SÖREN ANDERSSON / SÖREN ANDERSSON
Coronavirusets spridning – Sverige

Företagare mitt i krisen: ”Pengarna brinner upp”

Eventföretagen går på knäna i takt med att flera evenemang ställs in runtom i landet. Och regeringens krispaket är för långsamt för att förhindra en potentiell konkursvåg. ”Alla våra jobb har avbokats fram till september”, säger företagaren Per Virving till Arbetsmarknadsnytt.

På grund av den akuta smittorisken med corona ställs evenemang in på löpande band i hela Sverige. Från Bergmanveckan på Fårö till Swim Open i Stockholm. Det innebär ett enormt bakslag för alla de företag som levererar olika typer av evenemangsutrustning.

En av dem som påverkas är Per Virving, vd för Scenteknik AVL, som levererar ljud-, ljus- och bildlösningar till bland annat företagskonferenser.

– Det här slår hårt på vår verksamhet, säger Per Virving.

Den första avbokningen kom redan i mitten av februari då Mobile World Congress i Barcelona ställdes in. Därefter började fler avbokningar komma in varje vecka. Den stora smällen kom när regeringen stoppade sammankomster med fler än 500 personer.

– Nu har vi i princip alla våra jobb avbokats fram till september. Ett annat problem är att våra kunder har långa ledtider för att producera ett evenemang. Det är ofta minst 4–6 månader och därför påverkas vår planering för långt tid fram över, säger han.

Några få bokningar i oktober

I det närmaste finns det några få bokningar i oktober. Men i och med den ständiga ovissheten kan det snabbt komma att ändras.

– Jag börjar bli riktigt orolig. Om det här fortsätter i tre, fyra veckor så kommer jobben också att vara i fara, säger Per Virving.

Krisen har redan haft förödande konsekvenser för företaget. Med en normal omsättning på 33 miljoner kronor om året, räknar Per Virving nu på att närmare hälften kommer att försvinna på grund av corona.

– Så som det ser ut nu räknar vi med en förlust på 5–6 miljoner kronor i år. Redan nu kan jag räkna med att vi har tappat 10–12 miljoner i omsättning. Det kommer att sätta oss tillbaka tio år rent ekonomiskt, säger han.

I krisens tecken försöker alla på Scenteknik samla krafter för att mildra situationen.

– Jag hade en anställd som tillfälligt kunde gå tillbaka till sitt förra jobb. Sen hade vi en annan som kunde tidigarelägga sin pappaledighet. Och nu när vi inte har några projekt kvar försöker vi utveckla vår verksamhet, som att hålla i utbildningar och att rensa upp och effektivisera lagret. Men vi kan inte hålla på hur länge som helst. När vi städat och inventerat lagret färdigt och istället börjar linda kablar i snygga kransar, ställa högtalare i perfekta rader och kamma mattfransar så börjar pengarna brinna upp.

Toppnyheter

Temporär intensivvårdplats på fältsjukhust i Älvsjö. JONATHAN NACKSTRAND / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

227 nya konstaterade fall i Stockholm – 85 på intensiv

Ytterligare 227 personer har under det senaste dygnet konstaterats vara smittade med coronaviruset i Stockholm, uppger Region Stockholm i ett pressmeddelande. Totalt är 1 583 personer konstaterat smittade i regionen.

85 patienter får intensivvård och ytterligare 410 patienter får annan vård på sjukhus. Totalt har 8 000 personer testats i regionen.

Tidigare i dag meddelades att ytterligare tre personer i Region Stockholm har dött, rapporterar P4 Stockholm.

Igår 16:11
Skidåkare i Åre. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Läkare vädjar inför påsken: Kom inte till fjällen

Åtta läkare i ledande positioner Region Jämtland-Härjedalen vädjar till människor att inte åka till fjällen i påsk, i en debattartikel i ÖP. De skriver att sjukvården i regionen helt enkelt inte är anpassad för den extra belastning som turister innebär.

Bo Friberg, överläkare på Östersunds sjukhus, säger till SvD att regionen ligger ungefär två veckor efter Stockholm när det gäller smittan och han räknar med att situationen i påsk kommer vara rejält ansträngd även utan skidturister.

– Vi kommer ha ett extremt ansträngt läge, säger Bo Friberg.

Igår 17:26
På fältsjukhuset i Älvsjö byggs extra intensivvårdsplatser. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Blixtomskolningar i vården: ”Vill hjälpa till om jag kan”

Just nu expressutbildas sjukvårdspersonal för att bemanna de många extra intensivvårdplatserna i Stockholm, rapporterar SVT Nyheter. Både läkare och sjuksköterskor har anmält sig frivilligt för att kunna bidra.

– Kan jag hjälpa till så vill jag göra det, säger sjuksköterskan Mina Olsson, en av deltagarna.

En annan som anmält intresse för att rycka in och hjälpa till om det behövs är artisten Anna Bergendahl, som kom trea i årets Melodifestival. Hon utbildar sig just nu till läkare.

– Jag såg en notis om det och det var självklart. Det var någon läkarstudent som sa att man gjorde det på reflex, sa hon när hon gästade Nyhetsmorgon i TV4.

Igår 19:53
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Sjukvårdare i New York/Donald Trump. TT
Coronavirusets spridning – globalt

Donald Trump överväger att tvinga New York i karantän

USA:s president Donald Trump överväger att tvinga delar av delstaterna New York och New Jersey att sättas i karantän, enligt Bloomberg.

– Det kan röra sig om en kortare karantän på två veckor i New York, New Jersey och Connecticut, säger presidenten.

Delstatens guvernör Andrew Cuomo säger dock att han och Trump inte diskuterat karantän, skriver AFP.

– Jag vet inte om det skulle gå att genomföra rent legalt. Och ur medicinsk synpunkt vet jag inte vad man skulle uppnå, säger Cuomo.

52 000 fall av coronaviruset har konstaterats i New York och över 700 personer har dött.

Igår 16:51
Jair Bolsonaro. Andre Borges / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Krisen kan sluta med riksrätt för Bolsonaro

Brasiliens president Jair Bolsonaro fortsätter hävda att coronavirusets farlighet är överdrivet – samtidigt som han vet att det är de gamla som löper störst risk att dö. Bolsonaro vill helt enkelt undvika en ekonomisk kris, som i sin tur skulle skada hans chanser att bli återvald. Det skriver Henrik Brandão Jönsson i DN.

SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler är inne på samma spår, att Bolsonaros motvilja att införa tuffa åtgärder först och främst handlar om ekonomi. ”Han har lovat sina väljare att lyfta Brasilien ekonomiskt och göra landet till en global stormakt”, skriver han.

I värsta fall skulle coronakrisen kunna leda till att Bolsonaro avsätts i en riksrättsprocess. I Brasilien är riksrätten politisk – och kan bli verklighet om presidenten förlorar sitt parlamentariska stöd. ”Två av Brasiliens fyra senaste presidenter har avsatts i förtid genom riksrätt”, konstaterar Feiler.

Igår 19:52
Helsingfors, arkivbild/Statsminister Sanna Marin TT
undefined

Helsingforsregion isoleras – polis vaktar gränsen

Landskapet Nyland, där Helsingfors ingår, har isolerats från övriga Finland i ett försök att hindra spridningen av coronaviruset. En åtgärd som saknar motstycke i fredstid, skriver finska public servicebolaget Yle.

Fritidsresor förbjuds och man får bara röra sig över gränsen om det är nödvändigt.

Hundratals poliser har kommenderats ut för att sätta upp kontrollplatser vid större vägar. Poliser, militär personal och uppemot 750 värnpliktiga kommer att hjälpa till vid avspärrningar för att se att inga obehöriga passerar gränsen, skriver nyhetsbyrån STT enligt TT.

Landskapsgränsen kommer att vara stängd fram till och med den 19 april.

Igår 04:26
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt