Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den nya flygskatten

Flygskatten slår hårt mot Gotland – tappar 20 000 resenärer

Visby flygplats har under årets första nio månader tappat 20 000 resenärer jämfört med i fjol. En orsak är flygskatten som den rödgröna regeringen genomdrev, skriver Mats Linder i en ledare på Helagotland.se.

”Flygresenärerna och goda flygförbindelser är oerhört viktiga för den ekonomiska aktiviteten i en region. Speciellt för en öregion som Gotland, som bara har flyg eller färjor att tillgå för resor till och från andra regioner”, framhåller han och riktar kritik mot att den tidigare regeringen.

Mats Linder menar att det hade varit bättre med en differentierad behandlingen av olika typer av flyg och olika regioner.

”Men istället infördes en flygskatt som slog blint. Den slog lika hårt mot miljövänliga, bränslesnåla plan som mot äldre och törstigare. Den slog lika hårt mot flygtrafik i alla regioner, även mot regioner som Gotland och övre Norrland som saknar realistiska alternativ”, skriver han.

Toppnyheter

Från vänster: Annie Lööf delar ut valsedlar vid Gärdesskolan, Jimmie Åkesson kampanjar i Botkyrka, Per Bolund delar ut valsedlar vid ingången till en skola i Älvsjö.  TT
EU-valet 2019

Partiledare kampanjar in i det sista på valdagen

Under morgonen har flera partiledare röstat i EU-valet och ägnat sig åt sista minuten-kampanjande.

– Det är en högtidsdag för demokratin, särskilt nu när det är 100 år sedan kvinnor fick rösträtt, säger C-ledaren Annie Lööf till TT när hon delar ut valsedlar vid vallokalen i Gärdesskolan på Östermalm i Stockholm.

Själv har hon dock förtidsröstat.

SD-ledaren Jimmie Åkesson röstade vid lunchtid i vallokalen på Stockholms centralstation.

– Vi är vana vid smutsiga valkampanjer för vår del men jag tror att tonlägret i allmänhet har varit ganska uppskruvat på ett sätt som jag inte är säker på att jag upplevt tidigare, säger han i Expressen TV.

Tidigare under dagen har statsminister Stefan Löfven röstat i riksdagen och L-ledaren Jan Björklund i Bromma där han bor.

1 tim
Stefan Löfven och hustrun Ulla Löfven.  Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet 2019

Stefan Löfven har röstat: Det känns alltid högtidligt

Statsminister Stefan Löfven och hans fru Ulla Löfven har röstat i EU-valet i vallokalen i riksdagshuset.

– Det känns alltid högtidligt att gå att rösta. Därför gör vi vår medborgerliga plikt även när det regnar, säger statsministern i Expressen TV.

Löfven har under hela valrörelsen varnat för framväxten av högerextrema krafter. Utanför vallokalen tog han åter upp frågan:

– Det handlar om huruvida EU ska gå mot demokrati, eller mot splittring och extremism.

Under dagen kommer Löfven bland annat att kampanja i Skärholmen.

3 tim
Läs mer om EU-valet 2019

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
undefined