Den humanitära situationen i Jemen kan förvärras om fred inte uppnås,varnar FN.  TT
Utrikes

FN:s varning: Situationen kan bli värre nästa år

Om inte de stridande parterna i Jemen kommer överens om ett fredsavtal riskerar den humanitära situationen att förvärras under nästa år. Det säger FN:s generalsekreterare António Guterres, enligt AFP.

– Det faktum att man ännu inte officiellt har förklarat svält i landet minskar inte vår stora oro för den höga andelen människor som lever i hungersnöd i Jemen. Folk dör under väldigt dramatiska omständigheter, säger Guterres.

Under fredssamtalen i Sverige under veckan enades Huthirebellerna och den saudistödda regeringen om ett eldupphör, men under helgen har stridigheter i hamnstaden Hodeida rapporterats.

Toppnyheter

TT
Den svenska kriminalpolitiken

Ledare: Politikerförakt att vänta om inte kriminalitet tas på allvar

Veckans partiledardebatt i riksdagen väckte frågor om gängkriminaliteten, inte minst med anledning av de senaste dygnen i Malmö. ”Sveriges tredje största stad ligger för långt från riksdagen” skriver Sydsvenskans huvudledare som menar att statsministern borde lägga ett större fokus på frågan. ”Om regeringen inte tar gängkriminaliteten på större allvar riskerar de politikerföraktet och känslan av avstånd till de folkvalda i huvudstaden att växa ytterligare” skriver Sydsvenskan.

Petter Birgersson på Blekinge Läns Tidnings ledarsida önskar också att frågan om kriminalitet hade fått ett större utrymme i debatten. Där med anledning av veckans flera explosioner, något som har skapat en rädsla hos många invånare i närområdena. ”Den som ser bilderna efter sprängningen vid hyreshuset förstår att oron inte är obefogad” skriver Birgersson och menar att den svenska grundtryggheten är skadad. Han får medhåll från Mathias Persson på Smålands-Postens ledarsida. ”När sprängningarna läggs ihop med skjutningarna och den höga frekvensen av andra våldsbrott framträder en bild av ett samhälle i snabbt förfall” skriver Persson, som menar att frågan om kriminaliteten är ett riksintresse som kräver blocköverskridande samarbeten.

Löfven framförde i riksdagsdebatten att han är stolt över det socialdemokratiska arvet men ”Vem kan ha ställt till det så här med det gamla folkhemmet?” frågar sig Birgersson på Blekinge Läns tidnings ledarsida.

Igår 21:55

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer