TT
Företagsklimatet i Sverige

Företagare rasar: Regeringen pekar ut oss som fuskare

Justitieminister Morgan Johanssons senaste hopblandning av kriminella nätverk med vanliga företagare rör upp känslor i näringslivet. ”Det tycker jag är på gränsen till osmakligt”, säger företagaren Sven-Olof Gudmundsson.

Företagen rasar mot justitieministern Morgan Johanssons (S) senaste utspel mot företagare i sitt arbete att stoppa fiffel i coronakrisen. På en pressträff på morgonen sa justitieministern i breda ordalag hur han vill sätta dit både kriminella nätverk som fuskar med permitteringar och företag som ger utdelningar till aktieägarna.

– Det är klart att det behövs kontroller mot företag som fuskar. Men att i dessa tider nämna kriminella nätverk tillsammans med vanliga företagare är att dra alla företagare över en kam. Det tycker jag är på gränsen till osmakligt, säger Sven-Olof Gudmundsson, ägare av Sannarps Bensin & Butik i Halmstad.

Möjligen kan regeringen ha resonerat att utspelet ska fungera som någon form av avskräckande metod. Men det är inget snyggt sätt att hantera det, anser han.

– Det är helt fel sätt att skrämmas på. Det skapar oro hos alla de som jobbar och kämpar för att företagen och familjen ska överleva. Man bedöms vara en brottsling bara för att man är företagare. Det är ingen skön känsla. Vi borde i stället fokusera på hur företagen ska fortsätta fungera, betala skatt och stävja arbetslösheten.

Man bedöms vara en brottsling bara för att man är företagare. Det är ingen skön känsla.

När Morgan Johansson ifrågasätts i presskonferensen för att dra alla över en kam, svarar han att ”det som är omoraliskt behöver inte vara olagligt men det är likväl omoraliskt”. Men det är två frågor som inte hör ihop med varandra, anser Gudmundsson.

– Moraliska tankar om aktieutdelningar hör inte hemma i det här sammanhanget. Det hör hemma i en vidare debatt om vad som är moraliskt rätt eller inte. Och det gäller inte bara företagen utan också politiker och andra delar av samhället. Företag handlar utefter det regelverk som finns. De som inte gör det är fifflare och det är de som behöver stävjas.

Morgan Johanssons utspel är bara ett i raden den senaste tiden som har retat upp företagarna. Tidigare har Per Bolund varit i blåsväder för sitt uttalande om krav på buffertar för företagare så att de är mer förberedda för kriser och Magdalena Andersson har vid flera tillfällen öppnat för ett ökat statligt ägande i krisande bolag. Nu börjar landets företagare tappa tålamodet.

”Jobbar hårt för att överleva”

Susanne Andersson Pripp, som själv har fått stänga ett av sina två hotell i Östersund och också permitterat större delar av sin personal, menar att det är bra att de som fuskar blir straffade. Men hon understryker att det är få som faktiskt fuskar.

– Jag har så svårt med synen många har om företagare som fuskare. De allra flesta vill göra rätt och jobbar hårt för att både överleva och följa alla krångliga regler.

Hon menar att det är många nya regler som har tillkommit genom krisstöden.

– Då är det inte helt lätt att göra rätt. Men att utgå från att alla fuskar och inte tvärtom utgå från att alla försöker göra rätt – det stör jag mig på.

Susanne Andersson Pripp tycker att det är underligt att regeringens utredning också handlar om aktieutdelningar.

– Som småföretagare inom besöksnäringen kommer jag inte att kunna få någon utdelning alls under 2020. Då blir det lite märkligt att från politiskt håll slå på stora trumman kring aktieutdelningar kombinerat med krisstöd. Vi slåss för att över huvud taget överleva.

Har gott samvete

Dan Johansson är vd och delägare på Linde maskiner, en underleverantör till fordonsindustrin som har drabbats hårt av krisen. Tack vare bland annat permitteringsstöd har Linde maskiner överlevt så här långt och Dan Johansson är tacksam.

– Jag är skattebetalare och tycker att jag betalar mycket skatt, så jag vill inte att några skattepengar ska gå till olagligheter. Men utan hjälpen från staten hade vi med stor sannolikhet fått begära oss i konkurs, säger han.

Han betonar att Linde maskiner är beroende av det statliga stödet för att överleva. Vad det gäller aktieutdelningar var det inte aktuellt ens innan krisen.

– Jag, min bror och en kille till har ägt aktier i det här bolaget i tio år. Vi har inte tagit ut en krona under hela den här tiden, för vi har inte kunnat, utan vi har istället fått tillföra pengar, för det är små marginaler i fordonsbranschen.

Många upplever att företagare bli misstänkliggjorda. Hur ser du på det?
– Jag känner mig inte misstänkliggjord, för jag har gott samvete och skäms inte ett dugg för de pengar som vi får av staten. Och jag förutsätter att majoriteten av alla bolag som har begärt stöd behöver dem för att överleva en exceptionell situation.

Toppnyheter

Arkivbild: Spaniens premiärminister Pedro Sanchez Ludovic Marin / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Nytt område isoleras i Spanien: Får inte slappna av

För andra dagen i rad inför Spanien restriktioner i ett område på grund av virusutbrott. Den här gången är det 70 000 invånare vid staden La Mariña i Galicien som förbjuds att lämna området och att samlas fler än 10 personer samtidigt.

– I nuläget har vi 106 positiva fall, vilket är en ökning från gårdagens 21 fall, säger Jesús Vázquez vid de lokala hälsovårdsmyndigheterna enligt AFP. Enligt Vázquez är det nödvändigt att skärpa restriktionerna för att isolera invånarna från möjligheten till en exponentiell tillväxt av viruset.

– Vilket är vad som brukar hända när det blir samhällsspridning.

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez uppmanade på söndagen sina landsmän att inte slappna av, samtidigt som han manade till lugn, rapporterar Reuters.

– Att vi upptäckt fallen tidigt visar att sjukvården är bättre förberedd än i mars

I går kom beskedet att omkring 200 000 människor i ett område i Katalonien skulle isoleras från omvärlden.

Igår 15:53
Arkivbild: Wuhans virologiska institut HECTOR RETAMAL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ex-spionchef tror att viruset kom från kinesiskt lab

Teorin att det nya coronaviruset, sars-cov-2, härstammar från ett laboratorium i Wuhan får inte avfärdas som en konspirationsteori. Det säger Richard Dearlove, tidigare chef för den brittiska underrättelsetjänsten MI6 till Sky News.

Dearlove säger att han tror att viruset skapats på laboratoriet, och sedan spritts av misstag, och han menar att frågan måste diskuteras öppet inom forskningssamhället.

– Jag säger inget annat än att det var följderna av en olycka, säger han.

De allra flesta inom forskarvärlden, såväl som den brittiska och amerikanska underrättelsetjänsten, menar att viruset inte är tillverkat av människor, skriver Sky News.

Igår 15:03
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Mikko Lehtimäki / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Friskolor uppmanas publicera betygsstatistik

Friskolornas Riksförbund uppmanar sina medlemmar att själva publicera statistik om betyg och annat som kan vara av värde för allmänheten.

Uppmaningen är en följd av en dom där kammarrätten slog fast att vissa elevuppgifter gällande friskolor är affärshemligheter och inte ska offentliggöras. Domen ledde i sin tur till att Skolverket från och med i höst inte publicerar statistik om några skolor – varken fristående eller kommunala. Huvudmän måste behandlas lika, motiverade Skolverket.

Men nu råder alltså Friskolornas Riksförbund till publicering på eget initiativ och i egen kanal. Förbundet beskriver situationen som olycklig. "Det informationsglapp som blir resultatet av detta kan till viss del överbryggas genom att friskolehuvudmännen själva publicerar sin statistik på hemsidan", bloggar förbundets vd Ulla Hamilton ,

Kammarrättsdomen, som gav stöd åt en ny policy hos SCB, har inte mottagits positivt i skolsektorn och utbildningsdepartementet förbereder författningsändringar så att skolstatistiken kan göras offentlig igen.

30 jun
Mikko Lehtimäki / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skolverket stoppar skolstatistik – ”Olyckligt”

Skolverket slutar att publicera statistik om enskilda skolor efter en omtolkning av SCB, rapporterar Ekot. Det är olyckligt, anser Friskolornas Riksförbund.

”De som hävdar att friskolorna har drivit på för att SCB ska fatta detta beslut har helt fel”, skriver Ulla Hamilton, vd för Friskolornas Riksförbund, på Friskolebloggen.

Från och med september kommer Skolverket bara att publicera statistik på riksnivå, rapporterar Ekot. För många föräldrar är statistiken om enskilda skolor viktig eftersom det ger ett bra underlag i valet av skola.

Bakgrunden till Skolverkets bedömning är en juridisk process som slutade med en dom att uppgifter om friskolors elevsammansättning och betyg inte ska lämnas ut eftersom de anses vara affärshemligheter.

Domen är mycket olycklig, anser Friskolornas Riksförbund.

”Dessvärre har SCB:s tolkning bekräftats av Kammarrätten vilken gör att den gäller. För Skolverkets del får detta stora konsekvenser eftersom all den skolstatistik som de publicerar kommer via SCB och därmed påverkas av SCB:s förändrade sekretessbedömning”, skriver Ulla Hamilton som nu hoppas att frågan ska lösas inom kort.

Regeringen har i förra veckan gett Skolverket och SCB i uppdrag att se över statistiken så att den inte bryter mot sekretesslagstiftningen.

26 jun
Läs mer om Läget i svenska skolan

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Trump/Demonstrationer inför talet vid Mount Rushmore TT
Amerikanska valet 2020

Analyser: ”42 minuter mörkt och splittrande tal”

I sitt nationaldagstal sa Donald Trump att 99 procent av covidfallen i USA är ”helt ofarliga”. Uttalandet, som saknar belägg, är presidentens senaste försök att tona ner hotet från coronaviruset, skriver CNN:s Maeve Reston i en analys. För att distrahera går Trump allt längre i sin kritik av protesterna som skakar landet, konstaterar hon.

Även NY Times Annie Karni och Maggie Haberman skriver i en artikel att Trump fokuserar på ”kulturkrig” i stället för coronavirusets spridning – detta för att mobilisera vita anhängare i slutet av sin första mandatperiod.

Att Trumps tal var allt annat än enande lyfts också fram av Washington Posts David Nakamura. I en analys kallar han det 42 minuter långa talet för ”mörkt och splittrande”. Presidenten gör inte längre någon hemlighet av att han inte stöttar de miljoner människor som på ett fredligt sätt kräver reformer för social rättvisa, enligt Nakamura.

”Det är inte längre invandrare eller omvärlden som är hotet. Det är andra amerikaner”, skriver han.

Igår 13:35
Läs mer om Amerikanska valet 2020