Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

”Förminska inte människors befogade oro för brottsligheten”

I veckan kom Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning (NTU) där 200 000 svenskar har blivit tillfrågade om trygghet i samhället. Trots en liten minskning från förra året, uppger fortfarande var tredje kvinna mellan 20–24 år att hon har utsatts för sexualbrott.

De här siffrorna är en viktig indikation på att är hög tid att ta ett helhetsgrepp om trygghets- och brottsfrågan, skriver flera ledarsidor.

”Killarna ska inte styra på gator och torg” skriver Johan Rudenström på UNT:s ledarsida. ”unga tjejer och boende i utsatta områden måste få sin frihet tillbaka” skriver han och påpekar att det är många som inte vågar röra sig fritt utomhus där de bor.

Agnes Karnatz på Baromentern håller med om att resultatet från undersökningen ska tas på allvar. Det är befogat att 28 procent av befolkningen upplever en generell otrygghet, skriver hon. Något positivt från undersökningen är det ökande förtroendet för polisen, dock bör betydelsen av människors tillit inte överdrivas.

”Om nöjdheten med polisens bemötande är betydligt högre än effektiviteten med att bekämpa brottslighet, är det kanske något som är skevt i organisationen” skriver Agnes Karnatz.

Max Eskilsson på Hallandsposten skriver att det är kommunerna som bäst vet hur den lokala tryggheten ska säkras. Han lyfter frågan om kameraövervakning som många kommuner har haft på agendan, men upplevt svårigheter med att införa med anledning av integritetsfrågor lyfta av Datainspektionen.

”Medan invånarna ute i kommunerna känner en, ofta befogad, otrygghet står kommunens politiker och tjänstemän i dag alltför ofta handfallna. Dagens system duger inte” skriver Max Eskilsson.

Toppnyheter

BRENDAN MCDERMID / TT NYHETSBYRÅN
Näringsliv

Wall Street återhämtar sig – fallen avtar trots varning

Amerikanska börser fortsätter mardrömsveckan och gick på fredagskvällen likt en jojo mellan fall på 2 och 3 procent. På eftermiddagen kom ett uttalande från WHO om att organisationen uppgraderar risken för global spridning till ”hög” och fallen på Wall Street tilltog. Senare släppte centralbanken Federal Reserve ett uttalande där Fed-chefen Jerome Powell öppnade för att sänka räntan genom att skriva att banken ”är beredd att använda sina verktyg”. En knapp timme innan stängning står ledande index som följer:
• S&P 500: -2,7%
• Nasdaq: -2,0%
• Dow Jones: -3,2%
Nyhetsmässigt har dagen präglats av mörka budskap om coronavirusets effekter på ekonomin och börsbolag. Reuters har rapporterat att världsindex är på väg mot den sämsta veckan sedan finanskrisen – enligt nyhetsbyrån har nu 5 000 miljarder dollar i börsvärde utraderats. Och ännu mer ser det ut att bli innan handelsveckan är över.

United Airlines meddelade på fredagen att man skär ner på flygningar brett i Asien, i brist på efterfrågan. Aktien backar drygt två procent.

Bland övriga nyheter tappar Beyond Meat närmare 17 procent efter att bolaget redovisat en överraskande förlust över kvartalet. Förlusten kommer trots att intäkterna tredubblats på ett år.

En analytiker på BMO Captial Markets placerade Disney som sitt förstaval framför konkurrenten Netflix. Båda aktierna backar, men har i veckan stått emot oron relativt bra. Disney är ner drygt 1 procent, Netflix drygt 2 procent.

Både Uber och Lyft har fått köprekommendationer från Keybanc Capital.

2 tim

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer