Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
Storbritanniens framtid

Företag oroas över Corbyns löntagarfonder

I ett Storbritannien dominerat av brexit-debatten har flera av Labourledaren Jeremy Corbyns förslag hamnat i skymundan. Hur ska brittiska företag agera i ett läge där det ena alternativet innebär en hård brexit och det andra löntagarfonder?

Att Tony Blair och Jeremy Corbyn tillhört samma parti kan vara svårt att greppa. Lika svårt är det att förstå hur Labour-ledaren inte lyckats få större genombrott i den brexit-kris som pågår inom Tories. Trots det pekar flera riktningar åt nyval och därmed får Corbyn en ny chans att flytta in på 10 Downing Street.
Men, undrar Financial Times i en lång genomgång, hur oroliga bör företagsledare vara över socialisten Jeremy Corbyn som premiärminister? 

Ganska, om man ska tro tidningen. Under Corbyns ledarskap försöker oppositionen inte bara ändra företagsstyrningen utan även hur brittiska företag är finansierade och ägda.
– Det bygger en modell av ekonomisk demokrati. Vi behöver titta bortom den gamla dikotomin av ägandeskap mellan privat sektor och offentliga sektor, och engagera oss i det breda utbud av alternativ som ligger däremellan, säger ekonomen James Meadway och tidigare rådgivare till parlamentsledamoten John McDonnell (Labour), till Financial Times.

Det är löntagarfonder på steroider

Redan som nytillträdd Labour-ledare efterlyste Jeremy Corbyn en debatt om välståndsskapande för att ta fram nya sätt att styra ekonomin och på det sättet tackla landets ”groteska ojämlikhet”. 

– Labour kommer alltid arbeta för att distribuera tillväxten mer rättvist. Men för att levererar det krävs det verkliga förändringar i hur ekonomin sköts, sa Jeremy Corbyn till The Guardian 2016.

Sedan dess har uppsjö av förslag presenterats från Labour-medlemmar. Förutom idéer om förstatliganden och en nationell investeringsbank , dyker ett för oss svenskar bekant förslag upp: löntagarfonder. Eller ”inkluderande ägarfonder”, som partiets ”skuggfinansminister” John McDonnell kallar dem.

Förslaget innebär att företag med fler än 250 anställda gradvis ska överföra en tiondel av aktierna till de anställa, som i sin tur ska kunna plocka ut utdelning på 500 pund.

– Det är löntagarfonder på steroider. Det är det mest omfattande omfördelningspolitiska programmet i Europa på 30-40 år, säger Henrik von Sydow, omvärldsstrateg på Carnegie Private Banking, till Dagens Industri.

Varnar för förslag som vill demokratisera ekonomin

”Labours fonder har redan skapat en liknande irritation från företagen”, skriver Financial Times i en analys, och refererar till jurister som anser att beslagtagandet av aktier utan kompensation kan räknas som olaglig expropriering vilket strider mot såväl flera internationella avtal som Världshandelsorganisationens regler. 

I en huvudledare förra året skrev The Economist att det verkligt radikala i Corbyns planer inte främst är de fiskala idéerna utan förslagen om att ”demokratisera ekonomin”.

Är Corbyn lika illa som en icke-deal? Kanske inte längre

Men kanske håller något oväntat på att hända. I ljuset av en hård brexit och bråken inom Tories, har delar av Londons finansvärld på senare tid blivit allt mindre rädd för en radikal Labourregering, skriver The Guardian.

– Vi ser magnituden av den ekonomisk skada som ett avtalslöst brexit skulle innebära som högre än de policies som föreslogs i Labours senaste manifest, säger Olivier Harvey, analytiker för Deutsche Bank i London, till tidningen.

Christian Schulz, analytiker på Citi, betonar att det knappast är så att finansvärlden gillar Corbyns planer på högre skatter, hårdare arbetsmarknadslagar eller ökade statliga utgifter. Men kanske är alternativet värre, resonerar han.

– Är Corbyn lika illa som en icke-deal? Kanske inte längre, säger han till The Telegraph.

Toppnyheter

Trump och Turkiets president Erdogan under Natomöte förra sommaren. Ludovic Marin / TT NYHETSBYRÅN
Kriget i Syrien

USA inför sanktioner och höjer ståltullar mot Turkiet

USA avbryter handelssamtalen med Turkiet efter Syrienoffensiven, meddelar president Donald Trump via Twitter. USA:s handelsdepartement kommer ”omedelbart” att avsluta förhandlingarna om handelsavtalet som är värt 100 miljarder dollar.

Dessutom höjs tullarna på turkiskt stål återigen till de 50 procent som de var innan tarifferna sänktes i maj, heter det i uttalandet.

”Jag är fullt beredd att snabbt krossa Turkiets ekonomi om turkiska ledare fortsätter den här farliga och destruktiva linjen”, skriver Trump.

USA inför också sanktioner mot tre turkiska ministrar. Det handlar om försvarsminister Hulusi Akar, inrikesminister Minister Suleyman Soyluoch energiminister Minister Fatih Donmez, skriver AFP.

Deras tillgångar i USA kommer nu att frysas och, liksom alla USA-relaterade transaktioner som rör dem.

Igår 20:05
Amerikanska styrkor i Manbij i december förra året. DELIL SOULEIMAN / AFP
undefined

Källa: USA hjälper Ryssland att etablera sig i Manbij

De amerikanska styrkorna är på väg att hastigt överge den strategiska viktiga staden Manbij i norra Syrien. Men en av de sista uppgifterna blir att hjälpa ryska trupper att etablera sig där, uppger militärkällor för Newsweek.

Enligt källan har de amerikanska trupperna, som har bättre kännedom om omgivningarna, guidat ryssarna genom farlig terräng.

– I praktiken är det en ren överlämning, om än en snabb sådan, säger källan.

Tidigare under måndagen uppgav syriska nyhetsbyrån Sana att även syriska styrkor är på plats i staden.

Igår 21:22
CHP-supportrar i Istanbul tidigare i år. Emrah Gurel / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Karaveli: ”S bör stödja den turkiska oppositionen”

Turkietkännaren Halil Karaveli anser att Socialdemokraterna i Sverige och andra delar av världen bör stödja den turkiska oppositionen. Det skriver han på DN Debatt med anledning av den turkiska offensiven i norra Syrien.

”Nu krävs en idépolitisk mobilisering för att bemöta och på sikt besegra den turkiska högernationalism som blivit ett gränsöverskridande hot”, anser han.

Karaveli menar att de turkiska socialdemokratiska partierna CHP och HDP behöver ”vägledning och ideologisk uppmuntran” från socialdemokrater.

Han skriver att den nyliberala ordningen i Turkiet de senaste fyrtio åren har gjort att ”det socialdemokratiska tänkandet förtvinat”. Enligt Karaveli kan dock S hjälpa Turkiet att bryta ”med sina konservativa, auktoritära arv”.

Igår 19:38
Läs mer om Kriget i Syrien
Elizabeth Warren. Marcio Jose Sanchez / TT NYHETSBYRÅN
Amerikanska valet 2020

Warrens stöd fortsatt störst inför sista debatten

Elizabeth Warren är fortsatt den demokratiska presidentkandidat som har det högsta väljarstödet, visar en ny opinionsmätning från Quinnipiac University.

Warren får 30 procent av stödet, en ökning med en procentenhet jämfört med en undersökning från förra veckan. Där bakom ligger Joe Biden på 27 procent. Även han ökar en procentenhet.

På tredje plats ligger Bernie Sanders som som får 11 procent, ett ras med fem procentenheter. Sanders ålder och hälsa har ifrågasatts sedan han nyligen fick en hjärtinfarkt.

Undersökningen kommer dagen före nästa stora debatt mellan kandidaterna som hålls på tisdagskvällen.

Igår 19:51
Det demokratiska startfältet i den förra debatten, som ägde rum den 12 september i Houston. David J. Phillip / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Största debatten i politiska historien väntar i morgon

Tolv demokrater gör i morgon upp i den största debatten i amerikansk politisk historia, skriver Time. Aldrig tidigare har så många kandidater stått på samma scen.

Sedan debatten i september har två politiker tillkommit: Tulsi Gabbard och Tom Steyer. För att kvalificera sig krävdes att kandidaterna samlat in donationer från minst 130 000 personer och att de fått över två procents väljarstöd i minst fyra mätningar mellan 28 juni och 1 oktober, något som både Gabbard och Steyer nu har klarat, enligt Vox.

Men frågan är om Gabbard ställer upp. Hon har hotat att bojkotta tillställningen för att ”medier försöker kapa hela valprocessen” genom att hålla debatter som är ”menade att underhålla, inte upplysa”.

Igår 04:56
Bernie Sanders och Elizabeth Warren. TT
undefined

Sanders: Hon är kapitalist in i märgen – det är inte jag

Den demokratiska presidentaspiranten Bernie Sanders avfärdar uppfattningen om att han och rivalen Elizabeth Warren i princip har identiska positioner, i en intervju med ABC News. Sanders menar att han är den enda som vill ta krafttag mot ”den styrande klassen” i USA.

– Elizabeth ser sig själv – om jag förstod citatet rätt – som kapitalist ända in i märgen. Det gör inte jag. Och skälet är att jag inte för en sekund kommer att tolerera den typ av girighet, korruption och ojämlikhet i inkomst och rikedom och allt lidande som pågår i det här landet, säger Sanders.

Han fick också frågor om sin hälsa, efter att han drabbats av en hjärtinfarkt tidigare i höst. ”Väldigt bra”, svarade Sanders när reportern frågade hur han mådde.

Både Sanders och Warren tillhör favoriterna i det demokratiska startfältet.

Igår 04:39
Läs mer om Amerikanska valet 2020

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer