Orkanen Dorian. Nick Hague / TT NYHETSBYRÅN
Orkansäsongen

”Förödelsen från orkaner kommer bli allt värre”

Det finns inga vetenskapliga belägg för att antalet orkaner ökat på grund av klimatförändringarna, men allt fler klimatexperter är överens om att den globala uppvärmningen gjort orkanerna kraftfullare, skriver The Economist.

Forskning har kunnat visa samband mellan stigande havsnivåer och stormars ökade frekvens och intensitet. Ökade utsläpp av växthusgaser gör att haven värms upp, vilket leder till starkare stormar som varar längre. De senaste årens förödande orkaner vid Atlanten, nu senast Dorian, ser ut att vara en del av en oroande trend som kommer bli värre ju mer världen värms upp, skriver tidningen.

Men det är inte bara vindarna som är farlig – utan även stormfloderna som följer, skriver Rachel Gutman på The Atlantic. Allt eftersom havsnivån i världen stiger på grund av klimatförändringarna, desto värre kommer även dessa att bli.

Men orkanen Dorians ovanligt långsamma färd, där den legat över Bahamas i nästan två dagar, är enligt Gutman det mest oroande. ”Det är en sak att uthärda några timmars starka vindar, en annan att i mer än 24 timmar försöka överleva hällregn och stormfloder som sliter sönder hem och river ner träd”, skriver hon.

Läs mer

Toppnyheter

Anders Tegnell i Aktuellt-studion. SVT
Coronavirusets spridning – Sverige

Tegnell: Ålder stora risken – inte andra sjukdomar

Det är framför allt själva åldern som gör att äldre är särskilt utsatta när det gäller covid-19, inte underliggande sjukdomar. Det sa statsepidemiolog Anders Tegnell när han i SVT:s Aktuellt förklarade varför riktlinjerna för äldre ligger kvar.

– När vi tittat ordentligt ser vi en successivt ökning från 50, och det börjar vika brant uppåt vid 70–75, säger Tegnell.

Han förtydligar dock att de äldre inte behöver sitta ensamma hemma isolerade.

– Det går utmärkt att vara ute, bara man ser till att hålla avstånd. Man kan träffa både barn och barnbarn och ha många aktiviteter, sa Tegnell.

1 tim
Lena Hallengren, Stefan Löfven och Johan Carlsson.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Svensk modell för krishantering lär inte bestå

Sverige har hittills inte varit i närheten av att nå målet om 100 000 coronatester i veckan, och en förklaring verkar vara att den svenska modellen för krishanteringen i det här fallet inte fungerar. Det skriver SvD:s Göran Eriksson i en analys.

Systemet bygger på ansvarsmodellen, att den organisation eller myndighet som har ansvaret i normalfallet har det även i kris.

”Den svenska modellen för krishantering har inte klarat testet och kommer knappast att bestå oförändrad när coronakrisen är över”, skriver Eriksson.

Aftonbladets Lena Mellin skriver om beskedet att personer över 70 fortsatt ska hålla sig isolerade. Hon skriver att många lockas att strunta i att följa direktiven när tristessen nu tränger sig på.

”Det är inte lätt uppfostra ett helt land. Men Anders Tegnell och hans kolleger gör vad de kan, det är uppenbart. Det får 70-plussarna tänka på när de ska hantera sin besvikelse.”

1 tim
Irene Svenonius.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenonius: Staten har inte klarat sitt uppdrag

Att inte fler har testats för covid-19 är inte regionernas fel säger Stockholms finansborgarråd Irene Svenonius (M) till Svenska Dagbladet. Hon menar att det är staten som inte klarat sitt uppdrag.

Kritiken kommer efter att socialminister Lena Hallengren (S) sagt att regeringen gjort sin del genom att se till att testkapaciteten har ökats.

Svenonius tycker inte att testningen av personal inom ”övrig samhällsviktig verksamhet” ligger på regionerna. Hon menar att Region Stockholm uppfyllt kraven i och med att de testat bland annat sjukvårdspersonal.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Dominic Cummings. Arkivfoto. Richard Pohle / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Psykolog: Folkets vrede kan leda till fler regelbrott

Allmänhetens ilska mot Dominic Cummings kan leda till att fler britter bryter mot reglerna. Det säger professor John Drury, psykolog och vetenskaplig rådgivare till Storbritanniens regering, till The Guardian.

Cummings, även han rådgivare till Boris Johnson, bröt mot landets nedstängningsregler när han körde till Durham, drygt 40 mil från hemmet i London, när hans fru blev sjuk.

– Vi vet att det finns en förståelig allmän ilska över Dominic Cummings-händelsen och Boris Johnsons försvar av den. Den ilskkan ligger nu till grund för att vissa avvisar de nationella riktlinjerna, säger Drury.

40 min
Bild från Dubrovnik. Darko Bandic / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenskar får semestra i Kroatien när landet öppnar

Svenskar välkomnas till Kroatien när landet öppnar upp för turister igen rapporterar TT.

Landet arbetar på att färdigställa en app och en hemsida där turister i förhand ska kunna ladda upp bekräftelse på en semesterbokning. Syftet är att myndigheterna ska veta vilka och vart i landet turisterna befinner sig.

Kroatien har klarat sig undan den värsta smittspridningen, vilket gjort att landet vågar öppna upp för besökare från andra EU-länder.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer