S ren Andersson / S ren Andersson
Avtalsrörelsen

Förhandlingschefen: ”Vi vet att Riksbanken kommer att bete sig korkat”

Sverige är ”ett litet land med en liten skvalpvaluta”. Det anser Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe i en intervju i Arbetsmarknadsnytt. Industrins konkurrenskraft är avgörande för Sverige och att märket nu ifrågasätts är bara ett påhitt av nationalekonomen Lars Calmfors, menar han.

Han har förhandlat avtal sedan 1998 och har upplevt både konjunktursvängningar och plötsliga globala kriser med stor påverkan på den svenska industrin. Men vad ligger i vågskålen inför den kommande avtalsrörelsen?

– Det är extremt viktigt att förstå den globala ekonomiska utvecklingen just nu och vi lägger mycket resurser på att analysera omvärlden. Men det mesta kokar ändå ner till kostnadsmassan för att anställa personal, säger Anders Weihe till Arbetsmarknadsnytt.

Stefan Ingves ökenvandring

Ett betydande hot är den svenska penningpolitiken, där han tycker att Stefan Ingves för en märklig ökenvandring mot tvåprocentsmålet. Att Riksbanken lägger sig i lönebildningen för att nå målet är besvärande.

– Jag har aldrig tyckt att det har varit vettigt att Riksbanken lägger sig i lönebildningen. Ett litet land som Sverige med en liten skvalpvaluta kan inte styra och ha en annan inflation än den som finns i omvärlden. Aktivistiska försök att hålla en högre inflation i ett litet land som Sverige är destruktivt.

– Det vore bättre om Riksbanken tittade på bredare mål som resursutnyttjande, arbetslösheten, hushållens skuldsättning och bostadspriserna. Men det finns faror med det också. Det är trots allt ganska förutsägbart som det är nu – vi vet ju att Riksbanken kommer att bete sig korkat med inflationsmålet. Om de har bredare mål så vet man aldrig vad de kan ställa till med, säger Anders Weihe.

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hoten mot Januariavtalet

Mätning: Folket dömer ut Januaripartiernas jobbpolitik

Svenska folket ger tummen ner till Januaripartiernas arbetsmarknadspolitik. Det visar en ny undersökning från Stockholms Handelskammares/Novus. 30 procent av deltagarna svarar att de har mycket lågt förtroende för hur Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna hanterar politikområdet jobb och sysselsättning.

– Vi har problem med en arbetslöshet som är hög och ökar, i det kan vi se att många är långtidsarbetslösa. Man har pratat mycket om att man ska lösa problemet men det har inte hänt. Det kan vara en del i de väldigt svaga förtroendetalen, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare, till Dagens Industri.

32 procent svarade att de har mycket lågt förtroende för att Januaripartierna ska lösa långtidsarbetslösheten.

Stefan Westerberg anser att behöver satsa på att få igång de ekonomiska hjulen.

– Inom arbetsmarknadspolitiken bör man satsa på beprövade arbetspolitiska åtgärder. I budgetpropositionen la man ungefär 400 miljoner kronor på så kallade extratjänster, det är en insats som tidigare inte gett några betydande effekter, säger Stefan Westerberg till Dagens Industri.

Även hanteringen av Arbetsförmedlingen möter hård kritik. I mätningen svarar 41 procent att de har mycket lågt förtroende för hur de fyra partierna hanterar reformen och bara två procent har högt förtroende för hur reformen har hanterats av partierna.

2 tim
Stefan Löfven (S), Ebba Busch (KD), Ulf Kristersson (M).  TT
undefined

Löfven: Alternativet är en löntagarfientlig regering

Januariavtalet innebar inte att alla partier fick allt som de ville ha men likväl stärker det Sverige som helhet. Det skriver statsminister Stefan Löfven på Aftonbladet Debatt ett år efter att S- och MP-regeringen tillträtt.

Samarbetet med C och L ligger till grund för att fler poliser och lärare kan anställas, och det innebär även att integrationen skyndas på, skriver han. Löfven nämner gårdagens välfärdssatsning som ett exempel på varför samarbetet är bra.

Han betonar också att januariavtalet är att se som ett medel för att få till socialdemokratisk politik snarare än ett mål i sig.

”Alternativet är en historiskt löntagarfientlig högerkonservativ regering.”

4 tim
Läs mer om Hoten mot Januariavtalet
Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN
Mötet i Davos

Rekordpessimism bland företagare inför Davosmötet

Davosmötet inleder i moll då omkring hälften av alla näringstoppar räknar med en avtagande tillväxt under 2020. Det visar färsk rapport av revisionsbyrån PwC, enligt SvD Näringsliv.

Rapporten visar att hälften av de tillfrågade, närmare 1 600 förtagsledarna i 83 länder, tror på en avmattande tillväxt under 2020.

Det kan jämföras med 2018 då optimismen spirade och bara 5 procent trodde på en svagare tillväxt.

Bakom pessismimen finns en växande ekonomisk och geopolitisk oro kring handelskonflikter, klimatförändringarna och cyberhot.

Det här året utmärker sig särskilt vad gäller företagarnas ängslighet över klimatförändringar och miljöfrågor. Nästan en fjärdedel av företagsledarna ”extremt oroliga” över dessa frågor jämfört med 19 procent året innan.

Men vissa väljer att se glaset halvfullt genom att se möjligheterna att vinna på att ”bli gröna” – som rykte och goodwill.

3 tim
FABRICE COFFRINI / AFP
undefined

”Agera som om ni älskade era barn över allting annat”

”Vårt hus brinner fortfarande.” Det kommer Greta Thunberg att säga i sitt tal på Världsekonomiskt forum på tisdagseftermiddagen, enligt en utskrift som New York Times tagit del av.

Med det hänvisar hon till sitt tal under förra årets toppmöte där hon gjorde samma liknelse – och uppmanade världen till att ”ha panik” över klimatfrågan.

I sitt tal i år kräver Thunberg en rad saker från företag, banker, institutioner och stater som finns representerade, däribland stopp för subventioner till fossilt bränsle och omedelbart stopp för investeringar i utvinning av fossila bränslen.

Hon kommer att avsluta talet med att på nytt säga att alla borde ha panik – ”och agera som om ni älskade era barn över allting annat”.

3 min
Läs mer om Mötet i Davos

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Benjamin Dousa TT
Sprängningarna i Sverige

Muf-ordföranden vaknade av smällarna: ”Kände ilska”

Muf-ordföranden Benjamin Dousa, som bor i nordvästra Stockholm, hör till en av många personer som vaknade till vid nattens explosioner. I en intervju med SvD berättar Dousa att han kände ilska när han förstod att explosionerna skett vid två bostadshus.

– Jag träffade grannar i hissen som hade fått nog och skulle börja leta ny lägenhet, säger han till tidningen.

Dousa säger att han än så länge inte har några planer på att flytta därifrån. Polisen utreder explosionerna som en särskild händelse.

1 tim
Polisens tekniker undersöker en loftgång där en detonation skett. TT
undefined

En till sjukhus efter dubbla explosioner i Stockholm

Explosioner inträffade under natten i två flerfamiljshus, omkring 500 meter från varandra, i Husby i nordvästra Stockholm. En person har förts till sjukhus, skriver flera medier. Personens skador beskrivs inledningsvis som lindriga.

– Det är omfattande skador på fastigheterna men vi vet ännu inte var explosionerna har skett, mer än att det är i närheten eller i fastigheterna, säger Towe Hägg, presstalesperson vid polisen i Stockholm till TT.

Räddningstjänsten är på plats med stora resurser sedan klockan 02.40, skriver Expressen.

Polis uppger för SVT att man söker igenom lägenheter för att se om det finns fler skadade.

Idag 04:08
Brottsplatsen på Östermalm i Stockholm t.v. Husby t.h.  TT
undefined

Explosionerna kopplas till sprängning på Östermalm

Nattens explosioner i Husby norr om Stockholm kopplas till sprängningen på Östermalm natten till den 13 januari, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Polisen kan i nuläget inte bekräfta att ett samband utreds.

– Vi tittar på kopplingar till pågående förundersökningar men i nuläget kan jag inte bekräfta uppgifterna, säger Anna Westberg vid polisens ledningscentral.

I nuläget utreds nattens sprängningar som två separata händelser. Polisen har spärrat av platsen för att säkra spår. Man kollar även övervakningsfilmer i området.

3 tim
Läs mer om Sprängningarna i Sverige