TT NYHETSBYRÅN
Skatten på plastbärkassar

Forskare: Därför blir det mer plast efter plastpåseskatten

Nu kommer en ny kritikstorm mot plastpåseskatten som ska träda i kraft i maj i år. Forskare pekar på absurda konsekvenser – som går helt på tvärs mot vad politikerna vill. ”Den här typen av politik riskerar att leda till att man minskar tilltron till den svenska miljöpolitiken”, säger en expert till fPlus.

Kritiken mot den nya skatten på plastbärkassar är fortfarande stenhård. Flera tunga experter har redan dömt ut den för att vara ineffektiv och till och med öka utsläppen.

– Man marknadsför det som någon form av miljöskatt. Och det är något man verkligen kan fundera på. Är det en miljöskatt? Är den effektivt utformad? Jag skulle säga nej på båda, säger Runar Brännlund, professor vid Handelshögskolan vid Umeå universitet.

Träder i kraft i maj i år

Den nya skatten på plastbärkassar träder i kraft den 1 maj i år. Då blir det tre kronors skatt på bärkassar när du handlar mat och varje frukt- och grönsakspåse beskattas med 30 öre. Dessutom tillkommer 25 procent moms tillkommer på prishöjningen som skatten innebär. En skatt på 3 kronor innebär en total skattehöjning på 3,75 kr.

–Plastpåsar är praktiskt för oss människor, men ett otyg för djuren och naturen. De orsakar nedskräpning och finns kvar länge i naturen eftersom det tar väldigt lång tid att brytas ned. En skatt kommer att stimulera till ny teknik och hållbara konsumtionsmönster, sa Per Bolund, biträdande finansminister, i ett pressmeddelande i september.

”Man kan fundera på vad som egentligen är syftet?”

Skatten är ett resultat av Januariavtalet och en del av budgetsamarbetet mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna. Syftet är bland annat att minska nedskräpningen och spridningen av mikroplaster i naturen.

– Man kan även fundera på vad som egentligen är syftet? Ett av de största argumenten för skatten handlar om nedskräpning och att plast kan hamna i haven. Men den effekten är försumbar, det problemet har vi inte i Sverige, säger Runar Brännlund och fortsätter:

– Våra plastkassar hamnar inte i Stilla havet eller i Kina, de används som bärkassar och soppåsar. Sedan hamnar de i kraftvärmeverk och blir värme eller el. Dessutom är majoriteten av plastbärkassarna i Sverige gjorda av förnybara resurser. 

Enligt regeringen ska den nya skatten bidra till att Sverige uppnår EU:s mål om att förbruka max 40 plastbärkassar per person och år till 2025. Sedan 2017 har branschen haft lagstiftning kring att informera om plastbärkassars miljöpåverkan och åtgärder för att minska förbrukningen. Och plastpåsarna har minskat. Från 114 plastbärkassar per person och år 2017 till 102 2018.

– Vi ska få siffrorna för 2019 i maj vilket är då som skatten träder i kraft. Det är olyckligt att man inte väntat med att se hur handelns kraftsamling gett resultat i flera år innan man lägger på en skatt, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Matematiken går inte ihop

Enligt regeringen kommer skatten på plastbärkassar inbringa runt 2,1 miljarder kronor 2020 och 2,7 miljarder 2021. Man räknar då med att plastpåsarna kommer att minska med 30 procent.

– Det är föga troligt att man kommer att få in 2,7 miljarder kronor nästa år. Konsumenterna kommer att reagera och vända sig till andra alternativ, säger Mats Hedenström.

Även Runar Brännlund ifrågasätter hur skatten ska fungera fiskalt. 

– Att använda den här typen av punktskatter är inte särskilt effektivt ur ett fiskalt perspektiv. Om syftet är att få in skatteintäkter är det bättre att använda sig av breda skattebaser som till exempel en allmän skatt på konsumtion. Det blir lite symbolpolitik över det hela.

Ytterligare kritik har handlar om att skatten inte är differentierad. Det vill säga att den skulle göra skillnad på om en plastbärkasse har fossilt ursprung eller är gjord av förnybara källor. Dessutom ger en tygkasse i ekologisk bomull 20 000 gånger större avtryck på miljön än en plastpåse och måste användas varje dag i 55 år för att ha lika låg miljöpåverkan som en plastpåse, enligt en studie från 2018 från den danska motsvarigheten till Naturvårdsverket.

”Kan leda till att den totala mängden plast ökar”

I förarbetena till lagen står: ”Med ”bärkasse” avses påse, med eller utan handtag, som är avsedd att tillhandahållas konsumenter för att de ska kunna packa varor på en plats där varor tillhandahålls eller bära varor därifrån och som inte är avsedd för varaktigt bruk”. Förutom plastbärkassarna kommer även varje frukt- och grönsakspåse beskattas med 30 öre, enligt den nya lagen.

– I dag tillhandahålls de påsarna kostnadsfritt och det kan bli svårt rent praktiskt för handlarna att ta ut den kostnaden i butiken. Samtidigt behövs en viss form av emballage så det finns risk att mer frukt och grönt säljs förpackat i plast i butikerna, säger Mats Hedenström.

– Detta samtidigt som vi kommer att köpa fler avfallspåsar på rulle. Det kan leda till att den totala mängden plast ökar.

Runar Brännlund ser även en effekt att allt mer matvaror förpackas i plast i butikerna.

– Om butikerna nu väljer att förpacka varor såsom frukt och liknande kan det såklart resultera i mer plast. Utöver det så kommer det kanske bli så att man köper rullar med soppåsar för att undvika skatten, säger han och fortsätter:

– Jag har en kompis som köpt upp en årsförbrukning av plastbärkassar nu innan skatten träder i kraft. Det är nog ganska ovanligt men det kan vara en effekt som privatpersoner tar till om de vill undvika skatten.

Överskattar intäkterna

Runar Brännlund menar därmed att det är möjligt att man underskattar effekten av hur mycket plastbärkassarna kommer att minska.

– Om man underskattar hur mycket plastpåsekonsumtionen kommer att minska överskattar man då samtidigt intäkterna från skatten, säger han.

Jacob Lundberg, chefsekonom på Timbro menar att det finns ett bristande underlag i propositionen och ifrågasätter om skatten verkligen står i proportion till miljöskadan.

– Enligt förorenaren betalar-principen ska skatten vara lika stor som den miljöskada som orsakas. Om varje plastpåse verkligen kostar samhället 3 kronor i form av nedskräpning, är de totala miljökostnaderna cirka 3 miljarder kronor för plastpåsar.

”Inte velat se vad branschen åstadkommit”

Han poängterar att plastpåsar endast utgör en liten del av den totala nedskräpningen.
– Den totala samhällskostnaden för nedskräpning skulle i så fall uppgå till tiotals eller uppemot hundra miljarder kronor. Det känns inte rimligt.

Mats Hedenström menar att den är ”populistisk”.

– Den här typen av politik riskerar att leda till att man minskar tilltron i den svenska miljöpolitiken och driver en ännu djupare klyfta mellan väljare och politiker.

Dessutom kommer det att leda till att man lägger en våt filt över innovationskraften inom svensk plastindustri, konstaterar Mats Hedenström.

– Svensk plastindustri har jobbat länge för att göra plastbärkassarna så bra som det bara går. De är numera i regel gjorda av sockerrör eller återvunnet material. Det är beklagligt att man inte har velat se vad branschen har åstadkommit innan man la på den här skatten, säger Mats Hedenström.

fPlus har sökt finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Fakta: Skatten införs 1 maj 2020. Skattskyldig blir den som tillverkar plastbärkassar, den som för in eller tar emot plastbärkassar från annat EU-land och den som importerar plastbärkassar. Därutöver undantas en fysisk persons tillverkning, införsel, mottagande och import av skattepliktiga varor som är avsedda för den fysiska personens eller dennes familjs personliga bruk. I de delar som rör registrering som godkänd lagerhållare
föreslås träda i kraft den 1 mars 2020.

Källa: Regeringen

Toppnyheter

Temporär intensivvårdplats på fältsjukhust i Älvsjö. JONATHAN NACKSTRAND / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

227 nya konstaterade fall i Stockholm – 85 på intensiv

Ytterligare 227 personer har under det senaste dygnet konstaterats vara smittade med coronaviruset i Stockholm, uppger Region Stockholm i ett pressmeddelande. Totalt är 1 583 personer konstaterat smittade i regionen.

85 patienter får intensivvård och ytterligare 410 patienter får annan vård på sjukhus. Totalt har 8 000 personer testats i regionen.

Tidigare i dag meddelades att ytterligare tre personer i Region Stockholm har dött, rapporterar P4 Stockholm.

Igår 16:11
Skidåkare i Åre. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Läkare vädjar inför påsken: Kom inte till fjällen

Åtta läkare i ledande positioner Region Jämtland-Härjedalen vädjar till människor att inte åka till fjällen i påsk, i en debattartikel i ÖP. De skriver att sjukvården i regionen helt enkelt inte är anpassad för den extra belastning som turister innebär.

Bo Friberg, överläkare på Östersunds sjukhus, säger till SvD att regionen ligger ungefär två veckor efter Stockholm när det gäller smittan och han räknar med att situationen i påsk kommer vara rejält ansträngd även utan skidturister.

– Vi kommer ha ett extremt ansträngt läge, säger Bo Friberg.

Igår 17:26
På fältsjukhuset i Älvsjö byggs extra intensivvårdsplatser. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Blixtomskolningar i vården: ”Vill hjälpa till om jag kan”

Just nu expressutbildas sjukvårdspersonal för att bemanna de många extra intensivvårdplatserna i Stockholm, rapporterar SVT Nyheter. Både läkare och sjuksköterskor har anmält sig frivilligt för att kunna bidra.

– Kan jag hjälpa till så vill jag göra det, säger sjuksköterskan Mina Olsson, en av deltagarna.

En annan som anmält intresse för att rycka in och hjälpa till om det behövs är artisten Anna Bergendahl, som kom trea i årets Melodifestival. Hon utbildar sig just nu till läkare.

– Jag såg en notis om det och det var självklart. Det var någon läkarstudent som sa att man gjorde det på reflex, sa hon när hon gästade Nyhetsmorgon i TV4.

Igår 19:53
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Sjukvårdare i New York/Donald Trump. TT
Coronavirusets spridning – globalt

Donald Trump överväger att tvinga New York i karantän

USA:s president Donald Trump överväger att tvinga delar av delstaterna New York och New Jersey att sättas i karantän, enligt Bloomberg.

– Det kan röra sig om en kortare karantän på två veckor i New York, New Jersey och Connecticut, säger presidenten.

Delstatens guvernör Andrew Cuomo säger dock att han och Trump inte diskuterat karantän, skriver AFP.

– Jag vet inte om det skulle gå att genomföra rent legalt. Och ur medicinsk synpunkt vet jag inte vad man skulle uppnå, säger Cuomo.

52 000 fall av coronaviruset har konstaterats i New York och över 700 personer har dött.

Igår 16:51
Jair Bolsonaro. Andre Borges / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Krisen kan sluta med riksrätt för Bolsonaro

Brasiliens president Jair Bolsonaro fortsätter hävda att coronavirusets farlighet är överdrivet – samtidigt som han vet att det är de gamla som löper störst risk att dö. Bolsonaro vill helt enkelt undvika en ekonomisk kris, som i sin tur skulle skada hans chanser att bli återvald. Det skriver Henrik Brandão Jönsson i DN.

SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler är inne på samma spår, att Bolsonaros motvilja att införa tuffa åtgärder först och främst handlar om ekonomi. ”Han har lovat sina väljare att lyfta Brasilien ekonomiskt och göra landet till en global stormakt”, skriver han.

I värsta fall skulle coronakrisen kunna leda till att Bolsonaro avsätts i en riksrättsprocess. I Brasilien är riksrätten politisk – och kan bli verklighet om presidenten förlorar sitt parlamentariska stöd. ”Två av Brasiliens fyra senaste presidenter har avsatts i förtid genom riksrätt”, konstaterar Feiler.

Igår 19:52
Helsingfors, arkivbild/Statsminister Sanna Marin TT
undefined

Helsingforsregion isoleras – polis vaktar gränsen

Landskapet Nyland, där Helsingfors ingår, har isolerats från övriga Finland i ett försök att hindra spridningen av coronaviruset. En åtgärd som saknar motstycke i fredstid, skriver finska public servicebolaget Yle.

Fritidsresor förbjuds och man får bara röra sig över gränsen om det är nödvändigt.

Hundratals poliser har kommenderats ut för att sätta upp kontrollplatser vid större vägar. Poliser, militär personal och uppemot 750 värnpliktiga kommer att hjälpa till vid avspärrningar för att se att inga obehöriga passerar gränsen, skriver nyhetsbyrån STT enligt TT.

Landskapsgränsen kommer att vara stängd fram till och med den 19 april.

Igår 04:26
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt