Daniella backlund/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Regelkrånglet

Företagarna: Här är den bästa – och sämsta – myndigheten

Polismyndighetens förtroendekapital ökar hos Sveriges företagare vad gäller service och bemötande, skriver Företagarna i ett pressmeddelande.

Det är organisationens enkät Företagarnas myndighetsranking 2019 som visar det resultatet.

Skatteverket och Bolagsverket vidmakthåller sin höga position i enkäten. Anledningen uppges vara deras aktiva digitaliseringsarbete.

– Både skatteverket och Bolagsverket har gjort ett målmedvetet och avsiktligt arbete föra att underlätta företagens kontakter med deras verksamheter, särskilt på den digitala sidan, säger Helena Fond, ansvarig för regelförenklingsfrågor på Företagarna.

Men det går sämre för andra myndigheter. De fyra som får lägst omdöme i bemötande, service och förtroende är i fallande ordning Arbetsmiljöverket, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Migrationsverket.

Försäkringskassan får sitt sämsta resultat sedan mätningarna inleddes 2004. Med ett betyg på 2,2 i förtroende och 2,3 i service och bemötande (på skalan 1–5) är det en avsevärd minskning från myndighetens högsta notering på 2,9 i motsvarande undersökning 2013, står det i pressmeddelandet.

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Exportindustrin lånar febrilt för att överleva

Svensk Exportkredit, SEK, ökar nyutlåningen i skuggan av en mörk prognos om det exportberoende näringslivet, skriver DI.

Enligt Exportbaromoetern räknar sex av tio företag med en minskad orderingång närmaste året. Samtidigt planerar tre av tio att minska sin personalstyrka kommande halvår.

”Det ser riktigt illa ut, givet att 1,5 miljoner människor jobbar i exportsektorn. Slår prognoserna in får det stora konsekvenser för svensk tillväxt. Risken finns dessutom att utfallet blir ännu värre än prognoserna med tanke på att ekonomin utvecklas sämre än väntat”, säger Catharina Henriksson,  ansvarig för Exportkreditbarometern på SEK.

Under första kvartalet ökade nyutlåningen med 20 miljarder kronor, från 13,3 miljarder under under samma period i fjol, till rekordsumman 33,3 miljarder kronor i år.

Den största delen av nyutlåningen handlar om rörelsefinansiering så att bolagetn kan stärka sin likviditetsberedskap.

20 maj
Läs mer om Svenska exporten

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer