JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Sport

Förlust för Tre Kronor i grinig premiär mot Tjeckien

Det blev förlust för Tre Kronor när ishockey-VM inleddes i Bratislava i kväll. Tjeckien var det klart bättre laget och vann en premiär fylld av tjafs och gruff mellan spelarna med 5–2.

Tjeckien fick en drömstart när Jakub Vrana gjorde 1–0 efter två minuter, ett skott som Henrik Lundqvist i det svenska målet borde ha tagit.

Tre Kronor vände underläge 0–1 till 2–1 inom loppet av några minuter i början av andra genom mål av Patric Hörnqvist och Oskar Lindblom. 17 minuter in i andra perioden gjorde Domink Kubalik 2–2 efter en fantastisk passning av Jan Kovar.

Mindre än en minut in i tredje perioden satte Michael Frolik ledningsmålet efter flera räddningar av Henrik Lundqvist som till slut inte kunde stå emot. Svenskarna begärde videogranskning eftersom en tjeck låg i målgården men domarna godkände målet.

Sverige jagade sedan kvittering men i stället kunde Vrana kontra in 4–2 inför tusentals tillresta tjecker. Kovar fastställde sedan slutresultatet i tom kasse.

Svenskarna möter Italien i nästa match på söndag.

Dagens VM-resultat

Finland 3–1 Kanada

Ryssland 5–2 Norge

Tjeckien 5–2 Sverige

USA 1–4 Slovakien

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Så påverkar skatteförändringarna din plånbok nästa år

Slopad värnskatt och höjd skiktgräns för statlig inkomstskatt väntas ge höginkomsttagare flera tusenlappar extra i månaden nästa år, skriver DI.

Vid en lön på 75 000 kronor blir skatteförändringen 1 210 kronor. För den som tjänar 100 000 kronor handlar det om hela 2 460 kronor i sänkt skatt per månad.

Beräkningarna, som har utförts av Swedbank gäller vid oförändrad kommunalskatt och tar också hänsyn till de förändringar som ett höjt prisbasbelopp leder till.

För vissa kan de positiva effekterna dock påverkas av höjda kommunalskatter. Branschorganisationen SKL räknar med att 40 kommuner behöver höja skatten nästa år, med hänsyn till demografiska utmaningar.

Positivt är dock att vi fortfarande har stark arbetsmarknad vilket fyller på lönekuverten. Det leder till att löneökningstakt nästa år väntas landa på 2,6 procent, enligt Swedbank.

En annan positivt faktor är de fortsatt låga boräntorna i skuggan av att Riksbanken väntas avvakta med räntehöjningar.

”Ser man till hur de disponibla inkomsterna har utvecklats under de senaste år är det höginkomsttagare som är vinnarna, medan exempelvis arbetslösa, studerande och sjukpensionärer har halkat efter”, säger Arturo Arques privatekonom på Swedbank.

Igår 14:46
Arkivbild. Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya tusenlappar väntar Sveriges höginkomsttagare

Tjänar du 25 000 kronor i månaden får du 30 kronor i skattesänkning nästa år. Tjänar du 40 000 kronor får du 50 kronor. Tjänar du däremot 100 000 kronor blir skattesänkningen hela 2 460 kronor per månad, visar en genomgång som Swedbank gjort åt DI.

– Återigen ser det ut att bli ett år där höginkomsttagare får de största förbättringarna, både procentuellt och i kronor, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank till tidningen.

Höginkomsttagarna gynnas mest av den aviserade slopningen av värnskatten men Swedbank har också tagit med förändringar i prisbasbelopp och skiktgräns i sina beräkningar.

Igår 09:11
Läs mer om Det svenska skattetrycket