Arkivbilder spå stadsjeep och elbil.  TT
Storsatsningen på elfordon

Fördelar med elbilar kan slås ut av stadsjeepar

En ökad försäljning av stadsjeepar riskerar att slå ut utsläppsminskningen som elbilar kan ge. Det visar en rapport från det internationella energiorganet IEA, rapporterar Sveriges Radio.

Enligt den nya rapporten kommer den årliga globala försäljningen av elbilar att tiodubblas fram till 2030. Men de positiva miljövinsterna riskerar gå förlorade om försäljningen av stadsjeepar också fortsätter att öka.

– Stadsjeeparna kan omintetgöra fördelarna med elbilar, säger Apostolos Petropoulos, analytiker på IEA till SR.

Han menar att detta kan neutralisera utsläppsminskningen från den växande elbilsförsäljningen. Biltillverkare satsar på att möta efterfrågan på stadsjeepar med att skapa nya eldrivna bilar av den här fordonstypen. Samtidigt finns även utmaningar kopplade till elbilarna, exempelvis finns miljöproblem kopplade till brytningen av de metaller som används i bilarna.

Läs mer

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Exportindustrin lånar febrilt för att överleva

Svensk Exportkredit, SEK, ökar nyutlåningen i skuggan av en mörk prognos om det exportberoende näringslivet, skriver DI.

Enligt Exportbaromoetern räknar sex av tio företag med en minskad orderingång närmaste året. Samtidigt planerar tre av tio att minska sin personalstyrka kommande halvår.

”Det ser riktigt illa ut, givet att 1,5 miljoner människor jobbar i exportsektorn. Slår prognoserna in får det stora konsekvenser för svensk tillväxt. Risken finns dessutom att utfallet blir ännu värre än prognoserna med tanke på att ekonomin utvecklas sämre än väntat”, säger Catharina Henriksson,  ansvarig för Exportkreditbarometern på SEK.

Under första kvartalet ökade nyutlåningen med 20 miljarder kronor, från 13,3 miljarder under under samma period i fjol, till rekordsumman 33,3 miljarder kronor i år.

Den största delen av nyutlåningen handlar om rörelsefinansiering så att bolagetn kan stärka sin likviditetsberedskap.

20 maj
Läs mer om Svenska exporten

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer