landskapet har återigen blivit suspekt”

Söndagens parlamentsval i Ukraina handlar egentligen om en enda sak – huruvida den nyvalde presidenten Volodymyr Zelenskyj kommer få det parlamentariska stöd som krävs för att han ska kunna infria sina vallöften, skriver SVT:s korrespondent Bert Sundström. Det var ju det som gjorde ”att hela 73 procent av väljarna röstade på honom” – nämligen för att i första hand ”utrota korruptionen”, fortsätter han.

Alla Hurska på The Ukrainan Weekly noterar dock att de politiska rörelser som hoppas på en plats i Ukrainas parlament rymmer många välkända ansikten från tidigare regeringar – och att flera av rörelserna sponsras av en handfull av landets mäktigaste oligarker. I Zelenskyjs eget parti ”Folkets tjänare” återfinns flera bundsförvanter till en av dessa oligarker.

”Dagens politiska situation känns alltför lik den under mitten på 00-talet, när Ukraina liknande en ’oligarkernas republik’”, skriver Alla Hurska.

Idag 11:24
Läs mer om Valet i Ukraina
Cory Booker och Donald Trump. TT
Trumps Amerika

Presidentkandidaten om Trump: ”Värre än en rasist”

USA:s president Donald Trump är ”värre än en rasist”, säger den demokratiska presidentkandidaten Cory Booker i CNN:s tv-program ”State of the union”.

– Han använder rasistiska metaforer och rasistiskt språk för politisk vinning. Han försöker använda detta som ett vapen för att dela vår nation, säger Booker i programmet.

New Jersey-politikern ville inte beskriva nästa års presidentval som en folkomröstning om Trump utan kallade det i stället för ”en folkomröstning om det här landets hjärta och själ”, skriver Axios.

Uttalandena kommer till följd av det ordkrig som pågått sedan Trump uppmanat fyra demokratiska politiker att ”åka hem och hjälpa till att fixa de totalt förstörda och brottsdrabbade ställen därifrån de kom”. Tre av fyra är födda i USA.

4 tim
Donald Trump och Alexandria Ocasio-Cortez. TT
undefined

Ny attack från Trump: Ni kan aldrig förstöra vårt land

USA:s president Donald Trump går återigen till hårt angrepp mot Demokraternas Ilhan Ohmar, Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib och Ayanna Pressley.

”Jag tror inte att de fyra kongresskvinnorna är kapabla att älska vårt land. De borde be om ursäkt till USA (och Israel) för de hemska (hatiska) sakerna de har sagt”, skriver Trump på Twitter.

Han skriver att kvartetten, som kallas för ”the squad” och tillhör vänsterflanken inom Demokraterna, har förstört sitt parti.

”Men de är svaga och osäkra människor som aldrig kan förstöra vårt underbara land”, skriver han.

Ordkriget tog fart sedan Trump förra veckan uppmanat de demokratiska politikerna att ”åka hem” till länderna som de har påbrå från.

5 tim
Donald Trump. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Kritikstorm mot Trump: ”Försöker starta raskrig”

Flera av Donald Trumps tidigare medarbetare och vänner anklagar nu presidenten för att vara rasist efter hans uttalande om att några kvinnliga kongresspolitiker borde åka tillbaka till de länder de kom ifrån. Det skriver New York Times i ett långt reportage där flera personer vittnar om att presidenten gjort en mängd rasistiska uttalanden i olika sammanhang.

– Donald Trump är en avskyvärd, småaktig rasist och han försöker att starta ett raskrig i det här landet, säger Manigault Newman, som tidigare sparkats från Vita huset efter en schism.

Fox News-korrespondenten och Trumps mångårige vän Geraldo Rivera säger att han tidigare alltid har stått upp för Trump men att presidentens ord denna gång inte går att försvara eller misstolka.

Idag 08:46
Läs mer om Trumps Amerika

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer