TT
Företagarhjältarna under coronakrisen

Företagen ryckte ut för att rädda vården – ”Självklart att göra en insats”

I coronakrisens spår växte behovet av en vårdmottagning för patienter med förkylningssymptom. Då gick det lokala näringslivet samman för att på kort tid bygga upp en tillfällig mottagning som kunde avlasta akutvården och skapa trygghet hos patienterna. ”Handlar om medmänsklighet”, säger en företagare till fPlus.

När coronautbrottet var ett faktum såg specialistläkaren i internmedicin Tomas Everitt hur primärvården inte kunde ta hand om förkylda patienter på ett bra sätt. Kapaciteten brast och rädslan var stor. Som verksamhetschef på den privata vårdcentralen Primapraktiken i Trollhättan, som är en del av Praktikertjänst, kände han ett stort ansvar att avlasta akutvården.

– Vi måste kunna erbjuda våra patienter en trygg och säker vård. Nu handlade det om att hitta ett bra sätt att ta hand om förkylda patienter, och det snabbt. Det var avgörande att kunna separera patienter med förkylningssymptom från de som inte har det, säger Tomas Everitt.

Primapraktiken är populär och tar emot många patienter. Den öppnade i samband med att vårdvalet inrättades 2009 och hade från början 3000 listade patienter. På tio år har den siffran vuxit till 14 200, och det inte är så konstigt. 2019 blev den utsedd till den bästa vårdcentralen i den nationella patientenkäten, och patienterna står i kö för att skriva in sig.

Tomas Everitt och ledningsgruppen på Primapraktiken hade kommit på en lösning.

– Det bästa var att bygga upp en tillfällig, separat mottagning och öka kapaciteten för hembesök till sköra patienter, men det är ju inte gjort i en handvändning. Jag insåg att vi helt enkelt skulle behöva hjälp utifrån för att klara uppgiften.

Enormt gensvar

Han kontaktade det lokala näringslivet i Trollhättan, drog i gamla och nya trådar, kontaktade bekanta och vänner. Det gav snabbt resultat. Den lokala bilhandlaren Toveks bil ställde upp med en bil för att vårdcentralen skulle kunna göra fler hembesök. GKN som i normala fall gör flygmotorer har permitterat sina anställda och levererade en hel kartong skyddsvisir som stod oanvända. Ikea bidrog med möbler. Hyresvärden och kommunen fixade bygglov och andra tillstånd. Wangeskog ställde upp med bodar. Och så var det MVB, det lokala byggföretaget som hjälpte till att bygga upp den tillfälliga mottagningen. MVB:s regionchef Mikael Andreasson berättar:

– Tomas och jag hade varit i kontakt tidigare angående skyddsutrustning, så ett större samarbete växte fram rätt naturligt. Vi har ställt oss frågan vad vi som byggbolag kan hjälpa till med i dessa tider, så att kunna bidra genom att bygga upp mottagningen var självklart. Det handlar om medmänsklighet och ett starkt samhällsengagemang.

Att företagets slogan är ”Älska staden” är enkelt att förstå.

– Det är i staden vi verkar. I stället för att vara det traditionella byggbolaget som bygger kliniskt så vill vi bygga för människor, både i det stora och det lilla. Då blir det självklart för oss att göra en insats för Trollhättan när det behövs som mest, förklarar Mikael Andreasson.

Omsorgen om de anställda och möjligheten för dem att få vård om de skulle bli sjuka spelar också roll. Han är själv listad på Primapraktiken och har högt förtroende för vårdcentralens arbete.

– Ett sånt här samarbete bygger på tillit, vilket är enkelt på en relativt liten ort där många känner varandra.

Företagssamarbete en självklarhet 

För Tomas Everitt och Primapraktiken var samarbetet med företagen och kommunen det första i sitt slag och överträffade alla förväntningar.

– Det är så många företagare och andra aktörer som vill hjälpa till. Vi har faktiskt inte fått ett enda nej; alla ställer upp och vill hjälpa till i den här krisen. De vill precis som vi att så många som möjligt ska få den vård de behöver och att vi som samhälle tar oss ur detta så snart som möjligt. Företagen förlorar ju dessutom stort på krisen, så de vill förstås hjälpa till att minska trycket på vården. Det vinner vi alla på.

Projektet blev en ögonöppnare för hur det lokala föreningslivet kan samarbeta. Tomas Everitt erkänner villigt att han hittills har tänkt ganska fyrkantigt men att projektet har fått honom att inse styrkan i företagssamarbeten. Att engagera lokala företagare även framöver känns som en självklarhet.

– Företagen är verkligen måna om att saker och ting ska fungera i vårt samhälle, och det är så tacksamt att se. Nu vill vi på Primapraktiken ge något tillbaka, så vår företagshälsovård erbjuder våra samarbetspartners gratis coachning i egenvård vid sjukskrivning. Det gör att företagens personal i många fall kan gå tillbaka tidigare till arbetet, samt att vi avlastar 1177. Det är win-win.

Tomas Everitt vittnar om ett stort engagemang bland de lokala företagarna och en stor vilja att hjälpa Sverige ur den pågående krisen. Mikael Andreasson instämmer och ger rådet till alla företag som kan att göra en samhällsinsats.

– Det kan vara stort som smått. Ur det lilla kan det växa något fantastiskt bra om vi är många som hjälps åt. Vi måste släppa på prestigen och hjälpas åt. Då kan vi ta oss igenom det här, tillsammans.

Nöjda patienter 

Hur går det då för den tillfälliga mottagningen? Jo, den är öppen och har kapacitet för 70-80 patienter per dag om det skulle behövas. En bedömning av varje patient görs för att värdera om syrgas behöver sättas in eller ej, om man behöver sätta in någon annan insats eller om det är aktuellt för vidaretransport till sjukhus.

– Patienterna är väldigt positiva. Flera har blivit nekade att komma till andra vårdcentraler på grund av förkylningssymptom, så de känner sig trygga med att vi finns tillgängliga för dem. Vi har vår dörr öppen för alla som känner sig oroliga och kan erbjuda en snabb och säker värdering. Vi känner verkligen att vi gör nytta och hjälper till när det behövs som mest, avslutar Tomas Everitt.

Toppnyheter

Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den akuta elkrisen

Tusentals jobb i södra Sverige hotas på grund av elbristen

Tillväxtverket bedömer i en framtidsprognos för Skåne antalet sysselsatta minskar med mellan 6 000 till 19 000 till år 2040 på grund av att elbehovet inte möts, beroende på låg- eller högriskscenario.

Det skriver Sydsvenska Handelskammaren som analyserat rapporten.

– Prognoserna bekräftar det vi påtalat länge. Den bristande elförsörjningen är oerhört allvarlig, både gällande nyetableringar och för det befintliga näringslivets tillväxt. Vi vill betona vikten av en ordentlig upprustning och expandering av elnäten, men också belysa vikten av regional elproduktion. Det är centralt för vår förmåga att generera välstånd, säger Sara Åhlén Björk, chefekonom Sydsvenska Handelskammaren, i ett pressmeddelande.

Igår 18:04
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ygeman får kritik för elbristen

Energiminister Anders Ygeman får kraftig kritik för sin plan att trygga elförsörjningen till företagen, uppger Ekot.

fPlus berättade i en mycket uppmärksammad och spridd artikel i fredags om att den svenska elkrisen är värre än någonsin och att företagen larmar om att det kommer att bli mycket värre. Till Ekot säger Lina Håkansdotter, avdelningschef Hållbarhet och infrastruktur på Svenskt Näringsliv, att elbristen utgör ett allvarligt hot mot sysselsättning och klimatomställning.

Anders Ygeman svarar att det gjorts en tillfällig kapacitetslösning i södra Sverige för att säkra energiförsörjningen till att uppdateringen av stamnätet är klart 2025. Men Lina Håkansdotter varnar för följderna av de tillfälliga lösningarna.

– Det är en kortsiktig lösning. Det blir dyrare och tar längre tid än vad som egentligen skulle varit fallet om man hade gjort rätt från början, säger Lina Håkansdotter, till Ekot.

7 jul
Läs mer om Den akuta elkrisen
Illustrationsbild: Boris Johnson och Rishi Sunak på restaurang i London.  Heathcliff O'Malley / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Brittiska staten ska betala halva krognotan

Storbritanniens regering har presenterat ett stimulanspaket som omfattar motsvarande 346 miljarder kronor, som bland annat ska investeras i sänkt moms för besöksnäring och turism. Det rapporterar The Guardian.

– Jag vill att alla ska veta att jag aldrig kommer att acceptera arbetslöshet som ett oundvikligt faktum, sa finansminister Rishi Sunak i parlamentet när han presenterade stödpaketet enligt TT.

Ingår gör även ett stöd riktat direkt till restauranger. På måndagar, tisdagar och onsdagar i augusti betalar staten halva matnotan, dock mest 115 kronor per person.

Igår 20:26
President Donald Trump. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump pressar delstaterna: ”I Sverige är skolor öppna”

USA:s president Donald Trump säger att han tänker pressa landets delstater att öppna skolorna i höst. På Twitter pekar han på Sverige och hotar med att strypa finansieringen om de inte öppnar:

"I Tyskland, Danmark, Norge, Sverige och många andra länder är skolorna öppna utan problem. Demokraterna tror att det skulle vara politiskt dåligt för dem om amerikanska skolor öppnar före valet i november, men det är viktigt för barnen och familjerna”, skriver han.

Han vill heller inte se att utländska studenter stannar i landet om de ska få onlineundervisning på universiteten i höst vilket har fått prestigeskolorna Harvard och Massachusetts Institute of Technology att stämma regeringen.

Igår 17:17
Människor i San Antonio i Texas.  Eric Gay / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Över tre miljoner bekräftat coronasmittade i USA

USA passerade tre miljoner bekräftade smittfall i covid-19 i dag, rapporterar flera amerikanska medier. Enligt Johns Hopkins universitetets beräkningar ligger Brasilien tvåa med nästan 1,7 miljoner fall.

USA har också flest antal dödsfall relaterade till coronaviruset. Över 131 000 människor har dött i landet. Brasilien har 66 700 dödsfall till följd av viruset.

– Nu har vi testat fler än 39 miljoner amerikaner, sa USA:s vice president Mike Pence enligt AFP.

Igår 19:19
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer