Sveriges entreprenörer

Flyttade hundra mil för att driva ICA i Överkalix

När möjligheten uppstod tvekade inte David Larsson att flytta från Tyresö till Överkalix för att driva en ICA-butik. Vi valde att lämna tryggheten för att följa drömmen, säger David Larsson till Svenskt Näringsliv Norrbotten.

Beslutet att ta över ICA-butiken i Överkalix är inget David Larsson och hans fru Lina Lindblad ångrar. Istället blev det en dröm som gick i uppfyllelse. Första året präglades av mycket jobb för att skapa förutsättningar för en självgående butik, men idag är parets huvudsakliga uppgift att stötta och utbilda personalen.

Butiken har utvecklas sedan paret tog över den 2017 och idag bidrar butiken till det lilla samhället Överkalix.

– Jag tycker vi är ett bra exempel på när samarbetet mellan kommun och företag fungerar väldigt bra. Dialogen med Överkalix kommun har fungerat för oss och jag tycker de förstår företagens utmaningar, säger David Larsson till Svenskt Näringsliv.

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Exportindustrin lånar febrilt för att överleva

Svensk Exportkredit, SEK, ökar nyutlåningen i skuggan av en mörk prognos om det exportberoende näringslivet, skriver DI.

Enligt Exportbaromoetern räknar sex av tio företag med en minskad orderingång närmaste året. Samtidigt planerar tre av tio att minska sin personalstyrka kommande halvår.

”Det ser riktigt illa ut, givet att 1,5 miljoner människor jobbar i exportsektorn. Slår prognoserna in får det stora konsekvenser för svensk tillväxt. Risken finns dessutom att utfallet blir ännu värre än prognoserna med tanke på att ekonomin utvecklas sämre än väntat”, säger Catharina Henriksson,  ansvarig för Exportkreditbarometern på SEK.

Under första kvartalet ökade nyutlåningen med 20 miljarder kronor, från 13,3 miljarder under under samma period i fjol, till rekordsumman 33,3 miljarder kronor i år.

Den största delen av nyutlåningen handlar om rörelsefinansiering så att bolagetn kan stärka sin likviditetsberedskap.

20 maj
Läs mer om Svenska exporten

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer