TT
Företagsklimatet i Sverige

Företagare till regeringen: Ni förstår inte vad vi gör

Bolunds uppmaning till företagen att bygga upp buffertar fick Företagarsverige att ilska till. Utspelet var bara ett i raden av övertramp och nu biter inga ursäkter längre, menar förtvivlade företagare. ”Det är ju faktiskt våra liv, våra känslor som de kliver på”, säger Stina Porsgaard, vd för anrika Västerviks Stadshotell.

I förra veckan sa finansmarknadsminister Per Bolund att han kunde tänka sig att ställa buffertkrav på företagare så att de är mer förberedda för kommande kriser. Uttalandet väckte en kritikstorm där såväl opposition som näringsliv ilsknade till. Bolund tvingades backa och be om ursäkt. Men trots detta råder stor osäkerhet bland företagare som menar att politiker inte vet vilken verklighet som företagare befinner sig i.

Bolunds uttalande var bara ett i raden av exempel där politiker har trampat i klaveret, menar företagare.

Henric Petersson driver modebutikerna Blu di Blu och Lindgrens i Örebro. Han berättar att hans butiker har tappat 75-80 procent av kundflödet. Minskningen kom plötsligt, i mitten av mars, något han beskriver som att ”dra ner rullgardinen”. För att företag inom handeln ska kunna skaffa en buffert krävs det rejäla skattesänkningar, menar han.

– Man måste ha större svängrum som företagare och större möjligheter till en hyfsad avkastning. Arbetsgivaravgifterna måste sänkas kraftigt. Även vinstskatterna, om man som företagare har möjlighet att ta utdelning, måste vara lägre, säger han.

Idéer om buffertkrav och dylikt bidrar bara till att få väljer att investera i branscher med små marginaler, som exempelvis detaljhandeln.

– Den bank som vill låna ut pengar till personer som vill köpa eller starta en butik finns nog inte i dag.

Skev bild av företagare

Henric Petersson återkommer till att synen på företagande och företagare ofta är skev. Många, inte minst politiker, har fortfarande uppfattningen om att företagare ”skor sig”. Detta var något han märkte av när det blev möjligt med korttidspermittering av medarbetare.

Det är lite den generella bilden jag har, framförallt från politikerhåll, att de tror att företagare täljer guld.

– I det första krispaketet fick man inte permittera sig själv som egenföretagare. Då sades det att det var upplagt för fusk för då ”jobbar ju alla företagare trots att de får ersättning från staten”. Det är lite den generella bilden jag har, framförallt från politikerhåll, att de tror att företagare täljer guld.

Jimmy Nyberg, vd för familjeföretaget TräTeam Bröderna Nyberg i Kramfors, berättar att hans företag, som sysslar med träförädling, har påverkats kraftigt av de stängda gränserna runtom i Europa efter coronakrisen. Likt Henric Petersson säger Jimmy Nyberg att förståelsen för företagens förutsättningar bland politiker är låg.

– De konkreta åtgärderna som vi har kunnat använda är möjligheten till korttidspermittering och sänkta arbetsgivaravgifter. I övrigt har de flesta förslag varit finansiella lösningar till dyr ränta, säger han och tillägger:

– Det hade varit mycket effektivare med fler massiva åtgärder som inte är lånebaserade utan hade gått rakt ut till företag som har problem och gett snabb kärnfull effekt, säger han.

Ställs inte krav på politiker

Christina Skoog driver Kust Hotell & Spa i Piteå, där samtlig personal inom hotell och restaurang har blivit korttidspermitterad, samt äger fastigheterna Skoogs Fastigheter AB. Hon anser att politiker ofta inte förstår att företagare ofta har små marginaler.

– Det ställs inte lika många krav på politiker, som ju också måste förbereda sig inför kriser.

Christina Skoog säger att hon hade velat att regeringen i stället hade riktat in sig på åtgärder som har sin utgångspunkt i hur mycket omsättning ett företag har förlorat i samband med coronakrisen, eller att de fasta kostnaderna hade minskats ytterligare. Hon hade även velat begränsa stöden, när det kommer till hyresnedsättning, till de värst drabbade branscherna. Som fastighetsägare tycker hon att reglerna är otydliga på den punkten.

Inte så glamoröst som folk verkar tro

Vad gäller allmänhetens syn på företagande säger Christina Skoog att många tror att det är enklare och glamorösare än vad det egentligen är.

– Många gånger är den allmänna uppfattningen att som egenföretagare ”behöver du aldrig fråga när du ska ha semester” eller ” du kanske inte tar ut så mycket i lön, men då tar du det i utdelning i stället”. Många tror att det alltid går bra. Men så är ju inte verkligheten, säger hon och fortsätter:

– Att vara företagare är inte ett jobb utan ett sätt att leva, 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året. Så visst kan jag välja semester, men det valet gör jag utifrån när det passar min verksamhet och kanske inte när jag helst vill ha det. Jag blir ju inte heller företagare för att jag gillar att vara ledig utan för att jag tycker om att driva, utveckla och förbättra verksamheter.

”Våra liv de kliver på”

Förutom Per Bolunds klavertramp har till exempel Magdalena Andersson öppnat för ett ökat statligt ägande i krisande bolag och enligt Centerpartiet bromsar nu Socialdemokraterna ökade direktstöd till företagen, trots påtryckningar från andra partier, näringsliv och ekonomer. Snart kan det vara försent att rädda företagen på riktigt, menar Stina Porsgaard, vd för anrika Västerviks Stadshotell.

– Det är ju faktiskt våra liv, våra känslor som de kliver på, säger hon.

Vet de ens hur ett företag fungerar?

Stina Porsgaard tillhör de företagare som har reagerat starkt på Per Bolunds uttalande om att företagen i landet har ”svag motståndskraft” mot kriser och att de borde ha byggt en ekonomisk buffert. Och även om han backat så tyder det på något att sånt sipprar ut, menar hon.

– Vet de ens hur ett företag fungerar? Januari, februari är våra sämsta månader under året och vi såg fram mot ökande bokningar och var precis på väg att satsa inför kommande sommarsäsong. Då kom krisen.

Vid sidan av vd-jobbet har hon även styrelseuppdrag i Best Western där hotellet ingår och i branschorganisationen Visita, och hon har ofta deltagit i diskussioner om företagens betydelse för samhällsekonomin.

– Jag kan se att också många människor har svårt att förstå det sammanhanget, varifrån det offentliga får sina pengar, att det är vi i näringslivet som bidrar. Det är emellanåt mycket frustrerande.

Utan företag inga skatteintäkter

2019 betalade svenska företag 143 miljarder kronor i bara bolagsskatt. Och totalt betalade arbetsgivare 215 miljarder i allmän löneavgift. Att då i debatten tala om att näringslivet är ute efter skattebetalarnas pengar när de behöver krishjälp innebär att man inte riktigt förstår näringslivets avgörande roll för att skatteintäkterna ska rulla in i statskassan, menar företagarna som fPlus talat med.

Den allmänna meningen verkar vara att nu kommer vi i näringslivet springande och gnäller om att vi vill ha hjälp av samhället. Men samhället, det allmänna, hade ju inte varit vad det är om vi inte funnits och bidragit.

Politikerna om några borde förstå detta, och öppna plånboken, menar Anton Svensson, som driver verkstadsföretaget Ewes AB, en underleverantör till processindustrin av bland annat stålfjädrar.

– Vi lever i den verkliga världen, långt från den drömvärld som en del svenska politiker befinner sig i. Jag tar gärna en pratstund med Per Bolund och berättar hur det är att driva företag, säger han.

Bättre på lokal nivå

Förståelsen för företagandets villkor och betydelse har betydligt större gehör hos de lokala politikerna inne i Värnamo. Fattas bara när företaget är verksamt i klassisk småländsk företagarbyggd. Men när blicken höjs, mot storstad, mot media och politiken på riksplanet, är bilden inte lika ljus. Alldeles för få reflekterar över vad företagande egentligen är, menar Anton Svensson.

– Den allmänna meningen verkar vara att nu kommer vi i näringslivet springande och gnäller om att vi vill ha hjälp av samhället. Men samhället, det allmänna, hade ju inte varit vad det är om vi inte funnits och bidragit. Men den diskussionen hörs inte av. Tvärtom beskylls vi för att ta ut ”övervinster” men är det någon som kan berätta för mig vad en övervinst är? Det är marknaden som avgör förutsättningarna och går ett företag bra gör det vinst och det måste det få lov att göra.

Dags att vända utvecklingen

Att vända den inställningen, att på allvar visa näringslivets och företagens roll i samhällsekonomin, är ”en kamp” som pågår varje dag, menar Anton Svensson.

– Det bästa vi kan göra är att vi krokar arm i det arbetet. Om alla parter på arbetsmarknaden kan visa på vad den positiva kraft som ligger i näringslivet kan åstadkomma och åstadkommer, då kanske vi slipper sådan där gammal vänsterretorik mot företagandet som hörts den senaste tiden.

Toppnyheter

Arkivbild: Spaniens premiärminister Pedro Sanchez Ludovic Marin / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Nytt område isoleras i Spanien: Får inte slappna av

För andra dagen i rad inför Spanien restriktioner i ett område på grund av virusutbrott. Den här gången är det 70 000 invånare vid staden La Mariña i Galicien som förbjuds att lämna området och att samlas fler än 10 personer samtidigt.

– I nuläget har vi 106 positiva fall, vilket är en ökning från gårdagens 21 fall, säger Jesús Vázquez vid de lokala hälsovårdsmyndigheterna enligt AFP. Enligt Vázquez är det nödvändigt att skärpa restriktionerna för att isolera invånarna från möjligheten till en exponentiell tillväxt av viruset.

– Vilket är vad som brukar hända när det blir samhällsspridning.

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez uppmanade på söndagen sina landsmän att inte slappna av, samtidigt som han manade till lugn, rapporterar Reuters.

– Att vi upptäckt fallen tidigt visar att sjukvården är bättre förberedd än i mars

I går kom beskedet att omkring 200 000 människor i ett område i Katalonien skulle isoleras från omvärlden.

Igår 15:53
Arkivbild: Wuhans virologiska institut HECTOR RETAMAL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ex-spionchef tror att viruset kom från kinesiskt lab

Teorin att det nya coronaviruset, sars-cov-2, härstammar från ett laboratorium i Wuhan får inte avfärdas som en konspirationsteori. Det säger Richard Dearlove, tidigare chef för den brittiska underrättelsetjänsten MI6 till Sky News.

Dearlove säger att han tror att viruset skapats på laboratoriet, och sedan spritts av misstag, och han menar att frågan måste diskuteras öppet inom forskningssamhället.

– Jag säger inget annat än att det var följderna av en olycka, säger han.

De allra flesta inom forskarvärlden, såväl som den brittiska och amerikanska underrättelsetjänsten, menar att viruset inte är tillverkat av människor, skriver Sky News.

Igår 15:03
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Mikko Lehtimäki / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Friskolor uppmanas publicera betygsstatistik

Friskolornas Riksförbund uppmanar sina medlemmar att själva publicera statistik om betyg och annat som kan vara av värde för allmänheten.

Uppmaningen är en följd av en dom där kammarrätten slog fast att vissa elevuppgifter gällande friskolor är affärshemligheter och inte ska offentliggöras. Domen ledde i sin tur till att Skolverket från och med i höst inte publicerar statistik om några skolor – varken fristående eller kommunala. Huvudmän måste behandlas lika, motiverade Skolverket.

Men nu råder alltså Friskolornas Riksförbund till publicering på eget initiativ och i egen kanal. Förbundet beskriver situationen som olycklig. "Det informationsglapp som blir resultatet av detta kan till viss del överbryggas genom att friskolehuvudmännen själva publicerar sin statistik på hemsidan", bloggar förbundets vd Ulla Hamilton ,

Kammarrättsdomen, som gav stöd åt en ny policy hos SCB, har inte mottagits positivt i skolsektorn och utbildningsdepartementet förbereder författningsändringar så att skolstatistiken kan göras offentlig igen.

30 jun
Mikko Lehtimäki / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skolverket stoppar skolstatistik – ”Olyckligt”

Skolverket slutar att publicera statistik om enskilda skolor efter en omtolkning av SCB, rapporterar Ekot. Det är olyckligt, anser Friskolornas Riksförbund.

”De som hävdar att friskolorna har drivit på för att SCB ska fatta detta beslut har helt fel”, skriver Ulla Hamilton, vd för Friskolornas Riksförbund, på Friskolebloggen.

Från och med september kommer Skolverket bara att publicera statistik på riksnivå, rapporterar Ekot. För många föräldrar är statistiken om enskilda skolor viktig eftersom det ger ett bra underlag i valet av skola.

Bakgrunden till Skolverkets bedömning är en juridisk process som slutade med en dom att uppgifter om friskolors elevsammansättning och betyg inte ska lämnas ut eftersom de anses vara affärshemligheter.

Domen är mycket olycklig, anser Friskolornas Riksförbund.

”Dessvärre har SCB:s tolkning bekräftats av Kammarrätten vilken gör att den gäller. För Skolverkets del får detta stora konsekvenser eftersom all den skolstatistik som de publicerar kommer via SCB och därmed påverkas av SCB:s förändrade sekretessbedömning”, skriver Ulla Hamilton som nu hoppas att frågan ska lösas inom kort.

Regeringen har i förra veckan gett Skolverket och SCB i uppdrag att se över statistiken så att den inte bryter mot sekretesslagstiftningen.

26 jun
Läs mer om Läget i svenska skolan

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Trump/Demonstrationer inför talet vid Mount Rushmore TT
Amerikanska valet 2020

Analyser: ”42 minuter mörkt och splittrande tal”

I sitt nationaldagstal sa Donald Trump att 99 procent av covidfallen i USA är ”helt ofarliga”. Uttalandet, som saknar belägg, är presidentens senaste försök att tona ner hotet från coronaviruset, skriver CNN:s Maeve Reston i en analys. För att distrahera går Trump allt längre i sin kritik av protesterna som skakar landet, konstaterar hon.

Även NY Times Annie Karni och Maggie Haberman skriver i en artikel att Trump fokuserar på ”kulturkrig” i stället för coronavirusets spridning – detta för att mobilisera vita anhängare i slutet av sin första mandatperiod.

Att Trumps tal var allt annat än enande lyfts också fram av Washington Posts David Nakamura. I en analys kallar han det 42 minuter långa talet för ”mörkt och splittrande”. Presidenten gör inte längre någon hemlighet av att han inte stöttar de miljoner människor som på ett fredligt sätt kräver reformer för social rättvisa, enligt Nakamura.

”Det är inte längre invandrare eller omvärlden som är hotet. Det är andra amerikaner”, skriver han.

Igår 13:35
Läs mer om Amerikanska valet 2020