TT
Företagarhjältarna under coronakrisen

Företagen ryckte ut för att rädda vården – ”Självklart att göra en insats”

I coronakrisens spår växte behovet av en vårdmottagning för patienter med förkylningssymptom. Då gick det lokala näringslivet samman för att på kort tid bygga upp en tillfällig mottagning som kunde avlasta akutvården och skapa trygghet hos patienterna. ”Handlar om medmänsklighet”, säger en företagare till fPlus.

När coronautbrottet var ett faktum såg specialistläkaren i internmedicin Tomas Everitt hur primärvården inte kunde ta hand om förkylda patienter på ett bra sätt. Kapaciteten brast och rädslan var stor. Som verksamhetschef på den privata vårdcentralen Primapraktiken i Trollhättan, som är en del av Praktikertjänst, kände han ett stort ansvar att avlasta akutvården.

– Vi måste kunna erbjuda våra patienter en trygg och säker vård. Nu handlade det om att hitta ett bra sätt att ta hand om förkylda patienter, och det snabbt. Det var avgörande att kunna separera patienter med förkylningssymptom från de som inte har det, säger Tomas Everitt.

Primapraktiken är populär och tar emot många patienter. Den öppnade i samband med att vårdvalet inrättades 2009 och hade från början 3000 listade patienter. På tio år har den siffran vuxit till 14 200, och det inte är så konstigt. 2019 blev den utsedd till den bästa vårdcentralen i den nationella patientenkäten, och patienterna står i kö för att skriva in sig.

Tomas Everitt och ledningsgruppen på Primapraktiken hade kommit på en lösning.

– Det bästa var att bygga upp en tillfällig, separat mottagning och öka kapaciteten för hembesök till sköra patienter, men det är ju inte gjort i en handvändning. Jag insåg att vi helt enkelt skulle behöva hjälp utifrån för att klara uppgiften.

Enormt gensvar

Han kontaktade det lokala näringslivet i Trollhättan, drog i gamla och nya trådar, kontaktade bekanta och vänner. Det gav snabbt resultat. Den lokala bilhandlaren Toveks bil ställde upp med en bil för att vårdcentralen skulle kunna göra fler hembesök. GKN som i normala fall gör flygmotorer har permitterat sina anställda och levererade en hel kartong skyddsvisir som stod oanvända. Ikea bidrog med möbler. Hyresvärden och kommunen fixade bygglov och andra tillstånd. Wangeskog ställde upp med bodar. Och så var det MVB, det lokala byggföretaget som hjälpte till att bygga upp den tillfälliga mottagningen. MVB:s regionchef Mikael Andreasson berättar:

– Tomas och jag hade varit i kontakt tidigare angående skyddsutrustning, så ett större samarbete växte fram rätt naturligt. Vi har ställt oss frågan vad vi som byggbolag kan hjälpa till med i dessa tider, så att kunna bidra genom att bygga upp mottagningen var självklart. Det handlar om medmänsklighet och ett starkt samhällsengagemang.

Att företagets slogan är ”Älska staden” är enkelt att förstå.

– Det är i staden vi verkar. I stället för att vara det traditionella byggbolaget som bygger kliniskt så vill vi bygga för människor, både i det stora och det lilla. Då blir det självklart för oss att göra en insats för Trollhättan när det behövs som mest, förklarar Mikael Andreasson.

Omsorgen om de anställda och möjligheten för dem att få vård om de skulle bli sjuka spelar också roll. Han är själv listad på Primapraktiken och har högt förtroende för vårdcentralens arbete.

– Ett sånt här samarbete bygger på tillit, vilket är enkelt på en relativt liten ort där många känner varandra.

Företagssamarbete en självklarhet 

För Tomas Everitt och Primapraktiken var samarbetet med företagen och kommunen det första i sitt slag och överträffade alla förväntningar.

– Det är så många företagare och andra aktörer som vill hjälpa till. Vi har faktiskt inte fått ett enda nej; alla ställer upp och vill hjälpa till i den här krisen. De vill precis som vi att så många som möjligt ska få den vård de behöver och att vi som samhälle tar oss ur detta så snart som möjligt. Företagen förlorar ju dessutom stort på krisen, så de vill förstås hjälpa till att minska trycket på vården. Det vinner vi alla på.

Projektet blev en ögonöppnare för hur det lokala föreningslivet kan samarbeta. Tomas Everitt erkänner villigt att han hittills har tänkt ganska fyrkantigt men att projektet har fått honom att inse styrkan i företagssamarbeten. Att engagera lokala företagare även framöver känns som en självklarhet.

– Företagen är verkligen måna om att saker och ting ska fungera i vårt samhälle, och det är så tacksamt att se. Nu vill vi på Primapraktiken ge något tillbaka, så vår företagshälsovård erbjuder våra samarbetspartners gratis coachning i egenvård vid sjukskrivning. Det gör att företagens personal i många fall kan gå tillbaka tidigare till arbetet, samt att vi avlastar 1177. Det är win-win.

Tomas Everitt vittnar om ett stort engagemang bland de lokala företagarna och en stor vilja att hjälpa Sverige ur den pågående krisen. Mikael Andreasson instämmer och ger rådet till alla företag som kan att göra en samhällsinsats.

– Det kan vara stort som smått. Ur det lilla kan det växa något fantastiskt bra om vi är många som hjälps åt. Vi måste släppa på prestigen och hjälpas åt. Då kan vi ta oss igenom det här, tillsammans.

Nöjda patienter 

Hur går det då för den tillfälliga mottagningen? Jo, den är öppen och har kapacitet för 70-80 patienter per dag om det skulle behövas. En bedömning av varje patient görs för att värdera om syrgas behöver sättas in eller ej, om man behöver sätta in någon annan insats eller om det är aktuellt för vidaretransport till sjukhus.

– Patienterna är väldigt positiva. Flera har blivit nekade att komma till andra vårdcentraler på grund av förkylningssymptom, så de känner sig trygga med att vi finns tillgängliga för dem. Vi har vår dörr öppen för alla som känner sig oroliga och kan erbjuda en snabb och säker värdering. Vi känner verkligen att vi gör nytta och hjälper till när det behövs som mest, avslutar Tomas Everitt.

Toppnyheter

Illustrationsbild. Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Silf/Swedbank: Fortsatt tufft för tjänstesektorn

Inköpschefsindex för den svenska tjänstesektorn steg till 40,9 i maj från oreviderade 39,0 föregående månad, enligt Silf/Swedbanks index.

Det är en mindre ökning än vad analytikerna hade förväntat sig – väntat var ett index på 42,3 enligt Infronts prognosenkät.

”Sannolikt har vi nu sett den största nedgången i PMI-tjänster. Men ännu finns det inga entydiga tecken på en snar återhämtning i tjänstekonjunkturen”, skriver Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.

2 tim
Mostphotos
undefined

Nyföretagandet rasade i maj – här föll det mest

Under maj nyregistrerades 11,5 procent färre företag på Bolagsverket än samma månad förra året, enligt Nyföretagarbarometern från NyföretagarCentrum.

– Det var väntat, säger Harry Goldman, vd på NyföretagarCentrum, i ett pressmeddelande.

Under perioden januari till maj låg dock nyföretagandet på plus med en uppgång på 4,5 procent i landet.

Enligt Nyföretagarbarometern föll nyföretagandet under maj mest i Gävleborg, Jämtland, och Västmanland medans Gotland och Kronoberg fick se en uppgång.

2 tim
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Harriet Wallberg. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Testkoordinatorn: Sverige måste testa bredare

Harriet Wallberg, som haft uppdraget som nationell testkoordinator de tre senaste veckorna, säger till Expressen att hennes slutsats är att Sverige måste testa bredare och genomföra smittspårning.

– Människor med symtom bör testas, de som är positiva bör isoleras och vi bör smittspåra för att få ner smittan.

Socialminister Lena Hallengren (S) svarar tidningen att de tar med sig Wallbergs rekommendationer ”in i det fortsatta jobbet med att utveckla teststrategin”.

2 tim
Lena Hallengren.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hallengren: Situationen skör – kan snabbt förvärras

Socialstyrelsen har för tillfället tillräckligt med skyddsmateriel för att hantera coronakrisen och mer utrustning väntas framöver, säger socialminister Lena Hallengren under en presskonferens på tisdagsmorgonen. Men enligt ministern är situationen fortsatt skör.

– Vi måste ta höjd för en andra våg och för att situationen snabbt kan förvärras.

Ett problem hittills under pandemin har varit att samordna beredskapen, enligt Socialstyrelsens krisberedskapschef Johanna Sandwall. Därför har strukturer för ”operativ samordning” snabbt utvecklats.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Roger Haddad/illustrationsbild/Anna Ekström.  TT
Läget i svenska skolan

Politiker kräver svar från Skolverket efter Pisa-fel

Liberalerna kräver att Skolverkets generaldirektör kallas till riksdagen för att svara på frågor om den senaste Pisa-rapporten, rapporterar Expressen.

Under tisdagen framkom att vissa skolor som deltagit i provet brutit mot reglerna och gallrat bort utlandsfödda elever, något som kan ha gett en felaktig bild av läget i den svenska skolan.

– Om de här felaktigheterna bekräftas och stämmer så är det oerhört allvarligt, säger Roger Haddad, Liberalernas skolpolitiska talesperson.

M vill kalla både utbildningsminister Anna Ekström (S) och Skolverket till utskottet.

2 tim
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fyra av tio väljare positiva till slopad kötid till skolor

Fyra av tio väljare tycker att det är ett bra förslag att avskaffa kötiden till skolor, visar en undersökning från DN/Ipsos.

Mest positiva till slopad kötid är Miljöpartiets respektive Vänsterpartiets väljare, men även borgerliga väljare ställer sig bakom förslaget i stor utsträckning. Tre av tio tycker att förslaget varken är bra eller dåligt, medan drygt var tionde menar att det vore dåligt att ta bort kötiden.

1 tim
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Felaktiga siffror bakom svenska skolans Pisa-lyft

Den senaste Pisa-rapporten visade att svenska skolelever presterade klart bättre än vid föregående provtillfälle och utbildningsminister Anna Ekström talade om ”en glädjens dag”.

Men enligt en granskning som Expressen gjort bröt en del skolor som deltog i provet mot OECD:s regler genom att gallra bort vissa utlandsfödda elever som borde ha skrivit provet.

Magnus Henrekson, professor vid Institutet för näringslivsforskning, säger att felet är allvarligt, eftersom det kan ge en felaktig bild av hur Sverige står sig internationellt.

– Här verkar finnas grava metodfel som systematiskt förbättrat genomsnittet, säger han.

Igår 17:40
Läs mer om Läget i svenska skolan
Demonstration utanför Vita huset i Washington DC. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Polisvåldet i USA

Över 1 500 soldater har placerats runt Washington

Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon säger att 1 600 soldater har placerats ut på militärbaser runt huvudstaden Washington DC, rapporterar flera medier. Soldaterna har en ”ökad beredskap” men deltar ännu inte i några insatser.

Orsaken till mobiliseringen är de senaste dagarnas protester mot rasism och polisvåld.

Tiotusentals människor trotsade i natt utegångsförbuden som införts i flera stora städer. På de allra flesta håll ska protesterna dock ha varit fredliga, skriver nyhetsbyrån AFP.

3 tim
New York. Craig Ruttle / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ekonom varnar: Upploppen äventyrar USA:s återstart

De våldsamma protesterna och omfattande butiksplundringarna i USA riskerar att sätta käppar i hjulet för landets ekonomiska återstart. Det säger SEB-ekonomen Elisabet Kopelman till TT.

Kopelman varnar för att oroligheterna utgör ett stort hinder när många verksamheter nu ska dras igång igen. Ju längre kravallerna pågår desto större blir risken för ekonomiska konsekvenser, säger hon.

Dessutom medför demonstrationerna en risk för att smittspridningen av coronaviruset ska ta fart igen.

– Det kanske är ett större hot mot möjligheterna att få i gång ekonomin än upploppen i sig, säger Kopelman.

5 tim
Alice Bah Kuhnke/protester i USA TT
undefined

MP-topp: EU måste fördöma rasismen och polisvåldet

EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke (MP) vill att EU fördömer situationen i USA, rapporterar Expressen.

Under tisdagen lyfte hon frågan om att markera mot rasism, polisvåld och hot mot journalister i samband med den gröna gruppens styrelsemöte. Hennes förhoppning är ett gemensamt uttalande den 18 juni.

– Jag är övertygad om att Trump-administrationen är mån om att ha goda relationer med EU, så förhoppningsvis blir det en markering som känns av, säger hon.

3 tim
Läs mer om Polisvåldet i USA

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer