Arkivbild.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nobelpriset

Förra året gick kemipriset till tre forskare

Under onsdagen tillkännages vem eller vilka som får årets Nobelpris i kemi.

Förra året delades Nobelpriset i kemi mellan Frances Arnold och duon George Smith och Gregory Winter. Arnold fick priset för att hon tagit fram enzymer genom ”riktad evolution”, något som kan användas till bland annat läkemedel.

Smith och Winter fick priset för att de utvecklat respektive arbetat med en metod där virus som infekterar bakterier utnyttjas för att ta fram nya proteiner.

Toppnyheter

Ukrainas utrikesminister Vadym Prystaiko / Joe Biden tillsammans med sitt barnbarn Finnegan Biden och sin son Hunter Biden. TT
Anklagelserna mot Trump

Ukraina nekar: Samtal med Sondland kopplade inte bistånd till Bidenutredning

Ukrainas utrikesminister Vadim Prystaiko säger att hans samtal med den amerikanska EU-ambassadören Gordon Sondland inte explicit handlade om sambandet mellan amerikanskt bistånd till landet och en utredning av demokraten Joe Biden och hans son, rapporterar Washington Post.

Vilken kontakt Donald Trump har haft med Sondland har kommit att spela en viktig roll i riksrättsprocessen mot honom. Detta efter att toppdiplomaten Bill Taylor, som vittnade under onsdagen, sagt att hans stab nåtts av informationen att Sondland och Trump hade direktkontakt via telefon och att det i samtalet ska ha framkommit att Trump var mer intresserad av utredningen av Joe Biden och hans son än om Ukraina.

Tidigare vittnesförhör i kongressen har gjort gällande att Trump beordrat om att frysa biståndet till Ukraina under sommaren.

19 min
Vita huset. Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vita huset-anställda: Det här ändrar inte någonting

Personal i Vita huset tror inte att opinionen påverkats nämnvärt av gårdagens första offentliga förhör i riksrättsprocessen mot president Donald Trump, rapporterar NBC News.

En anställd menar att förhören inte innebar någonting nytt och andra menar att inget förändrades trots att UD-tjänstemannen Bill Taylor framstod som trovärdig.

Om representanthuset röstar för att ställa Trump inför riksrätt hamnar frågan i senaten. Risken för att Trump skulle röstas ner där har inte ökat efter gårdagen, enligt en person som står Vita huset nära.

– Inte en enda röst i senaten har ändrats.

Både George Kent, toppdiplomat på utrikesdepartementet, och Bill Taylor frågades ut under onsdagen.

5 tim
Läs mer om Anklagelserna mot Trump
Arkivbild: SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtidens arbetsmarknad

Chefsekonomen ryter ifrån: ”Pinsamt och allvarligt”

Flera bedömare och analytiker började redan för flera månader sedan tvivla på att SCB:s arbetslöshetssiffror faktiskt stämde överens med verkligheten. Varför reagerade inte statistikmyndigheten på att siffrorna såg konstiga ut? Det frågar sig SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist i ett Twitter-inlägg.

Han utvecklar sitt resonemang i en intervju med TT:

– Det bekymrar mig att det finns en risk att vi tappar trovärdigheten för statistiken när det framkommer sådana här brister.

Nordea Markets Mikael Sarwe skriver på Twitter att de rättade siffror som SCB släppte på torsdagsförmiddagen rimmar bättre med hans beräkningsmodell, men han spår en ökning av arbetslösheten nästa år.

5 tim
Magdalena Andersson.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Finansministern om SCB:s miss: ”Oerhört allvarligt”

Finansminister Magdalena Andersson (S) ser oerhört allvarligt på felen i SCB:s arbetslöshetsstatistik.

– Jag hade aldrig kunnat drömma om att det skulle vara fel på det här sättet, säger hon till TT.

Enligt henne kommer SCB:s arbetslöshetsstatistik att spela mindre roll för regeringen under den närmaste tiden.

Sedan bristerna i datainsamlingen upptäckts har SCB:s siffror räknats om och reviderats. Felen grundar sig i att SCB:s leverantör Evry misstänks ha skickat in falskt underlag till myndigheten, något som Aftonbladet avslöjade tidigare i veckan.

4 tim
Illustrationsbilder. TT
undefined

Arbetslöshet lägre än trott – siffrorna har räknats om

Den svenska arbetslösheten har inte ökat lika mycket som man tidigare har trott, skriver Aftonbladet. SCB:s siffror har räknats om sedan man upptäckt brister i datainsamlingen.

Arbetslösheten har reviderats upp för våren 2019, och sedan ned från juni och framåt. Skillnaderna är störst under de senaste månaderna, skriver SCB.

– För september 2019 har arbetslösheten reviderats ned med 1,1 procentenheter. Det är den största skillnaden mellan den gamla och den reviderade serien, säger enhetschefen John Kling i ett pressmeddelande.

Arbetslöshetssiffran i september revideras ner från 7,1 procent till 6,0 procent. Felen grundar sig i att SCB:s leverantör Evry misstänks ha skickat in falskt underlag till myndigheten, något som Aftonbladet avslöjade tidigare i veckan.

Idag 08:50
Läs mer om Framtidens arbetsmarknad
Ardalan Shekarab TT
Framtidens pensioner

Inkomstpensionen höjs efter regeringens beslut

Regeringen har beslutat om att fastställa inkomstbasbeloppet vilket påverkar inkomst- och tilläggspensionerna under nästa år, skriver Expressen.

Omkring 1,5 miljoner pensionärer som har inkomst- och/eller tilläggspension utan garantipension eller bostadstillägg påverkas och får en höjning av inkomstpensionen med 2,1 procent.

Förändringarna innebär en ökning med 280 kronor per månad före skatt för en pensionär som har 13 000 i inkomstpension.

– Vi vet att pensionerna behöver höjas mer, därför vill vi se högre pensioner för breda grupper i samhället, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) till tidningen.

3 tim
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Så kan reglerna för tjänstepension ändras

I morgon, när Liberalerna inleder landsdagarna kommer de ta med sig frågan om ett mer flexibelt tjänstepensionssystem, skriver Dina Pengar.

Det skulle luckra upp låsningarna i dagens system. Har man börjat ta ut sin tjänstepension finns ingen möjlighet att pausa den. Det går inte heller att ändra uttagstiden om man exempelvis ångrar en för snabb utbetalningstakt.

Systemet gör det olönsamt för pensionärer att återvända arbetslivet.

Orsaken är många hamnar över nivån för statlig beskattning när tjänstepensionen slås ihop med lönen.

Detta hindrar personer från att återvända till arbetslivet vilket kan slå mot hela arbetsmarknaden, säger Mats Persson (L), partiets ekonomisk-politiske talesperson.

– Välfärden skriker efter kompetent personal. Det är brist på lärare, läkare och poliser. Vi vill att en pensionerad lärare ska kunna gå tillbaka till sitt gamla yrke. I dag gör man inte det eftersom det inte lönar sig, säger han.

12 nov
Läs mer om Framtidens pensioner

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Ulf Nygaard / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska kriminalpolitiken

Malmökurator positiv till slopat föräldrasamtycke

Att regeringen vill göra det lättare för socialtjänsten att ingripa utan föräldrarnas samtycke när barn riskerar att hamna i kriminalitet välkomnas av Sophie Johnsson, som är skolkurator på Rosengårdsskolan i Malmö. Regeringens förslag, som presenterades på torsdagsmorgonen, är en av de åtgärder hon själv föreslog i en intervju med P4 Malmöhus på onsdagen med anledning av den senaste tidens våldsdåd i staden.

– Jättebra, det är något jag har förespråkat hela tiden, säger hon nu till SR.

– Man behöver skynda sig att få igenom detta snabbt – vi har inte råd att förlora fler barn in i kriminell verksamhet.

3 tim
Stefan Fohlheim, biträdande enhetschef på rättspsykiatriska undersökningsenheten i Stockholm och överläkare Johan Larsson. Jessica Gow/TT
undefined

Undersökningar efter brott blir allt fler – läget extremt

De rättspsykiatriska undersökningarna av brottslingar blir allt fler och läget på de enheter som gör utredningarna beskrivs som extremt, rapporterar TT.

2017 gjordes 448 undersökningar, i fjol blev det 521, och i slutet av oktober i år var man uppe i 467 stycken, enligt statistik från Rättsmedicinalverket.

Johan Larsson som jobbar som överläkare på myndigheten har inget säkert svar på vad det ökade trycket beror på, men han nämner ökad psykisk ohälsa och ökad tillgång till droger som möjliga förklaringar.

Idag 05:42
Illustrationsbild Björn Larsson Ask / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regelverk bröts 42 gånger bara fram till oktober i år

Väntetiderna ökar till följd av att de rättpsykiatriska undersökningarna blivit allt fler, rapporterar TT.

Regelverket säger att det ska ta max sju dagar efter beslutet, något som bröts vid tre tillfällen under perioden januari-oktober 2017. I år är samma siffra 42 under samma period.

En utredning ska i regel ska inom 28 dagar om personen i fråga är häktad, men Rättsmedicinalverket tvingas många gånger be domstolarna om mer tid för att göra klart undersökningen.

Idag 06:06
Läs mer om Den svenska kriminalpolitiken
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Små rörelser på Wall Street – Walmart stiger på rapport

New York-börserna kring eller strax under nollan på torsdagen efter gårdagens rekordstängningar för Dow Jones och S&P 500. Efter någon timmes handel står indexen så här:
• S&P 500: +/-0,0 %
• Nasdaq: −0,2 %
• Dow Jones: –0,1 %
Enligt CNBC inväntar investerare ny information kring handelssamtalen efter onsdagens uppgifter i WSJ om att förhandlingarna mellan Kina och USA har fastnat i ett dödläge kring jordbruksprodukter.

Tidigt i morse upprepade en kinesisk talesperson att löften om att trappa ner tariffer är avgörande för att ett fas ett-avtal ska kunna nås.

På bolagsfronten har detaljhandelsjätten Walmart redovisat en ökad försäljning för det 21:a kvartalet i rad. Vinsten var högre än estimaten och aktien stiger kring 2 procent.

It-företaget Cisco backar drygt 7 procent efter en delårsrapport som var i linje med förväntningarna. Enligt CNBC var bolagets guidning framåt en besvikelse.

Det kanadensiska cannabisbolaget Canopy rapporterade en större förlust än väntat på grund av omstruktureringskostnader. Aktien rasar 17 procent.

Apple handlas kring nollan trots säljrekommendation från Maxim och en riktkurs på låga 190 dollar.

2 tim
TT
undefined

Spretig Stockholmsbörs – Embracer rusar på rapport

Stockholmsbörsen öppnade uppåt på torsdagen men vände senare ner i likhet med Europabörserna. Vid 15.30 ser det ut som följer:
• OMXSPI: –0,3%
• OMXS30: −04,%

Atlas Copco och Securitas toppar storbolagsindexet med måttliga uppgångar på 0,6 procent. Säkerhetsjätten Securitas får draghjälp av att konkurrenten G4S har svartlistats av den norska oljefonden med motiveringen att bolaget kan medverka till människorättsbrott.

Gamingbolaget Embracer rusade nästan 10 procent i öppningen efter att ha rapporterat ett resultat långt över analytikernas förväntningar. Vid 15.30 är nästan hela uppgången utraderad.

Balkongbolaget Balco ökade vinsten men den organiska tillväxten var negativ, delvis på grund av försenade uppstarter som väntas tynga även nästa kvartal. Aktien backar 2 procent.

E-handelsbolaget Boozt rapporterade en ökad förlust och sänkte samtidigt sin tillväxtprognos. Aktien rasar 11 procent.

Klädbolaget MQ rusar nästan 9 procent efter att ha presenterat ett nytt koncept som innebär att alla butiker ska omvandlas nästa år. Sektorkollegan Wesc faller 5 procent efter att ha redovisat en minskad omsättning.

Småspararfavoriten Soltech rasar 9 procent efter en säljrekommendation i Affärsvärlden.

Idag 09:00
Arkivbild.  Aly Song / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Blandat i Asien efter BNP-data och Tencentmiss

Det var en något spretig utveckling på Asienbörserna på torsdagen, trots gårdagens nya rekordnivåer på Wall Street. Vid stängning såg det ut som följer:
• Nikkei: −0,8 %
• Shanghai: +0,2 %
• Shenzhen: +0,6 %
• Hongkong: −0,9 %
• Kospi: +0,8 %


Under morgonen kom makrodata som visade att den kinesiska industriproduktionen var lägre än analytikerna hade väntat sig i oktober. Produktionen för industrisektorn ökade med 4,7 procent på årsbasis, jämfört med väntade 5,4 procent.

I går presenterade den kinesiska Tencent sin delårsrapport, där techjätten flaggade för att vinsten för helåret kommer att vara 13 procent lägre i år än i fjol. Den Hongkong-noterade aktien backade runt 2 procent, vilket i sin tur drog ner Hang Seng-indexet, skriver CNBC.

Även protesterna och kravallerna i Hongkong fortsätter att oroa.

Under morgonen kom även japanska BNP-siffror in för tredje kvartalet, som visade en tillväxt om 0,1 procent. Det är något lägre än väntade 0,2 procent.

Samtidigt försöker investerarna tolka ryktena om de pågående handelsförhandlingarna mellan Kina och USA, som rapporteras ha fastnat i ett dödläge kring jordbruksprodukter.

– Jag tror att marknader som har varit hoppfulla om att ett avtal ska komma på plats har backat lite grann, och man tar sig tillbaka till mer neutralt territorium, säger Nomuras makroanalytiker Rob Subbaraman till CNBC.

Idag 04:42
Läs mer om Dagens börs