Monkey Business Images
Diskussionen om LAS

Företagarna om LAS: Båda parterna bidrar till ett systemfel

Mot bakgrund av Januariavtalets planer på förändringar i arbetsrätten har fackliga PTK och intresseorganisationen Företagarna dryftat sina syner på dagens regler.

Å ena sidan menar PTK att arbetsgivare och fack i princip inte upplever några problem med turordningsreglerna vid neddragningar i samband med arbetsbrist. Å andra visar Företagarna i en enkät att LAS krånglar till det så pass mycket att många (45 procent av företagen som någon gång sagt upp på grund av arbetsbrist) företagare rundar reglerna.

Kontentan är att både företagare och fack bidrar till att upprätthålla ett systemfel som grundar sig i en föråldrad lagstiftning, säger Lise-Lotte Argulander, arbetsrättsjurist på Företagarna i ett pressmeddelande, enligt, skriver Arbetsmarknadsnytt.

Argulander frågar därför om vi ska ha ett regelverk som uppmuntrar till att ange en felaktig grund för uppsägningen, eller om vi ska fundera på hur LAS behöver förändras.

Toppnyheter

Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Räntan och inflationen

Harvardekonom hyllar lågräntepolitiken – ”har gjort underverk”

Kenneth Rogoff, Harvardekonom och tidigare chefsekonom på Internationella Valutafonden hyllar de låga räntorna och menar att de har gjort underverk för ekonomin, skriver Ekot.

Det berättar han i samband med ECB:s besked i torsdags att lämna styrräntan på noll procent och inlåningsräntan på minus 0,5.

De närmsta tio åren tror han att så länge inflationen förblir låg kommer minusräntor att bli det nya normala.

Bankekonomer har länge riktat hård kritik mot centralbankernas expansiva penningpolitik bland annat för att det leder till uppblåsta priser på aktier och fastigheter.

På senare tid verkar bankerna rikta om kritiken mot politikerna. De anser ha ha varit slapphänta med att införa finanspolitiska åtgärder, som skattesänkningar, för att stärka konjunkturen och driva upp inflationen.

Rogoff tycker dock att kritiken är överdriven eftersom finanspolitiken inte kan kompensera för centralbankens åtgärder. Centralbankens effekter är så mycket kraftfullare, menar han.

44 min
Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Borg: Därför förlorar pensionsspararna på räntepolitiken

Världsekonomins nya ordning av låga räntor, låg arbetslöshet och lågt resursutnyttjande kullkastar ekonomiteorins klassiska modeller, säger förre finansministern Anders Borg i en intervju med Affärsvärlden.

Därför måste inte minst Riksbanken omvärdera sina traditionella tillvägagångssätt i penningpolitiken för att få igång ekonomin.

Dessvärre går riksbanksledningen åt fel håll i och med de senaste räntesänkningarna, menar Borg.

– Det är ett misstag att höja räntan i detta läge. Världsekonomin bromsar in och inflationen är på väg nedåt i nästan alla länder. Det betyder att aktiviteten i svensk ekonomi kommer avta och att inflationen bromsar in ännu mer, säger han.

Enligt Borg finns bara ett sätt att hantera den nya verkligheten: sänkta räntor.

På samma sätt vore det klokt att omvärdera tillvägagångsätten i det nationella såväl som det individuella pensionssparandet.

Förr i tiden köpte man aktier på spekulation och obligationer för avkastning. Nu är det tvärtom.

– Europa skulle behöva en aktieägarkultur, som gör att man får en mycket tryggare ekonomi. Antingen via fonder eller direkt aktieägande, det är ju det bästa pensionssparandet för människor, avslutar han.

15 jan
Henrik Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rekordmånga investerar i företagsobligationer

Företagsobligationer har blivit allt populärare bland investerare mot bakgrund av de låga räntemiljön, skriver Ekot.

Förra året gav företag ut obligationer för 200 miljarder kronor vilket är en rekordökning på 27 procent jämfört med året innan.

Även i år väntas riskaptiten vara lika hög, tror Louis Landeman, chef för kreditanalys på Danske Bank.

– Dock några orosmoln på himlen är det här geopolitiska riskerna. Men vår bedömning idag är att vi är inne i en form av försiktig återhämtning, säger hon.

Särskilt populärt är gröna obligationer, alltså då företagen lånar till sånt som har en positiv inverkan på miljön.

Investeringsbehoven syns i såväl den privata som den offentliga sektorn, förklarar Landeman.

– Största utgivare av gröna obligationer på hela den svenska marknaden förra året var Kommuninvest som lånade mer än tio miljarder kronor, säger hon.

21 jan
Läs mer om Räntan och inflationen
Cuf-ordföranden Ida Alterå, M-ledaren Ulf Kristersson och KD-ledaren Ebba Busch Thor  TT
Vårbudgeten

C kritiskt till oppositionen efter stoppade reformer

Centerpartiet är kritiskt till att oppositionen vill finansiera sin kommunsatsning med att ta bort sänkt arbetsgivaravgift för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden

– Jag hade nog inte förväntat mig att M och KD skulle komma överens med V om att höja skatten på svenska företag och försämra integrationen, säger partiets ekonomiskpolitiske talesperson Emil Källström till SVT Nyheter.

Även Centerpartiets ungdomsförbund (Cuf) riktar kritik mot de forna alliansvännerna. Ordföranden Ida Alterå menar att regeringssamarbetet i förlängningen är i gungning om M, KD, SD och V fortsätter stoppa centerpartistiska reformer.

37 min
Maud Olofsson.  Leif R Jansson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Olofsson besviken på M och KD: ”Omoget beteende”

En samlad opposition bestående av M, KD, SD och V har kört över regeringen i riksdagen och tvingat den att ändra i budgeten. Tidigare Centerledaren Maud Olofsson säger till Aftonbladet att hon är mycket besviken på KD och M.

– Jag tycker att det är ett omoget beteende, säger hon och menar att Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD) gör det ännu svårare att återskapa Alliansen.

– Jag vet inte vad M och KD har att vinna på det här, säger Maud Olofsson.

Enligt den tidigare partiledaren kräver svenska folket ordning och reda i riksdagen och att regler följs. Regler skapar stabilitet – och i länder utan ansvarsfullhet går det inte bra, menar hon.

Igår 18:38
Läs mer om Vårbudgeten
Illustrationsbild.  REUTERS TV / TT NYHETSBYRÅN
Sjukdomsutbrottet i Kina

Två misstänkta fall av coronaviruset i Finland

Två kinesiska turister har sökt vård i Ivalo i norra Finland efter att ha fått influensaliknande symtom som kan vara coronaviruset, rapporterar Svenska Yle.

Proverna ska nu skickas på analys och ett preliminärt resultat väntas under fredagseftermiddagen.

– Den kinesiska familjen turistar i Lappland sedan några dagar. De har kommit dit från Wuhan i Kina via Norge, säger infektionsöverläkaren Markku Broas till Svenska Yle.

2 tim
En kvinna med ansiktsmask i staden Wuhan Achmad Ibrahim / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina bekräftar nytt dödsfall utanför staden Wuhan

Lokala myndigheter i Kina bekräftar att ytterligare en person har dött i coronaviruset utanför sjukdomens smittcentrum i provinsen Hubei, rapporterar AFP.

Dödsfallet inträffade i den nordöstra provinsen Heilongjiang som gränsar till Ryssland, omkring 200 mil från staden Wuhan som är sjukdomens epicentrum.

På torsdagen bekräftades det första dödsfallet utanför Hubei-provinsen, en 80-årig man som diagnostiserats med sjukdomen och dog den 22 januari.

Enligt den kinesiska hälsomyndigheten har antalet konfirmerade fall av den sarsliknanden virussjukdomen nu stigit till 830.

4 tim
Sjukvårdspersonal i Kina. Dake Kang / TT NYHETSBYRÅN
undefined

14 personer har testats för viruset i Storbritannien

14 personer i Storbritannien har undersökts för coronaviruset från Kina, rapporterar Sky News. Fem av provresultaten ska vara negativa och man inväntar fortfarande svar på de resterande nio undersökningarna.

Två av personerna som undersökts ska ha fått influensa efter att ha rest till Wuhan i Kina, provinsen där sjukdomsutbrottet tros ha börjat.

I nuläget har coronaviruset dödat minst 18 personer och smittat över 600 personer i världen.

Igår 23:32
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina
Ursula von der Leyen, Michel Barnier och Charles Michel. TT/Twitter
Brexit - förhandlingarna

Brexitavtal signerat av EU-toppar – omröstning väntar

EU:s högsta ledare har formellt godkänt Storbritanniens brexitavtal, skriver EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på Twitter.

”Charles Michel (Europeiska rådets ordförande reds. anm.) och jag har precis skrivit under Storbritanniens uträdesavtal, vilket öppnar upp för att det ska gå igenom EU-parlamentet”, skriver hon.

På torsdag nästa vecka ska EU-parlamentet rösta om avtalet.

2 tim
Brittiska drottningen. CHRIS RADBURN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Drottningen har skrivit under – allt klart för brexit

Den brittiska processen för att lämna EU är nu formellt avslutad, sedan drottning Elizabeth skrivit under brexitlagstiftningen som tidigare klubbats av parlamentets båda kammare, skriver AFP.

Senare under torsdagen väntas även EU-parlamentets konstitutionella utskott rösta ja till avtalet, skriver TT. Därefter återstår bara för parlamentet som helhet att rösta ja när det samlas på onsdag i Bryssel.

Slutligen ska utträdet formellt godkännas av samtliga medlemsländer, innan britterna kan lämna unionen sent på kvällen 31 januari.

Igår 16:56
Boris Johnson i parlamentet på onsdagskvällen JESSICA TAYLOR / AFP
undefined

Brexitlagen igenom sista hindret – på väg bli lag

Storbritannien har tagit ytterligare ett steg mot att lämna EU den 31 januari när brexitlagstiftningen under onsdagskvällen gick igenom det sista skedet i parlamentet. Det enda som återstår för för lagen att träda i kraft är att drottningen ska ge sitt samtycke, något som kan ske redan under torsdagen, rapporterar internationella nyhetsbyråer.

Överhuset hade försökt få in några ändringar i lagen, rapporterar Reuters, bland annat rörande skydd för barn som ensamma kommer till Storbritannien. Men Boris Johnson har motsatt sig alla ändringar, och överhuset valde till slut att släppa igenom lagen.

Innan utträdet blir helt klart ska även Europaparlamentet godkänna avtalet, något som väntas ske den 29 januari.

22 jan
Läs mer om Brexit - förhandlingarna
Högsta domstolen meddelade dom i det uppmärksammade målet mellan staten och Girjas sameby på torsdagen. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

Ledare: Lagar grundade i etnicitet är inte rätt väg

Statsminister Stefan Löfvens humör, den svenska cancervården och Högsta domstolens beslut gällande Girjas sameby är några av ämnena som tas upp på dagens ledarsidor.

”Var inte så sur, Stefan Löfven”, skriver ledarskribenten Eva Franchell i Aftonbladet. Trots att det råder dystra politiska tider var det inte bättre förr menar hon och drar bland annat paralleller till 1970-talets diktaturer i Europa.

Det är bortom all anständighet att människor dör i onödan i väntan på cancervård i Sverige, skriver Expressens ledarsida. För att råda bot på situationen måste sjukvården prioritera och vårdgarantier riktas mot de allvarligast sjuka, skriver tidningen på ledarplats.

SvD:s ledarskribent Jesper Sandström tar upp Girjas sameby som efter en lång rättstvist nu får ensamrätt att besluta över jakt- och fiskerättigheter. Sandström menar att den liberala linjen måste vara att motsätta sig lagstiftning grundad i etnicitet, oavsett om den försvaras av samer eller av andra nationalister.

Sydsvenskans ledarsida menar istället att det inte är mer än rätt att samebyn vann mot svenska staten. ”Den största vinnaren är kanske, trots allt, ett lite mer anständigt Sverige”, skriver man.

2 tim
Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Det brådskar att välja snabbare klimatpolitiska spår”

På tisdagen inleddes World Economic Forum som samlar världens ledare i den schweiziska staden Davos. Som väntat hamnade klimatets utmaningar högt på agendan.

”Arbetet för att bromsa klimatförändringarna går oroväckande långsamt”, skriver Sydsvenskans ledarsida. De har tagit del av en ny undersökning från PwC som visar att världens företagsledare oroar sig för den ekonomiska utvecklingen.

Men trots att en grön trend är på gång krävs det stora klimatpolitiska åtgärder för att stimulera den utvecklingen, skriver Sydsvenskan.

Carolin Dahlman på Kristianstadsbladets ledarsida skriver att Greta Thunbergs anklagelser mot tidigare generationer är grundlös.

”Näringslivets långsiktigt hållbara förslag, finansvärldens ekonomiska muskler och forskarnas påhittighet finns där. Det enda de behöver för att lugna klimatpaniken är resurser – det vill säga mer pengar och ekonomisk tillväxt”, skriver Carolin Dahlman.

Richard Böhme på Östersunds-Postens ledarsida skriver att Trumps tal i Davos snarast var att likna med en valkampanj. Han ser en ny strategi hos den ovanligt lugna amerikanska presidenten som uppvisade en betydligt mer optimistisk sida.

”Nu var udden riktad mot alla ’domedagsprofeter’ som inte ville inse att vi lever i den bästa av världar. Alla cyniker som bara hänger läpp och inte glatt blickar mot den ljusa framtiden”, skriver Richard Böhme.

Igår 16:44
Läs mer om Ledarsvepet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Avspärrning efter sprängning i Malmö. Illustrationsbild.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sprängningarna i Sverige

Endast sju dömdes för sprängdåd under 2019

Trots att antalet anmälda sprängdåd ökade kraftigt under 2019 så har endast sju personer dömts, enligt en granskning som genomförts av SR Ekot.

– Det är svårt med den tekniska bevisningen när det har sprängts. Det mesta sprängs ju bort i samband med detonationen, säger Marie Borgh, chef för det nationella bombskyddet till Ekot.

Totalt gjordes 257 anmälningar under förra året. Enligt polisen är det vanligaste motivet att skrämmas, inte att döda. Men i många fall tycks gärningsmännen vara likgiltiga för eventuella dödsfall.

– Vissa av laddningarna har varit så kraftfulla att det funnits en risk för det. Det struntar man uppenbarligen i, säger Marie Borgh.

2 tim
Sprängda adressen på Östermalm.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sprängning på Östermalm kopplas till knarkcentral

Delar av det bostadshus på Östermalm i Stockholm som utsattes för en explosion i förra veckan har använts som knarkcentral där kunder bland annat kunde köpa kokain och cannabis, enligt uppgifter till Expressen.

Tanken med knarkcentralen är att försvåra för polisen att skapa en beviskedja kring narkotikahandeln då försäljningen inte skedde direkt mellan säljare och köpare.

– De här personerna är proffs. Det är inte någon som odlar hemma om man säger så. Man kan köpa olika grejer, berättar en person som själv köpt narkotika på adressen för tidningen.

Polisen vill inte kommentera uppgifterna om att bostadshuset på Östermalm använts som knarkcentral.

3 tim
Läs mer om Sprängningarna i Sverige