Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet 2019

Företagarnas vädjan: EU måste leverera

Inför söndagens val till Europaparlamentet har fPlus tagit tempen på hur svenska företagare från olika branscher påverkas av EU. ”Hade vi inte varit en del av EU så hade inte Sverige varit var det är idag”, säger Carin Stoeckmann, vd Byggmästar’n i Skåne.

Carin Stoeckmann, vd Byggmästar’n i Skåne, driver ett familjeägt byggföretag och oroas över att det blivit svårare att ta jobb runt om i EU och anser att den fria rörligheten behöver värnas bättre.

Hon tycker även att debatten om EU snedvridits. ”Hade vi inte varit en del av EU så hade inte Sverige varit var det är idag”.

Hur tycker du att EU ska förändras för att ditt företag ska ha möjlighet att växa och utvecklas?

– Jag tycker att det är viktigt att värna om den fria rörligheten så att vi kan flytta oss över gränserna, och med det sagt tycker jag att vi behöver harmonisera vissa regelverk, men naturligtvis  tycker jag också att länder ska få ha sina egna regelverk i andra områden.

– Men när det gäller möjligheten att kunna arbeta i olika länder så upplever jag att trenden just nu är att det blir svårare och svårare för personer att jobba runt om i EU. Den trenden är olycklig. Man ska värna om den fria rörligheten och harmonisera regelverken.

Anser du att EU-valrörelsen har fångat upp frågor som är viktiga för dig som företagare?

– Jag märker att vissa politiker talar om en minskad regelbörda. Och det kan jag till viss del hålla med om. Självklart är det viktig för företag. Vi vill ju ha lättare och begripliga regler. Jag tycker också att vissa frågor är viktiga att ta oss an tillsammans. Vi i Sverige kan inte ensamma förändra världens klimatpåverkan till exempel.

– Generellt hör man personer säga att det kostar för mycket att vara med i EU, men jag ställer mig snarare frågan vad det kostar att inte vara med i EU. Här tycker jag att man hamnat snett i debatten. Hade vi inte varit en del av EU så hade inte Sverige varit var det är idag. Det underlättar för oss att vara med i EU. Det är viktigt att lyfta.

E-handelsföretagaren Fredrik Hammarqvist, vd Grand Shoes Europe AB, menar att Sveriges geografiska läge gör det särskilt angeläget med gemensamma konkurrensvillkor i EU så att det blir enklare att handla friktionsfritt över gränserna.

Hur tycker du att EU ska förändras för att ditt företag ska ha möjlighet att växa och utvecklas? 

– Vi behöver få fler gemensamma spelregler inom e-handeln. Som företagare inom området är det tydligt att Sverige är ett litet land i utkanten i Europa och att vi därmed inte har samma förutsättningar som ett land som ligger mitt i unionen. Det handlar om alltifrån avtal, logistik till inköpsprocesser.

– EU är en öppen marknad där bland annat tjänster ska gå att handla friktionsfritt över landgränserna, men som svenskt e-handelsföretag ”måste” vi upphandla exempelvis logistiktjänster "lokalt" trots att logistikbolaget vi köper tjänsten av är globalt. De erbjuder lägre tariffer på exakt samma transportsträcka om tjänsten köpts i ett annat land. Här ser man hur branschen försöker skapa sina egna regler. Påhittade branschregler skulle kunna försvinna till förmån för mer av gemensamma konkurrensvillkor som ger mer rättvisa förutsättningar.

Anser du att EU-valrörelsen har fångat upp frågor som är viktiga för dig som företagare?

– Den här valrörelsen är mycket kortare än den som var i höstas vilket gör det svårare att få grepp om vilka frågor som tagit mest plats. Det som framförallt dominerat valdebatten har handlat om vad Sverige får ut av EU-samarbetet. Det har varit ett mycket tydligare inslag i den här valrörelsen som jag ser det.

Maria Fäldt/Millimeter Projekt &

Maud Spencer, vd Svalson AB, ett företag som säljer eldrivna skjutluckor. För hennes verksamhet är exporten en central fråga. Det borde vara ”ännu enklare” att sälja varor inom EU, menar hon.

Hur tycker du att EU ska förändras för att ditt företag ska ha möjlighet att växa och utvecklas?

– Jag exporterar en hel del inom EU, framförallt med nischade produkter och det är det väldigt viktigt med en gemensam standard inom EU. Det betyder till exempel att man mäter på samma sätt.

– EU kan gå i bräschen för att sätta en standard som inte bara gäller i medlemsländerna utan för hela världen.

– Sedan önskar jag att det kan bli ännu enklare att sälja varor inom EU och att fler hinder för handel undanröjs.

Anser du att EU-valrörelsen har fångat upp frågor som är viktiga för dig som företagare?

– Jag tycker mest att det verkar handla om att hålla olika partier utanför. Partierna pratar mer om varandra än om frågorna och vad de vill göra.

Toppnyheter

Illustrationsbild.  TT
Coronavirusets spridning – globalt

Europa kan ha haft sina första virusfall redan i höstas: ”Kan få beviset”

Redan i mitten av november kan de första fallen av coronaviruset ha funnits i Europa, menar den franske läkaren Michel Schmitt som Ekot har pratat med.

Han säger att många läkare i vintras mötte patienter med ovanliga influensaliknande symptom och frågan om huruvida det var tidiga fall av covid-19 har väckts. Genom att studera röntgenplåtar över patienters lungor har Schmitt kunnat hitta virusfall i Europa i både november och december.

Det går dock inte att vetenskapligt säkerställa att det rör sig om covid-19, eftersom det är för sent för att göra sådana tester.

– Om flera studier visar liknande resultat har vi beviset, säger läkaren Michel Schmitt.

12 min
Begravning i Brasilien. Andre Penner / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Över en halv miljon konstaterade fall i Brasilien

Under söndagen registrerades drygt 16 000 nya fall av coronasmitta i Brasilien, rapporterar Reuters. Därmed har landet över en halv miljon registrerade fall och det näst största utbrottet i världen, bara USA har fler fall.

Totalt har 29 314 människor dött i landet – den fjärde högsta dödssiffran i världen efter USA, Storbritannien och Italien.

I hela Latinamerika och Karibien har nu över en miljon fall av viruset konstaterats, enligt en sammanställning som AFP gjort av ländernas officiella siffror.

2 tim
En kvinna med munskydd deltar i en tyst minut för pandemins offer i centrala Madrid. Manu Fernandez / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Spansk vardag närmar sig – nedstängningen över 21 juni

Spanien behöver en sista period av nedstängning som sträcker sig fram till 21 juni ”för att avsluta pandemin en gång för alla”. Det säger premiärminister Pedro Sánchez enligt spanska medier.

Den 21 juni kommer medborgarna kunna röra sig fritt i sina regioner. Från och med 1 juli kan alla spanjorer resa över hela landet.

Under en pressträff uttryckte Sánchez sin lättnad över att antalet virusfall har sjunkit dramatiskt. På lördagen rapporterade landet bara fyra nya dödsfall.

Igår 13:54
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Eva Nordmark.  Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Diskussionen om LAS

Omdebatterad utredning lämnas till regeringen i dag

Regeringens omdebatterade las-utredning lämnas över till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) i dag, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Facket vill att utredningen om las, lagen om anställningsskydd, skrotas eller läggs på is, men enligt Liberalernas arbetsmarknadspolitiska talesperson Gulan Avci kommer den att skickas ut på remiss omgående.

Delar av utredningen har läckt och några av de förslag som är kända är fler undantag från turordningsreglerna och lättare att sparka anställda. Vänsterpartiet har hotat att fälla regeringen för förslagen.

39 min
Centerledaren Annie Lööf och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Professor: Undantag från turordning onödigt stora

Las-utredningen ger en bra grund för att effektivisera svensk arbetsmarknad med mer effektivt utformade uppsägningskostnader, skriver professor Oskar Nordström Skans i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Han menar dock att undantagen från turordningen är onödigt stora.

”Trots den självpåtagna tvångströjan som ges av januariavtalet bör slutsatsen vara att utredningens förslag varken ska kastas i soptunnan eller omodifierat göras till lag”, skriver han i debattartikeln.

Igår 21:07
Läs mer om Diskussionen om LAS
Illustrationsbild. HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Läkare hinner inte träffa äldre – bedömer via telefon

Läkares bedömning av covidsjuka äldre på boenden – som avgör om personen bör vårdas på sjukhus – sker ofta via telefon. Det visar palliativregistrets statistik, som Dagens Nyheter rapporterar om.

– Den lilla, lilla läkarresurs som är allokerad till äldreboenden i Sverige hinner inte med nu att göra fysiska, kroppsliga besök, säger Staffan Lundström, forskningsansvarig vid Svenska palliativregistret.

Han anser att politikerna, inte vården, bör lastas för resursbristen.

39 min
Anders Tegnell på pressträff.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Folkhälsomyndigheten går emot egna regler om insyn

Sedan coronavirusets utbrott i Sverige har Folkhälsomyndigheten frångått sina egna rutiner och håller minnesanteckningar från centrala möten hemliga, rapporterar Ekot.

I ett mejl från myndigheten framgår att inga minnesanteckningar från de möten som hålls med landets smittskyddsläkare varje vecka har expedierats efter den 17 mars – därmed har de heller inte blivit allmänna handlingar.

Orsaken till beslutet är enligt flera av smittskyddsläkarna en oro för att man inte skulle kunna tala fritt annars.

– Om det man vill stöta och blöta blir förstasidesnyhet så är det ju risk att man hittar andra sätt för att stämma av, säger Inger av Rosen som arbetar med smittskyddssamordning på Folkhälsomyndigheten.

2 tim
Vårdpersonal på ebolamottagning i Kongo. Arkivbild.  Jerome Delay / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Covidmedicin dröjer för Sverige – frågor utan svar

Sverige tillåter fortfarande inte att covidpatienter behandlas med ebolamedicinen Remdesivir – trots att USA gav klartecken för en månad sedan, rapporterar TT.

EU har dock fortfarande obesvarade frågor från tillverkaren innan ett godkännande kan ske. Charlotta Bergquist, gruppchef på Läkemedelsverket, kan inte säga om processen har dragit ut på tiden.

– Det är väldigt komplicerat helt enkelt och många som ska komma överens.

Remdesivir är inget vaccin, men ska däremot kunna lindra symptomen för smittade.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Donald Trump/poliser utanför Vita huset.  TT
Polisvåldet i USA

Trump tog skydd i bunker under brinnande protesten

När protesterna mot polisvåldet i USA tilltog såg Secret Service-agenter under fredagen till att sätta landets president Donald Trump i säkerhet i en bunker vid Vita huset, rapporterar flera medier.

Enligt uppgifter till AP ska Trump ha suttit nästan en timme i bunkern, som tagits fram för nödlägen som exempelvis terrorattacker.

Agenternas beslut visar enligt nyhetsbyrån på Vita husets oro över protesterna. Demonstrationerna har spritt sig över landet efter att den svarte George Floyd dödades under ett polisingripande. Bland annat har utegångsförbud utlysts i Washington DC och tårgas har avfyrats mot demonstranter utanför Vita huset.

2 tim
undefined

Våldet fortsätter – lastbil körde rätt in i folksamling

Tusentals demonstranter på gatorna i Minneapolis i USA tvingades ta skydd när en lastbil körde in på en avstängd väg bland människor som samlats för att protestera mot rasism och polisens övervåld, rapporterar amerikanska medier.

Demonstrationen var till en början fredlig, men ilska väcktes över chaufförens agerande och mannen slets ut ur förarsätet och misshandlades.

Våldsamheterna utlöstes av att en svart man dog i samband med ett polisingripande och flera amerikanska storstäder har tvingats införa utegångsförbud.

2 tim
Protester vid Vita huset i Washington DC Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tusentals ur nationalgardet patrullerar städer i USA efter våldsamma protester

De våldsamma protesterna mot rasism och övervåld från polisen fortsätter i USA.

Över 20 amerikanska städer har infört utegångsförbud och tusentals medlemmar ur nationalgardet har kallats in, rapporterar CNN.

Vid midnatt svensk tid hade ett hundratal demonstranter tagit sig fram till ett lägre kravallstaket utanför Vita huset i Washington DC där kravallutrustad polis hindrade demonstranterna från att ta sig vidare. Enligt Reuters fotograf på plats fanns Vita husets yttre skyddsstängsel omkring hundra meter bakom kravallpolisens linje, skriver TT.

Igår 22:09
Läs mer om Polisvåldet i USA
Bill Ingalls / TT NYHETSBYRÅN
Den nya rymdkapplöpningen

Ryssland om Trumps utspel: ”Svårt att förstå hysterin”

”Hysterin” efter den lyckade uppskjutningen av rymdkapseln Crew Dragon är svår att förstå. Det skriver den ryska rymdmyndigheten Roscosmos på Twitter, som ett direkt svar på lyriska kommentarer från Donald Trump, enligt Reuters.

Den amerikanske presidenten sa bland annat att uppskjutningen innebär att USA har återtagit sin plats som världens ledande rymdnation och att man snart kommer att ha ”världshistoriens bästa vapen”.

Roscosmos skriver på Twitter att det som nu inträffade borde ha skett för längesedan:

”Nu är det inte bara ryssar som flyger till ISS utan även amerikaner. Och det är väl underbart!”

1 tim
Rymdkapseln Crew Dragon och Stas Barabash.  Nasa / IRF
undefined

Professor imponerad av Space X-kapsel: Fantastisk

”Ett stort steg för teknologin”. Så kommenterar Stas Barabash, föreståndare för det svenska institutet för rymdfysik, helgens rymdresa regisserad av Nasa och Elon Musks rymdföretag Space X, skriver TT.

Rymdkapseln Crew Dragon genomförde på söndagskvällen en lyckad dockning med den internationella rymdstationen, ISS, efter cirka 19 timmars resa genom rymden. Barabash är särskilt imponerad av kapselns design.

– Det ser helt fantastiskt ut. Jag tror att idéer som Elon Musk använder i sin design kommer att användas överallt, säger han till nyhetsbyrån.

Igår 20:22
Bild på när farkosten når rymdstationen. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Just nu: Raketen redo för dockning – bara meter kvar

Space X rymdraket har dockat vid den Internationella rymdstationen, ISS. Nasas livesändning visade hur farkosten mycket sakta närmade sig stationen för dockning, och vid 16.16 svensk tid nådde farkosten slutligen stationen efter 19 timmars resa.

I farkosten fanns de två astronauterna Bob Behnken och Doug Hurley. De ska nu tillbringa cirka 110 dagar i rymden.

Falcon 9-raketen var den första bemannade farkosten som lämnade amerikansk mark på nio år. Det är också första gången ett privat företag – och inte en nation – har skickat en bemannad farkost till rymdstationen. Projektet är ett samarbete med den amerikanska rymdmyndigheten Nasa.

Igår 14:09
Läs mer om Den nya rymdkapplöpningen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer