Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om offentligt slöseri

Folkets dom: Klimatpolitiken är årets värsta skatteslöseri

Svensk klimatpolitik är årets värsta slöseri 2019. I alla fall när svenska folket får bestämma. Regeringens klimatpolitik tilldelas därför utmärkelsen av Skattebetalarnas Slöseriombudsman. Men Isabella Lövin tänker inte ta emot utmärkelsen.

– Regeringen har mer än fördubblat anslagen till klimatpolitiken, men trots det minskar inte utsläppen längre. Under 2018 ökade utsläppen till och med. Därför har klimatpolitiken utsetts till årets värsta slöseri, säger Johan Gustafsson, Slöseriombudsman på Skattebetalarnas Förening som nu söker nu miljö- och klimatminister Isabella Lövin för att överlämna utmärkelsen.

Rekordstort antal röster

Med över 18 000 röster var det nytt rekord i antal röster för tävlingen som i år dessutom hade ett starkt startfält med tio kvalificerade slöserier med skattebetalarnas pengar. När väl omröstningen var klar var klimatpolitiken dock klar vinnare med drygt 30 procent av rösterna.

– Jag tror att många människor tycker att klimat- och miljöpolitiken är viktig och då ska det inte slösas med pengar på insatser som inte gör någon nytta. Resultatet visar också på en tydlig medvetenhet hos människor om vad som ger resultat och inte, säger Johan Gustafsson till fPlus.

Anslagen till klimatpolitiken har mer än fördubblats de senaste åren samtidigt som utsläppen i princip har slutat minska. I regeringens budget för 2020 anslås 12,6 miljarder för klimatpolitiken, jämfört med 5,2 miljarder 2014. Men trots det minskar utsläppen inte längre. Förra året ökade utsläppen till och med marginellt, enligt Slöseriombudsmannen.

Expertmyndigheter som Riksrevisionen och Konjunkturinstitutet har dömt ut många av regeringens storsatsningar som klimatklivet, stödet till elbilar och solelsstödet. Riksrevisor Helena Lindberg konstaterade i januari 2019 i en kommentar till Riksrevisionens granskning av klimatklivet att ”Klimatklivets kostnader per kilo minskade växthusgasutsläpp har varit höga”. I sin kommentar till regeringens budget 2017 skriver Konjunkturinstitutet att programmet ”riskerar att bli ett kostsamt slag i luften”. Hård kritik för att komma från en statlig expertmyndighet.

– Samtidigt går uppemot var tredje miljöbil som säljs i Sverige med miljöbilsbonus på export till Norge inom bara något år. Att satsa så mycket pengar på bidrag till elcyklar, stöd till solel eller varför inte klimatångestterapi när det finns andra åtgärder som hade gjort större nytta för klimatet kan inte klassas som någonting annat än slöseri.

Miljödepartementet håller inte med

Någon officiell kommentar har ännu inte kommit från ansvariga minister Isabella Lövin. fPlus har också sökt ministern, men bara fått beskedet att presstjänsten på departementet har kritiserat en del av siffrorna som Slöseriombudsmannen redovisar. Det finns heller ingen uppgift om Isabella Lövin kommer att ta emot utmärkelsen Årets Slöseri eller inte.

– Låt oss säga att vi har olika åsikter om de siffror som vi presenterar. Att de reagerar tror jag beror på att de faktiskt tycker att det är lite jobbigt. Jag hade hoppats att Isabella Lövin skulle ta emot priset och i förlängningen av det ta en seriös diskussion om vad som kan göra klimatpolitiken ännu bättre. Men så blir det alltså inte och det är synd.

På andra plats i tävlingen kom konstnärsnämndens miljonbidrag till konst för daggmaskar och på tredje plats Göteborgs planer på en linbana över Göta älv. Delad fjärdeplats: Arbetsförmedlingens cv-tjänst, tusentals tyska charterturister, Sveriges dyraste elkabel, crosshallen i Tierp, ordflytt i Region Västra Götaland, skateboardsamordning i Malmö, och regionstyrelsens ordförande i Norrbotten som flög omväg för att komma till tågmötet.

Ny lista: Här är 2019 års värsta slöserier

1. Jobbtjänsten som inte får användas

Arbetsförmedlingens cv-tjänst jobbskills kostade 125 miljoner och skulle hjälpa asylsökande till jobb. Tjänsten stoppades när SVT avslöjade att den bröt mot sekretesslagen, men den återlanserades senare med kraftiga begränsningar. Arbetsförmedlingen avråder dock asylsökande från att faktiskt använda tjänsten. Och nu visar det sig alltså att man inte ens får ta reda på hur många som använder den. – Vi får inte ta ut information ur systemet. Därför kan vi inte heller ta ut statistik, förklarade Arbetsförmedlingens rättschef Anna Middelman för SVT. Det kanske inte ens är någon som använder jobbskills?

2. Tusentals tyska charterturister

Region Örebro satsade två miljoner kronor på att flyga in tusentals tyska charterturister från Düsseldorf. Tanken var att stötta flyglinjen i tre år och sedan skulle den flyga för egen maskin. Men det kom inte så många turister som man räknat med. Den första sommaren landade bara sex halvfulla plan från Tyskland på Örebro Airport. I somras drog regionen i nödbromsen och flygningarna ställdes in. Då hade man hunnit betala ut omkring en miljon kronor till turistsatsningen.

3. Sveriges dyraste elkabel utan ledning

Likströmslänken mellan Jönköping och Hörby är en av de största investeringarna någonsin i elnätet och har kostat sju miljarder kronor. Trots att länken stått klar i fyra år har den inte kunnat tas i drift. Svenska kraftnät har fått skjuta upp starten 20 gånger, något kvartal i taget. Nu säger man att elledningen inte kan tas i drift förrän tidigast i oktober 2020. Varför? Elledningen är ”komplicerad”, men det beror till största delen på en undermålig upphandling. Samtidigt vill regeringen bygga fler vindkraftverk för att täcka upp elbristen. Till vilken nytta om strömmen ändå inte kommer fram?

4. Crosshallen i Tierp

Tierp skulle bli ett nav för motorsport och lånade 20 miljoner för att bygga Nordens största crosshall. Nu står hallen öde, helt oanvänd. Varje dag kostar driften av den pengar, cirka en halv miljon kronor om året. Samtidigt saknar kommunen pengar för att renovera ett äldreboende och bygga nya förskolor. Ett sparförslag är att släcka ner två tusen lyktstolpar. Men crosshallen har inget med den dåliga ekonomin att göra, menar det ansvariga kommunalrådet – den köptes ju för lånade pengar.

5. Svensk klimatpolitik

Anslagen till klimatpolitiken har mer än fördubblats de senaste åren samtidigt som utsläppen i princip har slutat minska. Förra året ökade utsläppen till och med. Riksrevisionen har dömt ut många av regeringens storsatsningar som klimatklivet, stödet till elbilar och solelsstödet. Samtidigt går var tredje miljöbil som säljs i Sverige med miljöbilsbonus på export till Norge inom bara något år. Att satsa så mycket pengar på bidrag till elcyklar, stöd till solel eller varför inte klimatångestterapi när det finns andra åtgärder som hade gjort större nytta för klimatet kan inte klassas som någonting annat än slöseri.

6. Konst för daggmaskar

En miljon till konst för daggmaskar, fåglar och svampar på Konsthall Norra Kvarken i Nordmaling. Ja, du läste rätt. Det är den statliga myndigheten Konstnärsnämnden som beviljat pengarna. I projektet ska fyra konstnärer bjudas in ”med uppgift att göra konst där dessa livsformer är mottagare och mål för den konstnärliga insatsen. Det är maskarna och fåglarna som ska möta konsten” som det stod i ansökan till Konstnärsnämnden.

7. Tio miljoner för att flytta ett ord

För att matcha resten av Regionsverige ska Västra Götalandsregionen bli Region Västra Götaland 2021. Byte av loggan på skyltar, produkter och textilier beräknas kosta uppemot tio miljoner kronor. Erik Lagersten som är kommunikationsdirektör på regionen förklarade i GT att ”det viktigaste och avgörande skälet är demokratiaspekten”. När de andra regionerna inleder sitt namn med ordet region måste Västra Götaland också göra det för att medborgarna ska förstå att Västra Götalandsregionen är en region som alla andra.

8. Utredde linbana för 138 miljoner

Göteborg drömde om en linbana över Göta älv till en kostnad av 1,1 miljarder. Men en utredning visade att linbanan skulle kosta fyra miljarder – över fyra gånger mer än den beräknade samhällsnyttan. Efter ytterligare utredningar drog politikerna till slut i nödbromsen. Bara kostnaden för utredningarna blev 138 miljoner kronor, pengar som hade kunnat göra större nytta om de använts till någonting annat.

9. Skateboardsamordning i Malmö

Malmö har en skateboardsamordnare anställd på gatukontoret. Skateboardsamordnaren ska hjälpa till att göra Malmö mer skateboardvänligt och anordna skateboardevenemang. Med jobbet kommer en budget på 2,5 miljoner för jippon. Världsunikt påstår SVT. Samtidigt tar Malmö emot över fem miljarder i bidrag från andra kommuner varje år.

10. Flög omväg för att komma till tågmöte

När regionstyrelsens ordförande i Norrbotten Kenneth Backgård (sjukvårdspartiet) skulle till Norrtågs styrelsemöte i Umeå tog han flyget från Luleå, med mellanlandning på Arlanda. Resan gick marginellt snabbare än om han hade tagit tåget, men kostade 20 gånger mer. Tidigare i år uppmärksammades regionrådet då han skickade notan på 100 000 kronor för två värstingdatorer till skattebetalarna, trots att han redan hade fått ny dator och surfplatta av regionen. Han förklarade det då med att han som politiker var tvungen att ”vara ständigt uppkopplad”.

Toppnyheter

Illustrationsbilder. TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Fest kan ha varit ”ground zero”: 70 av 100 smittades

En 60-årsfest i en förort till Stockholm blev en smitthärd för corona, skriver DN. Värden uppger att 70 av 100 gäster blev smittade och att det känns som att festen blev ”ground zero”.

Festen hölls den 7 mars. Vid det tillfället fanns det enligt Folkhälsomyndigheten ingen samhällsspridning i Sverige.

Region Stockholms smittskyddsläkare Per Follin säger till tidningen att man inte kan säga att rekommendationerna redan då borde ha varit annorlunda.

– Det är väldigt svårt att komma med väldigt skarpa rekommendationer utan att ha en bra grund att stå på.

1 tim
Illustrationsbilder. TT
undefined

Svaga elever har förbättrat sig: ”En mindre revolution”

Distansundervisningen under coronakrisen har lett till att lågpresterande elever gör bättre ifrån sig, säger flera rektorer på gymnasieskolor till GP.

Patrik Gladh, rektor på Angeredsgymnasiet, säger till tidningen att både närvaro och resultat har ökat i gruppen som annars presterar sämre.

– Vissa elever uppvisar en markant förbättring. En mindre revolution, säger han.

Även Skolverket har noterat att elever som vanligtvis har hög frånvaro har fått högre närvaro sedan distansundervisningen inleddes.

2 tim
Camilla Stoltenberg. Heiko Junge / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Norsk myndighetschef om svenska linjen: ”Liknar vår”

I Norge har 19 personer per en miljon invånare dött i covid-19 medan samma siffra är 79 i Sverige, rapporterar SVT:s Aktuellt. Trots det säger Camilla Stoltenberg, generaldirektör vid norska Folkehelseinstituttet, att det är för tidigt att säga om landet har lyckats i kampen mot viruset.

Att landet hittills ändå har hållit ner dödstalen mer än i Sverige tror hon bland annat beror på att man tidigare införde tvingande lagstiftning och mer omfattande åtgärder. Stoltenberg lyfter också att det var regeringen som fattade besluten, vilket gjorde att de fick stort genomslag bland befolkningen.

Men:

– Vi tror inte att det är så stor skillnad på Sveriges och Norges strategi som det ofta framställs som.

Igår 19:30
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Magdalena Andersson. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Andersson nöjd: ”Framgång för europeiska samarbetet”

Sveriges finansminister Magdalena Andersson kallar EU:s nya stödpaket för ”historiskt” i ett uttalande till DN.

– Det är en framgång för det europeiska samarbetet, det är också bra för svenska företag, säger hon till tidningen.

Finansministern bygger ut sitt resonemang i en intervju med TT. Hon menar att det är för tidigt att säga om paketet på drygt 5 400 miljarder kommer att räcka.

– Men det är ett ofattbart stort belopp som kommer att vara en betydande injektion för den europeiska ekonomin, och kommer vara till stor hjälp för de mest drabbade.

37 min
Frankrikes finansminister Bruno Le Maire talar i telefon under en paus i samband med ett EU-möte i veckan. THOMAS SAMSON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU-länderna har enats om ett nytt enormt stödpaket – världens största stödinsats

EU är överens om ett nytt stort stödpaket för coronakrisen, bekräftar Frankrikes finansminister Bruno Le Maire på Twitter.

Stödpaketet innehåller satsningar på drygt 5 400 miljarder kronor, som ska gå till länder som drabbats hårt av pandemin, skriver AFP. Paketet beskrivs som världens hittills största ekonomiska stödinsats.

TT skriver att innehållet inför mötet uppgavs handla om lån från stödfonden ESM, garantier från investeringsbanken EIB och ett kommissionsförslag om korttidsarbete.

Länderna har tidigare inte kunnat enas, trots flera försök. Framför allt Nederländerna och Italien har varit starka motståndare.

Igår 20:07
Läs mer om Den globala konjunkturen
Illustrationsbild: Fotgängare i Tokyo ses i en spegel som står i ett butiksskyltfönster.  Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Dragkamp mellan optimism och pessimism på börserna

Flera av Asiens ledande handelsplatser håller stängt på långfredagen, men bland de som var öppna var utvecklingen blandad. Vid sextiden svensk tid låg indexen som följer:
• Nikkei: +0,1%
• Shanghai: −0,4%
• Shenzhen: −1,1%
• Kospi: +0,2%

Data som släpptes på fredagsmorgonen visade att Kinas konsumentprisindex steg 4,3 procent i mars, jämfört med samma period i fjol. Det var lägre än ökningen på 4,8 procent som analytikerna hade räknat med, enligt en Reutersenkät.

Tokyobörsens Nikkei 225-index inledde handeln på plus, men vände nedåt inför handelspausen och sedan uppåt igen när pausen var över. Monex marknadsanalytiker Toshiyuki Kanayama kopplar uppgången till gårdagens amerikanska stimulanspaket från Federal Reserve, som bland annat innefattade 2 300 miljarder dollar i lån för små och medelstora företag.

Mutsumi Kagawa, Rakuten Securities globala chefsstrateg, beskriver utvecklingen som ”en dragkamp mellan de som är pessimistiska (om viruspandemin) och de som är optimistiska som anser att de inte vill missa en sällsynt chans att köpa aktier till billigt pris”.

2 tim
Tomt på flygplatsen i San Francisco. JUSTIN SULLIVAN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nytt paket lyfte Wall Street – flyg och handel vinnare

Uppgången på USA-börserna höll i sig även på torsdagen efter att Fed annonserat ett nytt stimulanspaket på 2 300 miljarder dollar i lån till små och medelstora företag, städer och delstater. Vid stängning stod de ledande indexen högre:
• S&P 500: 1,45 procent
• Nasdaq: 0,8 procent
• Dow Jones: 1,2 procent
Nya jobbsiffror visade samtidigt att ytterligare 6,6 miljoner har sökt arbetslöshetsersättning i USA, men det tycktes inte sänka investerarnas humör.

Uppgångarna fick också stöd av Europas börser som lyfte för fjärde dagen i rad efter hopp om att virusutbrottet nått sin topp.

På bolagsfronten varnade General Electric för att att det justerade resultatet per aktie för det första kvartalet 2020 kommer att bli betydligt lägre än den tidigare guidningen som låg på 0,10 dollar. Aktien tappade 2,2 procent.

Disney, som väntas lansera i Sverige under sommaren, meddelar att streamingtjänsten Disney+ nu har nått en milstolpe i form av över 50 miljoner prenumeranter. Det innebär en fördubbling av antalet prenumeranter sedan man senast redovisade sina användarsiffror den 4 februari. Aktien lyfte 3,4 procent.

Läkemedelsjätten Pfizer meddelade att att de från prekliniska studier identifierat ett läkemedel med potential att behandla coronasmittade patienter. Aktiekursen steg 2,3 procent.

Stor vinnare på breda S&P 500 var klädjätten Gap som rusade 14 procent på Feds besked. Även detaljhandelskedjorna Kohls och Nordstrom lyfte runt 10 procent.

Även Flygbolagen var stora vinnare efter att finansminister Steven Mnuchin lovat börja jobba med stödpaket till branschen redan i påskhelgen. United Airlines rusade 14,5 procent, medan American Airlines lyfte 10,4 procent.

Igår 13:36
TT, Getinge
undefined

Stockholmsbörsen vände ner – Scandic Hotels rusade

Den inledande uppgångarna på Stockholmsbörsen mattades av mot slutet av dagen. Vid stängning stod de ledande indexen cirka 1,5 procentenheter under morgonens nivåer.
• OMXSPI: +0,3%
• OMXS30: -0,1%


New York-börserna steg rejält i går kväll efter beskedet att Bernie Sanders hoppar av presidentracet. I Asien var handeln mer beskedlig med mestadels små rörelser uppåt. I eftermiddag släpps nya amerikanska arbetslöshetssiffror som väntas kunna göra avtryck på de globala börserna.

På hemmaplan utfärdade Scandic Hotels en vinstvarning under morgonen. Omsättningen rasade med 47 procent i mars. Samtidigt bedömer hotellkedjan att kostnadsnivån kan sänkas med mer än 70 procent från april. Aktien rusade 19 procent.

Den förre H&M-bossen Stefan Persson har köpt aktier i Electrolux för cirka 142 miljoner kronor enligt färsk data från Holdings. Vitvarujätten avancerade 1,7 procent och toppade OMXS30 tillsammans med Autoliv och Hexagon.

Under morgonen levererade Getinge en omvänd vinstvarning. Medicinteknikbolagets orderingång har fått en rejäl skjuts av coronapandemin och det justerade rörelseresultat i första kvartalet bedöms bli nästan 80 procent högre än i fjol. Aktien rusade inledningsvis 9 procent men stängde på knappa minus.

Nent Group förlorar rättigheterna till Champions League i Sverige och Norge efter 18 år. I stället kommer mediebolaget att sända Europa League. Aktien backade 1 procent på nyheten.

Igår 11:05
Läs mer om Dagens börs
Illustrationsbild: Opec-ledamöter screenas innan de går in till ett ett möte.  Ronald Zak / TT NYHETSBYRÅN
Det växlande oljepriset

Mexiko ratar kartellkrav – kan skjuta avtalet i sank

I går stod det klart: Oljekartellen Opec och dess samarbetsländer har kommit överens om att minska oljeproduktionen med 10 miljoner fat per dag i två månaders tid – en historiskt stor sänkning. Men hela avtalet kan skjutas i sank av Mexiko.

I det pressmeddelande som Opec släppte på torsdagskvällen noteras att alla länder utom Mexiko står bakom överenskommelsen ”och som ett resultat av det är avtalet beroende av Mexikos samtycke”.

Enligt Reuters uppgifter ville Opec att Mexiko skulle minska sin produktion med 400 000 fat per dag.

Källor uppger för Bloomberg att Mexiko lämnade Opecs videokonferens efter nio timmars förhandlingar. På fredagsmorgonen twittrar landets energiminister Rocio Nahle Garcia att man kan gå med på att minska sin produktion med 100 000 fat per dag.

41 min
Arkivbild: Saudiarabiens energiminister prins Abdulaziz bin Salman.  Jon Gambrell / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Hoppas att Mexiko ska se fördelarna för hela världen”

Mexiko är det enda landet som sätter sig emot det förslag om produktionsminskningar på sammanlagt 10 miljoner fat per dag som Opec+ kom överens om i går. Förhandlingarna uppges fortsätta i dag, men ändrar landet inte sin ståndpunkt kan ett slutgiltigt avtal inte slutas. Det säger Saudiarabiens energiminister prins Abdulaziz bin Salman till Reuters.

– Jag hoppas att Mexiko ska se fördelarna med den här överenskommelsen, inte bara för Mexiko utan för hela världen. Hela avtalet hänger på att Mexiko går med på det, säger han.

Mexikos energiminister Rocio Nahle Garcia skriver på Twitter att landet kan tänka sig att minska sin produktion med 100 000 fat per dag, jämfört med de 400 000 fat per dag som kartellen föreslagit.

37 min
LEONHARD FOEGER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Opec+ stryper oljan med 10 miljoner fat per dag

Opec och samarbetsländerna enades sent på torsdagskvällen att kapa oljeproduktionen med totalt tio miljoner fat per dag, rapporterar flera medier.

Produktionsminskningen gäller för månaderna maj och juni. Mellan juli och december ska produktionen enligt avtalet minska med åtta miljoner fat per dag för att därefter sänktas ytterligare till sex miljoner fat per dag.

Saudiarabien och Ryssland kommer att stå för halva nedskärningen med 2,5 miljoner fat var per dag.

Rapporter tidigare under torsdagen talade om 20 miljoner fat vilket fick oljepriserna att rusa innan de rasade rejält igen.

Igår 21:28
Läs mer om Det växlande oljepriset
Brooklyn Bridge och Manhattan. Frank Franklin II / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

New York har fler fall än något land utanför USA

Med omkring 160 000 coronafall har delstaten New York nu fler bekräftat smittade personer än något land utanför USA, rapporterar flera medier med hänvisning till statistik från Johns Hopkins-universitetet.

Spanien och Italien har cirka 152 500 respektive 143 500 bekräftade fall.

Antalet dödsfall i New York är dock långt efter Spaniens och Italiens. Omkring 7 000 smittade har dött i New York – att jämföra med 15 500 i Spanien och 18 000 i Italien, rapporterar BBC.

I hela USA har omkring 462 000 smittofall och nästan 16 500 dödsfall registrerats.

1 tim
Anthony Fauci. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fauci sänker prognosen: ”Går mot 60 000 dödsfall”

Den amerikanske folkhälsochefen Anthony Fauci har tidigare bedömt att uppemot 240 000 amerikaner kan dö i coronaviruspandemin. Men när han nu ser effekterna av de amerikanska åtgärderna med bland annat social distansering sänker han den prognosen rejält.

– Det ser mer ut som att det blir 60 000 än 100 000 eller 200 000, sa han när han gästade NBC:s ”Today”.

Bedömningen ligger i linje med en rapport från University of Washington. Enligt den ser 45 delstater ut att gå mot färre dödsfall än i tidigare bedömningar, rapporterar USA Today.

Igår 21:13
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer