Orkanen Dorian. Nick Hague / TT NYHETSBYRÅN
Orkansäsongen

”Förödelsen från orkaner kommer bli allt värre”

Det finns inga vetenskapliga belägg för att antalet orkaner ökat på grund av klimatförändringarna, men allt fler klimatexperter är överens om att den globala uppvärmningen gjort orkanerna kraftfullare, skriver The Economist.

Forskning har kunnat visa samband mellan stigande havsnivåer och stormars ökade frekvens och intensitet. Ökade utsläpp av växthusgaser gör att haven värms upp, vilket leder till starkare stormar som varar längre. De senaste årens förödande orkaner vid Atlanten, nu senast Dorian, ser ut att vara en del av en oroande trend som kommer bli värre ju mer världen värms upp, skriver tidningen.

Men det är inte bara vindarna som är farlig – utan även stormfloderna som följer, skriver Rachel Gutman på The Atlantic. Allt eftersom havsnivån i världen stiger på grund av klimatförändringarna, desto värre kommer även dessa att bli.

Men orkanen Dorians ovanligt långsamma färd, där den legat över Bahamas i nästan två dagar, är enligt Gutman det mest oroande. ”Det är en sak att uthärda några timmars starka vindar, en annan att i mer än 24 timmar försöka överleva hällregn och stormfloder som sliter sönder hem och river ner träd”, skriver hon.

Läs mer

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer