Thommy Tengborg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Räntan och inflationen

För tidigt att räkna bort inflation och räntehöjning

Centralbankerna lär sitta kvar med fingret nära höjningsknappen ett tag till – trots konjunkturoron. Det spår Johanna Jeansson i en analys i Dagens Industri.

”Under 2018 kröp en rad prisindikatorer uppåt och det fick framför allt amerikanska marknadsräntor att stiga ordentligt. I spåren av den senaste konjunkturoron har ränteuppgången kommit av sig, men anas ett stigande inflationstryck lär räntorna stiga igen”, skriver hon.

Faktorer som avgör konjunktur och inflationsutsikterna 2019 är USA:s konfrontativa handelspolitik, den övermogna konjunkturen med arbetskraftsbrist på många håll och fallande priser i cykliska tillgångar som olja.

”Handelshinder kan till exempel ge stigande inflation både genom att importkostnaderna stiger och genom att konkurrensen på hemmamarknaden avtar” skriver Johanna Jeansson.

Toppnyheter

Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Rekorddystert för svenska exportföretag

Framtidstron är på rekordlåg nivå bland exportföretagen, visar Exportkreditbarometern från statliga Svensk exportkredit (SEK).

– Nu går alla parametrar nedåt, säger SEK:s vd Catrin Fransson.

Exportkreditbarometern, som mäter exportföretagens framtidstro, har kollapsat i coronakrisen. Barometern är nu nere på minus 35, enligt SEK.

Det är första noteringen på minus sedan mätningarna inleddes 2013. Och det kan jämföras med plus 25 i senast föregående mätning, som gjordes hösten 2019.

En del av underlaget till barometern – insamlat av SEK under april månad – är redan känt. Men det är först nu som barometerns framtidsutsikter finns med och totalsiffran räknats fram.

Av underlaget framgår att sex av tio svenska exportföretag räknar med minskad orderingång det kommande året. En lika stor andel, sex av tio, ser under perioden en förvärrad finansiell situation framför sig. Och över hälften räknar med en kraftigt försämrad likviditetssituation.

Vart fjärde exportföretag räknar dessutom med att minska antalet anställda i Sverige det kommande året.

– Vi har ända sedan i mars sett en kraftigt ökad efterfrågan på exportfinansiering, säger Catrin Fransson till TT.

Hon tillägger att utsikterna för exempelvis anställningsplaner ser dystrare ut på ett halvårs sikt än på tolv månaders sikt, vilket kan tolkas som att det trots allt finns ett hopp om en återhämtning senare i år.

SEK främjar svensk export genom att vid sidan av bankerna, Exportkreditnämnden och exportföretagen själva fungera som finansiär åt exportföretag, deras underleverantörer och utländska kunder. I dagsläget har SEK finansierat köpare i svenska exportaffärer i 65 länder runt om i världen.

– Det är länder i Afrika, Mellanöstern och Asien. Men också Latinamerika och en hel del i USA, även om USA har kapacitet använder de ofta den här typen av finansiering, säger Fransson

– När kapitalmarknaden inte fungerar lika bra som den brukar, vilket ofta är fallet i en sådan här kris, ökar behovet av exportfinansiering, tillägger hon.

SEK-chefen tycker att Sveriges exportindustri måste värna forskning, utveckling och sin innovativa profil när världsekonomin startar upp igen efter coronakrisen. Hon räknar med en omstart med mycket satsningar på bland annat elektrifiering och grön omställning.

– En del av styrkan i den svenska exportnäringen är ju vår innovationskraft. Det är viktigt att vi har kvar den inriktningen och konkurrenskraften när efterfrågan ökar. Nu kommer stora paket från olika länder med investeringar, och där vill vi verkligen att den svenska exportindustrin ska vara med och ta del av de investeringar som sker globalt.

Exportkreditbarometern från det statliga bolaget AB Svensk exportkredit bygger på intervjuer med omkring 200 exportföretag med en omsättning på minst 25 miljoner kronor. Barometern som nu redovisas kommer sedan den halvstatliga branschorganisationen Business Sweden så sent som i tisdags redovisat en enkät som visar att fler exportföretag känner av coronakrisen nu än i mars.

Business Sweden-enkäten, som bygger på intervjuer med företrädare för knappt 800 företag, visar samtidigt att utsikterna fyra veckor framåt inte är fullt lika dystra nu som de var tidigare.

SEK:s låneram har utökats från 125 till 200 miljarder kronor för att hantera finansieringsbehov i exportsektorn i coronakrisen. Pengarna kan användas till att ge ut både statsstödda och kommersiella krediter till svenska exportföretag.

Exportkreditnämndens (EKN) tak för kreditgarantier har samtidigt utökats till totalt 500 miljarder samtidigt som minskad självrisk hos bankerna ger företag nya och förbättrade möjligheter att låna.

2 tim
EU-kommissionens ordförande Ursula von d - / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hårt tryck mot ”sparsamma Sverige” från övriga EU

Frågorna är många inför dagens besked från EU-kommission, där man väntas presentera ett åtgärdspaket för att hantera de ekonomiska effekterna av coronakrisen.

Frankrike och Tyskland har föreslagit en återhämtningsfond på 500 miljarder euro som ska ges som bidrag till länderna. Detta har fått kritik från Sverige, Nederländerna, Danmark och Österrike – kallade ”de sparsamma fyra” – som vill att pengarna ska ges ut som lån.

EU-parlamentets talman David Sassoli uppmanade så sent som i går de fyra länderna att ge med sig.

– Jag vädjar till deras ansvarskänsla. Alla tjänar på EU:s inre marknad och de länder som gör invändningar är några av dem som har tjänat mest, sa han enligt TT.

Igår 09:28
Illustrationsbild. Nora Lorek/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mätning: Historiskt deppigt bland svenska exportbolag

Exportbolagen deppar som aldrig förr, enligt senaste Exportkreditbarometern som statliga SEK står bakom. Mätningen som gäller företagens framtidstro noterar minus 35 och är negativ för första gången, rapporterar TT.

Sex av tio exportbolag räknar med fallande orderingång det kommande året, och lika många spår en förvärrad finansiell situation. Samtidigt uppger vart fjärde bolag att de kommer minska sina anställda i Sverige på ett års sikt.

– Vi har ända sedan i mars sett en kraftigt ökad efterfrågan på exportfinansiering, säger SEK:s vd Catrin Fransson till nyhetsbyrån.

2 tim
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Dahlgren. Arkiv. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Inför EU:s coronapaket: ”Vi kan kompromissa”

Under onsdagen kommer EU-kommissionen att presentera sina stödåtgärder för att dämpa coronakrisen. Återhämtningsfonden väntas vara i storleksordningen 500 miljarder euro. Sverige är ett av fyra länder som vill att pengarna ska vara lån som sedan betalas tillbaka.

I en intervju med Dagens Nyheter öppnar Hans Dahlgren för att Sverige i någon mån kan ändra den uppfattningen.

– För att det ska bli ett beslut måste vi uppnå konsensus. Och då måste det till kompromisser. Men exakt vad Sverige kan kompromissa om tänker jag inte säga nu, kommenterar han.

1 tim
Sjukvårdare i Brasilien, arkivbild. MICHAEL DANTAS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO-chef: Latinamerika är coronavirusets epicentrum

Coronakrisens epicentrum är nu Latinamerika. Det sa Carissa Etienne, regionchef för WHO och ledare för Panamerikanska hälsoorganisationen (PAHO), på en pressträff i går.

Regionen har passerat Europa och USA när det gäller antalet dagliga bekräftade fall av smitta, rapporterar CNN.

Värst drabbat är Brasilien. Landet har nästan 400 000 bekräftade fall av smitta och 24 549 dödsfall. En ny studie från Washingtons universitet har visat att 125 000 människor kan dö av covid-19 i Brasilien fram till augusti.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Illustrationsbild/Anders Tegnell i Morgonstudion TT/SVT
Coronavirusets spridning – Sverige

Tegnell: Övervägde att lätta restriktionerna för kvinnor

Folkhälsomyndigheten övervägde att införa olika typer av restriktioner för kvinnor och män, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i SVT Morgonstudion.

Enligt Tegnell handlade det exempelvis om att ändra de generella råden om försiktighet till att gälla från 70 år för män och 72 år för kvinnor. I slutändan valde man dock att hålla fast vid samma rekommendationer för båda könen.

– Vi har tittat på möjligheterna men det är också en fråga om att kommunicera ett budskap som är lätt att komma ihåg och som folk ska ta till sig, säger han.

28 min
Illustrationsbild. Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ska undersöka om snus har positiv effekt mot viruset

Svenska forskare ska samla in data från covid-19-patienter för att se om snusande kan ha en skyddande effekt för de som insjuknar, rapporterar DN.

– Sverige har en unik möjlighet eftersom vi är ensamma om att snusa i så stor utsträckning, säger Cecilia Magnusson vid Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin.

Initiativet till studien kommer efter att forskningsrön från Frankrike och Storbritannien visat att rökare ser ut att vara underrepresenterade bland dem som behandlats på sjukhus. Enligt en hypotes från de franska forskarna skulle detta kunna ha att att göra med att nikotinet binder till samma receptor som viruset, vilket gör det svårare för viruset att få fäste.

2 tim
Illustrationsbidler. TT
undefined

Läkare: Kan ha kostat liv att kommunerna glömdes bort

Kommunerna glömdes bort när Sverige förberedde sig inför pandemin i vintras vilket kan ha kostat människoliv. Det hävdar flera smittskyddsläkare och beredskapsansvariga, enligt SR Ekots granskning.

Det handlade bland annat om att skyddsutrustning och rutiner kring basal hygien inom äldrevården inte introducerades tillräckligt tidigt.

Orsaken kan ha varit att risken för samhällsspridning länge bedömdes vara låg, uppger smittskyddsläkarna.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Illustrationsbild Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Scandic och Husqvarna lyfter på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen går uppåt en timme in i onsdagens handel, efter en kort tur på minus.
• OMXS30: +0,6 procent
• OMXSPI: +0,3 procent
Ute i Europa noteras de största börserna på plus.

Bland börsens största pjäser är det bankerna som drar mest uppåt – OMXS30 toppas av de fyra storbankerna.

H&M stiger till nära 3 procent efter beskedet att klädkedjan kallar tillbaka tusentals permitterade.

Husqvarna stiger till omkring 5 procent under hög omsättning. Kepler Cheuvreux höjer riktkursen och upprepar köp. Den amerikanska återförsäljaren Tractor Supply, den största kunden i USA, rapporterade stark försäljningstillväxt i dagarna.

Handeln är också febril i nedtryckta Scandic som fortsätter uppåtrekylen med ett lyft på drygt 6 procent.

1 tim
KAZUHIRO NOGI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mixad börstrend i Asien efter eskalerande USA-konflikt

Aktiemarknaderna i Asien rör sig åt olika håll i onsdagens tidiga handel. Strax före klockan 06.00 är index som följer:
• Nikkei: +0,5 procent
• Shanghai: −0,1 procent
• Shenzhen: 0,2 procent
• Hang Seng: −0,2 procent
• Kospi: +0,3 procent
Investerare står och väger mellan dels ökade spänningar mellan supermakterna USA och Kina, och dels lättade coronarestriktioner, rapporterar CNBC.

Vita huset har flaggat för att sanktioner troligen kommer införas mot Kina om den kontroversiella säkerhetslagen i Hongkong blir verklighet. På tisdagen antydde Donald Trump att han ger besked mot slutet av veckan.

”Ökade spänningar mellan USA och Kina är illavarslande för globala ekonomin som redan försvagas av pandemin”, skriver Vishnu Varathan, chefsstrateg på Mizohu Bank, i en kommentar enligt CNBC.

4 tim
Arkivbild. JOHANNES EISELE / AFP
undefined

S&P 500 på högsta nivån sedan före smittan

Wall Street tog rygg på Europabörserna och rusade rakt uppåt på tisdagen vid stängning såg indexen ut som följer:
• S&P 500: +1,2 procent
• Nasdaq: +0,2 procent
• Dow Jones: +2,2 procent
S&P 500 låg länge över 3000 vilket var första gången sedan innan coronapandemin slog till mot ekonomin i början på mars, men stängde strax under på 2992. Den starka handeln hänger ihop med återöppnandet av ekonomin och ett potentiellt coronavaccin, skriver CNBC.

Dagens börshandel innebär också att huvudbörsen NYSE tillåter golvhandlare för första gången sedan coronapandemins utbrott. Börsen höll dessutom stängt under måndagen för helgdagen Memorial Day. Detta innebär att de har två tydliga uppgångsdagar på de globala börserna att handla ikapp.

Precis som på Europabörserna gynnades flyg- och resebolagsbranschen av nyheter om slopade reserestriktioner och bland de stora vinnarna på Nasdaq finns United Airlines som stängde på plus 16,3 procent, American Airlines plus 14,8 procent och Trip.com plus 9,4 procent.

Även bankerna agerade draglok och på Dow Jones gick Goldman Sachs bäst med en ökning på 9,0 procent. Bra gick också JPMorgan med plus 7,1 procent.

Jätten Merck köper privatägda Themis som har på gång en vaccinkandidat mot coronaviruset, Merck steg 1,1 procent.

Novavax rusade tidigt men vid stängning hade den sjunkit tillbaka till plus 4,5 procent efter att ha meddelat att det är dags för försök på människor med det bolagets vaccinkandidat.

Igår 13:43
Läs mer om Dagens börs
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den vikande arbetsmarknaden

Många turer för stöd till arbetslösas studier

Många turer och ryckiga villkor har bromsat satsningen på studier för lågutbildade arbetslösa. Men nu när coronapandemin lett till fler varsel väntas behovet av studiestartsstödet växa, enligt en rapport till regeringen.

– Det finns redan många som varit arbetslösa länge, så det bör bli ett större fokus på stödet och mer pengar bör användas i år, säger utredare Carl-Johan Stolt vid Centrala studiestödsnämnden (CSN).

Det är CSN som följt upp och rapporterat hur studiestartsstödet utnyttjades i fjol. Stödet är relativt nytt och syftar till att få fler vuxna (25 år och äldre) som står långt från arbetsmarknaden att börja studera.

– Man ska ha varit arbetslös minst sex av de senaste tolv månaderna och ha kort utbildningsbakgrund – det kan vara en utländsk gymnasieutbildning som inte är gångbar i Sverige eller att man inte fullgjort grundskolan i Sverige, säger Carl-Johan Stolt.

De personer som börjar plugga med hjälp av stödet får enbart bidrag och behöver inte ta lån.

Trög start

Men starten har varit trög och inte heller i fjol användes hela anslaget, utan bara tre fjärdedelar. Antalet personer som fick studiestartsstöd var 6 300. Hälften av dem utbildade sig till något bristyrke, främst inom vård och omsorg. En lika stor andel hade avstått från studier om stödet inte funnits.

Utfallet hade sannolikt blivit bättre om kommunerna – som hanterar stödet – inte fått motstridiga besked om anslagen och om Arbetsförmedlingen inte hade stängt lokalkontor.

– Det har varit många turer med stödet. Det anslogs 900 miljoner kronor för 2018, men med Moderaternas och Kristdemokraternas budgetreservation halverades anslaget till 440 miljoner för 2019 och det sades att det skulle avskaffas 2020. Men sent i fjol tillkom 410 miljoner kronor för i år, konstaterar Carl-Johan Stolt.

Sämre samverkan

Utöver dessa turer har många kommuner uppgett att deras samarbete med Arbetsförmedlingen försämrats av den stora omstöpningen av myndigheten.

– Samarbetet mellan kommunerna och Arbetsförmedlingen behöver fungera för att man ska hitta de individer som berörs av stödet. Det handlar om personer som behöver motiveras mer för att de ska våga ge sig på att studera. Man behöver också skjuta till mer medel i år och möjligen nästa år. Det skulle kunna gynna många kommuner. Kostnaden att ha personer i arbetslöshet långa perioder är betydligt högre än den för att få in folk i studier, säger Carl-Johan Stolt.

3 tim
Illustrationsbild.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hälften av sommarjobben upp i rök – förutom i vården

Antalet sommarjobb som annonserats ut i mars och april i år har nästan halverats jämfört med samma period förra året. Det skriver TT och hänvisar till siffror från Arbetsförmedlingen.

– Det är ett tapp rakt över, inom nästan alla branscher, säger Arbetsförmedlingens analytiker Johan Eklöf till nyhetsbyrån.

Men det finns en sektor där behovet av sommarpersonal fortfarande är stort – vård och omsorg.

I andra branscher är det dock mycket som hänger i luften i väntan på exempelvis rekommendationer från Folkhälsomyndigheten om huruvida campingar och hotell kan få ta emot fler gäster, säger Johan Eklöf.

– Då kommer det att behövas personal med kort varsel.

Igår 18:28
Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Enorm ökning av varsel inom kultur och media

Antalet varsel inom kultur- och mediasektorn har ökat kraftigt i coronapandemins spår. Bara under perioden mars till maj blev 6 700 personer varslade, jämfört med 170 personer under samma period förra året, rapporterar Ekot.

Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén säger till radion att kultur- och mediabranschen är extra hårt drabbad eftersom den är så beroende av att folk träffas.

– Och det kan vi inte göra, för att förhindra smittspridningen, säger hon till Ekot.

Igår 15:05
Läs mer om Den vikande arbetsmarknaden

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer