Apotekstjänst. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i sjukvården

Företaget har tidigare skyllt kaos på fel beställningar

Apotekstjänst har vid flera tillfällen förklarat den pågående materielkrisen på sjukhusen med att vården gjort mycket större beställningar än väntat. Avtalet som skrevs förra året innehåller dock inga specificerade volymer, rapporterar SVT Nyheter.

2013 fick företaget kritik för att inte kunna distribuera dosförpackade läkemedel. Även då förklarade Apotekstjänst att problemet orsakats av att man inte beställt de mängder man förväntade sig – i det här fallet för små beställningar.

Läs mer

Toppnyheter

Justitieminister Morgan Johansson (S).  Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Oroligheterna i Malmö

Johansson: Övertygad om att utvecklingen kan vända

Justitieminister Morgan Johansson (S) skriver på Facebook att han noterat den misstroendeförklaring som SD riktat mot honom i samband med partiledardebatten på onsdag.

Johansson skriver att han är ”övertygad om att det går att vända utvecklingen, om vi alla hjälps åt” och att detta kräver uthållighet och beslutsamhet från polisen och övriga samhället.

Både Moderaterna och Kristdemokraterna säger att de kommer stödja misstroendeomröstningen mot justitieministern som Sverigedemokraterna riktat mot Johansson efter den senaste tidens våldsamheter i Malmö.

11 min
Polisen spärrade av ett stort område på platsen.  Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Restaurangpersonal tog skydd under borden

Kvällens skottlossning i Malmö skedde nära en restaurang. Josefin Törnblom som arbetar på restaurangen berättar för Aftonbladet att personalen och gäster tog skydd under borden när de hörde skotten.

Hon var själv inte på plats men har varit i kontakt med sina kollegor som berättat om händelsen.

– De var skärrade men berättade att ingen kollega eller gäst hade skadats, säger hon.

En skadad person hittade i närheten efter skottlossningen.

1 tim
Polisens tekniker arbetar på mordplatsen vid Möllevångstorget. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Polisen har tre teorier om mordmotivet

Polisen i Malmö arbetar utifrån tre huvudteorier när det gäller mordet på en 15-åring, samt mordförsöket på en annan 15-åring i helgen, skriver Sydsvenskan.

Ett spår är att det handlar om hämnd för ett tidigare mord som 15-åringarna kopplas till. Men det kan också handla om att de hade obetalda skulder eller att dådet är en del i ett revirkrig när det gäller narkotikahandel i Malmö.

Kriminologen Manne Gerell, säger till SvD att det finns ett starkt samband mellan platser där det skjuts och där det säljs narkotika.

– Min personliga hypotes är att ungefär samma nätverk och personer är inblandade i den öppna narkotikaförsäljningen och i skjutningarna, säger han.

Polisen har tidigare sagt att båda 15-åringarna var kända sedan tidigare, trots sin unga ålder.

9 min
Läs mer om Oroligheterna i Malmö
Upprorsstämning på gatorna i La Paz, Bolivia.  Carlos Garcia Rawlins / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Bolivia

Trump hyllar militären: Sänder en stark signal

USA:s president Donald Trump tycker att det är bra att Evo Morales tvingats avgå från presidentposten i Bolivia och hyllar militärens roll i det hela.

– Dessa händelser sänder en stark signal till de olagliga regimerna i Venezuela och Nicaragua att demokratin och folkets vilja alltid kommer att segra, säger Trump enligt AFP.

Bland annat brittiske oppositionsledaren Jeremy Corbyn kallat Morales avgång för statskupp. Efter att Evo Morales avgick i går fylldes gatorna i huvudstaden  La Paz av både jublande och upprörda invånare.

42 min
Människor gav sig ut på gatorna för att fira efter att Evo Morales meddelat sin avgång. Juan Karita / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fullständigt maktvakuum i Bolivia – samtliga möjliga efterträdare har lämnat

Det råder ett maktvakuum i Bolivia efter presidenten Evo Morales avgång, skriver AP. Förutom Morales har också samtliga tre möjliga efterträdare som listas i landets grundlag lämnat sina poster.

Vicepresidenten och senatens ledare, som var etta och tvåa i kön av efterträdare, avgick också under gårdagen. Den enda ytterligare personen som listas som efterträdare i grundlagen, ledaren av underhuset i kongressen, har sedan tidigare avgått. Det finns ännu inga tecken på att militären kommer att kliva in, även om situationen kan bädda för det, skriver nyhetsbyrån.

I det maktvakuum som uppstod blev det kaos på gatorna i La Paz, enligt New York Times. Polisen vägrade att ingripa när människor i flera timmar startade bränder, plundrade affärer och hamnade i slagsmål.

Landets politiker hoppas att kunna reda ut den politiska framtiden under måndagen.

Idag 06:55
Läs mer om Valet i Bolivia
Illustrationsbild.  TT
Privatekonomi

Miljonärernas val: Investor, H&M, Volvo och storbanker

Investmentbolag och storbanker dominerar bland aktieinnehaven hos Nordnets miljonärer. Även hos Nordea är storbanker populära bland miljonärerna – men det allra vanligaste innehavet är lastbilsjätten Volvo. Det visar statistik som bankerna tagit fram för Omni Ekonomi.

Bland Nordnets Private Banking-kunder – personer med minst 2,5 miljoner kronor i kapital – är Investor den vanligaste aktien före H&M och Swedbank. Faktum är att samtliga storbanker förutom Handelsbanken återfinns på topp tio-listan.

Om man i stället tittar på bankens samtliga svenska kunder är H&M den mest ägda aktien.

– Men här är det alltså Wallenbergarnas maktbolag som tar förstaplatsen. Även Kinnevik är populärt bland miljonärerna, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Bland Nordeas svenska kunder med minst en miljon kronor i aktier är Volvo den mest ägda aktien, före just Nordea.

Noterbart är att H&M, Investor, Ericsson, ABB, SEB och Telia är miljonärernas favoriter hos båda bankerna.

3 tim
Illustrationsbild.  TT
undefined

Lista: Så går männens och kvinnornas favoritaktier

När 2018 blev till 2019 fanns det totalt 1,8 miljoner privatpersoner i Sverige som ägde aktier, enligt Euroclears senaste rapport.

Av dessa var knappt 1,1 miljoner män och 740 000 kvinnor. Mellan könen finns det skillnader i vilka aktier som främst ligger i portföljen.

Bland de bolag där andelen manliga aktieägare är högst fanns 5 av 20 aktier på Large cap. Bland kvinnornas favoriter fanns 75 procent av bolagen på storbolagslistan, skriver Euroclear i rapporten.

Här nedanför listar Omni Ekonomi hur det gått för aktierna där kvinnorna respektive männen dominerar i ägarlistorna. Männens bästa aktier är Powercell, Soltech och Starbreeze medan Anto gått sämre. För kvinnorna är ICA och H&M vinnaraktierna medan Swedbank och MQ gått tyngre.

Igår 07:39
Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.  TT
undefined

Bornold: Barnbidraget kan bli miljon med investeringar

Den som investerar barnbidraget regelbundet under 18 års tid kan nå miljonbelopp, skriver Dagens Industri.

Om barnbidraget på 1 250 kronor i månaden ska växa till en miljon krävs en avkastning på lite mer än 12 procent per år. Den avkastningen är hög – men inte omöjlig att lyckas med, menar sparekonomen Joakim Bornold.

– Det går att hitta personer som har haft den avkastningen över tid, säger han.

Den som vill investera i aktier för sina barn bör satsa på både stabila bolag och spännande och lönsamma småbolag, anser Avanzas content manager Nicklas Andersson.

9 nov
Läs mer om Privatekonomi
Fredrik Lennartsson. HANS ALM
De ensamkommande flyktingarna

SKL: Får konsekvenser för individer och kommuner

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) är mycket kritiskt till att 750 unga ensamkommande inte längre får bo på Migrationsverkets boenden. Ungdomarna kan nu bli tvungna att vända sig till socialtjänsten om de inte lyckas hitta en egen bostad.

– Vi menar att det här är ett beslut som får stora konsekvenser för individer och för kommuner, säger Fredrik Lennartsson, chef för avdelningen för vård och omsorg hos SKL till Ekot.

Beslutet är en konsekvens av hur Migrationsverket tolkat en dom från i somras. Lennartsson tycker att verket borde ha vänt sig till regeringen och begärt en lagändring i stället för att tolka lagen på egen hand.

1 tim
Illustrationsbild. Marcus Ericsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

750 unga ensamkommande kan bli utan bostad nästa år

750 ensamkommande ungdomar kommer att bli tvungna att lämna Migrationsverkets boenden i februari nästa år, rapporterar Ekot. Detta sedan verket tolkat en kammarrättsdom från i somras som att ungdomarna, som fått stanna i Sverige tack vare gymnasielagen, inte har rätt att bo på boendena.

– Vi förstår att det här är ett tungt besked att få, säger Veronika Lindstrand Kant, chef för nationella samordningsavdelningen på Migrationsverket.

Enligt lagtolkningen har personerna själva ansvar för att ordna sitt boende. Om de inte hittar bostad kan de tvingas vända sig till kommunernas socialtjänst.

1 tim
Läs mer om De ensamkommande flyktingarna
Jeff Chiu / TT NYHETSBYRÅN
Säkerheten på nätet

Google har i hemlighet samlat tiotals miljoners hälsodata i USA

Google har i hemlighet samlat in detaljerad hälsodata från tiotals miljoner amerikaner i 21 delstater till ett nytt projekt, rapporterar Wall Street Journal och hänvisar till dokument och källor.

De som ingår i ”Projekt Nightingale” har inte informerats om datainsamlingen, skriver tidningen.

I datainsamlingen ingår patienters hela sjukvårdshistorik med uppgifter som labb-resultat, diagnoser och dokumentation av inläggningar på sjukhus. Google uppges ha inlett samarbetet förra året med den katolska icke-vinstdrivande hälsovårdskedjan Ascension, som har USA:s näst största sjukvårdssystem, skriver tidningen.

Projektet verkar vara det största hittills i sitt slag även om också Amazon, Apple och Microsoft agerat aggressivt inom hälsoområdet, skriver WSJ.

Datan ska användas till en app som följer individers hälsa och ger förslag på behandling.

1 tim
FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pensionsmyndigheten utsatt för FB-bedrägeri

Bedragare utnyttjar Pensionsmyndighetens namn i sponsrade inlägg på Facebook för att komma åt och länsa pensionssparares bankkonton, skriver DN.

– Det har pågått ett tag nu och de byter skepnad med jämna mellanrum, säger Erik Fransson, chef för fondtorgsavdelningen på Pensionsmyndigheten, till DN.

Bedragarna lockar med högre pensioner och lurar sina offer att knappa in sina personuppgifter. I nästa steg blir den utsatte uppringd och uppmanad att identifiera sig via sin bankdosa. I själva verket passar bedragen då på att länsa offrets konto.

2 tim
Läs mer om Säkerheten på nätet
Karl-Petter Thorwaldsson, Mattias Dahl och Martin Linder.
Framtidens arbetsmarknad

”Regeringen måste stoppa EU-förslaget om minimilön”

Den svenska kollektivavtalsmodellen står inför ett allvarligt hot när EU:s nya kommissionsordförande Ursula von der Leyen vill lagstifta om en europeisk minimilön, skriver Karl-Petter Thorwaldsson, LO, Martin Linder, PTK, och Mattias Dahl, Svenskt Näringsliv på DN Debatt.

Trion som representerar arbetsmarknadens parter menar att det är avgörande att regeringen agerar tidigt och tydligt mot förslaget som kan påverka lönebildningen. De skriver:

”Ursula von der Leyen tänker inom 100 dagar efter den nya kommissionens tillträde föreslå ett rättsligt instrument för att införa en europeisk minimilön. Tanken är att minimilönen ska ”göra det möjligt att leva ett värdigt liv oavsett var man arbetar”. Intentionerna är svåra att motsätta sig. Men det är oerhört viktigt att förslagen inte äventyrar väl fungerande arbetsmarknadssystem.”

Karl-Petter Thorwaldsson, Martin Linder och Mattias Dahl hävdar att den svenska kollektivavtalsmodellen står inför ett allvarligt hot.

”Regeringen bör redan nu, både på politisk och teknisk nivå, på ett mycket tydligt sätt tydliggöra denna hållning i samtal med kommissionen och andra medlemsstaters regeringar”, skriver de i DN Debatt.

13 min
Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källa: Falska intervjuer kan ha blivit SCB-statistik

Anställda ska ha fått löneavdrag för toabesök och pressats att jobba snabbare. Det skriver Aftonbladet om det multinationella bolaget Evry som har i uppdrag att för regeringens räkning samla in statistik om arbetslösheten via telefonintervjuer. Detta sedan SCB:s datainsamlande sålts till den privata aktören.

Aftonbladet skriver om pressen på Evrys anställda med anledning av att SCB i oktober tvingades gå ut och varna för att de egna siffrorna var överdrivna.

Enligt flera av källorna kan falska telefonintervjuer ha skickats in som underlag till SCB.

– Det har hänt vid flera tillfällen att jag ringer upp personer som är helt oförstående till att de skulle ha varit med i undersökningen tidigare, säger en anställd till tidningen.

SCB har uppgett att man har inlett en avveckling av samarbetet med Evry och att man kommer återkomma med mer information.

Idag 07:20
Peter Kroon/AF
undefined

”Det sker en klar försämring på arbetsmarknaden”

Analytiker är oeniga om hur statistiken för arbetslösheten ska tolkas, skriver DN. Men Susanne Spector, seniorekonom på Nordea, menar att det är tydligt att arbetsmarknaden håller på att försämras.

– Att det är något som händer på arbetsmarknaden står klart. Antalet nyanmälda platser pekar verkligen åt fel håll. Anställningsplanerna går nedåt och arbetsbristtalen sjunker. Min bild är att det är en klar försämring, säger hon.

DN skriver att analytikerna är oeniga om hur arbetslöshetssiffrorna ska tolkas. Den svenska ekonomin sänder delvis tvetydiga signaler. Att Arbetsförmedlingens siffror inte ligger i linje med SCB:s förklarar Susanne Spector med att den statistiken brukar släpa efter. Hon pekar också på att sysselsättningen i norra Sverige, som är särskilt konjunkturkänsligt, har sjunkit en längre period.

– Sverige har en inhemsk ekonomi som inte har vuxit sedan början av 2018. Det är väntat att nedgången är snabb, men inte riktigt så snabb som vi sett i SCB:s arbetsmarknadsundersökning, säger Susanne Spector till DN.

Den 17 oktober publicerar SCB sina fullständiga arbetslöshetssiffror för tredje kvartalet. Den statistiken ska enligt SCB vara mer tillförlitlig än månadssiffrorna.

3 okt
Läs mer om Framtidens arbetsmarknad

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Voxkandidaten Santiago Abascal under valnatten.  OSCAR DEL POZO / AFP
Valet i Spanien

Analyser: Högerextrema Vox gynnas av Katalonien

Det råder ett dödläge inom spansk politik efter att inget av partierna fått majoritet i söndagens val, menar flera skribenter i analyser om det spanska nyvalet.

Att högerextrema Vox vuxit från 24 till 52 mandat i parlamentet är en imponerande bedrift och partiet är lika stort som Partido Popular i La Mancha, Andalusien, norra Kastilien och Madrid, skriver DN:s Nathan Shachar.

Independents Graham Keeley menar att Vox resultat till stor del beror på partiets hårda linje mot den katalanska separatiströrelsen.

”En växande nationalism, inspirerad av att stoppa separatister från att splittra Spanien har gett Voxrevolutionen bränsle som inget annat”, skriver Keeley.

Att mittenpartiet Ciudadanos förlorade fyra femtedelar i väljarstöd förklarar Astrid Barrio, en av åtta experter som El País intervjuar om partiets fall, med att partiledaren Albert Rivera förorat i relevans.

”Den här typen av partier överlever sällan sin ledare, bilden av partiet är byggd kring Rivera som visat sig vara värdelös på att forma en regering”, menar Barrio.

1 tim
PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP
undefined

Spaniens val: Stark frammarsch för extremhögern

Efter söndagens nyval i Spanien nosar inget parti på egen majoritet. Därmed har den politiska krisen i Spanien om möjligt förvärrats, skriver TT.

Socialistpartiet PSOE är fortsatt största parti, med 120 mandat. Dock är det långt ifrån de 176 mandat som behövs för att bilda majoritet.

Det blev inte heller något succé för de andra etablerade partierna.

Konservativa PP fick ett viss uppsving med 88 mandat, 22 mer än i valet i april. Men det är långt ifrån den återhämtning de hade hoppas på. Mycket av de tidigare mandaten har förlorats till det högerpopulistiska Vox som har stigit med fem procentenheter till 52 mandat, tagit , skriver The Economist.

Vox har även slukat stöd från Vänsteralliansen Unidas Podemos som tappade sju mandat medan det roderlösa centerpartiet Ciudadanos nästintill kollapsade från 57 till 10 mandat.

Även om PSOE har förtur att bilda regering riskerar de fortsatta politiska låsningarna att bidra till ett nytt dödläge.

Enligt Niklas Bremberg, är motsättningarna mellan de olika blocken är för stora för att det ska bli tal om någon samlingsregering, skriver TT.

– Insatserna är så pass höga för partierna nu att de måste söka kreativa vägar framåt. Ett alternativ för Sánchez är att försöka förmå Partido popular att släppa fram en PSOE-budget genom att avstå från att rösta. Men söker han sig vänsterut för ett bredare stöd måste han få med sig katalanska partier, säger han.

4 tim
Läs mer om Valet i Spanien