TT
Företagarhjältarna under coronakrisen

Företag hjälper företag för att hålla Sverige igång

Alla vill hjälpa till. Men var finns alla? Lösningen på den frågan blev att starta en sajt där företag som vill hjälpa andra företag samlas – alla med ambitionen att hålla Sverige Igång.

En stunds gratis arbetsrättslig rådgivning för arbetsgivare som drabbats av coronakrisen. Rabatt på bokföring och redovisning, gratis rekryteringshjälp till vårdsektorn.

Hjälpsamheten företag emellan växer i takt med att krisen fördjupas. Men frågan är då var all denna generositet finns att hitta.

– Det är därför vi bestämde oss för att samla så mycket av den som vi kom åt på ett ställe.

Det säger Emil Berlin på Design och kommunikationsföretaget Hello Studio i Stockholm. De ville själva dra sitt strå till stacken och gick tidigt ut med ett erbjudande om kostnadsfri rådgivning till företag när det gäller kommunikation och PR.

– Vi publicerade erbjudandet i sociala medier men där vandrade det ner relativt snabbt ner i informationsflödet så det var inte många som upptäckte det.

Botemedlet blev att starta en hemsida, öppen för andra företag att lägga in sina erbjudandet, allt under det uppmuntrande namnet Håll Sverige Igång.

– Vi upptäckte snabbt att det finns många företagshjältar i Sverige som erbjuder stöttning inom sina expertområden till de företag som drabbats hårt av marknadssituationen.

Sajten har bara en dryg vecka på nacken men redan nu finns ett hundratal företag med som alla på ett eller annat sätt vill hjälpa andra företag. I dagsläget är de samlade under 26 olika branschrubriker, från IT och Sälj till Ekonomi och Inredning. Samtliga erbjuder antingen rabatt på ordinarie timdebitering, eller en stunds rådgivning helt utan kostnad. Bland dem finns rekryteringsföretaget Great Poeple som inte tar betalt för de verksamheter inom vårdsektorn som vill använda den digitala nätverks- och rekryteringstjänsten i jakten på nya medarbetare.

– Självklart vill vi hjälpa till i den här situationen när det på vissa håll skriks efter medarbetare och på andra håll finns dem som inte har några arbetsuppgifter, säger Gustaf Rössner på Great People.

Två företag som mötts via sajten är Studio L’Echelon, ett gym specialiserade på cykelsportare och redovisningsföretaget Siffror.

– Vi behövde hjälp att planera inför vad som kan hända lite på sikt. I dagsläget klarar vi oss, även om vi dragit ner kraftigt men behövde ett bollplank för hur vår likviditetsbudget ska se ut framöver, säger Lina Hansson på L’Echelon.

Det var en rådgivning som Caroline Ahlf kunde ställa upp med och till ett rabatterat pris.

– Vi tvekade inte att gå med i Håll Sverige Igång, det är ett helt underbart initiativ. Just nu hjälper vi också de som startat nya företag i år och som fått en tuff start på sitt företagande. De får rabatt på våra tjänster hela första året för att kunna komma igång.

Merparten av de som nu finns med på Håll Sverige Igång är konsultföretag, en bransch och olika tjänster som i sig är lätt att välja bort när ekonomin sviktar. Särskilt på den ledarnivå som Heart in Business arbetar.

– Alla lever just nu under hård press och det gör ledarskapet än mer viktigt. Det gäller bland annat att hålla delaktigheten i verksamheten igång, även om medarbetarna är utspridda, deltidspermitterade eller jobbar hemma. Vi är alla människor och behöver bli sedda och få stöd, på vilken nivå i företaget vi än befinner oss, säger AnnaPia Hellstedt som denna vecka har kostnadsfria webbseminarier vi lunchtid varje dag där den typen av frågor tas upp.

Flera av de företag fPlus talat med ser möjligheten att sajten kan komma att leva vidare även när verkligheten återgår till med normala gängor.

– Jag hoppas det. Ur allt ont kommer något gott och vi ser hela tiden hur hjärtat öppnas bland företag och människor, säger Caroline Ahlf.

Toppnyheter

Johanna Sandwall. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Socialstyrelsen: Mer grönt än rött i vår lägesbild

Trenden med minskat antal avlidna i covid-19 per dygn fortsätter, skriver TT. Dessutom ser elva av Sveriges 21 regioner en förbättring på kort sikt och nio av dem på längre sikt.

– Det är första gången vi har mer grönt än rött i vår lägesbild på kort sikt. Det står ju för någonting i alla fall, Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Enligt Socialstyrelsen innebär kort sikt 48–72 timmar, och lång sikt 10–15 dagar.

3 tim
Stefan Löfven. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M KU-anmäler Löfven: ”Felaktigt om testning”

Moderaterna KU-anmäler statsminister Stefan Löfven för att ha misslett allmänheten i en intervju i Sveriges Radio, rapporterar Aftonbladet.

I intervjun sa Löfven att det är regionerna som ansvarar för testningen av alla de fyra prioritetsgrupperna, något som M anser vara missledande.

“Statsminister Stefan Löfven (S) har i uttalanden till media misslett åhörarna till en felaktig uppfattning avseende testning för covid-19”, skriver Edward Riedl, riksdagsledamot för M, i anmälan.

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer