Stranden i Nice. Arkivfoto. Lionel Cironneau / SCANPIX
Coronavirusets spridning – Sverige

Flera stänger dörren – men här är svenskar välkomna

Fler och fler europeiska länder öppnar sina gränser för turister, men för svenskar är det ett osäkert läge på flera håll.

Danmark öppnar gränsen för turister från Tyskland, Norge och Island den 15 juni, men svenska turister är inte välkomna, skriver TT i sin sammanställning av läget hos svenskarnas resmål i Europa.

I Tjeckien placeras Sverige och Storbritannien i den högsta riskgruppen sett till smittoläget och medborgare från länderna släpps inte in.

I Nederländerna måste svenskar räkna med två veckors karantän efter ankomst och Estland, Lettland och Litauen stänger ute Sverige tillsvidare.

Hela listan

Danmark

Den 15 juni öppnar gränsen för turister från Tyskland, Norge och Island. Svenska turister är inte välkomna.

Svenskar som jobbar i Danmark, har sommarstuga där, dansk partner eller annan nära familj i landet kan dock passera gränsen. Även transitresor till Kastrup eller vidare söderut är möjliga.

Nya resebesked för svenskar kan komma under sommaren. Den svenska och danska regeringen pratar om att eventuellt bara öppna upp för Öresundsregionen till att börja med.

Norge

Kommer att öppna gränsen för turistande danskar den 15 juni, men inte för svenskar.

Dock pågår samtal mellan den svenska och norska regeringen och ett besked om att även svenska turister är välkomna kan komma när Norge känner sig tryggt med att smittspridningen inte kommer att ta fart.

Jobbresor tillåts utan krav på att sitta tio dagar i karantän.

Finland

Tillåter endast nödvändiga inresor, till exempel för arbete. Landet har ännu inte gett besked om hur det blir med övriga resor i sommar.

Tyskland

Den tysk-danska gränsen öppnar för turister den 15 juni, samma datum som landets globala reseavrådan ändras och tyskarna kan resa fritt till andra EU-länder.

Tyskland har redan lättat på gränsreglerna för flera grannländer, men den 15 juni väntas en större öppning ske för EU-länder plus några europeiska länder till.

Olika restriktioner för social distansering gäller till 29 juni. Restriktioner och eventuella karantänsregler kan se olika ut i olika delstater.

Frankrike

Planerar att öppna för turister från andra EU-länder den 15 juni.

Krav på karantän kommer endast att vara kvar för medborgare från länder som kräver att fransmän ska sitta i karantän, i dag till exempel Spanien och Storbritannien. Krav på friskhetsintyg för inresande beräknas gälla till åtminstone juli.

Sedan den 2 juni tillåts inrikesresor som är längre än tio mil. Samma datum lättade landet också på en rad andra restriktioner för exempelvis restauranger, kaféer och museer. I Parisregionen och andra regioner som är extra hårt drabbade behålls en del restriktioner ytterligare en tid.

Spanien

Vill ta emot utländska turister från den 1 juli, utan krav på karantän. Landgränsen till Frankrike och Portugal planeras öppna den 22 juni.

Restriktioner för hur man kan resa inom landet väntas vara kvar till den 21 juni.

Italien

Alla EU-medborgare är välkomna sedan den 3 juni. Det finns inget krav på karantän såvida resenären ifråga inte har besökt något annat land under de senaste två veckorna. Det är även möjligt att resa mellan regioner.

Andra restriktioner, till exempel för museibesök och stränder, kan skilja sig åt lokalt och regionalt och kan ändras med kort varsel. Resor med italienska kryssningsskepp är ännu inte tillåtna.

Grekland

Från den 15 juni välkomnas flygresenärer från stora delar av Europa till Aten och Thessaloniki. Slumpmässiga tester kommer att göras vid ankomst och flyger man från en flygplats där smittorisken anses hög, däribland Arlanda, så är testning och övernattning på anvisat hotell obligatoriskt. Är testet negativt gäller sju dagars karantän, är det positivt gäller fjorton dagars karantän.

