Donald Trump.  Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Amerikanska valet 2020

”Förklaringen till Trumps stöd – är mest populär”

Bara fyra republikaner valde att ställa sig bakom USA:s representanthus fördömande av president Donald Trumps ”rasistiska” Twitterinlägg. Det är en kraftig påminnelse om hur långt Republikanerna har gått från att vara ett parti som trodde på att välkomna latinamerikanska och afroamerikanska väljare, menar flera New York Times-skribenter i en analys. En viktig komponent i Trumps strategi för att bli omvald är att få motståndarna att framstå som att de inte bara ogillar honom och hans politik, utan också själva landet Amerika, skriver de.

DN:s Martin Gelin skriver i en analys att förklaringen till att hela det Republikanska partiet lojalt försvarar presidenten är enkel: Oavsett hur extremt eller vulgärt Trump uttrycker sig är han ”den i särklass mest populära politikern bland republikanska väljare”.

National Reviews Conrad Black skriver att Trump den senaste tiden gått från klarhet till klarhet medan Demokraterna imploderar.

Toppnyheter

Demonstrationer i Hongkong mot säkerhetslagen. Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
Hongkongprotesterna

Australien överväger att bli fristad för Hongkongborna

Australien överväger fristadsåtgärder för Hongkongbor som svar på Kinas hårt kritiserade säkerhetslag, rapporterar AFP.

Premiärminister Scott Morrison säger att situationen är ”mycket oroande” och att hans regering tittar på möjligheterna att välkomna invånare.

I går meddelade Storbritannien att nästan tre miljoner människor från Hongkong ska erbjudas ett snabbspår till brittiskt medborgarskap, och i USA förbereds sanktioner mot kinesiska banker som svar på Pekings agerande.

9 min
Bilder från Hongkong.  TT
undefined

Kina tänker stoppa brittiskt medborgarskap i motattack

Kina kommer att stoppa Storbritannien från att ge Hongkongbor brittiskt medborgarskap, uppger den kinesiska ambassaden i Storbritannien, enligt The Guardian.

Svaret kommer efter att premiärminister Boris Johnson under onsdagen lovat att introducera en enklare väg för att nå brittiskt medborgarskap för de som flyr undan den nya stränga säkerhetslagen i Hongkong.

Utrikesminister Dominic Raab har medgett att Storbritannien inte har mycket att sätta emot om Kina hindrar personer från att fly.

1 tim
Protester i Hongkong under onsdagen. Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ambassadör uppkallad av brittiska UD: ”Djup oro”

Det brittiska utrikesdepartementet har kallat till sig Kinas ambassadör med anledning av den nya säkerhetslagen i Hongkong, skriver Sky News. Syftet är att uttrycka Storbritanniens ”djupa oro” över situationen.

Mötet skedde tidigare under onsdagen. Den brittiska toppdiplomaten Simon McDonald ska då ha gjort klart att britterna anser att Kinas agerande bryter mot den brittisk-kinesiska överenskommelsen från 1984 som garanterade Hongkong full frihet under 50 år efter det att territoriet återlämnades till Kina 1997.

Igår 20:28
Läs mer om Hongkongprotesterna
Studentflak. ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Fördubbling av smittfall bland studenter i väst

Sedan vecka 23, då många gymnasieelever tog studenten i Västra Götaland, har antalet bekräftade fall av coronavirus i årskullen fördubblats i regionen, rapporterar Göteborgs-Posten.

– Studentfirandena, kramkalasen och festerna har med all sannolikhet bidragit till en smittspridning, säger regionens biträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall.

Från andra regioner har rapporterats om smittspridning vid enskilda fester eller klasser, men i Västra Götaland har spridningen bland ungdomar födda 2001 varit mer generell, enligt Dotevall.

2 tim
Antikroppstest Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Frans: Antikroppstest ger inte hela bilden

En studie visar att en del personer med anhöriga som blivit sjuka i covid-19 inte haft antikroppar, däremot har de burit på så kallad T-cellsimmunitet.

Att bara undersöka antikroppar ger därför inte hela bilden av smittspridningen, skriver Emma Frans i SvD.

”En fråga som fortfarande är obesvarad är ifall T-cellssvaret innebär skydd mot återinfektion och hur länge det skyddet i så fall varar”, skriver Frans.

Enligt forskarna visar studien att immuniteten i samhället är större än vad antikroppsstudierna visar, skriver Anna Bäsén i Expressen.

Men enligt Bäsén kommer det att dröja innan vi vet hur vårt immunförsvar reagerar på den nya smittan.

Igår 20:35
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Dödsfallen uppmärksammas i Rio de Janeiro. Leo Correa / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Brasilien passerar 60 000 döda – lokalval skjuts upp

Brasilien har passerat 60 000 döda i covid-19, efter att drygt 1 000 nya dödsfall registrerats under onsdagen, rapporterar AFP. Hela den senaste veckan har landet haft det högsta antalet dagliga dödsfall i världen.

Smittspridningen visar inga tecken på att sakta ned och regeringen har enligt Reuters utfärdat ett dekret för att begränsa inresorna i landet under 30 dagar.

Landet har också beslutat att årets lokalval, som skulle ha hållits i oktober, skjuts upp till november på grund av smittan, rapporterar Bloomberg.

1 tim
En saboterad 5G-mast och en anti-Bill Gates-aktivist. TT
undefined

Konspirationer och påhitt frodades under pandemin

Under coronapandemin har stora mängder falsk information om viruset, dess ursprung och olika påstådda botemedel spridits. Det visar en ny rapport som fem faktagranskningsorganisationer i Europa ligger bakom, skriver AFP.

Under mars och april, när smittspridningen i Europa gick som snabbast, spreds bland annat råd som kunde vara direkt farliga, som att det fungerar att dricka rengöringsmedel mot viruset.

Flera konspirationsteorier fick också stor spridning, bland annat att 5G-utbyggnaden orsakade pandemin eller att Bill Gates är hjärnan bakom smittan.

Igår 21:14
Remdesivir. POOL New / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: USA:s medicinköp är en obehaglig varning

Att USA har köpt upp i princip hela världens lager av medicinen Remdesivir som visat sig vara verksam mot covid-19, är en obehaglig varning vad som kan ske när ett vaccin väl finns, skriver Sky News Thomas Moore i en analys.

”Det visar att USA är redo att bjuda över och utmanövrera andra länder för att garantera sin tillgång på viktiga mediciner”, skriver han.

Till SVT Nyheter säger Anders Sönnerborg, professor inom infektionssjukdomar på Karolinska institutet, att affären är ”moraliskt och etiskt problematiskt” även ur tillverkaren Gilead sciences perspektiv.

– Det är flera länder som har bidragit till de här studierna som har gjorts, och då känns det rätt konstigt att de länderna inte får tillgång till läkemedlet, säger han.

Igår 19:29
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt