Illustrationsbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimatomställningen

Försäljningen av elbilar kraftigt uppåt

Antalet laddbara bilar har ökat 60 procent på ett år, rapporterar BIL Sweden. Uppgången har varit särskilt stor för rena elbilar som ökat med 275 procent hittills i år. Efterfrågan är större än utbudet och den långa leveranstiden håller tillbaka omställningen från fossildrivna bilar till laddbara bilar.

– Den ökade andelen laddbara bilar kräver att vi skyndar på utbyggnaden av laddinfrastrukturen både för hemmaladdning och snabbladdning och här välkomnar vi regeringens förnyade satsning på Klimatklivet i vårändringsbudgeten. Dessutom bör stimulanser införas inte bara vid nybilsköpet utan även vid nyttjandet av de renaste fordonen, till exempel befrielse från trängselskatt och billigare parkering. Vidare bör laddhybrider tillåtas köra i den strängaste miljözonen, säger Mattias Bergman, vd på BIL Sweden.

Enligt Mattias Bergman är en ökad förnyelse av bilparken där fler nya bilar kommer ut på vägarna och fler gamla bilar skrotas viktigt ur både miljö- och trafiksäkerhetssynpunkt. En ny bil som säljs idag släpper till exempel bara ut hälften så mycket koldioxid som en ny bil som såldes i början på 80-talet, säger han.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer