Sven Lindqvist Staffan Löwstedt/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sven Lindqvist 1932-2019

Författaren Sven Lindqvist är död – blev 87 år

Författaren Sven Lindqvist har dött efter en längre tids sjukdom, skriver DN. Han räknas som en av de viktigaste författarna i modern svensk litteratur.

Lindqvist blev känd för bland annat ”Utrota varenda jävel” från 1992 som ledde till en omfattande debatt om Förintelsen. Boken blev mycket uppmärksammad internationellt. Den och andra av hans böcker har översatts till fler än 15 språk.

Andra kända böcker som Lindqvist skrivit är ”Myten om Wu Tao-tzu”, ”Gräv där du står”, ”Nu dog du: bombernas århundrade” och ”Terra Nullius – en resa genom ingens land”. Återkommande teman i hans verk är kolonialism och rasism.

Lindqvist blev 87 år.

Toppnyheter

Arkivbild på fartyget Stena Impero som har beslagtagits. Stena Bulk
Konflikten i Hormuzsundet

Stena Bulk: Kontakten med vårt fartyg är förlorad

Stena Bulk bekräftar att man har förlorat kontakten med sitt brittiskflaggade fartyg i Hormuzsundet.

”Vi lyckas för närvarande inte komma i kontakt med fartyget som nu rör sig norrut mot Iran”, skriver det svenska företaget i ett pressmeddelande.

Stena Bulk bekräftar också att det är 23 personer ombord på oljetankern. Det finns inga rapporter om att någon ska vara skadad.

”Deras säkerhet är av största vikt för både ägare och chefer”, skriver Stena Bulk, som för närvarande är i nära kontakt med den brittiska regeringen.

Erik Hånell, som är vd för Stena Bulk, säger till TT att det inte är några svenskar ombord på fartyget. Enligt rederiet förlorades kontakten med oljetankern omkring 17.00 svensk tid.

1 tim
Läs mer om Konflikten i Hormuzsundet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer