Daniella backlund/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Regelkrånglet

Företagarna: Här är den bästa – och sämsta – myndigheten

Polismyndighetens förtroendekapital ökar hos Sveriges företagare vad gäller service och bemötande, skriver Företagarna i ett pressmeddelande.

Det är organisationens enkät Företagarnas myndighetsranking 2019 som visar det resultatet.

Skatteverket och Bolagsverket vidmakthåller sin höga position i enkäten. Anledningen uppges vara deras aktiva digitaliseringsarbete.

– Både skatteverket och Bolagsverket har gjort ett målmedvetet och avsiktligt arbete föra att underlätta företagens kontakter med deras verksamheter, särskilt på den digitala sidan, säger Helena Fond, ansvarig för regelförenklingsfrågor på Företagarna.

Men det går sämre för andra myndigheter. De fyra som får lägst omdöme i bemötande, service och förtroende är i fallande ordning Arbetsmiljöverket, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Migrationsverket.

Försäkringskassan får sitt sämsta resultat sedan mätningarna inleddes 2004. Med ett betyg på 2,2 i förtroende och 2,3 i service och bemötande (på skalan 1–5) är det en avsevärd minskning från myndighetens högsta notering på 2,9 i motsvarande undersökning 2013, står det i pressmeddelandet.

Toppnyheter

Kinesisk smittskyddspersonal. Xiong Qi / TT NYHETSBYRÅN
Sjukdomsutbrottet i Kina

Nytt virusfall i USA – kvinna i 60-årsåldern smittad

Ett andra fall av det nya kinesiska coronaviruset har bekräftats i USA, rapporterar amerikanska medier. Den smittade är en kvinna i 60-årsåldern i Chicago som reste till Kina i december och kom hem 13 januari.

Den första drabbade i USA var en man i 30-årsåldern som nu uppges på väg att friskna till, men är kvar på sjukhus.

De amerikanska smittskyddsmyndigheterna vidtar nu kraftfulla åtgärder för att förhindra en omfattande smitta.

Samtidigt meddelar Storbritannien att samtliga fjorton britter som misstänktes ha smittats inte visades sig ha drabbats av viruset.

6 tim
Anders Tegnell. CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Epidemiolog: "Viruset mindre farligt än sars"

Nya coronaviruset verkar vara mindre farligt än både sars och mers. Det säger statsepidemiologen Anders Tegnell, avdelningschef för Analys vid Folkhälsomyndigheten, till TT.

– Visst är det personer som dör, men i jämförelse med antalet exponerade är det förhållandevis få, om man jämför med sars och mers, säger han.

Tegnell menar att de som dött verkar ha varit väldigt sjuka redan innan de smittats av viruset. Han säger också att svenska sjukvården har god beredskap om coronaviruset når Sverige.

Idag 09:20
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer