Kriserna i flygsektorn

”Flygskam” och ”tågskryt” påverkar resandet

I Sverige – landet som gav världen Greta Thunberg – har ord som ”flygskam”, ”tågskryt” och ”smygflyga” börjat etablera sig. Nu finns siffror som visar att skameffekten påverkar resevanorna, skriver Bloomberg.

Swedavia, som sköter driften av tio svenska flygplatser, har backat sju månader i rad och 2018 var passagerartillväxten den svagaste på ett decennium. Det ska ställas mot att resandet med SJ ökade till rekordstora 32 miljoner passagerare. Enligt Swedavia påverkar klimatdebatten resandet men menar att också faktorer som svag krona och en orolig bostadsmarknad påverkar, skriver Bloomberg.

SAS har vidtagit flera åtgärder för att möta resenärernas klimatoro. Bland annat byts gamla flygplansmodeller ut mot nya mer bränslesnåla.

Bloomberg hänvisar också till en undersökning av Världsnaturfonden, WWF, där det framkommer att 23 procent av svenskarna avstod från flygresor under 2018 för att minska sin klimatpåverkan. Det var en ökning med 6 procentenheter jämfört med året före.

En annan undersökning av Sveriges Radio visar att unga svenskar rankar klimatet som den viktigaste politiska frågan. Bloomberg påpekar att Greta Thunberg tar tåget när hon reser till sina möten.

Debatten har gjort att svenskarna förutom ”flygskam” även accepterat nya ord som ”tågskryt” och ”smygflyga”.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer