Jurek Holzer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska gruvnäringen

”För en fossilfri framtid krävs det nya gruvor”

Det grundläggande problemet är inte att det saknas metalltillgångar på jorden utan att produktionen inte klarar av att möta efterfrågeökningen, skriver tre ledamöter i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens avdelning för bergs- och materialteknik i en debattartikel i Norran.

De hänvisar till FN:s råvarupanel (IRP) som pekar på risken att metaller för grön energi kommer att bli bristvaror på grund av efterfrågeökningen som skapas av den gröna omställningen och stigande välstånd i en växande befolkning. Men många vill inte tillåta gruvor och det är en ohållbar inställning.

”Sverige är bland de länder i världen som har bäst förutsättningar att bidra till den globala metallförsörjningen med kompetens och erfarenhet, strikta miljökrav, avancerad utrustning och spetsforskning. Det krävs politiskt mod för att ta nödvändiga beslut för att Sverige genom ökad gruvproduktion solidariskt ska kunna bidra till den globala klimatkampen och välfärdsutvecklingen”, skriver trion i Norran.

Om debattörerna

Tomas From, bergsingenjör, ledamot av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens avdelning för bergs- och materialteknik.

Magnus Ericsson, adjungerad professor Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle, Luleå tekniska universitet, ledamot av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens avdelning för bergs- och materialteknik.

Rolf Sandström, professor emeritus i materialteknologi, Kungliga tekniska högskolan (KTH), ledamot av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens avdelning för bergs- och materialteknik.

Toppnyheter

Illustrationsbild. Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Silf/Swedbank: Fortsatt tufft för tjänstesektorn

Inköpschefsindex för den svenska tjänstesektorn steg till 40,9 i maj från oreviderade 39,0 föregående månad, enligt Silf/Swedbanks index.

Det är en mindre ökning än vad analytikerna hade förväntat sig – väntat var ett index på 42,3 enligt Infronts prognosenkät.

”Sannolikt har vi nu sett den största nedgången i PMI-tjänster. Men ännu finns det inga entydiga tecken på en snar återhämtning i tjänstekonjunkturen”, skriver Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.

3 tim
Mostphotos
undefined

Nyföretagandet rasade i maj – här föll det mest

Under maj nyregistrerades 11,5 procent färre företag på Bolagsverket än samma månad förra året, enligt Nyföretagarbarometern från NyföretagarCentrum.

– Det var väntat, säger Harry Goldman, vd på NyföretagarCentrum, i ett pressmeddelande.

Under perioden januari till maj låg dock nyföretagandet på plus med en uppgång på 4,5 procent i landet.

Enligt Nyföretagarbarometern föll nyföretagandet under maj mest i Gävleborg, Jämtland, och Västmanland medans Gotland och Kronoberg fick se en uppgång.

3 tim
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Illustrationsbild/Stefan Löfven.  TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Löfven om testkritiken: ”Har inte rått någon tvekan om regionernas ansvar”

Statsminister Stefan Löfven håller inte med oppositionen om att han duckat ansvaret för coronakrisen och varit för otydlig kring vem som ansvarar för virustesterna, enligt en lång intervju med Aftonbladet.

– Regionerna sa tidigt i maj att de skulle göra det regeringen vill. Så det har inte rått någon tvekan om ansvaret.

Löfven säger också att det redan nu går att dra slutsatsen av krisen att välfärden måste ”rustas upp rejält” och att det är uppenbart att för många äldre har fått sätta livet till.

1 tim
Harriet Wallberg och Lena Hallengren.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ministerns svar: Kommer återkomma om slutsatsen

Sveriges testkoordinator Harriet Wallberg har föreslagit bredare testning och smittspårning av coronaviruset – men socialminister Lena Hallengren (S) vill inte i nuläget svara på om hon delar den bilden.

I en intervju med P1-morgon säger hon att Wallbergs uppdrag att identifiera flaskhalsar och frågetecken varit ”väldigt betydelsefullt”.

– Vi kommer att återkomma inom kort med hur vi tar om hand synpunkterna och andra förslag till förändringar.

Innan Wallberg lämnade sin post som testkoordinator betonade hon också att det saknas både kapacitet för bredare smittspårning och en tydlig ansvarsfördelning.

36 min
Lomma Beach, förra sommaren. Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oro i Skåne för att turister ska strunta i coronaregler

Länsstyrelsen Skåne ser en risk för att turister som besöker länet under sommaren inte kommer följa riktlinjerna eftersom det saknas påföljder, rapporterar P4 Malmöhus.

– Om man är på en plats där det inte finns sanktioner och i ett annat land och inte bryr sig så mycket om vad folk tycker och tänker, så är det en riskfaktor vi ser, säger Marcus Björklund, beredskapsdirektör vid Länsstyrelsen i Skåne.

Enligt en bedömning av Turism Skåne väntas många turister från bland annat Tyskland och Danmark när reserestriktionerna lättar.

10 min
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Tysk polis vid gränsen mot Schweiz. Philipp von Ditfurth / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Tyskland häver generell reseavrådan från 15 juni

Tyskland häver sin generella reseavrådan för samtliga EU-länder, samt Storbritannien, Island, Norge, Liechtenstein och Schweiz. Det meddelar utrikesminister Heiko Maas på onsdagen, skriver tyska Focus.

På Twitter skriver Maas att avrådan i stället kommer att ersättas med individuella reseråd. Han understryker att tyskarna ”inte ska vaggas in i en falsk säkerhet”.

”Covid-19 är inte förbi. Tillsammans måste vi förhindra att återupptagandet av turism leder till en andra våg”, skriver han.

5 min
Illustrationsbild.  TT
undefined

Lancet backar om kritiserad studie: ”Finns frågetecken”

Den uppmärksammade studien som visade att behandling med malarialäkemedlet hydroxiklorokin ökar risken att dö för covid-patienter fortsätter att skapa debatt.

Nu medger den medicinska tidskriften The Lancet att det finns frågetecken bakom datan i studien, rapporterar Reuters. Tidningens redaktörer har lagt till en kommentar om ”allvarliga vetenskapliga frågor” kring studien och skriver att en oberoende granskning har beställts.

Studien fick i förra veckan en lång rad framstående forskare att höja ett varningens finger. Världshälsoorganisationen WHO valde också att avbryta flera studier med läkemedlet.

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Fredliga demonstranter tvingades bort med tårgas och gummikulor för att Trump skulle kunna fotograferas framför en kyrka. Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
Polisvåldet i USA

Rådgivare i Pentagon säger upp sig i protest mot Trump

Pentagonanställde James Miller lämnar sin plats i försvarshögkvarterets rådgivande kommitté, skriver amerikanska medier. Detta som en protest mot att försvarsminister Mark Esper inte motsatt sig Donald Trumps krav på att tvinga bort fredliga demonstranter i huvudstaden Washington härom dagen.

Miller, som anställdes under Barack Obamas tid vid makten, menar att Esper brutit mot den ed han svor när han förra sommaren blev försvarsminister.

”Du kanske inte kunde hindra president Trump från detta skrämmande våldsutövande, men du kunde ha valt att motsätta dig det”, skriver Miller i sin avskedsansökan enligt Washington Post.

30 min
Demonstration utanför Vita huset i Washington DC. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Över 1 500 soldater har placerats runt Washington

Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon säger att 1 600 soldater har placerats ut på militärbaser runt huvudstaden Washington DC, rapporterar flera medier. Soldaterna har en ”ökad beredskap” men deltar ännu inte i några insatser.

Orsaken till mobiliseringen är de senaste dagarnas protester mot rasism och polisvåld.

Tiotusentals människor trotsade i natt utegångsförbuden som införts i flera stora städer. På de allra flesta håll ska protesterna dock ha varit fredliga, skriver nyhetsbyrån AFP.

4 tim
New York. Craig Ruttle / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ekonom varnar: Upploppen äventyrar USA:s återstart

De våldsamma protesterna och omfattande butiksplundringarna i USA riskerar att sätta käppar i hjulet för landets ekonomiska återstart. Det säger SEB-ekonomen Elisabet Kopelman till TT.

Kopelman varnar för att oroligheterna utgör ett stort hinder när många verksamheter nu ska dras igång igen. Ju längre kravallerna pågår desto större blir risken för ekonomiska konsekvenser, säger hon.

Dessutom medför demonstrationerna en risk för att smittspridningen av coronaviruset ska ta fart igen.

– Det kanske är ett större hot mot möjligheterna att få i gång ekonomin än upploppen i sig, säger Kopelman.

Idag 03:42
Läs mer om Polisvåldet i USA

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Roger Haddad/illustrationsbild/Anna Ekström.  TT
Läget i svenska skolan

Politiker kräver svar från Skolverket efter Pisa-fel

Liberalerna kräver att Skolverkets generaldirektör kallas till riksdagen för att svara på frågor om den senaste Pisa-rapporten, rapporterar Expressen.

Under tisdagen framkom att vissa skolor som deltagit i provet brutit mot reglerna och gallrat bort utlandsfödda elever, något som kan ha gett en felaktig bild av läget i den svenska skolan.

– Om de här felaktigheterna bekräftas och stämmer så är det oerhört allvarligt, säger Roger Haddad, Liberalernas skolpolitiska talesperson.

M vill kalla både utbildningsminister Anna Ekström (S) och Skolverket till utskottet.

3 tim
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fyra av tio väljare positiva till slopad kötid till skolor

Fyra av tio väljare tycker att det är ett bra förslag att avskaffa kötiden till skolor, visar en undersökning från DN/Ipsos.

Mest positiva till slopad kötid är Miljöpartiets respektive Vänsterpartiets väljare, men även borgerliga väljare ställer sig bakom förslaget i stor utsträckning. Tre av tio tycker att förslaget varken är bra eller dåligt, medan drygt var tionde menar att det vore dåligt att ta bort kötiden.

2 tim
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Felaktiga siffror bakom svenska skolans Pisa-lyft

Den senaste Pisa-rapporten visade att svenska skolelever presterade klart bättre än vid föregående provtillfälle och utbildningsminister Anna Ekström talade om ”en glädjens dag”.

Men enligt en granskning som Expressen gjort bröt en del skolor som deltog i provet mot OECD:s regler genom att gallra bort vissa utlandsfödda elever som borde ha skrivit provet.

Magnus Henrekson, professor vid Institutet för näringslivsforskning, säger att felet är allvarligt, eftersom det kan ge en felaktig bild av hur Sverige står sig internationellt.

– Här verkar finnas grava metodfel som systematiskt förbättrat genomsnittet, säger han.

Igår 17:40
Läs mer om Läget i svenska skolan