Øijord, Thomas Winje / TT NYHETSBYRÅN
Säkerheten på nätet

Företagens dataskydd ”skrämmande lågt”

Även om GDPR har satt hanteringen av personuppgifter på agendan är företagens skydd mot dataläckor och intrång skrämmande lågt. Det hävdar Niklas Andersson, grundare av cybersäkerhetsbolaget SecMaker, enligt DI.

Enligt vittnesmål från it-säkerhetsansvariga duckar många chefer för säkerhetsfrågan av kostnadsskäl, berättar Andersson.

– Rädslan för böter och dåligt rykte gör att många ligger lågt med rapporteringen av dataläckage på grund av slarv, säger han till tidningen.

Till skillnad från myndigheter som kräver digitala underskrifter som bank-id, använder sig de flesta företag använder bara av lösenord. Det gör det svårt att svara på vilka personer som har haft tillgång till bolagets känsliga data.

För att rusta sig mot industrispionage måste man systematiskt kunna kartlägga vilka som har haft tillgång till bolagets hemligheter, säger Niklas Andersson.

Toppnyheter

Riksrättsförhören i representanthuset tidigare i veckan J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Ny rapport tar Trump ett steg närmare riksrätt

Justitieutskottet i det amerikanska representanthuset har släppt en rapport där man går igenom de konstitutionella grunderna för riksrättsåtal mot president Donald Trump, rapporterar The Hill.

Rapporten följer på talmannen Nancy Pelosis uttalande om att formella riksrättsanklagelser kan komma att riktas mot presidenten redan nästa vecka.

I samband med att rapporten släpptes twittrade utskottets ordförande Jerry Nadler att Trump har missbrukat sin makt, riskerat den nationella säkerheten och stört valet.

”Konstitutionen föreskriver bara en följd för sådant beteende: Riksrätt”, skrev Nadler.

Igår 19:55
Donald Trump och Jerry Nadler. TT
undefined

Vita huset: Utredningen ett hänsynslöst maktmissbruk

Vita huset tänker inte delta i representanthusets riksrättsutredning mot president Donald Trump. Det framgår av ett brev Vita huset-rådgivaren Pat Cipollone skickat till justitieutskottets ordförande Jerry Nadler, rapporterar amerikanska medier.

I brevet skriver Cipollone att utredningen saknar grund och är ett ”hänsynslöst maktmissbruk”.

”Du bör genast lägga ner utredningen och inte slösa bort mer tid”, skriver Cipollone vidare.

6 dec
Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trumps svar efter Pelosis besked: Få det gjort snabbt

Dagens besked från Nancy Pelosi innebär att hot om riksrätt kommer att bli ett vanligt verktyg från politiker i Washington DC. Det skriver Donald Trump på Twitter.

Pelosi meddelade i dag att Demokraterna i representanthuset går vidare med riksrättsutredningen och formulerar formella riksrättsanklagelser.

”Om ni ska ställa mig inför riksrätt, gör det nu, snabbt, så att jag kan få en rättvis rättegång i senaten och vårt land kan få det överstökat”, skriver han.

5 dec
Läs mer om Anklagelserna mot Trump

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer