Malmvägen i Sollentuna, illustrationsbild. Wikimedia
Den organiserade brottsligheten

Flera ungdomsgårdar styrs av grovt kriminella

Flera ungdomsgårdar i Stockholms förorter har infiltrerats av kriminella nätverk, enligt en granskning i Expressen. Tidningen skriver att polisen och kommunen har haft problem med ungdomsgårdar i såväl Sollentuna som Rinkeby och Fittja.

I Sollentuna har fritidsgården Northside stängts sedan en utredning visat att kriminella i området ”såg lokalen som sin egen”.

– Det är väldigt illa. Det är ett gigantiskt misslyckande från vår sida, att vi inte kunnat uppmärksamma det, säger kommundirektören Manfred Holmelin till tidningen.

Toppnyheter

Eva Nordmark (S). Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Arbetslösheten oroar ministern: ”Allvarligt läge”

Enligt Arbetsförmedlingens senaste veckorapport står närmare en halv miljon svenskar utan jobb, vilket innebär att arbetslöshet uppgår till 9,2 procent.

– Det är ett väldigt allvarligt läge. Det är den största krisen på svensk arbetsmarknad i modern tid, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till DI.

Hon är också bekymrad över att långtidsarbetslösheten fortsätter att växa.

Antalet långtidsarbetslösa (arbetslösa i minst 27 veckor) uppgick till 92 000 under andra kvartalet 2020, enligt färska siffror från SCB.

Igår 19:39
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sveriges historiska BNP-fall blev en världsnyhet

Den svenska BNP-siffran för det andra kvartalet har fått stor uppmärksamhet i internationella affärsmedier under onsdagen.

Amerikanska CNBC noterar att BNP-fallet på 8,6 procent var det värsta i Sverige under modern tid, men betonar att rasen var ännu större i många andra europeiska länder. Även Financial Times och Reuters rubriker handlar om att den svenska ekonomin krympte mindre än eurozonens under pandemins värsta period.

Nyhetsbyråerna AFP och Bloomberg konstaterar samtidigt att Sverige inte lyckades undkomma pandemins ekonomiska förödelse, trots Europas ”mjukaste” virusstrategi utan några nedstängningar.

5 aug
TT
undefined

SCB: Aktiviteten i svensk ekonomi vände upp

Aktiviteten i svensk ekonomi vände upp i juni och ökade med 2,4 procent ifrån maj, visar SCB:s aktivitetsindikator. Det framgår av ett pressmeddelande.

Det efter fyra månader av nedgång med det djupaste fallet mellan mars och april på 7,2 procent. Jämfört med fjolårets junimånad minskade aktiviteten med 6,5 procent.

Hushållens svaga konsumtion pekas ut som den drivande faktorn till den minskade aktiviteten på årsbasis.

– Det kraftiga fallet i hushållskonsumtionen sticker ut i juni liksom de två föregående månaderna jämfört med samma månader 2019, säger Mattias Kain Wyatt, statistiker på SCB, i pressmeddelandet.

6 aug
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Kockar som förbereder mat.  Lisa Arfwidson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
De svenska krispaketen

Småföretagarna: Sänk arbetsgivaravgiften igen

För små företag har utformningen av regeringens coronastöd varit som att luta sig mot ett duschdraperi. Det skriver Mattias Andersson från Småföretagarnas Riksförbund på SvD Debatt.

Det som gett bäst effekt för småföretagarna är de sänkta arbetsgivaravgifterna som avslutades sista juni, menar han.

”När regeringens semesterlunk snart övergår till budgetförhandlingar föreslår därför Småföretagarnas Riksförbund att en förlängning av sänkt arbetsgivaravgift resten av året omedelbart aviseras”, skriver Mattias Andersson.

Igår 21:01
Amanda Lind/Karin Pettersson. TT
undefined

”Antingen är Lind för svag eller så bryr sig inte S”

Kritiken mot kulturminister Amanda Lind växer sig starkare på landets kultursidor. Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson påpekar att det är en vecka sedan Lind sa att hon tryckt på regeringen för att understryka att det är viktigt att ge kulturbranschen bättre förutsättningar. Men några nya besked har inte kommit.

”Det går inte att tolka på annat sätt än att miljöpartisten Lind antingen är för svag för sitt uppdrag eller att Socialdemokraterna struntar i frågan”, skriver Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson.

DN:s Johan Hilton uppmärksammar tidningens egen sammanställning av hur mycket pengar som branschen har förlorat under krisen. Inom kort kommer både det offentliga och privata kulturutbudet minska dramatiskt, skriver han.

”Ingrip i handlingen, Amanda Lind”.

Igår 14:38
Jakob Forssmed/Ebba Busch Thor. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

KD vill att stödåtgärderna för företagen förlängs

Kristdemokraterna vill se en förlängning av några av de stödåtgärder för företag som regeringen infört under coronapandemin, skriver TT. En av stödåtgärderna är en generell sänkning av arbetsgivaravgifterna, vilken upphörde den 30 juni.

– Regeringen måste ge besked om att förlänga sänkningen av arbetsgivaravgiften till särskilt utsatta branscher, säger partiets ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed till TT.

KD tycker också att det särskilda omsättningsstödet bör förlängas.

Igår 10:09
Läs mer om De svenska krispaketen
Sjukvårdspersonal på iva.  Staffan Löwstedt/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Sveriges dödstal minskar: ”Skett en tidsförskjutning”

Det var en markant överdödlighet under det första halvåret i år. Nu har det vänt och det råder snarare en underdödlighet, enligt siffror från SCB, skriver Göteborgs-Posten. En hypotes är att det har skett en tidsförskjutning, menar Tomas Johansson som är befolkningsstatistiker.

– De som normalt skulle ha dött senare under året har gjort det tidigare som en följd av pandemin, säger han.

Under årets första sex månader dog 4 000 fler personer än under samma period de senaste åren. I början av juli började dödsfallen hamna på en normal nivå och från månadsskiftet juni/juli till och med början av augusti har 366 färre dött än ett vanligt år.

Igår 17:34
HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Calmfors: Dags att ompröva coronastrategin för att stoppa nästa våg

När den ekonomiska aktiviteten kommer i gång igen lär smittspridningen öka även i Sverige. Det skriver Lars Calmfors, professor emeritus i internationell ekonomi, och Göran K Hansson, leg läkare och professor i kardiovaskulär forskning, på DN debatt. Därför föreslår de en rad restriktioner, bland annat rekommendationer om munskydd i offentliga miljöer, återkommande testning i riskmiljöer och statligt investeringsstöd för coronaanpassning av arbetsplatser, skolor och kommunikationer.

”Den vägledande principen för smittbekämpningen under hösten bör vara att tidigt sätta in sådana åtgärder som har en rimlig sannolikhet att vara effektiva samtidigt som de inte är alltför ekonomiskt kostsamma”, skriver debattörerna.

Igår 20:51
Anders Tegnell. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tegnell om ändrade regler i Europa: Är förvirrande

Statsepidemiolog Anders Tegnell är kritisk till att flera länder i Europa ändrar sina reserekommendationer så frekvent, säger han i en intervju med DN.

Så sent som i dag meddelade Grekland att reglerna skärps för svenskar som vill in i landet. Och i går rekommenderade norska Folkhelseinstituttet att sex svenska regioner ska rödlistas.

Enligt Tegnell är det bättre att ha hållbara restriktioner under en längre tid än att ändra fram och tillbaka.

– Det blir komplicerat och förvirrande, säger han till DN.

Igår 17:27
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Kamala Harris. Arkivbild. Brynn Anderson / TT NYHETSBYRÅN
Amerikanska valet 2020

Kamala Harris blir Bidens vicepresidentkandidat

Kamala Harris blir Joe Bidens vicepresidentkandidat. Beskedet kommer efter månader av förhandsspekulationer.

”Joe Biden kan ena det amerikanska folket eftersom han har ägnat hela sitt liv åt att kämpa för oss. Och som president kommer han att bygga ett USA som lever upp till våra ideal”, skrev Harris på sitt instagramkonto efter att hennes namn avslöjades.

Den 55-åriga Harris är senator från Kalifornien. Hon deltog i Demokraternas primärval i vintras men hoppade av på ett tidigt stadium.

”Det är en stor ära för mig att välja Kamala Harris – en orädd kämpe för den lilla människan och en av landets bästa politiker – som min vicepresident”, skrev Biden på Twitter.

Igår 20:18
Läs mer om Amerikanska valet 2020

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Trump och Kinas ledare Xi Jinping. Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
Handelskonflikten Kina-USA

Trumps rådgivare: Avtalet med Kina hotas inte

Handelsavtalet med Kina flyter på som vanligt och hotas inte av den ökade spänningen mellan Washington och Peking efter att Donald Trump bannlyst de kinesiska apparna Tiktok och Wechat. Det hävdade Vita husets ekonomiske rådgivare Larry Kudlow på tisdagen, skriver Reuters.

– Om det är något område vi engagerar oss i så är det handel, sa han till reportrar vid Vita huset.

Han sa också att Kina köper de varor de skrivit under på i fas ett-avtalet. I helgen skrev Reuters att Kina ligger efter i sina utlovade köp av amerikanska varor.

På lördag ska USA:s handelsrepresentant Bob Lighthizer och Kinas vice premiärminister Liu He hålla videomöte för att se över handelsavtalet.

Igår 19:29
Amerikanskt stridsflyg utanför Hongkongs kust. Arkivbild. PHILIPPE LOPEZ / AFP
undefined

Forskare om USA och Kina: Upptrappning ökar risk

Det pågår en tydlig militär upptrappning både från USA och Kina som ökar risken för incidenter av misstag. Det säger Sofia Ledberg, forskare på Försvarshögskolan, till Expressen.

– Både USA och Kina har ökat sina militära aktiviteter i området kring Sydkinesiska havet, säger hon till tidningen.

Enligt en kinesisk tankesmedja ska USA ha gjort 50 flygningar över Sydkinesiska havet under de tre första veckorna i juli, skriver Expressen.

Asienexperten Michael Auslin vid Stanford-universitetet i USA säger att det har inträffat ”kollisioner, hot och förvärrade relationer”.

– Varken Peking eller Washington väljer krig, men jag är mycket orolig för att de kan snubbla, säger han till South China Morning Post.

5 aug
Zhao Lijian Andy Wong / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kinas vedergällning: Inför sanktioner mot amerikaner

Kina inför sanktioner mot elva amerikaner, bland andra de republikanska senatorerna Marco Rubio och Ted Cruz, säger Zhao Lijian, talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet, enligt Bloomberg.

– Kina har beslutat att införa sanktioner mot individer som betett sig illa i Hongkong-relaterade frågor, säger Zhao Lijian.

Åtgärden är en vedergällning för att USA i sin tur infört sanktioner mot Hongkongs ledare Carrie Lam och tio andra politiker och tjänstemän i Hongkong och Kina.

10 aug
Läs mer om Handelskonflikten Kina-USA
Gustaf Göthberg när han var  i Minsk och bild från demonstrationerna.  Privat/TT
Valet i Belarus

Svensk politiker greps i Minsk – filmade vallokal

Göteborgspolitikern Gustaf Göthberg (M) greps när han filmade utanför en vallokal i Belarus under söndagen, rapporterar SVT.

– Jag ägnade mig åt "störande av allmän ordning" påstod polismannen, säger Göthberg, som släpptes några timmar senare.

Han hade rest till Belarus för att stötta vänner som är en del av oppositionen i landet. Nu är Göthberg tillbaka i Sverige men oroas över våldsamheterna i Belarus som han tror kommer att bli blodiga om inte EU markerar.

Han skriver på Twitter att han själv sett hur en polisbil medvetet körde på en kvinna under demonstrationerna mot regimen efter presidentvalet.

Igår 19:36
undefined

Tichanovskaja i ny video: Jag var orolig för mina barn

Oron för sina barns säkerhet fick oppositionsledaren i Belarus, Svetlana Tichanovskaja, att fly landet för Litauen. Det säger hon i en ny video som publicerats på hennes privata Youtube-konto, enligt BBC.

Tidigare på tisdagen publicerades en video där Tichanovskaja, enligt uppgift efter påtryckningar från Aleksandr Lukasjenkos regim, bad sina anhängare att godta resultatet i valet – som kraftigt har ifrågasatts av omvärlden och observatörer.

I den nya videon säger hon att beslutet att lämna landet var hennes eget.

– Många kommer att förstå mig, många kommer att fördöma mig, många kommer att hata mig. Gud förbjude att någon av er ställs inför samma val som jag.

Igår 15:40
Demonstrationer i Belarus på måndagen. Sergei Grits / TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU kritiserar valet i Belarus – hotar med sanktioner

Presidentvalet i Belarus var inte demokratiskt. Det skriver EU-kommissionen i ett uttalande samtidigt som man fördömer våldet mot demonstranterna de senaste dagarna.

Kommissionen kommer nu att utvärdera relationerna med Belarus och utesluter inte sanktioner mot landet.

”Utan framsteg när det gäller mänskliga rättigheter och principen om att alla är lika inför lagen, kommer EU:s och Belarus relation att försämras”, skriver man.

Igår 17:31
Läs mer om Valet i Belarus