Det nya rökförbudet

Företagen blir statens poliser – och tvingas betala för det

Inte nog med att landets företagare tvingas stoppa rökning på mark de inte äger. Nu tvingas de dessutom att betala för det. fPlus har pratat med näringsidkare som nästan tror att det handlar om ett skämt.

Den första juli i år träder den nya tobakslagen i kraft. Men redan nu växer ilskan bland företagare i landet. Lagen innebär nämligen att näringsidkare ska ansvara för att det inte röks vid entréer till butiker, restauranger och pubar. Detta trots att näringsidkarna oftast inte äger eller rår över det området.

– Jag ska bli någon slags rökpolis och jaga folk som står utanför butiken och röker, säger Ica-handlaren Jan Lindberg.

”Det är kommunens mark, inte min”

Han pekar på det absurda i uppdraget.

– Vi måste alltså säga till folk att de inte får stå och röka. Men det är ju kommunens mark, det är inte min mark. Utan jag ska gå in på någon annans mark och be folk att flytta på sig och röka någon annanstans, säger han.

Pubägaren Sami Elmahi är också kritisk till sina nya arbetsuppgifter.

– Det är ju omöjligt för mig att hålla reda på vart folk tar vägen. Har de betalat sin nota är de fria att gå och göra vad de vill. Jag kan inte gärna springa efter för att se var de tar vägen, säger han.

”Företagarna behöver ha koll på att det inte står personer och röker utanför deras entré, genom till exempel en skylt och de har rätt att avvisa personer”, sa Jakob Kilner, tillsynshandläggare vid Länsstyrelsen i Västra Götaland, nyligen till GP.

Kan bli av med tillståndet

Men att hålla koll på rökandet och avvisa personer är lättare sagt än gjort, berättar Jan Lindberg. Och om företagarna inte säger till de som röker cigaretter, pipa eller något annat på kommunens mark så kan konsekvenserna bli stora.

– Går det till ytterligheter kan jag bli av med tillståndet att sälja tobak och jag kan även bli stoppad från att driva detaljhandel, säger Jan Lindberg.

Vi kan inte lämna baren och kassorna, vi har kontanthantering. Det är helt omöjligt

Det är inte ovanligt att rökare ställer sig nära pubentrén och röker, berättar Sami Elmahi. Därför ställer han ut askkoppar så att rökarna inte skräpar ned med fimpar på gatan.

– Folk köper en öl, sen kanske de går hem eller går ut för att röka. Alla som röker är heller inte kunder. Det har jag ingen möjlighet att springa efter och undersöka. Vi kan inte lämna baren och kassorna, vi har kontanthantering. Det är helt omöjligt. Och vi kan ju inte gärna anställa någon bara för att försöka efterleva det här beslutet, säger han.

– Jag tycker att det är lite trist. Rökning är skadligt, det är klart att vi ska försöka minska rökningen. Men att lägga det här i knät på oss näringsidkare här är helt fel, det blir för krångligt, fortsätter han.

Saknar befogenheter att vara rökpolis

Det nya beslutet tvingar företagarna att vara rökpoliser. Men om det sker andra saker utanför handeln eller puben som kan upplevas störande får de inte rycka in och säga till. Jan Lindberg ser gärna att färre röker, men han förstår inte riktigt hur lagstiftarna tänker i det här fallet.

– Jag får inte störa om nazister, kommunister eller djurrättsaktivister står utanför och hotar folk, då får jag inte göra någonting. Men om någon röker, då ska jag vara någon slags polis fast jag inte har några befogenheter för det. Jag får inte säga något annat än att de inte får stå och röka eller fimpa utanför eller att de får gå till andra sidan gatan, säger han.

Lagen innebär ökade skyldigheter för handlare, men inga rättigheter

Sofia Stigmar, jurist på Sven Handel, är också i grunden positiv till att rökningen ska minska, men betonar att lagen minst sagt är problematisk. Handlare har redan i dag flera samhällsproblem på halsen och det är inte rimligt att de dessutom ska agera rökpoliser, säger hon.

– Den här lagen innebär ökade skyldigheter för handlare. De ska informera, kontrollera och tillrättavisa människor som bryter mot rökförbudet. Men handlaren har inga rättigheter för motsvarande område och det tycker inte vi är proportionerligt, säger hon.

Tvingas bli rökpoliser – och får betala för det

Men problemen slutar inte här. Kommunen kan motivera ökade kostnader för att kontrollera att företagen följer den nya lagen. Det är alltså inte nog med företagarna tvingas bli rökpoliser mot sin vilja, de måste dessutom betala en tillsynsavgift för att lagen efterlevs.

– Det kan verkligen ifrågasättas. Här åläggs handlaren att göra en uppgift som den egentligen inte har några verktyg för att genomföra, och samtidigt ska de betala en avgift för att det här kontrolleras. Det är ju helt fel, säger hon.

Jan Lindberg håller med.

– Det vore kul om jag åtminstone kunde få en vattenpistol att jaga rökarna med, säger han.

Toppnyheter

Jeremy Hunt och Boris Johnson utanför Downing Street.  TT
Maktstriden efter May

Analys: Hunt kan förena – men Johnson har en fördel

Utrikespolitiken kan vara en av Boris Johnsons svagare punkter när han ställs mot utrikesminister Jeremy Hunt i striden om partiledarposten i brittiska Tory-partiet, skriver The Guardians Peter Walker i en analys.

Däremot tror han inte att det är det som avgör när det Konservativa partiet ska rösta om vem av de två som ska ta över efter Theresa May – snarare är det brexit eller deras personliga stil.

”I de flesta andra politiska sammanhang skulle Johnsons karaktär – han har förlorat mer än ett jobb genom att ljuga och ha ett komplext personligt liv – vara ett stort problem. Men bland hans trogna i Tories får han uppenbarligen ett frikort”, skriver han.

Jeremy Hunts styrka är att han har både brexitörer och ”bremainers” på sin sida och med det kan han säga att han förenar partiet och landet – men Johnson har två fördelar, skriver BBC:s utrikeskorrespondent Iain Watson.

”För det första kommer han kunna citera mätningar som säger att bara han har en chans att slå Labour i ett tidigarelagt val [...]. För det andra har han förmågan att få partiet att må bra över sig självt. Han målar upp en stor bild i levande, klara färger.”

4 tim
TT
undefined

Hunt och Johnson kvar i kampen att bli Toryledare

Det blir utrikesminister Jeremy Hunt som utmanar den favorittippade Boris Johnson i sista striden om partiledarposten i det brittiska Tories.

Boris Johnson leder fortfarande stort med 160 av de 313 konservativa parlamentsledamöternas röster. Jeremy Hunt fick 77 röster och Michael Gove slogs ut med 75 röster.

Nästa vecka kommer det Konservativa partiets runt 160 000 medlemmar rösta om vem av de två som kommer att bli partiledare och efterträda Theresa May.

Tidigare i dag röstades Sajid Javid bort.

Följ rapporteringen i länkarna nedan.

Idag 16:47
Sajid Javid.  ISABEL INFANTES / AFP
undefined

Javid bortröstad – tre kvar i premiärministerkampen

Storbritanniens inrikesminister Sajid Javid är ute ur matchen om vem som ska ta över Tories och efterträda Theresa May som premiärminister, rapporterar brittiska medier.

Efter den fjärde omröstningen återstår nu bara tre kandidater; storfavoriten Boris Johnson samt Michael Gove och Jeremy Hunt. Johnson leder fortsatt och stöds nu av mer än hälften av de konservativa parlamentsledamöterna, rapporterar Sky News.

Ledamöterna fortsätter med ytterligare en omröstning och på torsdagskvällen står det klart vilka två kandidater som slutstriden står mellan.

Idag 12:27
Läs mer om Maktstriden efter May
SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Fotbolls-VM damer 2019

Klar förlust för Sverige – Kanada väntar i åttondelen

Sverige förlorade gruppfinalen mot USA i fotbolls-VM med 0–2. Svenskorna var aldrig riktigt nära att störa USA, och får nu ladda om inför åttondelsfinalen på måndag.

Förbundskapten Peter Gerhardsson chockade många när han valde att göra sju ändringar i startelvan jämfört med matchen mot Thailand. Flera ordinarie spelare som Nilla Fischer och Magdalena Eriksson satt på bänken hela matchen.

USA rivstartade och gjorde 1–0 redan efter tre minuter när Lindsey Horan tryckte in en hörna. Ett tillbakatryckt Sverige spelade upp sig ju längre halvleken led, utan att skapa några heta chanser.

Andra halvlek var bara fem minuter gammal när 2–0 kom. Tobin Heath fick bollen i högra delen av straffområdet och sköt ett skott som styrdes på Jonna Anderssons fot och ställde Hedvig Lindahl.

Sverige får möta Kanada i åttondelsfinalen i Paris på måndag, klockan 21.

2 tim
Svenska supportrar i Le Havre. SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
undefined

Uppemot 3 000 svenskar på plats: ”Fantastiskt kul”

Uppemot 3 000 svenskar väntas se VM-matchen mot USA i Le Havre i kväll. Svenskarna kommer troligen ändå vara i klar minoritet mot amerikanerna på arenan, som tar omkring 25 000.

– Det känns fantastiskt kul. Glad för varje svensk som kommer hit och kollar på oss, säger den svenska anfallaren Sofia Jakobsson till Fotbollskanalen.

Flera svenska supportrar laddade upp med lite midsommarmat i Frankrike inför matchen.

– We’re gonna kick some ass, säger en glad svensk supporter till Sportbladet.

6 tim
Sverige jublar efter segern 2016/Megan Rapinoe. Bildbyrån
undefined

”Tre år sedan OS-förlusten – men USA har inte glömt”

Kvartsfinalförlusten mot Sverige i OS 2016 sitter som en tagg i de amerikanska fotbollsdamerna, skriver Fotbollskanalens Olof Lundh inför kvällens VM-match mellan USA och Sverige. På gårdagens pressträff försökte förbundskapten Jill Ellis tona ner rivaliteten, men det köper inte Lundh.

”Klart att de amerikanska spelarna haft lång tid att gräma sig över förlusten och nu får man en chans att dels markera var man står i VM och samtidigt trycka till Sverige.”

SVT Sports Diljen Otlu skriver att förlusten blev en väckarklocka för fotbollen i USA. Han tror att USA är fast beslutna att skrämma iväg Sverigespöket – förutom förlusten i OS har USA två raka gruppspelsmatcher i VM mot Sverige utan seger.

”USA är helt enkelt bäst på allt – men de är sämst på att slå Sverige.”

Idag 14:10
Läs mer om Fotbolls-VM damer 2019

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer