Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Förnyad optimism lyfter Wall Street – Levi’s faller

Wall Street steg tydligt på onsdagen efter uppgifter om att Kina kan tänka sig ett ”partiellt” handelsavtal med USA, trots svartlistningen av kinesiska företag. Vid stängning stod de ledande indexen som följer:
• S&P 500: +0,9 %
• Nasdaq: +1,0 %
• Dow Jones: +0,7 %
Bloomberg hänvisade i dag till en anonym högt uppsatt tjänsteman som uppgav att Kinas delegation är beredd att acceptera ett partiellt avtal så länge Trump inte inför några nya tullar.

Financial Times rapporterade samtidigt att Kina erbjudit sig att kraftigt öka inköpen av amerikanska jordbruksprodukter för att få till stånd ett avtal. Handelssamtalen inleds i morgon.

På bolagsfronten rapporterade jeansjätten Levi Strauss intäkter om 1,45 miljarder dollar för tredje kvartalet, vilket var något över förväntan. Samtidigt föll intäkterna på den största marknaden Nord- och Sydamerika. Aktien backade 7 procent.

US Steels aktie sjönk 8 procent sedan finanschefen Kevin Bradley meddelat att han lämnar sin post i början av november.

Slack föll 4 procent efter att ha fått en sänkt riktkurs från DA Davidson.

Bland dagens vinnare syntes bland annat Microsoft och Intel med uppgångar på 1–2 procent.

New York-börserna i går
• S&P 500: –1,6 %
• Nasdaq: –1,7 %
• Dow Jones: –1,2 %

Börstjänster

Nyheter och analys

Kalender

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Dagens börs

Toppnyheter

Sjukvårdare i Codogna. Luca Bruno / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning

Tog en vecka innan italiensk ”superspridare” isolerades

Sjukhuset i italienska Codogno, där superspridaren ”Patient 1” sökte vård, ska utredas om man brustit i sina rutiner. Det skriver The Guardian.

På alla hjärtans dag ska mannen ha börjat uppvisa symptom, men först den 20 februari diagnosticerades han som bärare av Wuhanviruset – efter fyra vårdbesök.

Dagen efter var tre fall bekräftade i landet, en halv dag senare hade siffran stigit till 16 personer och i dag har 400 personer konstaterats smittade i Italien, skriver Aftonbladet. 12 personer har dött.

– Vi har gjort vår plikt och har ett rent samvete, säger Codognos sjukvårdsansvarige Giorgio Scanzi.

1 tim
Sahlgrenska i Göteborg. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Folkhälsomyndigheten står fast vid sin riskbedömning

Trots att en person i Göteborg har testats positivt för det nya coronaviruset står Folkhälsomyndigheten fast vid att risken för en smittspridning i Sverige är låg. Det skriver man i ett pressmeddelande.

– Den smittade personen är en man i 30-årsåldern som under omständigheterna mår bra, säger Lars Magnus Andersson, verksamhetschef för infektionskliniken.

Mannen bedöms ha smittats i Italien och inte hemma i Sverige. Sahlgrenska har påbörjat en kontaktspårning för att se vilka andra personer som kan ha blivit exponerade.

Fallet i Göteborg är det andra bekräftade fallet i Sverige.

5 tim
Bild från Thailand.  Gemunu Amarasinghe / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trendbrottet: Fler drabbas av viruset utanför än i Kina

Tisdagen var den första dagen sedan det nya coronavirusets utbrott som fler nya fall registrerades utanför Kina än i Kina. Det skriver CNN och The Guardian med hänvisning till siffror från världshälsoorganisationen WHO.

Siffrorna för tisdagen visade på 427 nya rapporterade fall från totalt 37 länder utanför Kina, medan kinesiska myndigheter rapporterade 411 fall, skriver The Guardian.

96,5 procent av samtliga bekräftade fall sedan utbrottets start har rapporterats från Kina.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning
FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtiden för RUT och ROT

”RUT-rapporten får mig att tvivla på Riksrevisionen”

Tilltron till myndigheter skadas när de väljer att driva opinion, skriver Eva Cooper i en krönika i Arbetsmarknadsnytt. Hon exemplifierar med Riksrevisionens senaste RUT-rapport, vars tolkningar hon menar är resultatet av en politisk agenda. Och det vore i så fall inte första gången, menar Cooper.

”Det är inte för inte som en kan börja misstänka att det handlar om att det finns en politisk agenda bakom tolkningarna, och att rapporten blir ett verktyg för myndigheten att opinionsbilda mot RUT-avdraget. Helt ärligt börjar jag tvivla på myndighetens arbete”, skriver hon.

5 tim
Martin Ådahl och Ulla Andersson.  TT
undefined

Ådahl till Andersson: Du borde läsa rutrapporten

En reform som gjort fler svarta jobb vita, eller en chans för höginkomsttagare att få en sidoinkomst? Det rådde helt klart delade meningar om vilka effekter rutavdraget har haft när C och V möttes i en debatt i Studio Ett i dag.

Vänsterpartiets Ulla Andersson menar att pengar som lagts på att städa privata hem i stället hade kunnat gå till att att städa sjukhus och skolor, något som hon menar skulle ge 10 000 jobb.

Centerns Martin Ådahl menade i sin tur att Andersson inte presenterar några lösningar på hur man ska bli kvitt svartarbete. Han uppmanade Andersson att läsa Riksrevisionens rapport och ifrågasatte att hon flera gånger återkom till att avdraget främst utnyttjas i välbärgade områden som Danderyd.

18 feb
Läs mer om Framtiden för RUT och ROT

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer