Svenskarnas löner

Företaget som låter medarbetarna skapa lönemodellen

På Gnosjö Automatsvarvning är numera både chefer och medarbetare inblandade i lönesättningen, skriver Arbetsmarknadsnytt.

Tidigare satte vd:n och ägaren Linda Fransson tillsammans med gruppcheferna de anställdas löner. Även om det var uttalat att lönerna baserades på prestation och ansvar visste inte medarbetarna riktigt varför de hade den lön de hade. Företagsledningen ville att medarbetarna skulle få tydligare besked om sin lön.

Den nya modellen gick ut på att en medarbetare ledde projektgruppen med både chefer och medarbetare som diskuterade hur betyg skulle sättas. Därefter gick gruppen igenom betyg och lön för alla medarbetare och det visade sig att det bara var en eller två personer som de inte var överens om.

– Även om det ju visade att cheferna satte sina betyg på samma sätt som medarbetarna i lönegruppen, är det nu tydligt för alla vad var och en på företaget gör. Saker blir lättare när man förstår att det finns någon som ser och hör en, säger Linda Fransson.

Gnosjö Automatsvarvning har också diskuterat om lönemodellen skulle kunna utvecklas så att medarbetare i ännu högre grad bedömer varandra, men företaget har bestämt sig för att avvakta, skriver Arbetsmarknadsnytt.

Toppnyheter

Valmyndigheten
EU-valet Sverige

Just nu: Liberalerna klarar sig kvar i EU-parlamentet – får 4,1 procent av rösterna

Liberalerna klarar sig kvar i EU-parlamentsvalet med minsta möjliga marginal. Partiet får 4,1 procent enligt det preliminära valresultatet.

Socialdemokraterna får 23,7 procent av rösterna och blir därmed största parti. Moderaterna blir näst största parti med 16,7 procent, följt av SD på 15,6.

Feministiskt initiativ får bara 0,8 procent av rösterna och åker ur parlamentet.

25 min
Peter Lundgren (SD), Sara Skyttedal (KD) och Tomas Tobé (M). TT
EU-valet Sverige

Högervind bland män: 47 procent valde M, KD och SD

En högervind tycks råda bland svenska män, visar SVT:s vallokalsundersökning. 47 procent av männen valde antingen Moderaterna, Kristdemokraterna eller Sverigedemokraterna.

SD:s framåtrörelse är mest påtaglig. Partiet ökar med 9 procentenheter bland männen, från 12 till 21 procent. M går från 16 till 18 och KD från 6 till 8. Socialdemokraterna är alltjämt största parti även bland männen.

De tre partierna samlar 35 procent av kvinnornas röster. Samtidigt röstade 45 procent av kvinnorna på V, MP eller S.

43 min
Läs mer om EU-valet Sverige
Emmanuel Macron. Ludovic Marin / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Europa

Analys: Macron gjorde alla statschefers värsta misstag

Marine Le Pens Nationell Samling ser ut att bli största franska parti i EU-valet, president Emmanuel Macron får nöja sig med att bli tvåa. I en analys skriver Expressens Magnus Falkehed att Macron gjorde ”alla statschefers värsta amatörmisstag”, nämligen att göra valet till en folkomröstning om sin egen person.

”Frankrikes statschef är inte längre den lika självklare ledare som han hade hoppats på”, skriver Falkehed.

DN:s Lina Lund lyfter i sin analys läget i Österrike där många frågat sig hur Ibiza-skandalen som skakat landet och spräckt regeringen skulle påverka valet. Landets socialdemokrater hoppades tjäna på skandalen.

”Men för dem ser kvällen ut att sluta med besvikelse. Partiet ser ut att tappa en halv procentenhet och ett mandat jämfört med valet för fem år sedan”, skriver Lund.

29 min
Cecilia Malmström (L) och Margrethe Vestager TT
EU-valet Europa

Cecilia Malmström vill ha Vestager som ny EU-topp

Den mångåriga EU-kommissionären Cecilia Malmström (L) vill att danska Margarethe Vestager, från liberala partigruppen Alde, blir ny ordförande för EU-kommissionen efter Jean-Claude Juncker. Det säger hon till TT.

– Jag tror att hon skulle klara det alldeles utmärkt. Hon är en otroligt kompetent person som är duktig på att kommunicera, på att få saker och ting gjorda, säger Malmström.

Enligt henne bör den nya ordförande vara någon som kan få brett stöd av mittenkrafterna i parlamentet.

I Sverige tillhör Liberalerna och Centern samma partigrupp som Vestager.

1 tim
Läs mer om EU-valet Europa
Pär Holmgren under partiets valvaka. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet reaktioner och analyser

Holmgren (MP): De gröna blir kungamakare i Europa

Svenska Miljöpartiet kan enligt mätningar tappa så mycket som hälften av sina fyra mandat i EU-parlamentet. Men totalt kan gruppen De gröna/Europeiska fria alliansen öka med 13 mandat, enligt Europe Elects.

MP:s andranamn Pär Holmgren gläds över den prognosen och att den gröna gruppen i det fallet får en ”fantastiskt viktig” vågmästarroll.

– Allting tyder på det i alla fall. Man brukar ju kalla det för kungamakare, ”kingmaker” på engelska, säger han till Expressen.

4 tim
Sara Skyttedal under KD:s valvaka. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet reaktioner och analyser

Skyttedal: ”Ingen annan har fått sådant genomslag”

Kristdemokraternas toppkandidat Sara Skyttedal anlände till valvakan på hotellet Haymarket i centrala Stockholm full av tillförsikt.

Hon menar att partiet har slagit från underläge.

– Vi har mindre pengar än de andra partierna men trots det har vi fått ett genomslag som varit ofattbart. Jag tror ingen har fått sådant genomslag för sin kampanjslogan, säger hon till TT, syftandes på Trump-parafrasen ”Make EU lagom again”.

Även partiets andranamn David Lega är hoppfull.

– Vi har blivit tydligare på att få fram den kristdemokrati vi alltid haft sedan jag blev medlem, säger han.

3 tim
Läs mer om EU-valet reaktioner och analyser

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Geert Vanden Wijngaert / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet 2019

Vem som än vinner – här är frågorna som EU måste lösa

När de sista rösterna är räknade i de 28 medlemsländerna är det många knäckfrågor som väntar på en lösning, skriver DI.

Handeln

I skuggan av rådande handelskonflikt mellan USA och Kina gäller det att EU inte bli måltavla för USA-tullar, inte minst på fordonsindustrin.
Framöver gäller det också att förstärka den inre marknaden, hantera hoten mot internationella handelssystemet WTO och samtidigt driva en handelspolitik som tar höjd för negativa klimateffekter.

Brexit

Om vi ser en brexit den 31 oktober betyder att EU måste göra allt för att sluta ett handelsavtal med ett unionsfritt Storbritannien.

Klimatet

Om EU:s många löften om skärpta klimatmål efter 2020-talet ska sättas i verket räcker det inte bara med utsläppsrätter. Då måste hela EU-politiken ses över, inklusive handel och jordbruksstöd.

Migrationen

Frågan om migrationen och EU:s yttre gräns är en av unionens största stötestenar, inte minst efter migrationskrisen 2015. Om frågan inte blir löst i form av exempelvis en harmoniserad asylprocess, riskerar unionens auktoritet att fortsätta undermineras medan flyktingsmugglingen över Medelhavet fortsätter.

Budgeten

EU:s långtidsbudget inför 2021–2027 blir extra viktigt, dels eftersom det sker utan Storbritanniens bidrag och dels eftersom det kräver omfördelningar från region- och jordbruksstöd till bland annat forskning, gränskontroll och försvar, och till och med migration.

5 tim
Eva Nordmark, ordförande TCO-förbunden.  Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet 2019

Fackförbund: Låt inte andra länder styra Sveriges öde

Europas och Sveriges framtid är för viktig för att man ska kasta bort sin röst. Det är budskapet från TCO och TCO-förbunden, vars företrädare skrivit en debattartikel om EU-valet i Aftonbladet.

De skriver att läget i omvärlden i allt högre utsträckning kommit att präglas av protektionism och en nationalistisk självtillräcklighet. Det är viktigt att grundläggande demokratiska värden upprätthålls och efterlevs, betonar debattörerna.

”Sveriges och Europas framtid förtjänar att alla får höras. Din demokratiska röst räknas. Och ta gärna med en kompis som tvekar!”

5 tim
Anna Nyqvist. TT
EU-valet 2019

35 anmälningar om valet – flera om misstänkt valfusk

Knappt 35 händelserapporter har kommit in till Valmyndigheten kring dagens EU-parlamentsval. De flesta handlar om misstänkt valfusk, skriver Aftonbladet.

– Vi har incidenter från många olika partier. Men främst så är det Sverigedemokraterna och Alternativ för Sverige som är drabbade, säger myndighetens kanslichef Anna Nyqvist till tidningen.

17 av rapporterna handlar om stulna eller försvunna valsedlar, enligt Nyqvist. Men enligt henne har det varit ”hyfsat lugnt runt om i Sverige”.

6 tim
Läs mer om EU-valet 2019
undefined