Det som spelar roll är vilken flygplats flyget kommer från, inte vilken nationalitet resenären har.

Från den 1 juli planeras ytterligare öppningar, detaljer kommer att meddelas senare.

Kroatien

Svenskar och alla andra EU-medborgare är välkomna. För att komma in i landet krävs en bokningsbekräftelse på hotell, lägenhet eller liknande, så att det framgår att det rör sig om en turistresa. Det går även bra att besöka landet för att närvara vid en familjemedlems bröllop eller begravning.

Cypern

Mellan den 9 och 19 juni tillåts resenärer från 13 lågriskländer, förutsatt att personerna har intyg på att de inte är smittade. Den 20 juni slopas det kravet för resenärer från de 13 länderna, som listas som "kategori A". Då tillåts även resenärer från ytterligare sex länder, "kategori B", som krävs på friskhetsintyg vid inresa.

Sverige är till en början inte listat i varken kategori A eller B, men listan uppdateras varje vecka.

Malta

Öppnar för turister från 18 europeiska länder den 1 juli. Svenskar är ännu inte med på listan över välkomna nationaliteter.

Portugal

Öppet för turister som anländer med flyg. Svenska medborgare med uppehållstillstånd eller uppehållsrätt i Portugal tillåts även att passera gränsen från Spanien med bil. För resor till självstyrande Madeira och Azorerna gäller särskilda regler – två veckors obligatorisk karantän och ett ifyllt elektroniskt formulär för Madeira, samt antingen karantän eller ett negativt covid-19-test för Azorerna.

Storbritannien

Gränserna är öppna. Sedan den 8 juni måste alla som anländer med flyg, färja eller tåg isolera sig i två veckor, vilket även gäller britter.

Karantänsreglerna ska utvärderas var tredje vecka, men redan nu finns krav på att de ska luckras upp. Till exempel diskuteras att flera yrkesgrupper ska undantas från karantänskravet eller att särskilda resekorridorer ska upprättas med länder som har låga infektionstal.

Tjeckien

Öppet för resenärer från fyra grannländer. Från den 15 juni har alla europeiska länder placerats i tre grupper utifrån smittoläget, där Sverige och Storbritannien för närvarande är de enda i den högsta riskgruppen. Svenskar och britter släpps, med vissa undantag, inte in i landet.

För tjecker som återvänder från de två länderna krävs coronatest eller karantän.

Polen

Ännu inte öppet för utländska resenärer, såvida de inte är gifta med en polsk medborgare eller har polska föräldrar. Alla som reser in i landet, även polska medborgare, måste isolera sig i 14 dagar efter inresa.

Nederländerna

Öppnar den 15 juni för resenärer från samtliga EU-länder samt Storbritannien, Norge, Schweiz, Liechtenstein och Island. Inresande från länder med höga infektionstal, däribland Sverige, måste tills vidare räkna med två veckors karantän efter ankomst.

Belgien

Öppnar den 15 juni för inresor från samtliga EU-länder, samt Storbritannien, Norge, Schweiz, Liechtenstein och Island.

Baltikum

Estland och Lettland tillåter numera fri inresa för resenärer från EU-länder där smittspridningen är begränsad. Dit hör inte Sverige. Svenska resenärer måste tillsvidare sitta i hemkarantän i 14 dagar vid inresa. Litauen öppnar sina gränser för många EU-medborgare den 16 juni, men stänger ute Sverige tillvidare. Landets regering kommer en gång i veckan att ompröva besluten om vilka länders medborgare som tillåts resa till Litauen.

Österrike

Meddelade under onsdagen att man öppnar gränsen mot Italien från och med den 16 juni. Dessutom lyfter man på kraven på karantän för resenärer från ytterligare 30 europeiska länder, rapporterar Reuters. Lättnaderna kommer dock inte att gälla för resenärer från Sverige, Storbritannien, Spanien och Portugal.

Turkiet

Tillåter ej inresa för utländska resenärer.

Läs mer

Toppnyheter

JOHANNES EISELE / AFP
Den svenska konjunkturen

Finansman: Starkaste återhämtningen någonsin

Frågan om vilken form återhämtningen efter coronakrisen kommer att ta är överspelad, enligt Jonas Thulin, chef för kapitalförvaltningen på Erik Penser Bank. Det står redan klart att det blev en V-form och marknaden har nu i princip lämnat coronakrisen bakom sig, säger han till Realtid.

– Vi ser den starkaste återhämtningen någonsin efter en bear market. Jag inbillar mig att många fortfarande har missat det.

26 min
Björn Larsson Rosvall / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

KI mindre pessimistiska om svensk ekonomi – skruvar upp prognosen något

Konjunkturinstitutet spår nu en något mindre nattsvart utveckling för den svenska BNP:n än tidigare. I en uppdaterad prognos spås ett fall på 4,8 procent under 2020 att jämföra med 5,4 procent i den tidigare prognosen.

”Det finns nu tecken på att efterfrågan och produktion så smått har börjat vända uppåt igen”, skriver KI.

Prognosen för storleken på årets budgetunderskott är också mindre än i den förra prognosen. Årets minus i de offentliga finanserna spås nu bli 4,6 procent av BNP.

Igår 07:29
Anders Tegnell. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Svenska strategin räddade 100 miljarder kronor”

Om Sverige skulle följt samma strategi som Tyskland i coronapandemin skulle den svenska ekonomin sjunkit med ytterligare 3–4 procentenheter under det första halvåret. Det visar en färsk analys som brittiska Capital Economics har gjort.

Då Sveriges BNP uppgår till cirka 5 000 miljarder kronor har Sverige sparat 75–100 miljarder kronor, enligt en uträkning som DI har gjort.

Ekonomen David Oxley konstaterar i analysen att det finns ett tydligt samband mellan stränga nedstängningar från myndigheter och nedgången i ekonomisk tillväxt.

12 aug
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Johan Larsson, NYAB, Malin Öhrlund, Öhrlunds åkeri, och Fredrik Berghel, Inission
undefined

Företagare: Modernisera LAS så att vi överlever coronakrisen

Coronakrisen har blottat flera svagheter i arbetsrätten och svensk arbetslöshet ligger nu på rekordhöga siffror. ”Vi har en föråldrad arbetsrätt”, säger Johan Larsson på NYAB till Arbetsmarknadsnytt.

Den 1 juni la LAS-utredningen fram sina förslag till en ny lag om anställningsskydd.

– För att vi ska klara den globala konkurrensen måste delar (av LAS) ses över och anpassas efter den tid vi lever i, säger Johan Larsson.

Malin Öhrlund, som driver Öhrlunds Åkeri AB, stämmer in och menar att en dynamisk arbetsmarknad är ett av de främsta argumenten för förändringar i LAS.

– Nyanställda har ibland kompetenser som bidrar till utvecklingen på ett annat sätt och därför skulle jag vilja se ett mer flexibelt regelverk som tillåter att vi kan ta in den personal vi behöver utan problem, säger hon.

Fredrik Berghel, koncernchef för industrielektronikföretaget Inission, har särskilt under coronakrisen belyst vilken betydelse flexibilitet har för arbetsmarknaden.

– Jag tror att om vi hade haft en högre rörlighet hade vi varit modigare att anställda. Idag ser vi höga trösklar för ungdomar och nyanlända, LAS blir som en mur för dem mot arbetsmarknaden, säger Fredrik Berghel till Arbetsmarknadsnytt.

3 tim
Läs mer om Diskussionen om LAS
Finer, Damberg. Arkivbilder. TT
De svenska krispaketen

Sarah Dawn Finer begärde samtal med Damberg

Artisterna Sarah Dawn Finer och Rickard Söderberg har haft egna samtal med inrikesminister Mikael Damberg (S) för att diskutera hur kulturen drabbas i coronakrisen. Finer hade begärt ett sådant möte i ett mejl som hon skickade till regeringskansliet i onsdags, skriver Aftonbladet.

Samtalet med ministern ägde rum dagen därpå.

På Instagram skriver Finer:

”Mycket tacksam för att jag fick möjligheten att lyfta våra frågor, önskemål och behov”.

– Att när möjlighet finns lyssna på och samtala med medborgare, näringsidkare, kulturutövare och organisationer är en naturlig del av statsrådens uppdrag, säger Mikael Dambergs pressekreterare Per Strängberg till Aftonbladet.

1 tim
Pernilla Wahlgren. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Wahlgren rasar mot Lind: ”Känns inte erfaren”

Artisten Pernilla Wahlgren ger sig in i debatten om coronarestriktionerna – och kräver nu kulturminister Amanda Linds (MP) avgång, skriver Nöjesbladet.

– Jag tycker inte att Amanda Lind känns tillräckligt erfaren. Hon säger att hon absolut inte kommer kliva av, men gör något då, säger hon.

Wahlgren ställer sig frågande till varför restauranger, badstränder och biografer får hålla öppet medan artister inte får ha några konserter. Däremot tror hon inte att det skulle räcka att höja gränsen för hur många som får befinna sig på samma plats till 150 personer från dagens 50. I stället menar hon att en gräns på 500 förmodligen skulle hjälpa många i branschen.

Igår 06:36
Moneybrother/Amanda Lind. TT
undefined

Moneybrother: Lind – höj gränsen till 150 personer

”ALLA” som artisten Moneybrother, Anders Olof Wendin, jobbat med under åren håller på att knäckas av coronapandemin, även om han själv klarar sig, skriver han i en debattartikel på Aftonbladet. För att fler ska kunna gå på konserter uppmanar han nu kulturminister Amanda Lind (MP) att se till att gränsen för hur många som får vara på en plats höjs till åtminstone 150 personer från dagens 50.

Bara att höja gränsen med 100 personer skulle göra mycket för de artister som har det svårast, skriver han.

”Kan hon inte ringa sina kollegor som fixat så charterplanen kan vara överfulla, att uteserveringarna, tågvagnarna, köpcentren och allt annat kan köra på mer eller mindre som vanligt.”

11 aug
Läs mer om De svenska krispaketen
Människor med munskydd i Barcelona. Emilio Morenatti / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Spanien stänger klubbar och förbjuder uterökning

Spanien stänger nattklubbar och förbjuder rökning på offentliga platser, om inte distanseringen på två meter kan hållas, i ett försök att stävja smittan. Det meddelar landets hälsominister Salvador Illa under fredagen.

Dessutom införs en gräns på att max tio personer åt gången på offentliga platser.

Under torsdagen rapporterade Spanien 2 953 nya fall och la till ytterligare 7 550 fall från tidigare datum, de högsta siffrorna sedan april.

Totalt har 337 334 smittats och 28 605 har dött efter att ha smittats med viruset.

2 tim
Testning på Bergens flygplats. Eivind Senneset / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Förbud mot samlingar med över 20 personer i Bergen

Staden Bergen i Norge förbjuder privata sammankomster på över 20 personer. Det meddelade Bergens byrådsledare Roger Valhammer på en pressträff på fredagen, rapporterar norska medier.

– Vi hoppas att de här reglerna även blir på ett nationellt plan, säger Valhammer.

Senaste dygnet har tolv nya fall registrerats i staden, samtliga är så kallad importsmitta. Totalt har 633 personer smittats i staden.

Senare under dagen väntas norska regeringen komma med uppdaterade rekommendationer gällande munskydd. Det norska hälsodirektoratet har kommit med rekommendationer om att munskydd bör användas i särskilda situationer.

6 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Luca Bruno / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Eurozonens BNP rasar – störst nedgång i Spanien

Eurozonens ekonomi krympte 15 procent under coronakvartalet, jämfört med motsvarande period i fjol, enligt Eurostats preliminära beräkning. Det rapporterar flera medier. Jämfört med första kvartalet var raset 12,1 procent.

Sysselsättningen sjönk 2,8 procent från förra kvartalet – vilket var klart värre än väntat. Infronts analytikerestimat pekade mot ett fall på 1,7 procent. 6 miljoner jobb räknar ha försvunnit, enligt Bloomberg.

I hela EU var sysselsättningsfallet på 2,6 procent.

Sämst bland euroländerna var utvecklingen i Spanien vars ekonomi krympte 18,5 procent. Minst drabbat var Finlands BNP som krympte 3,2 procent.

4 tim
HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sverige sämst i Norden: ”Inte bara nedstängningar”

Sverige noteras för det djupaste BNP-fallet i Norden av de länder som hittills släppt siffror för andra kvartalet. Danmarks fall var historiskt stort men ändå något mindre än Sveriges. Och Finland ser ut att kanske ha klarat sig bäst i hela Europa.

– Det handlar om mer än olika strategier för nedstängningar, säger Swedbanks chefsekonom Andreas Wallström till Financial Times.

I en tweet utvecklar han resonemanget. Förutom nedstängningsstrategin har den ekonomiska smällen också varit beroende av hur mycket coronaviruset spridit sig i landet samt strukturen på ekonomin – hur stor andel som är exempelvis turism eller handel, skriver Wallström.

Sverige har fem gånger mer döda per capita i covid-19 än Danmark och tio gånger mer än Finland. De som stödjer den svenska strategin menar att den ändå skyddat ekonomin och pekar på att Sverige har klarat sig bättre än Tyskland och EU-genomsnittet, skriver FT.

Idag 08:02
Läs mer om Den globala konjunkturen
Ursula von der Leyen Francois Walschaerts / TT NYHETSBYRÅN
undefined

von der Leyen kräver sanktioner mot Belarus

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skriver på Twitter att det behövs ytterligare sanktioner mot de i Belarus som brutit mot demokratiska värderingar eller inskränkt de mänskliga rättigheterna.

”Jag är övertygad om att EU:s utrikesministrar kommer att mynna ut i att visa vårt stora stöd för det belarusiska folkets rättigheter.”

Under fredagen publicerade Lukasjenkos huvudmotståndare Svetlana Tichanovskaja, en video där hon uppmanar borgmästarna i alla landets städer att anordna fredliga protester under lördagen och söndagen, rapporterar AFP.

5 tim
Protester mot valresultatet i Belrus. Czarek Sokolowski / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Belarus öppnar för dialog om valresultatet

Belarus regering öppnar för en konstruktiv dialog om valet med utländska länder. Det säger landets utrikesminister Vladimir Makei på fredagen, rapporterar AFP.

Uttalandet skedde i samband med ett samtal med Schweiz utrikesminister Ignazio Cassis.

EU:s utrikesministrar ska under fredagen hålla ett videomöte för att diskutera eventuella sanktioner mot landet, där protester har rasat sedan Aleksandr Lukasjenko utropades som segrare i det kritiserade valet med 80 procent av rösterna.

5 tim
Läs mer om Valet i Belarus
Illustrationsbild. TT
Amerikanska valet 2020

Konspirationsteorier om Kamala Harris ursprung flödar sedan nomineringen

När det blev känt att Kamala Harris blir Joe Bidens vicepresidentkandidat började konspirationsteorierna om hennes bakgrund att ta fart.

Magasinet The Atlantic har gått igenom redigeringarna som skedde på Harris Wikipediasida efter nomineringen. Framförallt är det fakta om hennes ursprung som har ändrats fram och tillbaka. När The Atlantics artikel publicerades hade hennes sida redigerats 295 gånger på mindre än 24 timmar.

Även USA:s president Donald Trump har nåtts av teorierna. Vid en pressträff på torsdagen sa han att han ”hört att Kamala Harris inte uppfyller kraven för att nomineras som vicepresident”. Trump upprepade att han inte var säker på om detta stämde, men att han skulle undersöka det.

Enligt CNN råder det inga tvivel om att Harris får ställa upp som kandidat då hon är född i amerikanska staden Oakland.

4 tim
Joe Biden och Kamala Harris Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Joe Biden är tråkig – som en pålitlig minibuss”

Ända sedan John F Kennedys dagar så har framgångsrika amerikanska presidentkandidater haft en sak gemensamt. De har varit uttrycksfulla kandidater, historieberättare som kan trollbinda anhängare och motståndare. Men Joe Biden står för något annat, skriver Politico-grundaren John F. Harris:

”Efter att ha marinerats i den amerikanska senaten i 36 år är det bästa som kan sägas om Bidens politiska persona att den är slätstruken.”

Harris jämför Bidenkampanjens val av Kamala Harris som vicepresidentkandidat med att köpa en familjebil. ”En minibuss får ingen att vända på huvudet, men det är ett pålitligt sätt att ta demokraterna till sitt mål.”

Harris får mothugg från konservativa National Reviews politikkorrespondent Jim Geraghty. Biden kanske snarare vill framstå som tråkig, argumenterar han. Biden levererar ofta grodor och flera kvinnor har anklagat honom för att ha rört vid dem på ett opassande sätt. ”Inte konstigt att Biden vill få folk att tro att han är tråkig!”

Igår 22:49
Marjorie Taylor Greene (till höger) tillsammans med en supporter  Mike Stewart / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Qanon-supporter på väg väljas in i USA:s kongress

Primärval till det amerikanska representanthuset brukar inte få särskilt stor uppmärksamhet, men veckans val i Georgia är ett undantag.

Den kontroversiella kandidaten Marjorie Taylor Greene vann republikanernas primärval i sitt distrikt och nu på god väg att säkra sig en plats i kongressen. Nu hyllas hon av president Donald Trump, som kallar henne för en ”framtida republikansk stjärna”.

Hon är kontoversiell bland annat eftersom hon sagt att vita män är den mest förtryckta gruppen i USA, men kanske framförallt för att hon ställt sig bakom konspirationsteorin Qanon.

I en video som publicerats online har hon sagt att ”Q” är en patriot, och talat om ett världsomspännande nätverk av satansdyrkande pedofiler, enligt Reuters.

Konspirationsteorin som går under samlingsnamnet Qanon rymmer bland annat idéer om att företrädare för den ”djupa staten” konspirerar mot Trump och om händelserna den 11 september 2001.

Igår 20:05
Läs mer om Amerikanska valet 2020

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Karin Wanngård (S)/Jonas Gardell.  TT
Coronavirusets spridning – Sverige

S: Jonas Gardell borde styra kulturen i Stockholm

Stockholms stads ansvar för kulturen har fått för lite uppmärksamhet i skuggan av de krav som till exempel författaren Jonas Gardell den senaste tiden riktat mot regeringen. Det skriver oppositionsborgarråd Karin Wanngård (S) i en debattartikel i tidningen Arbetet.

Trots en hårt coronadrabbad bransch tillför den grönblå majoriteten inte några resurser och Gardell vore ”uppenbart” att föredra i rollen som kulturborgarråd, skriver hon.

”Jag hoppas Jonas Gardell fortsätter ta debatten om kulturens villkor. Jag hoppas även att han, och andra utövare, också kräver ansvarstagande från Stockholm stad.”

3 tim
Anders Tegnell och en kvinna i munskydd. TT
undefined

Tegnell: Vi håller definitivt ögonen på munskydden

Folkhälsomyndigheten ”håller definitivt ögonen” på frågan om munskydd, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i SVT:s Morgonstudion.

– Är det så att situationen förändras, antingen kunskapsmässigt eller att vi ser att det blir väldigt mycket trängsel i områden med mycket spridning, så får vi förstås då överväga om munskydd kan vara ett komplement, säger han.

Samtidigt påminner han om att många länder med munskyddskrav nu har stor smittspridning. Det visar att munskydden inte ”kan rädda oss”, menar Tegnell, som säger att det effektivaste är att hålla avstånd.

Idag 05:45
Rödlöga i Stockholms skärgård. Illustrationsbild. Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

BBC: Därför semestrar svenskar på hemmaplan

Svenskarna är besatta av semester på hemmaplan, så kallad hemester. Det skriver BBC som har gett sig ut för att undersöka fenomenet.

Demografiforskaren Gunnar Andersson menar att fenomenet går att hitta i vår historia.

”För bara ett par generationer sedan så levde de flesta på landsbygden. Och innan urbaniseringen bodde de flesta på bondgårdar som var mycket mer utspridda än i övriga Europa. Det gör att många har rötter till landsbygden som de vill behålla,” skriver han i en kommentar.

Lena Lid Falkman vid Handelshögskolan i Stockholm tror även att hemarbetes-direktiven under coronapandemin kommer att hålla sig och göra så att fler kommer att bosätta sig på landsbygden permanent.

Idag 07:13
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Arkivbild. Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
Jakten på ett coronavaccin

Samordnare: Sverige kan få vaccinet i januari

Sverige kommer få tillgång till två procent av de 300 miljoner vaccindoser som EU har kommit överens med Astra Zeneca om. Det potentiella vaccinet väntas fördelas efter medlemsländernas folkmängder, uppger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström, enligt DN.

Han tror att vaccinet kan börja användas i Sverige så tidigt som i januari eller februari nästa år‚ förutsatt att det godkänns efter den sista studien.

– Testdatan från fas tre kommer i oktober. Sedan ska det granskas och godkännas av Europeiska läkemedelsmyndigheten, säger Bergström.

3 tim
Ursula von der Leyen. TT
undefined

EU tecknar avtal om 300 miljoner doser vaccin

EU har tecknat avtal med Astra Zeneca om att köpa bolagets potentiella vaccin mot covid-19. Uppgörelsen är den första som EU-kommissionen når med en vaccintillverkare, enligt ett pressmeddelande.

Avtalet gör gällande att Astra Zeneca ska leverera 300 miljoner doser till EU-länderna, med en option om ytterligare 100 miljoner doser. Förutsättningen är att vaccinkandidaten visar sig vara säker och effektiv i den pågående fas 3-studien.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen beskriver avtalet som den ”första hörnstenen” i unionens vaccinstrategi.

– Denna strategi kommer göra det möjligt för oss att tillhandahålla framtida vacciner till såväl européer som våra partners på andra håll i världen, säger hon i pressmeddelandet.

Kommissionen tillägger att diskussioner förs med andra läkemedelsbolag och att ambitionen är att knyta fler kandidater till EU:s breda vaccinportfölj.

4 tim
Coronatest i Ryssland. Pavel Golovkin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ryska vaccinchefen: Väst går miste om miljarder

Chefen för Gamaleja-institutet, Aleksandr Gintsburg, säger att anledningen till kritiken mot det ryska coronavaccinet ”Sputnik V” är att västländerna går miste om miljarder dollar, rapporterar nyhetsbyrån Tass.

”Sputnik V” togs fram och godkändes efter att det testats på 38 frivilliga. Enligt Gintsburg har de blivit vaccinerade två gånger, den första den 30 mars.

– Som ni ser så lever vi och har hälsan, säger han.

Vaccinet ska efter fem månader fortfarande motsvara en hög nivå av antikroppar.

Idag 04:28
Läs mer om Jakten på ett coronavaccin