S ren Andersson / S ren Andersson
Avtalsrörelsen

Förhandlingschefen: ”Vi vet att Riksbanken kommer att bete sig korkat”

Sverige är ”ett litet land med en liten skvalpvaluta”. Det anser Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe i en intervju i Arbetsmarknadsnytt. Industrins konkurrenskraft är avgörande för Sverige och att märket nu ifrågasätts är bara ett påhitt av nationalekonomen Lars Calmfors, menar han.

Han har förhandlat avtal sedan 1998 och har upplevt både konjunktursvängningar och plötsliga globala kriser med stor påverkan på den svenska industrin. Men vad ligger i vågskålen inför den kommande avtalsrörelsen?

– Det är extremt viktigt att förstå den globala ekonomiska utvecklingen just nu och vi lägger mycket resurser på att analysera omvärlden. Men det mesta kokar ändå ner till kostnadsmassan för att anställa personal, säger Anders Weihe till Arbetsmarknadsnytt.

Stefan Ingves ökenvandring

Ett betydande hot är den svenska penningpolitiken, där han tycker att Stefan Ingves för en märklig ökenvandring mot tvåprocentsmålet. Att Riksbanken lägger sig i lönebildningen för att nå målet är besvärande.

– Jag har aldrig tyckt att det har varit vettigt att Riksbanken lägger sig i lönebildningen. Ett litet land som Sverige med en liten skvalpvaluta kan inte styra och ha en annan inflation än den som finns i omvärlden. Aktivistiska försök att hålla en högre inflation i ett litet land som Sverige är destruktivt.

– Det vore bättre om Riksbanken tittade på bredare mål som resursutnyttjande, arbetslösheten, hushållens skuldsättning och bostadspriserna. Men det finns faror med det också. Det är trots allt ganska förutsägbart som det är nu – vi vet ju att Riksbanken kommer att bete sig korkat med inflationsmålet. Om de har bredare mål så vet man aldrig vad de kan ställa till med, säger Anders Weihe.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Arkivbild: Spaniens premiärminister Pedro Sanchez Ludovic Marin / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Nytt område isoleras i Spanien: Får inte slappna av

För andra dagen i rad inför Spanien restriktioner i ett område på grund av virusutbrott. Den här gången är det 70 000 invånare vid staden La Mariña i Galicien som förbjuds att lämna området och att samlas fler än 10 personer samtidigt.

– I nuläget har vi 106 positiva fall, vilket är en ökning från gårdagens 21 fall, säger Jesús Vázquez vid de lokala hälsovårdsmyndigheterna enligt AFP. Enligt Vázquez är det nödvändigt att skärpa restriktionerna för att isolera invånarna från möjligheten till en exponentiell tillväxt av viruset.

– Vilket är vad som brukar hända när det blir samhällsspridning.

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez uppmanade på söndagen sina landsmän att inte slappna av, samtidigt som han manade till lugn, rapporterar Reuters.

– Att vi upptäckt fallen tidigt visar att sjukvården är bättre förberedd än i mars

I går kom beskedet att omkring 200 000 människor i ett område i Katalonien skulle isoleras från omvärlden.

Igår 15:53
Hillary Clinton, arkivbild. BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
undefined

Clinton: ”Hade gjort ett bättre jobb med viruset”

Om Hillary Clinton hade vunnit presidentvalet hade hennes administration hanterat coronakrisen bättre än den sittande presidenten Donald Trump. Det säger hon i en intervju med Hollywood Reporters podcast ”Awards Chatter”.

– Vi hade inte kunnat stoppa pandemin vid gränsen, så som Trump påstod sig ha gjort i början, men vi hade helt klart gjort ett bättre jobb med att rädda liv, gjort bättre modeller och agerat mer ansvarsfullt.

Enligt Clinton är det frustrerande att befinna sig på sidlinjen.

Igår 12:39
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt